Berichten van w@lter

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  Ideaal is dat niet, dat besef ik.

  Neen, het is dat het nogal lang op die gistkoek zit. Investeren in een dame jeanne? Of eens rondvragen hier op het forum, ik ben er zeker van dat er wel iemand nog een oude liggen heeft die hij kwijt wil (aan een democratische prijs)

  Het is inderdaad bijzonder. Ik zou gaan zeggen dat het door het maischschema komt maar Belle Saison trekt zich niet veel aan van de soorten suiker die je het voorzet. Alles wordt mee vergist.

  Zou het kunnen liggen aan de moutstort? Ik gebruik eigenlijk altijd enkel gerstmout. Zou het verschil kunnen liggen in een hogere hoeveelheid eiwitten als je met ongemoute tarwe ofzo werkt?

  Wat kan zijn, is dat men bij Wyaest zelf dit vroeger ook voorschreef, en het later, na onderzoek heeft aangepast

  Dat is zo, vroeger werd dat ook aangegeven door Wyeast maar die zijn daar al jaren mee opgehouden. Wat nog een tip zou zijn voor Brouwland (en andere winkels) is om de handleidingen eens te laten nalezen door hobbybrouwers die ook met die producten hebben gewerkt. (Zo ook voor blikbrouwsels) Ik ben er zeker van dat deze hieraan gerust willen meewerken en zo zouden ze goede accurate handleidingen kunnen plaatsen.

  1,004 is nog hoog voor een Belle Saison. Geef die gerust nog een paar dagen echt warm (plekske in de living ofzo) en dan zal die de kaap van 1,000 wel ronden. Gevaar is dat als je hem bottelt bij een SG van 1,004 , die gaat herstarten als je hem gaat bottelen en warm wegzetten. En dan gaan er flesjes kapot knallen.

  Zoals Serge al zegt : als het bier in een goed passende lagerfles zit en niet meer op zijn gistkoek staat kan je die gerust een paar weken langer laten lageren. Misschien kan je dan door echt koud te gaan lageren (lees 2°C) het bier nog extra helder krijgen. Bottelen met bottelgist is dan wel aan te raden.

  De smaak van radler is me vreemd

  Houden zo. Het was een soort witbier met een overdreven artificiële citroensmaak. Leek een beetje op bacardi breezer maar dan met bier.


  Om nu terug te komen op die citroensmaak : dryhoppen kan zeker en vast de gewenste smaak/aroma geven. Citra en lemon drop zoals hier al is aangehaald. Amarillo zou ik niet doen, ik vind dat die meer naar grapefruit gaat.

  Lemondrop hop kan helpen. Met citroenschillen zou ik oppassen vanwege de aanwezige olieën. Misschien dat citroensap ook werkt maar dan maak je natuurlijk je bier een stuk zuurder.

  What's in a name tenslotte. Beetje een ziekte van deze tijd? Alles moet in vakjes passen. Gewoon brouwen wat je graag wil brouwen en geef het de naam die jij eraan wil geven. Wat een ander ervan denkt is die persoon zijn probleem :P

  Ik gebruik een bierstijl altijd als iets indicatiefs. Bij het begin van een recept samen te stellen wil ik in die richting gaan. Maar onderweg wordt het een andere gist, gaat er mout uit/bij, verandert de hop en voor je het weet is het iets totaal anders. Mij best, als het maar lekker is.

  (2) dus vroeg ik me ook af of je de houdbaarheid van je bier kunt bereken ifv je hoeveelheid hop/ph/alcohol

  Eigenlijk niet. De houdbaarheid van je bier is van veel afhankelijk. Allereerst van persoonlijke smaak, ik moet bijvoorbeeld niet veel weten van de meeste bieren die meer als een jaar oud zijn. Maar anderen vinden een Chimay van 10 jaar een delicatesse (bij mij smaakt die naar nat karton). Ook je brouwmethode en vooral brouwkunde spelen mee. Heb je veel oxidatie tijdens je brouwen, dan gaat je bier minder lang mee. pH niet in orde, teveel eiwitten bij het bottelen, teveel gist bij het bottelen, ... er zijn tal van factoren die meespelen in die veroudering en dus bederf.

  Eigenlijk spelen (volgens mij) de hop en de alcohol daar een secundaire rol in. Natuurlijk bewaart bier met hop erin beter (of zou dat toch door het kookproces komen?) en hoe straffer het bier, hoe meer alcohol en dat bewaart ook beter. Maar is dat ook zo in de sterktes waarmee wij te maken hebben? Kersen op alcohol en suiker bewaren jarenlang, maar dan spreek je van een suikersiroop met een alcoholsterkte van +30%, iets wat we met bier nooit of te nimmer zullen halen en dus vraag ik me ook af of de aanwezige alcohol echt zoveel zal uithalen op gebied van bewaring?

  Alleszins een heel interessante vraag waar ik nog wat verder over ga nadenken.

  Je bent er in ieder geval geen slechtere brouwer door als je ze wel gebruikt.

  Ik ben het daarmee eens. Maar de andere kant klopt ook : je bent geen slechtere brouwer als je ze niet gebruikt. Ze kunnen zeker en vast je bier verfijnen en hier en daar scherpe hoekjes van je bier afhalen, of je het brouwen gewoon wat makkelijker maken (bijvoorbeeld met schuimstoppende middelen) en iedereen staat daar vrij in.

  Ik zie echter het nut van deze hulpstoffen niet in als je je brouwsysteem niet op orde hebt of je eigenlijk niet weet waar je mee bezig bent (mea culpa). En dat is ook mijn insteek (en ook een beetje de reden waarom ik het topic heb opgestart) : we krijgen meer en meer hulpstoffen ter onzer beschikking en velen onder ons eigenlijk niet goed weten waarom en hoe we ze moeten gebruiken.

  Wat ik in de nabije toekomst zeker en vast nog wil proberen zijn Antioxin, Schuimstop en Tetrahop. Maar eerst wil ik er zeker van zijn (voor de AntiOxin) dat mijn brouwproces op orde is en ik alles heb gedaan om oxidatie (met een mate van redelijkheid) te vermijden. Die schuimstop is bij mij gewoon om bij het begin van het kookproces (mijn ketel is hoog en smal) het overschuimen te voorkomen. Ik brouw altijd maar +/- 19l (soms ook minder) en ik heb een CCT van 27l dus dat zit wel snor. De tetrahop daar ben ik nog niet uit, ik snap nog niet 100% wat het juist met mijn bier doet.

  En we weten allemaal dat hop snel verouderd als je het niet gekoeld (lees ingevroren) bewaart. En koel/vrieskasten hadden ze toen nog niet. Ijskelders wel, maar die werden voor andere dingen gebruikt.

  Die pH stabilizer heb ik hier ook nog staan, vroeger een paar keer gebruikt en het werkt wel degelijk maar als je je dan gaat inlezen op water dan ga je je toch vragen stellen of het wel zo goed is voor je bier en het resultaat. Dat je zulks dan kan gaan proeven verbaast me niet. Ik kan er zelf geen smaakassociaties mee doen maar de pot gaat een dezer naar de vuilbak verhuizen denk ik.


  Bij mijn laatste brouw heb ik ook een sulfiettabletje toegevoegd aan de maisch. Ik las ergens dat dat oxidatie zou tegengaan. Of ik het bier nu frisser vond als een vorig durf ik niet te zeggen.

  Ok, volledig met u eens. Waar ik me wel vragen bij stel is de IBU die wordt meegegeven. IBU is een maatstaf die in 1805 nog niet in gebruik was. Hoe berekent hij dit dan in zijn boek? (staat misschien elders beschreven) Ik ga trouwens wel het boek aanschaffen, want ik ben wel overtuigd dat het zowat het beste referentiepunt is om oude Engelse bieren te begrijpen.

  Ik dacht dat een Stout voorkwam uit een Porter, namelijk van de term "Stout Porter" oftewel sterke porter. Porter zou er al het begin van de 18e eeuw zijn geweest. But what's in a name? :)

  Sterke pale ale dus :thumbup:

  Ik zat gisteren rond te snuffelen op de website van Brouwland en het viel me op dat er heel veel hulpstoffen bestaan om te gebruiken tijdens het brouwen. Zo op het eerste gezicht zag ik de volgende zaken :


  Een hele waslijst en ik ben zeker dat ik er nog een heleboel mis. :S Ik sta zeker niet afkerig tegenover, als het je kan helpen als brouwer waarom niet? Al ben ik er wel van overtuigd dat je eerst je brouwproces goed onder de knie moet hebben vooraleer je naar sommige van deze hulpstoffen gaat grijpen. Het is mijns inziens nutteloos om hulpstoffen om oxidatie te voorkomen te gaan gebruiken als je overal in je brouwproces slordig omgaat met je wort/bier.

  Maar stel nu dat je je proces zo goed mogelijk op orde hebt, helpen dan deze stoffen om het net nog iets beter te maken? En zo ja, de welke gebruik je wanneer?

  Waarom noem je het een pale stout? Ik zie in het recept niet echt elementen die me aan een stout doen denken.


  Wat die hop betreft : mik je naar de historische hoeveelheid of naar de historische IBU? (dat laatste wordt misschien nog wel wat lastig)

  Rap gerekend, 10% alcohol toevoegen van 20% geeft een stijging van 2% alcohol. Dus dat moet je toevoegen aan het alcoholpercentage van je bier. Daarna moet je kijken in de specs van deze gist of hij het nog aankan om te hergisten of niet.


  Wat het kweepeersap betreft, lijkt het me dat je met die hoeveelheid in de lagering wel een kweepeertoets moet krijgen. Maar ook de receptuur van je bier is hier van belang. Ga je veel uitgesproken mouten en hoppen gebruiken, dan gaat de smaak van de kweepeer meer naar de achtergrond verdwijnen.

  Bottelsiroop voor kriekbier maken met de kersen...?

  Nee, om met spa te mengen en lekkere limonade te hebben. Voor kriekbier zijn die kersen veel te zoet (bigareaux noir). Misschien maak ik er ook kersengelei mee, ik kan jaarlijks ettelijke emmers kersen van die boom oogsten.


  Eens iets meer brouwgerelateerd : zouden we met stoom ook iets uit hop kunnen trekken? Een soort hopthee die we kunnen gebruiken?

  Het eerstvolgende seizoen is dat van de kersen. Jammer genoeg moet je dan wel nog even wachten tot in Juli. Het kan wel zijn dat ik in de tussentijd eens aan de slag ga met wat diepvriesfruit uit de winkel. Ik wil eens proberen om op een gezonde manier een soort grenadine te maken.

  Het hangt volgens mij ook af van de gebruikte appelsoort. Ik heb het nu met Jonagold getest en dat geeft een sap zonder veel zuur. Bijgevolg is het niet echt in balans.


  Voor een volgende extractie met appels (zal pas in het najaar zijn) ga ik werken met een heel zure appelsoort die bij mijn moeder staat. Dat is eigenlijk een soort waarmee ze vroeger compote en cider maakten en die is volgens mij meer geschikt om er sap uit te winnen.


  Nog een dingske dat ik ga proberen (heb ik van het internet) is het deksel iets op een kiertje te zetten zodat er wat stoom kan ontsnappen. Dit zou minder condens moeten geven en dus een minder verdund sap.

  Waarom zouden de grote pilsbrouwers anders dan zoveel energie steken in het koelen van gisttanks?

  Ik heb me eens laten vertellen dat dat eerder is om de temperatuur niet dusdanig te laten stijgen dat deze de gist nadelig gaat beïnvloeden qua werking. In die echt grote CCT's zou de temperatuur dusdanig kunnen oplopen dat het de gist zou kunnen doden.


  Maar voor de rest volg ik uw redenering : waarom zouden ze zoveel moeite steken in het koelen van die CCT's tot die lage temperaturen als het niet nodig zou zijn? Ik kan me aannemen dat het koelen van zo'n cct met 1°C over het hele jaar wel een mooie duit kost.

  Volgende keer gewoon een hele kip erin. Het karkas gaat nog wat meer bouillon opleveren. Daarna gaat die in gedesinfecteerde bokalen aan hoge temperatuur en heb ik bouillon voor soep voor een paar keer.

  Het loof zelf gaat te waterig zijn om veel bij te dragen aan het geheel. Ik zou de wortel (als je die kan vastkrijgen) drogen en bij de kook toevoegen. Het is makkeliker om chicorei te gebruiken.

  Loof stoven zou ik niet doen, misschien als dryhop? Maar dan loofhop?

  Gisteren succesvol bouillon mee gemaakt. 4 kippenbillen, 2 kippenborsten, 3 ajuinen, 2 wortels en wat aromaten (kruidnagel, rozemarijn, ...), goed voor 1,3l bouillon en de kip ging daarna mee de vol-au-vent in.

  Vandaag eens de proef op de som genomen. Gewoon wat appels in de supermarkt meegenomen en op twee kilo appels heb ik net geen liter sap geoogst. Het suikergehalte zat rond de 9,5°P (die meter van mij is nogal troebel) en dat zit net onder wat je van zo'n appels mag verwachten. Smaak kan ik nog niets van zeggen, dat staat nog af te koelen. Een deel heb ik in confituurpotten gedaan en het laatste gewoon in een maatbeker in de koelkast. Dat gaan we straks eens proeven.


  Het werken ermee is eigenlijk heel simpel MAAR let op : het geheel is héél warm. Je brandt je daar makkelijk aan. En ook opletten met de potten die je gaat gebruiken, toen ik ze aan het voorverwarmen was, had ik nog een sapfles staan met deksel maar die barstte in het kokende water. Gelukkig konden de confituurpotten tegen een stootje.


  Nog een les : als je die appels eerst schilt en ontdoet van hun klokhuis, dan kan je met de pulp nog lekkere compote maken lijkt me. Ik ga sebiet eens van die pulp proeven.


  Waar ga ik het apparaat voor gebruiken? Eerst en vooral om mijn kersen te ontsappen. Ik heb een heel grote kerselaar en daar valt elk jaar het fruit rot af. Nu wil ik dat fruit gaan oogsten voor het sap. Hiervoor lijkt de ontsapper mij ideaal. Ik heb ook zo'n ontpitter gekocht om het wat makkelijker te maken.

  Daarnaast heb ik ook nog wat oude ciderappelaars staan bij mijn moeder. Wederom worden die appels nooit gebruikt maar hiermee kan ik ze ontsappen en misschien wat compote maken met de pulp. We zien wel.

  Maar waar ik het ook voor ga gebruiken is voor in de keuken. Dat apparaat is gewoon ideaal om bouillon of fond mee te maken. Zondag is het hier vol-au-vent en dit keer gaat de kip in die stomer met wat ajuin, wortels en aromaten en kan ik zo er een goede bouillon van oogsten. Daarna gaat het vlees in de vol-au-vent en de bouillon bij de roux om de saus te maken.

  Voor wie op zoek is naar een rekenblad dat online te gebruiken is, ik heb BierGoeroe aangepast tot een Google Sheet. Hij staat om mijn Google drive en ik kan er online overal aan. Mocht je hem willen testen, stuur dan even je e-mail adres door (via een pb) en ik deel het bestand met je. Dan kan je het eventueel aan je eigen drive toevoegen.


  Ik kan nu ook makkelijk recepten delen via een link zoals deze : link naar BierGoeroe

  Lino (vroeger heel actief op dit forum) had als een van zijn eerste bieren een witte gebrouwen en die was echt geslaagd. Als ik me niet vergis was dat met de Brewferm Blanche. Het bier was ook mooi wazig zoals het hoort.