Welkom op het forum, Bart. Mijn advies voor een eerste bier : KISS en SMASH (Keep it simple and stupid + Single Malt And Sinle Hop). Op die manier kan je je installatie goed leren kennen.
Dit is er eentje van mij, het is wel met verschillende hoppen maar als je wil kan je dat veranderen door een enkele hopsoort :
48 something
6.4% / 14.8 °P
Recipe by
Walt's
All Grain
Tweepans Systeem
75% efficiency
Batch Volume: 19 L
Boil Time: 60 min
Mash Water: 20 L
Sparge Water: 9.05 L @ 80 °C
Total Water: 29.05 L
Boil Volume: 24.05 L
Pre-Boil Gravity: 1.053
Vitals
Original Gravity: 1.060
Final Gravity (Fixed): 1.011
IBU (Tinseth): 49
Colour: 13 EBC
Mash
Strike Temp — 66.2 °C
Infusion — 62 °C — 5 min
Temperature — 64 °C — 20 min
Temperature — 67 °C — 20 min
Temperature — 71 °C — 20 min
Temperature — 78 °C — 5 min
Malts (5 kg)
5 kg (100%) — Viking Malt Vienna — Grain — 8.5 EBC
Hops (100 g)
5 g (7 IBU) — Citra 12.2% — Boil — 60 min
5 g (7 IBU) — Mosaic 11.4% — Boil — 60 min
15 g (10 IBU) — Citra 12.2% — Boil — 5 min
15 g (9 IBU) — Mosaic 11.4% — Boil — 5 min
30 g (8 IBU) — Citra 12.2% — Aroma — 10 min hopstand
30 g (7 IBU) — Mosaic 11.4% — Aroma — 10 min hopstand
Hopstand at 90.2 °C
Miscs
8 ml — Lactic Acid 80% — Mash
3.47 ml — Lactic Acid 80% — Sparge
Yeast
2 pkg — Mangrove Jack's M44 US West Coast Yeast 73%
Fermentation
Primary — 20 °C — 7 days
Cold Crash — 4 °C — 7 days
Carbonation — 20 °C — 14 days
Conditioning — 16 °C — 14 days