Witbier met een twist

There are 11 replies in this Thread. The last Post () by w@lter.

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  • Begin februari een witbier gebrouwen. In de beginperiode van Hoegaarden, toen Pierre Celis nog aan de brouwketel stond, was ik gek op de witte Hoegaarden en ik deed er soms een citroenschijfje in. Voor Pierre Celis was dit pure godslaster,maar ik vond het lekker. Zo kwam ik op het idee om onderstaand bier te brouwen.
    Het is een combinatie van een moutstorting voor een klassiek witbier ( 50% gerstemout, 40% ongemoute tarwe en 10% ongemoute haver), zonder koriander en Curacao-appelsienschillen, maar flink gehopt (dubbele IBU van een normaal witbier) met Amerikaanse hoppen die zorgen voor de citrussmaak en -aroma.
    Ik heb na de hoofdvergisting de batch in 2 gesplitst: de helft staat nu met Citra als koudhop in de lagering en de andere helft met Amarillo. Ben benieuwd hoe die combi gaat uitdraaien...

    BrouwHulp Recept uitdraai


    Basis


    OmschrijvingWaarde
    Kenmerk2017-01
    Naam receptWezzel
    Brouwdatum07-02-2017
    BierstijlWhite IPA
    Volume21,0
    Begin SG1,056 SG
    Eind SG1,014 SG
    Schijnbare vergistingsgraad75,1%
    Alcoholgehalte5,5 vol.%
    Berekende kleur (Morey)7 EBC
    Berekende bitterheid (Tinseth)34 IBU
    Brouwzaalrendement77,8 %
    Kooktijd60 min.



    Water en brouwzouten


    HoeveelheidIngrediënt
    20,00 lWater uit Diest, België
    0,50 gCaCl2
    1,10 gCaSO4
    5,00 mlMelkzuur
    12,05 lSpoelwater



    Waterprofiel behandeld water


    CaMgNaHCO3ClSO4
    44 mg/l5 mg/l94 mg/l180 mg/l40 mg/l76 mg/l



    Vergistbare ingrediënten


    HoeveelheidNaamMouterijKleur%
    2,500 kgPilsmoutDingemans3 EBC49,2 %
    2,000 kgTarwevlokkenHomebrewshop2 EBC39,4 %
    0,500 kgHavervlokken Everyday (havermout ) ColruytSupermarkt2 EBC9,8 %
    0,080 kgMoutextract Poeder TARWEHomebrewshop8 EBC1,6 %



    Maischschema


    OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
    Beta-amylase62,0 °C1 min.30 min.3,9 l/kg
    Alfa-amylase72,0 °C15 min.30 min.3,9 l/kg
    Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.3,9 l/kg



    Hop


    HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
    16,6 gSimcoebellen13,1%60 min.24,8 IBU
    20,0 gCascadebellen6,9%20 min.9,5 IBU
    40,0 gCitrabellen12,7%koudhop0,0 IBU
    40,0 gAmarillobellen8,9%koudhop0,0 IBU



    Gist


    HoeveelheidNaamType
    0,8 l starterBelgian Wheat Yeast (3942)bovengist



    Vergisting


    KenmerkWaarde
    Starttemp. vergisting18,0 °C
    Max. temp. hoofdvergisting23,0 °C
    Eind temp. hoofdvergisting21,0 °C
    Eind SG hoofdvergisting1,015 SG
    Schijnbare vergistingsgraad72,7%
    Temp. nagisting21,0 °C
    Start lagering26-02-2017
    Temp. lagering15,0 °C

  • Heb bewust op hoger IBU gemikt, hou wel van hoppige bieren. Denk niet dat het zo bitter wordt: de bitterhop is maar 24,8 IBU en met de Cascade 20 minuten voor einde koken zal het niet zo'n vaart lopen. Hopberekening is volgens Tinseth en het is bekend dat die vrij veel bitterheid toekent aan latere hopgiften.
    Heb enkele weken geleden een heel lekker Witbier gedronken bij Brouwerij Het Nest, 'Pokerface', die heeft 30 IBU. Prachtig bier, voor mij zeker niet echt bitter, geen White IPA of zo.
  • die met citra is lekker die brouw ik al lang zoek maar even op white cith hier op het forum