Temperatuurregeling gistkast STC....

There are 6 replies in this Thread. The last Post () by Petoet.

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  • Gistkast staat nu proef te draaien; heb enige tijd moeten wachten op de nieuwe Inkbird 310
    Verwarming gaat via 80W vorstverjager uit de amateur-tuinbouw (buisvormig 63cm lang)waar ik enige tijd heb moeten achter zoeken. Past mooi langs de zijkant (verticaal dus) en geeft ± 40°C warmte af.
    Is demonteerbaar en kan nog voor andere doeleinden worden gebruikt.
    Heb 11L (3 gallons) water in de kast gezet en deze staat nu continu op 20°C.

    Bevindingen

    Temperatuur water (sensor afgedekt tegen vat geplakt) stijgt 0,5°C per uur
    Omgevingstemperatuur in ’t vat was maximum 21,5°C
    Staat momenteel ingesteld op een differentieverschil van 0.5°C
    Regelt dus tussen 19,5°C en 20,5°C
    Wat mij opvalt is dat er in dit jaargetijde niet wordt gekoeld!!!
    Temperatuur in brouwzaal (kot in de volksmond) schommelt momenteel tussen 17°C à 19°C
    Bijgevolg als de temperatuur daalt tot 19,5°C wordt de verwarming ingeschakeld en opgewarmd tot 20°C (duurt ± 1 uur /10L) (soms stijgt de temperatuur tot 20,1°C.
    De gemiddelde temperatuur is dus niet 20°C maar ± 19,8°C.
    In de zomermaanden zullen we een omgekeerd verschijnsel hebben (gemiddelde temperatuur ± 20,2°C)
    Mogelijk is dit muggenzifterij maar houden jullie rekening met dit verschijnsel?
    Kan dit verschijnsel een smaakverschil geven tussen een bier vergist in de winter met dit vergist in de zomer?

    “You have your way. I have my way. As for the right way, the correct way, and the only way, it does not exist.”

  • Quote

    Heb 11L (3 gallons) water in de kast gezet en deze staat nu continu op 20°C.


    Als je gistend bier in je kast zet zal dat de eerste dagen zelf warmte produceren, dus daar moet je ook rekening mee houden?
    Maar met volumes tot 11L zal dat niet zoveel zijn, het is pas bij volumes van 50L dat er veel warmte vrijkomt.

  • Orlando,

    Eigenlijk wil je je extremen testen, dan ben je zeker dat je gistingskast voor jou volumes goed werkt
    Eigenlijk moet je er eens eerst 11l water van 15°C er inzetten en je setpunt op 20°C zetten en dan zien hoever die voorbij zijn setpunt schiet als die 20°C bereikt heeft en dan nog verder laten regelen en zien hoever die achteraf als die tegen koelt terug er onder door gaat. (zie grafiek)
    Tweede rest is 11L water van 25°C er inzetten ook met setpunt 20°C en de temperatuur net het zelfde opvolgen.
    Zo kan je zien of de vermogens voldoende afgesteld zijn voor jou te vergisten volumes anders kan het zij dat je grote schommelingen opwekt (oscilleren van de temperatuur ten gevolge van een te groot koelings en/of verwarmingsvermogen)
    Een tip stel de thermostaat van je ijskast al maar op de warmste temperatuur in. Beter een net iets tragere regeling 0.5°C per uur is meer als voldoende om te verwarmen of te koelen.

    Een temperatuur regeling van een afwijking van 1.5°C is zeker aanvaardbaar

  • Quote


    Hela, hela gij! :)) Kot zeggen tegen een paradijs! en al dat werk gedaan om dat kot op te bouwen!



    Sorry Ronnie ik had het over mijn paradijs ;)

    “You have your way. I have my way. As for the right way, the correct way, and the only way, it does not exist.”