Berichten van w@lter

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  Dank zij de Plaato kan ik de vergisting mooi volgen.

  Het is inderdaad een heel leuk apparaat. Ik ga een stapje verder gaan en er een analysetool rond bouwen om wat meer met de gegevens te kunnen doen en bijvoorbeeld vergistingen te kunnen vergelijken met elkaar.

  De vraag is of je bier echt helder moet zijn. Ik vind het raar dat hobbybrouwers per se een perfect helder bier willen, terwijl sommige 'craft' brouwerijen additieven toevoegen om het bier troebel te krijgen zodat het er ambachtelijk uitziet.

  Persoonlijke smaak volgens mij. Ik denk dat als je blind zou proeven van eenzelfde bier, waarbij een deel geklaard is en het andere niet, je moeilijk het troebele bier eruit zal halen en het niet eens zeker is dat als je dat doet, je het heldere ook als lekkerder gaat beschrijven.

  oa een hard gekookt ei

  Is in principe niet salmonella vrij :-) salmonella krijg je niet kapot met gewoon koken. Maar we wijken af ;)


  Dit gezegd, blijkbaar werd klaren met eiwit wel meer gedaan vroeger. Ik vraag me alleen af of het in dit geval een toegevoegde waarde is? Je zou immers ook kunnen klaren met iets als gelatine en het naar de bodem laten zakken + het bier afhevelen?

  Ik ga het bij een volgende saison gewoon eens proberen met een paar flesjes. Met mijn suikerspuit kan ik makkelijk de hoeveelheid bottelsuiker per flesje aanpassen en dan doe ik er gewoon enkele met brett erin en 2g/l suiker minder. We zien wel waar dat eindigt en voor alle zekerheid steek ik ze in een aparte bak.

  Bedenking: ik heb met "continentale" USA hops nog geen goede ervaring gehad; ttz: het zijn goede hoppen, maar ze missen het specifieke van de "echte" USA hops.

  Volledig mee eens, Europese Cascade bijvoorbeeld heeft zo goed als geen citrusaroma terwijl zijn US broertje dat toch wel heeft. Als je citrusaroma van een Europese hop wil, dan moet je al meer naar een Mandarina Bavaria gaan ofzo.

  komt die in de buurt van de Nelson?

  Bijna maar niet helemaal. Probleem met de Nelson Sauvin is dat die zo lastig te krijgen is. Maar mijn doel was om de hallertau eens te kruisen met wat citrushop om te zien of ik dan al wat dichter bij de Nelson zou komen.

  Wat ik me afvraag : als ik een bier vergist met Belle Saison wat eindigt op een SG van 0.998, kan ik dat dan niet gewoon bottelen met een kleine gift van Brett per flesje (enkele dregs opstarten in wat appelsap en daar steeds een druppel van in elk flesje ofzo)? De Belle Saison heeft immers toch alle suiker vergist? Of doet een Brettanomyces nog iets anders als suiker vergisten?

  Ik lust zelf heel graag Orval dus als ik dat eens zou kunnen nabrouwen 8->

  als extra suiker bio maplesyrup van de colruyt omdat ik daar zo zot van ben

  Ik lust die ook heel graag maar op pannenkoeken :-) In bier heb ik die nog niet geprobeerd dus ik ben nieuwsgierig naar je resultaat.

  Ik vond hem al lekker in mijn vorige bier ( 47 Special )


  In dit bier zitten er 4 hoppen in plaats van twee en ik ben ook benieuwd hoe de Hallertau Blanc en de Mandarina Bavaria het zullen doen (de hallertau blanc vind ik echt een lekkere hop).

  de pure code uit mijn Brouwhulp-versie (5.3.4.2) zag er niet echt goed uit...

  Nee klopt, dat ligt aan brouwhulp dat koppig enkel en alleen het hobbybrouwen.nl formaat aanbiedt. Probleem is dat de code die ze daarvoor gebruiken zo gedateerd is dat ik ze niet in onze modernere software krijg.

  Heb gisteren een Lefort Tripel op en ik moet zeggen een heerlijk bier.

  Ja, die is inderdaad lekker (heb ik ook nog staan).


  Qua kloon? Ik denk dat je voornaamste smaakprofiel uit de gist zal moeten komen dus de moutstort zal je vrij eenvoudig kunnen houden. Qua gist zou ik het in een eerste instantie gewoon eens met de bottelgist proberen (vaak is dit gewoon de hoofdgist) en kijken waar je daar mee komt. Qua hop weet ik het niet zo goed maar er zit wel wat frisheid in (citrus) zonder meteen die lawine van citrusfruit zoals US hoppen wel eens hebben.


  Voor een eerste aanzet kwam ik hier op ons forum uit : Forum kloonbier : Westmalle Tripel


  Dat recept zou in het boek van Adrie Otte staan (verander water in bier).

  Heb wel maar ongeveer 19 liter in plaats van de beoogde 21 liter, zou ik water bij doen of wachten tot ik de suiker bij doe ?

  Ik zou gewoon de suiker oplossen in water (eventueel 2 liter) en de suikerstort wat aanpassen zodat je aan het juiste SG komt?

  Weet er iemand waar je tarwezetmeel in België in kleine hoeveelheden kunt kopen? In Nederland lijkt dit vrij eenvoudig te vinden in natuurwinkels, in België blijkbaar niet.

  Ik ben het al tegengekomen in een natuurwinkel in Leuven, stond bij het maiszetmeel en zo om sauzen mee aan te dikken. Tarwebloem gaat ook een belangrijke hoeveelheid eiwitten bevatten denk ik.

  Welkom Frank :thumbup:


  (ik moest net als Loser ook wel meteen aan Maaskantje denken :rofl: , maar daar hebben de New Kids wat mee te maken geloof ik ;) )


  Belangrijkste regels op dit forum : behandel elkaar zoals je zelf behandeld wil worden en er bestaan geen domme vragen :) Het forum is tenslotte de som van al onze ervaringen en het doel is die met elkaar te kunnen delen (met een kwinkslag hier en daar)

  Je hebt gelijk, ik dacht dat die al geschroot was. Maar als ik wat verder zoek op hun website, dan zie ik bijvoorbeeld een startpakketje staan aan 50 euro waar de meest basic stuff inzit. Doe daar nog een hevel, schrootmolen en glazen dame jeanne bij en je kan beginnen brouwen.

  En misschien is "Bier brouwen voor dummies" ook een goed naslagwerk? (heb het zelf nog niet gelezen)


  Maar stel gerust je vragen hier hoor, daar dient een forum tenslotte voor ;)

  Mijn vraag is ; wat zijn de echt noodzakelijke tools om voor mezelf te beginnen bier brouwen?

  Goede vraag. Ik ga mee in de mening van Chton, BIAB is een goedkope manier om te ontdekken of brouwen iets voor je is of niet. Het kost je gewoon een BIAB zak extra, bij Brouwland verkopen ze die op maat voor zo'n weckketel en dat is eigenlijk niet zo duur.

  Voor een eerste keer zou ik ook werken met zo'n kant en klaar moutpakket, daar zit reeds geschrote mout in en dat wil zeggen dat je niet meteen een schrootmolen moet kopen.

  Welkom op het forum :thumbup:


  Wat je vraag betreft : bedoel je om een commerciële microbrouwerij op te starten of gewoon om voor jezelf bier te beginnen brouwen?

  Het fosforzuur dient eigenlijk om de PH laag genoeg te krijgen zodat er een waterstofatoom afsplitst van het dodecyl sulfonzuur en dit geladen wordt zodat het de celwand kan penetreren.

  Ok, en dan kom ik bij de tip van Hoppa om gewoon demi-water te gebruiken zodat de pH laag genoeg kan zijn om Chempro Acid te kunnen gebruiken zonder problemen (wat met ons kraantjeswater niet het geval zal zijn).


  Bedankt voor de heldere uitleg over hoe starsan precies werkt, het maakt veel duidelijk.

  Ik heb net nog eens gechecked en het aantal blubs is weer gezakt naar +/- 4BPM, Komende van gisterenavond 16BPM denk ik ook dat de Belle Saison gewoon nog wat heeft opgeruimd en nu echt op z'n einde zit.

  Hij heeft het op een gegeven moment gepresteerd om al het RVS, tafels frigo's enz. in de keuken te laten roesten.

  Niet voor het een of ander, maar dat wil zeggen dat hij chloorgas had gemaakt. Dikke chance gehad dat het enkel dingen waren die roestten en niet z'n longblaasjes die kapot gingen ;-) (Chloorgas herkende men in WOI door het feit dat uniformknopen begonden te oxideren)

  En in dat standpunt geef ik u groot gelijk : oppassen met zomaar wat samen te gaan flansen, en dat is ook niet mijn bedoeling.


  Starsan is in dat opzicht ook niet zo onschuldig trouwens : dat heeft letterlijk witte plekken gevreten in ons keukentablet (de madam was daar héél content mee), ok het was pures starsan dat op het tablet was gedruppeld maar toch. En laat ons even verder denken : we sproeien dat allemaal lustig met een spuitbusje op alles wat in onze brouwerij ligt maar terwijl ademen we dat spul wel mee in, ik durf erom te wedden dat niemand een mondmasker draagt (ik ook niet zelle). Maar ik merk wel steeds op dat als ik het zit te sprayen in mijn cct en dergelijke, het niet de eerste keer is dat ik er ook van moest hoesten.


  jij vertelde dat je het wat wilde aanzuren omdat het kneitehard was. Mijn reply hierop was demi-water. Verder moei ik mij niet.

  Uit jouw (en andere) reacties distilleer ik dat het niet zo'n goed idee is om te gaan mengen. En demiwater is inderdaad niet duur en uitermate geschikt voor wat we het willen gebruiken, dus denk ik dat ik het fosforzuur-idee maar op de schap ga leggen.

  Ik denk niet dat het SG nog gaat zakken, zoals je zegt, veel lager als 0.998 kan je niet gaan. Het is ook consistent met wat ik bij mijn vorige bier heb mogen ervaren, dat is ook gestrand op 0.998 met deze gist.


  De dryhop zit bij mij in een rvs gaastube maar ik ga die er niet meer uitvissen, op die paar extra dagen gaat het niet aankomen.

  Tien daagjes verder en we zitten op 0.998, volgens mij is het bier dus uitgegist maar.... Sinds een tweetal dagen is er weer meer activiteit, zondag zat ik op 0 blubjes per minuut en 1.000 SG, vandaag zit ik weer op 11 blubjes en is het SG gezakt naar 0.998. Ik moet het nog eens nameten met de refractometer maar ik geloof de waarden wel.


  Nu is mijn vraag, zou het kunnen dat de Belle Saison nog een soort nagisting doet? Dat het op een of andere manier na een paar weken nog een of andere resterende suikervorm omzet?

  Wel benieuwd of het nog beter zou werken met fosforzuur erbij. Van waar komt die info, Walter?

  Van nergens eigenlijk. Maar ik dacht dat fosforzuur het ontsmettende ingrediënt was in Starsan dus dacht ik, waarom dat niet toevoegen aan Chempro Acid om het nog wat beter te doen werken?

  Ik ben eigenlijk van zin om eens die Chempro Acid een kans te geven, dan zou ik eerst het water hier aanzuren (wij zitten met kneiterhard water) en dan net als jij met een spuitbus de chempro aanbrengen op de te ontsmetten onderdelen.