Berichten van w@lter

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  Kan je in Belgie hopplanten verkrijgen met +- het Citra effect zoals in Duvel "Citra" ?

  Neen, die typische US citrus krijg je alleen met US hop. Als je bijvoorbeeld Belgische cascade gaat gebruiken heeft die absoluut niet het citrus profiel van US cascade. (ik vermoed trouwens dat veel Cascade die wordt verkocht in België als "USA Cascade" eigenlijk gewoon uit België komt)

  Dat ziet er iets speciaals uit. Wat ik me afvraag (en ik vloek nu in de rauwe kerk), kan je niet beter het wort éven laten koken? Gewoon een minuutje of 5, kwestie van het wort te steriliseren en die DMS te verwijderen?

  Als ik rechtstreeks uit de CCT bottel, dan doe ik er helemaal geen gist meer bij. In de conus zit volop gist, zelfs na een paar weken koud lageren. Gewoon wat geduld hebben en er komt wel koolzuur op. Enkel bij echt zware bieren gaat er bottelgist bij. Maar ben je niet zeker, twijfel dan niet en neem een paar gram gist, hydrateer en voeg het toe aan je bier.

  Ik heb ooit met tarwebloem gemaischt, zonder veel poespas bij de mout gedaan enkel opgelost in wat warm water. Is toen een dikke miserie geweest.

  Serge heeft hier ooit eens een heel deftige uitleg gegeven over hoe te verstijfselen, het artikel staat zelfs in de bibliotheek en ik vermoed dat je door het volgen van die procedure veel miserie kan besparen.

  Hoe ik het zou doen : bloem verstijfselen en dan er wat geschrote pilsmout bijdoen en de omzetting laten gebeuren bij pakweg 65°. Na een half uurtje omzetting gewoon bij de rest van de moutstort doen.

  Misschien eens bij Aveve gaan kijken.

  Bij Aveve heb ik er al gekocht en die zijn van goede kwaliteit. Ze zijn ook een stuk goedkoper als die van Brouwland, maar die zijn misschien van een andere soort tarwe met minder eiwitten ofzo?

  Graag gedaan. Men zegge het voort : ik heb de registratie procedure aangepast zodat ik je account eerst moet goedkeuren vooraleer je kan posten. Normaal gezien zal dat niet lang duren, ik meld me meermaals per dag aan op het forum.

  Met een opvoerhoogte van 30 meter en een werkdruk van 3 bar is een waterslang van 50 meter met een open einde helemaal géén probleem.

  Het is al grappig dat ze een opvoerhoogte van 30 meter beloven. Een feit is (vraag maar eens in een winkel waar ze goede pompen verkopen) dat een gewone pomp niet meer als 8, maximaal 9 meter kan opvoeren. Heeft gewoon met de aard van de pomp te maken. Pompen die meer halen zijn speciale pompen en die heb je niet onder de 500 euro.

  Maar als de opvoerhoogte 0m is (wat waarschijnlijk is omdat zo'n kubus meestal boven de grond staat) dan kan die 50 meter nog net. Veel druk ga je niet meer hebben, je zit ook aan het einde van de mogelijkheden voor zo'n pomp, maar voor een dompelkoeler is het misschien niet nodig.

  Bij brouwland kan je makkelijk online bestellen en de service is daar heel goed en eerlijk. Ik bestel meestal online en een paar keer per jaar ga ik eens langs. Maar ik probeer dat tot een minimum te beperken want ik geef er altijd teveel uit ^^

  Voor hen die Iodophor zoeken gewoon via AliExpress Er zit hier even veel actieve jodium in als de IODOPHOR die verkocht wordt als desinfectie voor brouwmateriaal nl 5%.

  Het wordt over het algemeen afgeraden om zo'n middelen in China te gaan kopen. Er is namelijk veel nep tussen en eerlijk gezegd vertrouw ik een beschrijving in pinying Engels niet zo. De bijsluiter kan je niet lezen omdat het letterlijk in het Chinees is geschreven. Neen, dan tel ik wel 4 euro meer neer en bestel ik het in Duitsland. :)

  Laat ik effe inpikken op het oppompen van regenwater over een afstand van 50 meter. Als zoon van een tuinbouwer kan ik daar toch iets met ervaring over zeggen.


  50 meter is niet niks, je hebt daar al een iets beter pompje voor nodig als eentje van 25 euro. Thuis werkten wij met pompen die een serieus debiet hadden, uiteraard is een beregening die een aantal 100 m2 moet bedienen iets anders als een dompelkoelertje voor 20 liter, maar toch moet je het water over een vrij grote afstand verpompen. Ik denk dat je eens goed de specs moet lezen van de beschikbare pompen in de Gamma/Brico maar reken zeker op +/- 100 euro voor iets bruikbaars. Tel daar ook nog de slangen bij die je nodig hebt (50 meter dus) en je zit al makkelijk aan een 200-tal euro.

  Komt nog iets bij : in de zomer is dat water in dat reservoir een stuk warmer, het zou me niet verbazen mocht het voor de moment ergens in de buurt van 20°C zitten, en dan gaat koelen ook een stuk moeilijker.


  Wat ik zou doen : gewoon voor een efficiënte koeling zorgen en eventueel het water opvangen in een container en het hete water gebruiken om te reinigen en de overschot in goed afgesloten containers doen om de volgende keer mee te brouwen?

  Slimme zet van SS Brewtech en ook van Brouwland natuurlijk. Ergens is het niet zo verwonderlijk dat Brouwland de verdeler wordt. Brouwland heeft een veel breder dealer netwerk als Braumarkt en staat ook ergens bekend voor zijn uitstekende dienst naverkoop.

  De 'grote' stout had echt vooral koffie en karamel smaak. Dat wil ik natuurlijk in de 'kleine' versie ook verkrijgen.

  Koffie krijg je door geroosterde gerst te gebruiken, voor die karamel kan je natuurlijk ook wat treacle of golden syrup gaan gebruiken maar ik neem aan dat je 100% bij granen wil blijven?

  Inderdaad, welkom op het forum :thumbup:


  Misschien nog iets dat je kan proberen : de donkere mouten slechts de laatste 5 minuten van de maisch meenemen.

  En (maar dat is mijn eigen smaak) veel minder mouten gebruiken. Sommige mouten gaan elkaar in de weg lopen en zullen eerder elkaar negatief beïnvloeden. Vooral op gebied van donkere mouten mag je gerust wat conservatiever zijn denk ik. Ik tel er 5 met een EBC boven de 100, dat gaat zowiezo een bittere, wrange smaak geven. Ik zou er een paar uithalen, bijvoorbeeld enkel de Cara 120, Special B en geroosterde gerst overhouden en dan de geroosterde gerst, zoals al eerder gezegd ofwel weken ofwel enkel de laatste paar minuten meemaischen.


  Dit gezegd, voor je huidige bier zou ik nog niet in paniek slaan. Geef het nog een maandje tijd en de bitterheid zal al een stuk meer in balans zijn.

  Er zijn steeds mensen die alle bling bling met alle toeters en bellen aankopen en dan tot de vaststelling komen dat het toch mogelijk hun ding niet is dat zelf bier brouwen? of het ondertussen nog groter zien?

  Ik heb met mijn blingbling meer als 10 jaar gewacht. Bij het brouwen moet je wat je weg zoeken, wat werkt het beste voor jou, hoeveel liter wil je eigenlijk maken, ... Dat weet je aanvankelijk niet, daar kom je gaandeweg achter. Om dan ruim 8.000 euro uit te geven aan iets dat je twee jaar later weer te koop aanbiedt? Soit, chacun fait se qu'il lui plaît..


  Om nu terug naar de vraag van Bierhier te komen, ik denk dat je moeilijk iemand gaat vinden die zijn installatie (al dan niet tegen betaling) gaat uitlenen. De meeste brouwers die ik ken zijn daar heel zuinig mee. Maar ik denk wel dat er veel brouwers zijn die je gerust eens een dagje willen laten meebrouwen zodat je een beter zicht op hun installatie krijgt. Daarvoor vul je best ook de ledenkaart in (via "jouw gegevens" rechts bovenaan de website en dan "Usermap -> own location"). En op de ledenkaart kan je ook zien wie er bij jou in de buurt zit en ze een pb'ke sturen.

  Strafste is dan nog wel dat de eerste link eigenlijk een product van Vinoferm toont, dat is het huismerk van Brouwland. Voordeel van die iodophor is dat dat heel lang goed blijft en heel zuinig werkt. Je kan dat ook gewoon in een spray gebruiken.

  Het is van nature ook de manier om met saisongist te werken, lekker warm. De bedoeling is om het bier in de tweede helft van Augustus te brouwen, hopelijk hebben we dan nog wat warme dagen zodat ik het gistvat gewoon in de keuken kan zetten.

  Binnen een paar weken ben ik met verlof en ga ik nog een biertje brouwen voor het najaar. Ik borduur verder op de 47 Special. Bedoeling is om een iets zwaardere saison te maken, met toevoeging van wat palemout (heb ik nog staan en moet eens op) en wat tarwevlokken voor een wat frissere moutigheid. De hoppen zijn de overschotten van de laatste twee brouwsels en moeten op. Ik denk dat de combinatie tussen de 4 hoppen wel moet lukken.


  Hier kan je het recept vinden.

  Ja, maar hij heeft natuurlijk aan heel warme temperaturen kunnen werken. Gemiddeld 23 à 24° met uitschieters tot 26°C


  Wat ik ook kan appreciëren is dat desondanks deze hoge temperaturen, de gist toch een mooi profiel heeft zonder vervelende bijgeurtjes en smaken. Eigenlijk is die Belle Saison, voor een saisongist tenminste, een hele cleane gist.


  Ik heb er mij nog een paar koud gezet voor deze avond 8o

  Waar zo'n extreem weer al niet goed voor is... Dinsdag gebotteld, vandaag een eerste biertje geproefd. Dat is dus gewoon al op koolzuurdruk.

  Lekker bier trouwens, desondanks het heel lage eindsg is het een mooi bier geworden met een mooie bitter, heerlijk hoparoma en een mooi gistprofiel. Ik ga in de toekomst nog wat met Belle Saison werken denk ik. :)

  Bijgevolg zat ik te denken aan iets professioneler zoals een braumeister. Uiteraard is de aankoopprijs een probleem, waardoor ik iemand zoek die bereid is z'n braumeister uit te lenen als dan niet tegen betaling.

  Mag ik er nog eentje voorstellen : maischen in een koelbox. Kost eigenlijk vrij weinig en werkt heel goed. Zelf vrij lang zo gewerkt.

  Iodophor

  Was vroeger mijn absolute favoriet maar waar kan je die in België nog vastkrijgen?


  Ik heb nu nog een halve fles PuroSan staan die op moet maar daarna ga ik eens achter die oxonia/kenocid kijken. Ik neem aan dat ik dat ook kan gebruiken voor andere dingen als brouwen.