Berichten van w@lter

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  Zet eens een wildcamera op naar die composthoop en verschiet u niet van het aantal ratten dat je gaat zien.


  brouwerwaldonk , je hebt gelijk. Hier gaan er ook geen etensresten op de composthoop, enkel rauwe groentenafval en de prut van de koffiemachine. Mijn compostbak zit vol met pieren, die plakken tegen het deksel dus die compostbak is echt wel gezond en goed bezig.


  Daarom dat ik dat draf nu naar achteraan de tuin verhuis (+/- 100m van het huis) en onder de bomen verdeel. Daar kan het me niet zo schelen welke dieren aan de draf eten.

  Koppigaard dat ik ben... :smiling_face:


  Ik dacht : ik geef het nog eens een kans. Vooral ook omdat deze tripel witbiergist bevat en die zakt niet zo goed uit. Misschien dat dat door die gelatine beter gaat. Ik laat het ook een stuk langer op het bier want ik denk dat de voorgeschreven twee dagen te kort is.

  Even een update van dit bier, het staat nu al een week op 6°C te lageren (kouder krijg ik de koelkast niet) en sinds een paar dagen is er gelatine aan toegevoegd om het bier wat helder te krijgen.

  Als het een beetje meezit ga ik vrijdag of zaterdag bottelen. Ik vermoed dat de bitterheid wat aan de lage kant is en dus ga ik die wat pimpen met tetrahop.

  Bij mijn 48 Something trouwens voorgehad. Daar zat een heleboel Mosaic en Citra in. Aanvankelijk had ik wel een redelijk goede hoppigheid maar het bitter is nooit geweest wat het moest zijn (volgens de berekeningen). Dus misschien een pakje met wat minder alfazuren, ik weet het niet, maar het toont aan dat die IBU cijfers zeker niet heilig zijn.

  Hier gaat het helemaal achteraan de tuin tussen de bomen. Ik strooi dat gewoon open. De vogels zorgen voor de rest en ik heb de indruk dat er ook wel kleine zoogdieren op afkomen.

  In het compostvat, dat doe ik niet meer nadat er ratten gewoon gaten hadden gemaakt in dat vat om aan de mout te geraken.

  Belangrijker dan de rekenmethode is volgens mij dat je consistent dezelfde gebruikt. Zo kan je voor jezelf inschatten of een bier bitter zal zijn of niet.


  Koen haalt het al aan, die berekeningen zijn niet meer als dat, berekeningen. Soms zit je er kort bij de waarheid mee, soms ook niet. De hop die je in je bier doet daar staat een gemiddeld alfazuurgehalte op. Afhankelijk hoe het bewaard, getransporteert, gebruikt is geweest is die alfazuurwaarde nog correct of niet.

  De 11.5gr is voldoende voor 20-30L, kan ik dit in zijn geheel gebruiken voor 12L? Dacht dat dit kon ergens gelezen.

  11,5g is absoluut véél te weinig voor 20 - 30l. Ik blijf me afvragen waarom producenten dat toch op hun verpakkingen blijven zetten :pensive_face:


  Maar voor je 12 liter kom je er wel mee. 1g/l is voor korrelgist een goede maatstaf. Ik hanteer die regel al jaren en die heeft me nog nooit teleurgesteld.

  Welkom Evert :thumbs_up: er is op dit forum zeker en vast ruimte voor wijnmakers, daarom is er ook het forumonderdeel voor. Ik ben zelf ook in de hobby gerold via het zelf wijn maken maar dat lukte bij mij niet zo. Ondertussen ben ik 14 jaar verder en wil ik me er ook nog wel eens aan wagen.

  Wat zijn de essentiële schoonmaakmiddelen die elke brouwer moet hebben om zijn materialen proper te maken ?

  Heel simpel :

  Gewone geurloze dreft voor het afwassen van brouwspullen bij het brouwen en eventueel gistingsemmers en vaten.

  Gewone huishoudsoda voor het reinigen van mandflessen, flesjes en dergelijke meer

  Starsan voor het ontsmetten

  Ik gebruik geen sponsjes vanwege het gevaar op krassen maar gewone microvezeldoekjes.


  Meer heb ik echt niet meer in huis. En meer heb ik ook niet nodig.

  Tot en met mijn vorig brouwsel stond mijn CCT in een koelkast met een gloeilamp van 60W als verwarming. Mijn Inkbird staat ingesteld op 0,5°C verschil. Daarmee kan ik de temperatuur op bijvoorbeeld 20°C houden. Bij 19,5 springt de gloeilamp aan, bij 20,5 de koelkast. Jojo-effecten heb ik daar eigenlijk nooit mee gehad.


  Mijn huidig brouwsel staat gewoon in een koelkast in de keuken en daar heb ik zelfs geen gloeilamp in. Die begon enkel te koelen als de vergistingstemperatuur boven die 20,5°C uitkwam. Eenmaal genoeg gekoeld ging de koelkast uit stopte het koelen ook in de CCT.

  Gebruik om te beginnen wat erbij zit. Niet te moeilijk doen.

  Ja en nee, als het goede gist is waarvan de datum nog niet is verstreken ben ik het met je eens. Als het zo'n zilverkleurig zakske is dat misschien al 3 eeuwen tegen dat blik plakt niet.

  Voor de gistkeuze hangt het van het type bier af natuurlijk en wat je wil gaan bereiken. Is het gewoon een blonde, dan zou ik gaan voor een US-05 of Danstar Nottingham. Lukt altijd met die twee. Wil je wat meer esters en een lagere SVG, dan is de T-58 misschien iets. Meer richting een tripel, dan kan bijvoorbeeld de Mangrove Jack's M41.

  Wat ik wel zou doen is voor een korrel kiezen. Vloeibare gisten zijn misschien een moeilijkheidsgraad te ver.

  Bedankt voor al jullie adviezen :thumbs_up: ik heb mijn vraag over Limoncello afgesplitst om het onderwerp van Ron niet te vervuilen ;-)


  Toch nog een paar vraagjes :

  Die alcohol, hoe sterk moet die zijn? Is dat oplegalcohol (95%) of kan dat met gewone neutrale alcohol (chateau des petites nains)?

  Ik heb wel al eens gehoord van bier met jonge scheuten van sparren. Dat zou dat dennenaroma kunnen geven. Maar of het lekker is?


  Er zijn inderdaad ook hoppen die een sterke harsige smaak kunnen geven en dat zou wel de indruk kunnen geven dat er op een of andere manier dennen in verwerkt zijn.

  Alles kan, niets moet natuurlijk. Maar Serge heeft wel een punt : op welk moment voeg je nog smaak toe of is het eigenlijk verspilling van grondstoffen?


  Qua bitterheid gaan de meeste mensen inderdaad het verschil tussen een bier van 100 IBU en eentje van 120 IBU niet kunnen proeven maar misschien dat veel late hopgiften wel voor een extra aroma/smaak kunnen zorgen. Ik zou de 100 IBU niet overschrijden maar inzetten op aromahoppen.

  De kleur : ik denk ooit te hebben gelezen dat alles boven 80 EBC gewoon zwart is voor ons oog. Misschien dat als je het tegen een sterk licht houdt dat je nog wat verschil gaat zien maar ik denk het niet.

  Maar het bekt wel lekker : 100 IBU en 100 EBC. En dat zit nu niet zoveel buiten de waarneembare specs. Dus waarom niet? ;-) Soms moet je inderdaad eens buiten de lijntjes kleuren.


  Wat dat gebrande betreft, ik vrees dat je dat altijd wel wat gaat hebben. Het is tenslotte een RIS. Maar je kan het wel counteren met meer aromatische mouten, wat caramout en enkele donkere basismouten (aroma/amber, biscuit, ...) om iets meer zoet te krijgen. Een beetje zoals suiker in de koffie : maakt ook dat de koffie minder bitter over komt.

  Welkom op het forum, Ron :slightly_smiling_face:


  Een "kleeft nooit, lukt altijd" receptje is een grote bokaal nemen (mag van mayonnaise zijn geweest als hij maar goed afsluit) en die doe je half vol met krieken (geen kersen!). Verder opvullen met kandijsuiker (gewone witte) tot boven. Dan giet je er oplegalcohol op (dat is die alcohol van 80°) tot de bokaal helemaal vol is. Deze zet je minimum 6 maanden weg in een donker koel hoekje. Daarna heb je een heerlijke kersenlikeur.

  Dan heb je zelfs geen kroonkurkapparaat nodig. Ik ben ooit begonnen trouwens met cavaflessen en plastic stoppen.


  Nog een tip trouwens : de ikea en de action zijn een heel goede bron van brouwspullen. Vergieten, kookpotten (kleinere maar goed), inox lepels en ga zo maar verder, ze hebben het allemaal en het kost er vrij weinig.

  En toch behaalde ik een svg van 75%! Leg dit maar eens uit.

  Alfa-amylase produceert zowel vergistbare als onvergistbare suikers. En ik denk dat je daar niet meteen een vaste hoeveelheid op kan plakken. Daarom is die moutkeuze belangrijk, met de juiste caramouten kan je zorgen voor meer onvergistbare suikers maar met gewone mouten ga je bij 90 minuten maischen vooral heel veel vergistbare suikers bekomen.

  Als je een RVS koelspiraal hebt kan je dat water gerust hergebruiken om mee te brouwen. Dat is tenslotte proper leidingwater dat door een propere leiding is gegaan. En eigenlijk is het geen slecht idee als je vrij regelmatig brouwt. Gewoon opvangen in van die Brouwland emmers en een deksel erop.

  Gewoon in het vat laten kletteren, dat is voldoende.


  In mijn geval laat ik het wort uit mijn kookketel in een maatbeker lopen via het kraantje. Daarna giet ik het met die maatbeker in de CCT. Volgens mij is het dan goed belucht. Daarna voldoende gist erbij (1g/l korrelgist) en het feest kan beginnen. Bezuinigen op gist is vragen om miserie. Een zakje korrelgist kost iets van een 3 à 4 euro maar een mislukte batch kost meer, zeker als je ook nog eens je tijd gaat meetellen.

  Het lijkt wat op een decoctieschema door dat beslag appart te nemen. Het probleem dat ik met die logica heb is dat Alfa-amylase ook vergistbare suikers produceert. Volgens mij ga je dus wel de vergistingsgraad verlagen maar op een vrij ongecontroleerde manier. Ik zou eerder inzetten op een juiste gist- en moutkeuze.

  Ja, ik twijfel al een tijdje of ik deze 'cursus' zou nemen of een brouwpakket.

  Het allereenvoudigste kan je met blikbrouwen beginnen. Je hebt dan niet veel nodig : een brouwemmer en passende mandfles. Doe daar nog een hevelfilter, thermometer en refractometer bij en je kan volgens mij al starten. Om te bottelen heb je enkel nog een kroonkurkapparaat nodig en kroonkurken. Om te reinigen : huishoudsoda en starsan. En nog een spuitbusje om de starsan aan te brengen. Al met al kom je er wel met 100 - 150 euro.

  Ik denk dat die rail een stuk steviger is als dat wij vanop de foto kunnen zien :thinking_face: maar om de veiligheid te testen heb ik een simpele truuk : ik ga er zelf aanhangen. Met mijn poezelige 120 kg. Als het dat kan overleven zal het mijn moutkorf van 10 kg ook wel kunnen houden :-)

  Welkom op het forum, Kevin. Zet er u bij :-)


  Met brouwcursussen heb ik niet meteen ervaring maar gelukkig is er inderdaad heel veel informatie hier op het forum (en elders online natuurlijk) beschikbaar. Je kan ons bovendien ook als een soort "helpdesk" beschouwen : als je een vraag hebt, niet aarzelen en gewoon stellen. We helpen je graag verder en misschien stel je een vraag die anderen zich ook stellen. Zo heeft iedereen er baat bij. We hebben daar een forumonderdeel voor (beginnersvragen).


  Om te beginnen brouwen hoef je trouwens niet meteen zo heel veel te kopen. Je kan eerst met blikken beginnen, daar kan je dan al het vergistingsproces mee onder de knie krijgen en ook het proper werken onder de knie krijgen (steriel mogen we het niet noemen maar we proberen dat zo dicht mogelijk te benaderen). En bovendien kan je daar heel lekkere biertjes mee maken. Je moet enkel met de bijgeleverde gist opletten, vaak is dat zo'n zakje zonder merk. Maar met een goede korrelgist krijg je ineens een heel ander bier.