Poging tot een Brown Porter...

There are 12 replies in this Thread. The last Post () by homoeccentricus.

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  • Naam van het bier : Mac Poeck
    Type van het bier : Brown Porter
    Brouwvolume : 25 liter
    Extractie-efficiëntie : 70%
    Voorspelling begindensiteit : 1050,7 SG /12,5 °P /13,0 Brix
    Waarvan suikers : 1002,8 SG /0,7 °P /0,7 Brix
    Voorspelling einddensiteit voor bottelen : 1015,4 SG /4,1 °P
    Voorspelling alcoholgehalte voor bottelen: 4,6%
    Voorspelling IBU totaal / EBC-kleur : 26 IBU / 59 EBC

    STORTING MOUT, GRANEN, CONCENTRATEN en SUIKERS
    Grondstof EBC kg % Gewicht
    Palemout 7 8 4,400 73,3 %
    Special B (Cara 400) 390 0,900 15,0 %
    Aromamout (Amber 50) 49 0,300 05,0 %
    Maisvlokken 1 0,200 03,3 %
    Bruine kandijsuiker 10 0,200 03,3 %

    MAISCHEN
    Gekozen Profiel: (1) Eénstaps maisch
    66,0°C gedurende 90 min (éénstaps maisch )

    HOPPEN
    Totale kooktijd : 90 minuten
    Hop Vorm alfa% gram Toev.na..' IBU
    Fuggles (A) BLM 5,8% 20 0' 12,3
    Fuggles (A) BLM 5,8% 20 45' 10,4
    EastKent Golding (A) BLM 5,9% 20 80' 3,3

    VERGISTING
    Gistnaam : Danstar London ESB
    Gisteigenschappen : Rijk, droge afdronk. Dorstlessend & fruitig

  • Buiten die pale mout (Piet zal misschien zeggen de suiker ook, maar daar trekken we ons niks van aan) zit er echt waar niks in wat in een porter thuishoort. Wat er wel in hoort zijn cara mout (bv 120 EBC), chocolademout (zo goed als verplicht) en vaak ook brown malt. Chocolademout rond de 5%, brown rond de 7%. Waarom dat dan problematisch "vanwege de bitterheid" is mij een raadsel.

  • BrouwBroeder, vervang je Special B door Cara120, verhoog de bruine suiker, puntje chocolademout en noem het een Brown Ale.

    15% chocolademout naast de rest Pale mout levert een prima porter op.
    30% Brown naast de rest Pale mout ook

    Ingo
  • Een beetje geschaafd aan 't recept.

    Naam van het bier : Mac Poeck
    Type van het bier : Porter
    Brouwvolume : 20 liter
    Extractie-efficiëntie : 70%
    Voorspelling begindensiteit : 1059,2 SG /14,6 °P /15,0 Brix
    Waarvan suikers : 1008,7 SG /2,2 °P /2,2 Brix
    Voorspelling einddensiteit voor bottelen : 1014,9 SG /3,9 °P
    Voorspelling alcoholgehalte voor bottelen: 5,8%
    Voorspelling IBU totaal / EBC-kleur : 28 IBU / 58 EBC

    [b][u]STORTING MOUT, GRANEN, CONCENTRATEN en SUIKERS [/u][/b]
    Grondstof EBC kg % Gewicht
    Palemout 7 8 3,600 65,7 %
    CaraMunich (Cara 120) 120 0,630 11,5 %
    Chocolademout (Mout roost 900) 900 0,150 02,7 %
    Havervlokken / havermout 4 0,300 05,5 %
    Maisvlokken 1 0,300 05,5 %
    Bruine kandijsuiker 10 0,500 09,1 %

    [b][u]MAISCHEN EN SPOELEN[/u][/b]
    Gekozen Profiel:
    Eénstaps maisch
    66,0°C gedurende 90 min (éénstaps maisch )

    [b][u]HOPPEN[/u][/b]
    Totale kooktijd : 90 minuten
    Hop Vorm alfa% gram Toev.na..' IBU
    Fuggles (A) BLM 5,8% 15 0' 11,4
    Fuggles (A) BLM 5,8% 20 45' 12,8
    EastKent Golding (A) BLM 5,9% 20 80' 4,0

    [b][u]VERGISTING[/u][/b]
    Gistnaam : Danstar London ESB
    Gisteigenschappen : Rijk, droge afdronk. Dorstlessend & fruitig
  • Klote conservatief als ik ben blijft het bij mij:
    Pale/Brown /Black.
    Beetje suiker mag, beetje experimenteren met amber of cara, ok.
    Let wel een conservatief is per definitie schijnheilig.
  • Quote


    Klote conservatief als ik ben blijft het bij mij:
    Pale/Brown /Black.
    Beetje suiker mag, beetje experimenteren met amber of cara, ok.
    Let wel een conservatief is per definitie schijnheilig.


    Da's juist, maar in het boekje "VINTAGE BIER" van Ron Pattinson wordt in sommige porters ook gebruik gemaakt van kristalmout, ambermout, chocolademout, havervlokken en maisvlokken. De oudste recepten zijn idd enkel met Pale/Brown en Black.

  • Quote


    Buiten die pale mout (Piet zal misschien zeggen de suiker ook, maar daar trekken we ons niks van aan) zit er echt waar niks in wat in een porter thuishoort. Wat er wel in hoort zijn cara mout (bv 120 EBC), chocolademout (zo goed als verplicht) en vaak ook brown malt. Chocolademout rond de 5%, brown rond de 7%. Waarom dat dan problematisch "vanwege de bitterheid" is mij een raadsel.


    Ik heb mijn porter gemaakt met 7.5% chocolade en 7.5% zwarte mout zelfs. Mijn vrouw en mijn broer vinden hem lekker (btw. Ik heb hem Continental Porter genoemd. Het enige Engelse ingrediënt was Fawcett brown malt, hop was Duits).

    Buy a man a beer, and he wastes an hour. Teach a man to brew, and he wastes a lifetime.