Berichten van w@lter

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  Volgende keer je maischschema ook aanpassen. Die eenstapsschema's zijn sowieso niet echt bevorderlijk voor je rendement en ze geven je eigenlijk heel weinig controle over wat voor een suikers er eigenlijk worden aangemaakt.

  Ik maisch maximaal 20' aan dezelfde temperatuur. Langer heeft niet veel zin, als er nagenoeg geen omzetting meer is bij een bepaalde temperatuur ben je enkel energie aan het verspillen.

  Ik heb al een aantal keer met de Belle Saison gewerkt en die gaat altijd als een speer. Gist héél ver uit en geeft toch een typische saisonsmaak aan je bier.

  Ik hou alles bij in Brewfather, van recept tot het bier op is. Het enige dat ik eigenlijk niet bijhoud is hoe het bier smaakt. Om een of andere reden kan ik heel moeilijk beschrijven wat ik proef. Ik heb de indruk dat ik dan altijd hetzelfde proef :-)

  Wat ik wel bijhoud is de echt mislukte recepten, daar zet ik het wel bij. Gelukkig zijn er dat niet veel :-D

  Bedankt voor de feedback allemaal, weeral veel stof om over na te denken. Het bier gist momenteel op z'n gemakske verder aan 10°C wat de ondergrens is die Mangrove Jack's aangeeft. Binnen een week kijk ik waar we staan en dan kan ik inderdaad rustig de temperatuur naar 17°C brengen voor de diacetyl rust. Misschien dat ik erna ook eens de slurry aftap of zou ik dat al eerder moeten doen?


  Ik was trouwens de link naar het recept vergeten, bij deze :

  https://share.brewfather.app/MzNn61dnsTN6YK

  Moeten de meetapparatuur van professionele brouwers trouwens niet geijkt zijn? Ik meen dat voor de densiteitsmeters je er niet komt met die goedkope van 10 euro maar je die duurdere moet hebben die zijn goedgekeurd door Douane & Accijnzen.

  Het staat nu mooi op 10°C, wat ik wel merk is dat de vergisting bij een ondergister véél trager gaat als bij een bovengister. Ik zit nu wel aan de ondergrens van de gist maar verhogen kan altijd nog en ik wil echt zo'n clean mogelijk bier.

  Weet er iemand trouwens hoe lang de hoofdgisting bij een pils duurt?

  Welkom op het forum, Bart. Mijn advies voor een eerste bier : KISS en SMASH (Keep it simple and stupid + Single Malt And Sinle Hop). Op die manier kan je je installatie goed leren kennen.

  Dit is er eentje van mij, het is wel met verschillende hoppen maar als je wil kan je dat veranderen door een enkele hopsoort :

  48 something

  6.4% / 14.8 °P

  Recipe by

  Walt's

  All Grain

  Tweepans Systeem

  75% efficiency

  Batch Volume: 19 L

  Boil Time: 60 min

  Mash Water: 20 L

  Sparge Water: 9.05 L @ 80 °C

  Total Water: 29.05 L

  Boil Volume: 24.05 L

  Pre-Boil Gravity: 1.053

  Vitals

  Original Gravity: 1.060

  Final Gravity (Fixed): 1.011

  IBU (Tinseth): 49

  Colour: 13 EBC

  Mash

  Strike Temp — 66.2 °C

  Infusion — 62 °C5 min

  Temperature — 64 °C20 min

  Temperature — 67 °C20 min

  Temperature — 71 °C20 min

  Temperature — 78 °C5 min

  Malts (5 kg)

  5 kg (100%) — Viking Malt Vienna — Grain — 8.5 EBC

  Hops (100 g)

  5 g (7 IBU) — Citra 12.2% — Boil60 min

  5 g (7 IBU) — Mosaic 11.4% — Boil60 min

  15 g (10 IBU) — Citra 12.2% — Boil5 min

  15 g (9 IBU) — Mosaic 11.4% — Boil5 min

  30 g (8 IBU) — Citra 12.2% — Aroma10 min hopstand

  30 g (7 IBU) — Mosaic 11.4% — Aroma10 min hopstand

  Hopstand at 90.2 °C

  Miscs

  8 ml — Lactic Acid 80% — Mash

  3.47 ml — Lactic Acid 80% — Sparge

  Yeast

  2 pkg — Mangrove Jack's M44 US West Coast Yeast 73%

  Fermentation

  Primary — 20 °C7 days

  Cold Crash — 4 °C7 days

  Carbonation — 20 °C14 days

  Conditioning — 16 °C14 days

  Staat op mijn lijstje voor een keer maar er is zoveel verschil tussen een goede (lees betrouwbare) PH meter en de rest. En ja duurder is denk ik beter maar watis de prijsrange waarin je betaalbaar en betrouwbaar vind?

  Omdat de sonde van mijn Voltkraft naar de ... was en ik de pH stripjes ook beu was, heb ik voor 59 euro een eenvoudige pH meter bij BMS Wijndepot gekocht van Hanna. Niks speciaals, een gewone stick om in het wort te steken. Werkt perfect en de nodige ijk- en reinigingsstoffen zaten erbij. Ik heb wel een flesje bewaarmiddel extra moeten kopen.

  Ik heb die gisteren gebruikt bij het brouwen van mijn pils en het is toch een gemak.

  Let op, bij de Bulldog brewer is dat minder als 6 liter. Ik heb een dode ruimte van ongeveer 3 liter. Het minimum dat je er makkelijk mee kan brouwen is 15 liter. Hou in die 15 liter wel rekening met de nodige verliezen. Bij mij is dat zo'n 2,5 liter aan gruis van de pellets en eiwitten die ik niet in mijn CCT wil. Dus dan zit je op 12,5 liter in het gistvat.

  Niks moet, alles mag. Het is maar hoe je het wil aanpakken in jouw brouwerij. Maar als je de suiker gaat toevoegen aan je gistvat is het vloeibaar maken makkelijker om de suiker op te lossen.

  Als ik suiker toevoeg tijdens het koken, gaat het zo van uit het pak de ketel in. Die Golden Syrup en Treacle zijn vloeibare suikers, allez eerder dikke stroop. Maar kandijsuiker kan je ook in een droge vorm toevoegen, waarom niet?

  Geen probleem, we zijn nu toch al een half jaar verder. Ondertussen heb ik er 3 bieren mee gebotteld en getest. In een beginfaste van het gebotteld bier zie of proef je niet veel verschil. Maar na een maand of drie begin je wel degelijk een verschil te proeven. Het lijkt of het bier met de O2 kroonkurken trager evolueert, de hoppigheid blijft iets langer en het bier smaakt "verser". Je ziet ook aan de kroonkurken dat daar blaasjes op ontstaan dus er gebeurt wel degelijk iets.

  Ik denk dat ze de extra paar cent best wel waard zijn. Maar ik blijf erbij : het is geen lapmiddel voor een slecht gebrouwen bier. Eerst zorgen dat je heel het brouwproces onder de knie hebt en zo zuurstofarm mogelijk kan brouwen. Daarna hebben zo'n kroonkurken wel degelijk een invloed op het resultaat. Maar bier dat hopeloos geoxideerd in de flesjes gaat, daar kunnen die kroonkurken geen mirakels op verrichten. Hetzelfde gaat trouwens op voor alle additieven die je kan gebruiken tegen oxidatie.

  Bij mijn vorige bier heb ik twee oude zakjes van Mangrove Jack's (de datum erop was 2017) mee gebruikt. Ik heb ze wel gerehydrateerd om te zien of er nog veel goesting in zat. Het ene, Belgian Wit, had er nog goesting in en ging gelijk op met de Danstar Nottingham die ik vers had gekocht. De tweede, Bavarian wheat, die ging een stuk minder enthousiast. Maar al bij al is het bier goed geslaagd en heeft de gist goed zijn werk gedaan.

  Ik brouw in mijn garage en als ik ook nog eens 2 deuren open zet dan heb ik een vlotte doorstroming van de lucht. Daardoor heb ik nooit last van condens of mistige toestanden in mijn garage.

  Ik ook. Ik doe de garagepoort open en de achterdeur en zo heb ik een luchtstroom doorheen mijn garage. Ik zet de kookketel dan ook nog eens kort bij de garagedeur waardoor er al een heel deel naar buiten kan ontsnappen.

  Ik heb bij mijn laatste bier zelf mijn suiker samengesteld. Was een mengeling van Golden Syrup en Treacle. Ik vind het effect ervan zeker en vast lekker. Ik denk dat je door wat met verschillende suikers in verschillende verhoudingen te spelen, je een even goed resultaat kan bekomen met makkelijker verkrijgbare grondstoffen.

  Ik gebruik al jaren een simpele inkbird zonder toeters of bellen. Gewoon waar je koud en warm mee kan regelen. Voor mij hoeft wifi niet, ik ga toch regelmatig eens kijken en aan het waterslot snuiven (jaja, ik ben een sniffer :-) ). Dus als ik de temperatuur moet bijstellen, dan doe ik dat dan wel even.

  Mijn eerste volmout bier ermee naar de ... geholpen. Smaak was prima alleen een hint van aftershave op de achtergrond en na een derde slok zat je gewoon aftershave te drinken. Sindsdien nooit geen kruiden meer gebruikt.

  Ik ook, maar dan zou ik de hopgift wel aanpassen. Die Lemondrop gebruiken als whirlpool- of dryhop. Ik heb zo'n paar hoppy saisons gebrouwen in het afgelopen jaar en die bevielen me wel. Aan de andere kant, als je wil inzetten op het gistprofiel, dan kan je die lemondrop eruit laten en de IBU's halen uit de Aramis. Je kan dan warmer vergisten om een uitgesproken gistprofiel te krijgen.

  Ik zou wel het maischschema aanpassen. Die stap op 50°C is nergens voor nodig, maisch daarentegen in op 62°C en ga dan door naar 64°C vooraleer naar de 72° stap te gaan. Iets zoals dit :

  • 10' @ 62°
  • 30 @ 64°
  • 30@ 72°
  • 5 @ 78°

  De koelkast in om te laten bezinken en dan zondag uit de koelkast halen bij het begin van het brouwen. Afgieten of niet is een persoonlijke kwestie (ik zou het wel doen, er zijn er die het niet zouden doen) maar voor 13 liter zou dat moeten lukken. Zit er suiker in de stort? Dan kan je die toevoegen aan het einde van de hoofdgisting. Je gist moet dan niet meteen aan de slag met een heel zwaar wort en kan rustig de moeilijkere suikers aanpakken. Suiker (sucrose) daar heeft de gist geen moeite mee en dat kan dan aan het einde van het gistingsproces.

  Zeker gedurende de eerste paar dagen is het heel nuttig om de temperatuur van het wort koel genoeg te kunnen houden. Je zou je verschieten hoe warm het wort kan worden tegenover de omgevingstemperatuur. Door die hogere temperatuur krijg je ongewenste esters en hogere alcoholen dewelke de smaak van het uiteindelijke bier niet echt ten goede komen.

  De hoeveelheid gebruikte gist is ook belangrijk (nogmaals : hoeveel smackpacks op hoeveel liter wort?) want te weinig gist gebruiken levert alleen maar miserie op. En de "aanbevolen" hoeveelheden volgens de fabrikanten zijn gewoon véél te weinig.

  pH verlagen doe je met Fosforzuur in zeer kleine stapjes.

  melkzuur gaat ook hoor en is iets vergeeflijker qua overshoot.

  Is dit niet ineens een grote stap voor beginners?

  Misschien wel maar het is wel een stap in het proces dat ik aanraad om zo snel mogelijk mee te beginnen. Het kost je in principe niet veel, wat pH papiertjes en melkzuur, en de voordelen in je brouwproces zijn duidelijk merkbaar. Tesamen met gecontroleerd vergisten is het een stap die de kwaliteit van je bier enorm gaat verbeteren.