Berichten van w@lter

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  Vandaag gebotteld, net geen 17l. Het bier smaakte ook heel goed. Voor de eerste keer met suikersiroop en mijn dierenartsspuitding gewerkt, dat ging heel vlot.

  Welkom op het forum :thumbup:


  Waar je misschien mee kunt beginnen is eens mee te brouwen met een ervaren brouwer in je buurt. Er zijn er hier uit alle hoeken van België :)


  Qua cursussen weet ik eigenlijk niet zoveel maar er zijn leden die wel die cursussen bij Syntra hebben gevolgd.

  maar daarna beginnen die er allemaal af te vallen, iets raar

  Nope, is dus die ziekte. Kan je weinig aan doen, je rooit beter de boom en vervangt hem door een goed resistent ras.

  Dan is tweede keuze voor mij erg verleidelijk omdat ik een fervente zelfbouwer ben:

  Ik ontbreek optie 3 : maischen in een koelbox (eender welke als hij maar redelijk de temperatuur kan aanhouden). Ik heb dat jaren gedaan en met veel succes. De beste koelboxen zijn die ronde van Igloo. Daar verkopen ze ook nog eens filterbodems en kraanwerken voor zodat je dat gewoon even zelf moet assembleren. Totaalprijs van een 100 euro maar daar heb je jaren geniet van. Je hebt dan enkel nog een extra kookpot nodig voor het kookproces.

  Dat is hem het probleem natuurlijk, je hebt in die rassen smaken zoals bijvoorbeeld druiven (ze noemen het niet voor niets de druif van het noorden). Elk heeft zijn eigen smaakeigenschappen.


  Let op, het is niet dat je er geen kan kweken hé, mits aanplanting op de juiste plek en tijdige behandeling met bepaalde schimmelwerende producten kan je de monilia de baas blijven. Maar je gaat dat wel moeten doen anders ga je er niet veel plezier van hebben. Mijn kriekelaar is een hoogstam dus is behandeling met die schimmelwerende middelen onmogelijk. (trouwens ik gebruik geen sproeistoffen)

  Iemand een adresje voor een schaarbeekse kriekenboom te kopen?

  Niet doen. Er zit al jaren een ziekte (Monilia) op Schaarbeekse Noordkriek kriekenbomen die ze niet onder controle krijgen. Kans is niet onbestaand dat je er ook last van zal hebben. Er zijn alternatieven, rassen uit oa. Polen die je wel kan gebruiken. Eens goed praten met de kweker waar je de boom gaat halen kan helpen.

  Ik heb een Schaarbeekse in de tuin staan, gelijk met mijn gewone Bigareau noir geplant een 15 jaar geleden, en dat is nu een miezerig boompje met een stammetje van nauwelijks 3cm dik. Ter vergelijking, de Bigareau is nu +/- 5 meter hoog en met een stam van een 30cm. Elk jaar heb ik prijs met de schimmelziekte, behalve vorig jaar toen het nauwelijks heeft geregend. Dit jaar daarentegen is het weer mis. Ik ga hem rooien.

  Persoonlijk zou ik geen 90 min koken. 70min lijkt me voldoende en de cascade max 5 min laten meekoken. Of whirlpool.

  Ben ik met je eens, ik zou zelfs zakken naar 60 minuten. Langer koken heeft eigenlijk geen nut, tenzij voor de energieleverancier ;) Ik kook al een paar jaar niet langer meer.

  Dit naslagwerk vind ik ook nog een hele goede. Veel inzichten, voor zowel beginners als gevorderden en leest met zijn momenten heel vlot weg :)


  Een boek waar ik in het begin veel aan heb gehad (en heb daar nog al reclame voor gemaakt geloof ik) : How To Brew van John Palmer. Simpel boek met veel tips voor absolute beginners. Is wel in het Engels.

  We kennen hem allemaal, we hebben hem allemaal al wel eens gebruikt en waarschijnlijk lusten we hem ook allemaal : de Nelson Sauvin hop. Jammergenoeg wil dat ook zeggen dat je er steeds heel snel moet bij zijn of je krijgt hem niet vast. En als je hem dan nog wel vastkrijgt, dan is het behoorlijk duur. :(


  Daarom ben ik aan het nadenken of je middels het mixen van een paar andere, makkelijker verkrijgbare hopsoorten, niet tot eenzelfde resultaat kan komen? Je hebt bijvoorbeeld Hallertau Blanc die toch ook wel die druivensmaak in zich heeft en daar zou je dan nog wat extra fruitigs/lichte citrus aan moeten toevoegen. Zou een bepaalde mix Hallertau Blanc/Citra bijvoorbeeld geen vergelijkbaar resultaat geven? Of makkelijker te verkrijgen Hallertau Blanc/Cascade?

  Een update na ongeveer 7 maanden : dit bier is geleidelijk aan meer en meer koolzuur beginnen hebben tot het begon te gushen en er een paar flesjes zijn ontploft. De smaak bleef wel goed en ik vermoed dat ik het gewoon wat te vroeg heb gebotteld en met teveel bottelsuiker (+/- 9g/l). De smaak is wel steeds goed gebleven al had ik bij de laatste flesjes 3 flesjes nodig om 1 glas te vullen.

  Dus steriel vergeet het !

  Steriel zal dat inderdaad niet zijn, maar dat is niks bij ons hobbybrouwers. We volgen daar gewoon niet de juiste stappen voor of hebben het juiste materiaal er niet voor. Punt (en vraag) is of het wort in dat peilglas voor een infectie kan zorgen? Ik denk het niet maar hoor graag de ervaringen van mensen die een Brewmonk of dergelijke met zo'n peilglas hebben?

  De laatste versies van de Brewmonk en de Easybrew hebben nu een peilglas. Ik had graag zoiets ook geïnstalleerd op mijn Bulldog Brewer maar ik kan op het internet niet zo meteen links vinden naar waar men dit verkoopt. Iemand een idee?

  Klopt, het moet 19° zijn :)


  Ik ben aan het denken om die hopstand weg te laten en te gaan dryhoppen na de hoofdgisting. Geeft naar mijn gevoel toch net wat meer hoparoma. Ik moet dan wel het IBU tijdens het kookproces wat naar omhoog halen.

  En durf eens te gaan voor een niet cleane gist, maar eentje die wat complementaire esters vormt bij het citrusgeweld van de hop vb de Vermont Ale.

  Ik heb graag cleane gisten :)  Persoonlijk zou ik het percentage aan Munichmout stevig laten zakken zeker om dat je ook nog eens 9% Biscuitmout gebruikt.
  Je moet opletten dat het geen brood met citroenen wordt (cru gesteld)

  Daar heb je wel een punt. Ik kan de munich laten zakken tot 5 kg en aanvullen met pilsmout. Ik heb het recept wat aangepast, link blijft dezelfde.

  Mmm..ik lees toch dat je er siroop van kan maken..alle delen zijn giftig behalve de bloemen

  Ben het wat verder gaan opzoeken, je hebt gelijk. De bloemen kunnen blijkbaar wel.


  Wel opletten, het is eigenlijk geen acacia maar robinia die je daar hebt. Maar daarvan zijn de bloemen (en enkel de bloemen!) eetbaar. Van de rest zou ik afblijven, dat is zeer giftig.

  Van de zomer is het weer zover : mijn verjaardag en de traditionele BBQ met een aantal goede vrienden. Naar goede gewoonte wil ik weer een bier van eigen makelij kunnen schenken en dit jaar denk ik aan een lichte APA met een relatief lage bitterheid maar veel hoparoma. Dit recept heb ik in elkaar gebokst : https://share.brewfather.app/4T3ox3pBodQomf

  Opmerkingen zijn meer als welkom :-)

  In brownies zit ook chocolade, da's ook dodelijk voor honden...

  Klopt, al gaat het daarmee niet zo snel. Iemand wist me te zeggen dat ook ajuin giftig is voor hen. Ik denk dat dat voor veel groenten opgaat, de hond is immers een carnivoor en zijn spijsvertering is daarop ingesteld.

  Ik maak een kruising tussen deze en elderflower witbier uit boek homebrewers almanac, met verse vlierbloesem en acaciabloemen..noem deze " na de keus/ after the vote"

  Jan, ik zou die acaciabloemen er niet bij doen. Witte acacia is giftig. De vlier daarentegen gaat wel een mooi aroma geven maar je mag die niet meekoken. Gewoon erbij als de vlam onder de kookketel uitgaat en laten meetrekken.

  Nee, dan zit ik in Baarle-Hertog maar volgend weekend wel. Twee weekjes lageren en het bier zal mooi helder zijn 😀

  Zondag heb ik de gist afgelaten. Zat een liter slurry in. Meteen ook de densiteit gemeten : 1.010. En dus heb ik de koelkast een stuk kouder gezet om aan 4°C te lageren.

  Is dat witte acacia? Dat is giftig :

  Goed idee, daar ging het tenslotte aanvankelijk over :thumbup: maar we durven hier al eens af te wijken :whistling:


  Wat ik doe om mijn brouwen wat ecologischer te maken :

  1. ik gebruik geen chloorhoudende producten meer. Gedaan met chloortabletten, javel, chempro caustic en heel die mikmak.
  2. Het meeste plastic (op wat maatbekers en emmers na) heb ik vervangen door RVS, dat kan je reinigen met een neutraal vaatwasmiddel en ontsmetten met starsan (of purosan). Van dit laatste heb je veel minder nodig en het zou ook ecologisch zijn. Het enige probleem dat ik hier nog heb is dat mijn vaatwasmiddel momenteel nog geurloze dreft is. Dit ga ik aanpassen eenmaal de fles leeg is door ecover te gebruiken.
  3. Ik probeer mijn waterverbruik binnen de perken te houden. Enerzijds door punt 1 en 2, door zo te reinigen/ontsmetten heb je minder water nodig maar ook door mijn koelwater op te vangen in een grote 90l kuip waar ik dan mijn spullen van het brouwen in afwas.

  Ok, dan maar opengedaan... heb ze geantwoord dat ik 'n atheist tot inde kist ben, en zij weg...

  Ooit heeft een maat van mij ze eens uitgenodigd in huis en ze uitgelegd hoe Jezus eigenlijk een experiment van buitenaardse wezens was. Ze hebben nooit meer aan zijn deur gestaan ^^

  Ik neem zelf beleefd hun pamfletje aan, leg hun (net als Ronnie) uit dat ik een atheïst ben en dan gaan ze weg.

  Let op mijn woorden : waterstof en fusie, dat gaan de twee reële bronnen van energie worden in de komende decennia.


  Wat die kerncentrales betreft, in welke vorm dan ook, ze zijn een vergiftigd geschenk. De energieoutput is inderdaad groot mààr dat zijn de kosten van zo'n centrale ook. En dan kom ik terug op die fusiecentrales : steek daar meer geld in qua research en tegen 2050 heb je werkende centrales. En zonder het afval van een kernreactor.

  Hetzelfde gaat blijkbaar ook op met een Thoriumreactor, in het EOS magazine staat een mooi artikel erover. Natuurlijk geldt ook hier weer dat de ontginning van de grondstoffen niet ten koste van het milieu mag gaan.