Stel dat ik het calciumgehalte opkrik naar 50mg (ik zal dan met de andere waarden ook moeten spelen), wat zou daarvan het effect zijn op het uiteindelijke resultaat?
Berichten van w@lter
Registreer je of meld je aan
Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum
-
-
Hier gaat het er meestal gewoon tijdens het koken erbij. Maar dat is niet waar het onderwerp over gaat
-
Zat ik nog aan te denken : pils heeft zacht water nodig hé? Best vertrekken vanuit demi-water maar hoe stel ik het verder samen?
-
Ja, maar dat zou nogal omslachtig zijn.
-
Ik denk dat je dan beter de suiker ingeeft als suikersiroop en op die manier het extra water ingeeft.
-
Ik geloof dat ze bij Guinness zo'n 9% geroosterde gerst gebruiken. Ooit in een ver verleden eens een dry stout gemaakt en toen zat ik met een stort van 65% Pilsmout, 25% gerstvlokken en 10% geroosterde gerst. EKG als hop en S04 als gist (is al 13 jaar geleden). Resultaat was een geslaagde dry stout.
En de kleur was toen zwarter als mijn ziel
-
Ga je de nieuwe gist van Fermentis gebruiken w37/40 voor “normale” temperatuur vergisting?
Nee, ik ga werken met Bohemian Lager van Mangrove Jack's en de temperatuur controleren. Ik wil zo clean mogelijk eindigen maar met een mooie hopbitter.
-
Ik denk ar al jaren over : laat ik eens een pils brouwen. Simpel is het zeker niet en het luistert allemaal nogal nauw, maar we gaan er toch eens een gooi naar doen.
Ik heb voor de verandering eens bij BMS wijndepot besteld en als alles goed gaat is er Saaz hop, MJ's Bohemian pilsner en Dingemans pilsmout onderweg. Receptje post ik straks nog wel maar het gaat iets heel simpel worden met gewoon de drie genoemde ingrediënten. Met drie zakjes heb ik trouwens gist genoeg voorzien (denk ik).
Wat ik wel nog moet vinden is het juiste gistingsschema. Ik weet dat dat nogal nauw steekt dus alle tips hierover zijn welkom.
-
Ja dat klopt, maar de suikerstort wordt meegerekend in de brewfather batch voor te behalen OG.
Niet noodzakelijk, je kan dat bij het opstellen van je recept aanpassen. Als je de fermentable toevoegt kan je het moment kiezen bij "Use". Helemaal vanaf het maischen tot het bottelen. Het recept past zich daaraan aan.
-
Voor een stout zou ik het aandeel geroosterde gerst omhoog trekken. En niet zo'n klein beetje
Gebruiken ze ook bij Guinness trouwens. Het mag nog wel iets donkerder maar onthou dat alles boven de +/- 70 EBC gewoon zwart is.
-
Zal ik een bottelgist uithalen bij Brouwland? Is niet ver van bij mij thuis.
Dat is altijd veiliger. Zeker als je bier zo helder is. En met een zakje kan je een heleboel biertjes bottelen.
Waarschijnlijk ook een nieuw blik. Een ander biertje dan. Meer keuze is altijd plezant.
Je kan dan ook eens spelen met de gist. Het moet niet altijd het blanco zakje zijn dat erbij zit.
-
Met een schijvenmolen kan je dat niet meten met een bankpasje of je moet er erg graag van af willen...
Een bankkaart is ook te dun. Als je nog ergens een oude DVD of CD hebt, die zitten rond de 1,2 - 1,3mm en dat is ideaal.
-
Maar ik had niet gedacht dat het een maand zou duren. Het recept zegt 10 dagen.
Verandert er nog iets qua SG? Indien niet zou ik gaan bottelen. Het staal dat je laat zien is ook heel erg helder dus volgens mij is de gist al naar de bodem verhuisd.
-
De tussentijdse gegevens kan je daar niet invullen.
Hoe bedoel je? Je kan dat toch invullen bij Brewfather?
Laat maar, ik heb het ook gevonden wat je bedoelt. Maar je kan er wel een custom measure aanmaken waar je dat kan invullen.
-
Dan heb je sowieso veel te weinig gist. Reken maar twee zakjes voor 20 liter, dus dat ga je moeten bijbestellen.
Maar om nu een aanzet tot een recept te geven :
80% pilsmout, 10% havervlokken en 10% suiker. Wat het alcoholgehalte betreft, daar moet je zelf bekijken wat je graag hebt. Een tripel zit tussen de 8 en 10% dus je stort kan je navenant aanpassen.
De S33 is trouwens niet geschikt voor een tripel, daar zou ik dan eerder iets in de trend van een blonde mee brouwen. Dat kan ook met dezelfde stort maar dan aanpassen naar 6% alcohol.
-
Kan dat dat ik niets kan plaatsen onder de rubriek zoekertjes. Ik kan dit niet selecteren.
Dat zou moeten lukken nu
Je zit intussen aan meer als 5 posts.
-
Ja, er zit een toets van zoethout aan maar niet overheersend. Het bier doet me eerder denken ook aan een Rochefort als een Chimay dus in de opzet om er een witte Chimay mee te brouwen is het mislukt.
-
Ik zou zeggen : een Tripel ermee brouwen. Het enige dat je dan nog extra nodig hebt is wat suiker. Hoeveel brouw je per keer?
-
Maar nu terug naar mijn bier : de koolzuur begint er mooi op te komen. Het is wel veel te donker voor een tripel, zit eerder in de kleur van een rochefort 8. Ik heb me misrekend met de kleurwaarde van de treacle. Dat kleurt dus veel meer als ik dacht. Goed om te onthouden als ik nog eens een dubbel of quadrupel brouw.
Maar lekker is het wel en dat is voor mij het belangrijkste.
-
= ich, mich, dich, ouch, duoch en zei, maar dan vooral met een lage "i", langzaam en zangerig uitgesproken in sommige streken
En dan heb je nog dat onbegrijpbaar dialect uit het noordwesten van het land
-
De naam schiet mij niet meer te binnen maar begin dit jaar of vorig jaar is er nog zo eentje heen gegaan.
Brewtoad is degene die je zoekt denk ik
Je hebt wel een punt ergens maar met Brewfather kan je al je recepten downloaden in xml formaat. Dus in geval van einde applicatie kan je ze nog wel bijhouden. En als je wil (zou ik trouwens eens moeten doen) kan je alles afprinten en in een map bewaren.
Maar de pro's wegen voor mij meer door als de con's. Het is gewoon een makkelijke tool die een steeds grotere userbase heeft en actief ontwikkeld/ondersteund wordt door de maker ervan.
-
Ik vind Styrian Goldings nu ook niet meteen de meest aromatische hop. Zelf had ik eerder ingezet om die Saaz als laatste gift te houden. En de gistkeuze wat beter afgestemd op een hoppig resultaat. Die abbeye maakt veel esters aan die de hoppigheid gaan overheersten. Je zou dit kunnen opvangen met een hogere hopgift in de toekomst of met een cleanere gist werken die ver genoeg doorgist.
-
Gebruik al jaren Beersmith, was ook een van de eerste waar men de hoogte van de brouwerij kon ingeven ivm berekenen van IBU's.
Ik heb dat een tijdje gebruikt maar ben uiteindelijk afgeknapt op een paar dingen. Eerst en vooral kan je dus op geen enkele manier in dat programma suiker toevoegen NA de kook en dat dit ook zo wordt geregistreerd door het programma zelf. Je moet dus wat lopen knoeien met een rekenmachine.
De waterbehandelingsmodule is ook niet dat, de hoeveelheden melkzuur die je volgens Beersmith moet toevoegen zijn goed om er augurken in op te leggen.
En tot slot : je zit toch weeral vast aan die pc hé, ok je hebt de tool op de gsm maar die vind ik toch niet zo uitgebreid als Brewfather of zelfs Brewer's Friend.
-
-
Zou het dan nut hebben de munich wat op te drijven en de pale nog wat te laten zakken? Of gewoon weglaten
Eventueel vervangen door biscuitmout?
-
Dit is net de reden waarom ik van mandflessen ben afgestapt. Ze zijn super om in te vergisten maar zo'n miserie om proper te krijgen. Wat ik deed was ze tot boven vullen met een oplossing van warm water met huishoudsoda en dit een nachtje laten weken. De dag nadien met een mandflesborstel erdoor en dan naspoelen met warm water.
Wel opletten met dat water, het mag zeker niet te heet zijn (dus geen kokend!) anders springt de fles kapot.
-
Ik snap dat troebelverhaal niet helemaal, het heeft toch een hele lage ph-waarde daar kan toch niets mee gebeuren??
Het is bij mij altijd supersnel troebel.
Ik gebruik meestal ook gewoon kraantjeswater maar ben wat royaler met de starsan. Het ene compenseert het andere denk ik dan. Ik maak telkens een flacon van 500ml met een sproeikop en die gebruik ik vanaf het brouwen tot meestal aan het bottelen. Zo weinig heb je eigenlijk maar nodig. Dus dit proberen hergebruiken lijkt me een verkeerde besparing, we spreken letterlijk van een paar centiemen.
-
Goed idee, zijn toch die witte brokjes hé?
Klopt, en verkrijgbaar in alle supermarkten
-
Maw toch "nasty stuff"...
Zoals met alle reinigingsmiddelen moet je weten wat je doet anders is het gevaarlijk. Bescherming voor de huid en ogen is sowieso noodzakelijk, je wil dat spul niet in je ogen krijgen!
Maar als ik eerlijk mag zijn : gebruik gewoon huishoudsoda. Is een stuk veiliger in gebruik (je moet wel nog altijd je handen beschermen), makkelijk en goedkoop te krijgen én het reinigt als geen ander.
-
Is deze nog bruikbaar of maak ik beter andere?
Neen, als ik het goed begrijp heb je de oplossing al eens gebruikt? Je kan Starsan slechts 1x gebruiken. Maar dit gezegd : je hoeft er niet zoveel per keer van te maken hoor, starsan werkt perfect als je het met een plantenspuit op de oppervlakte aanbrengt. Dan heb je véél minder per keer nodig. En als je die oplossing maakt met demiwater, dan kan je die makkelijk in de koelkast een hele tijd bewaren (lees weken)
-
Hallo Sander, welkom op het forum
Je mag je hop zeker verkopen op het forum, maar wel in de rubriek "Zoekertjes". Best wel de hoeveelheden en prijzen vermelden dan.
-
Heb je enig idee hoeveel verlies je hebt? Anders zal ik het eerst eens checken met gewoon water dan kan ik er rekening mee houden met mijn volgende brouw.
Ik reken anderhalve liter.
-
Zoiets is misschien handig?
Misschien wel maar de poten van mijn CCT zijn te kort. Er moet daar ook nog een kraan tussen om de bol af te kunnen nemen.
-
Ik vind het vooral jammer van die afwerking en de kleine problemen met de fastferment. Want het principe werkt wel heel goed. Alle gist mooi in de bol en je houdt gewoon helder bier over in de CCT. Bottelen doe je rechtstreeks onderaan en daardoor heb je ook bijna geen verlies (wat met mijn cct toch wat anders is).
-
Geef het bier nog wat tijd op de fles. Als er genoeg koolzuur op staat zet je ze een paar weken opzij in een koelere ruimte (garage ofzo, hier is het in de gang) je zal zien dat het bier stabieler wordt en de smaak nog verbetert.
-
ken het woord Amai en Awel.
Niet te vergeten : soit en allez.
En nog de vervoegingen van "ik" : Ik, gij, hij, wijle, gijle, zijle
De "h" moogt ge weglaten, die dient toch tot niks in een woord
dus "tis te zeggen" is elemaal goe.
En zo leren wij proper beschaafd Brabants
-
splitsen van de Brewfather reacties? Kan dat aub?
Geen probleem, ik voeg het bij het Brewfather onderwerp.
-
Welkom op het forum, Joris. Het is zeker en vast een mooi initiatief en ik hoop dat er voldoende geïnteresseerden zijn. Voor een reportage zelf kan ik me niet vrij maken (so much to do in so little time) maar doe je oproep hier gerust
-
Ik snap je opsomming niet goed. Wat doe je met die schroefboor? Wat is een whirlpoolstang? Ga je eerst koelen en dan 30 minuten laten staan of andersom? En waarom? Waarom gebruik je een pomp?
Wat meer informatie zou welkom zijn
-
Veel gebruiksvriendelijker als dat ga je niet vinden
Het enige waar je even tijd in moet steken is het correct ingeven van je brouwerij.