There are 17 replies in this Thread. The last Post () by ciesvandekwis.

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  • Septembertijd, tijd om nog es ne zwaren te brouwen om ons te verwarmen tegen dat de eerste vrieskou toeslaat.

    Genre RIS met een scheute whisky (gewonnen op t VHM) én met de challenger tuinhop van ne brouwmaat gekregen.

    BROUWPLANNER RAPPORT - (versie: 7.testF (FORA applicable)) - Datum Export: 20-9-2016

    Naam van het bier : Zwette Zjon
    Type van het bier : RIS
    Brouwvolume : 20 liter
    Extractie-efficiëntie : 85%
    Voorspelling begindensiteit : 1082,5 SG /19,9 °P /20,6 Brix
    Waarvan suikers : 1000,0 SG /0,0 °P /0,0 Brix
    Voorspelling einddensiteit voor bottelen : 1021,0 SG /5,4 °P
    Voorspelling alcoholgehalte voor bottelen: 8,2%
    Voorspelling IBU totaal / EBC-kleur : 55 IBU / 120 EBC

    STORTING MOUT, GRANEN, CONCENTRATEN en SUIKERS
    Grondstof EBC kg % Gewicht
    Palemout 7 8 2,500 37,9 %
    Munich mout 15 15 2,500 37,9 %
    Chocolademout (Mout roost 900) 900 0,300 04,5 %
    WeyermannTarwemout Roost 900 900 0,300 04,5 %
    Brewferm Whisky mout 4 0,500 07,6 %
    Havervlokken / havermout 4 0,500 07,6 %

    MAISCHEN EN SPOELEN
    Gekozen Profiel: (Z) Zacht
    Maischwater : 23,6 liter aan 67 °C
    63,0°C gedurende 25 min (ß amylase (maltose))
    72,0°C gedurende 30 min (a amylase (body) )
    Filterspoelen: ga naar 75..78°C
    Totaal spoelwater : 11,9 liter aan Max.80°C
    Spoelen tot : 1027 SG (Of 6,8 °P of 7,1 Brix)

    HOPPEN
    Totale kooktijd : 75 minuten
    Hop Vorm alfa% gram Toev.na..' IBU
    Magnum (Hallertau M.) (B) BLM 13,4% 10 0' 13,0
    Challenger (U) BLM 6,0% 70 30' 35,1
    Challenger (U) BLM 6,0% 30 60' 6,8

    KRUIDEN / ZOUTEN /KOOKADDITIEVEN
    Additief Aantal Eenheid Toev. na..'

    VERGISTING
    Gistnaam : Fermentis S-04
    Gisteigenschappen : Neutraal, gemiddeld, zeer goede sedimentatie.

    Volume giststarter: liter maken met: rehydrateren gram moutextract
    en gram gistvoeding in liter water koken + pH aanpassen

    Indien met korrelgist: Hoeveelheid = 19 gram

  • 30% was misschien toen wel een beetje teveel van het goede :whistle: en door deze ervaring ben ik waarschijnlijk ook heel afkerig van het idee om whiskeymout te gaan gebruiken maar het lijkt me dat als je de juiste hoeveelheid kan vinden, het wel een toegevoegde waarde kan hebben. Het gevaar ligt hem volgens mij in het feit dat zo'n mout heel snel de andere ingrediënten gaat overheersen. Vandaar mijn tip om karig om te springen ermee.

  • Denk dat die Whiskymout eerder bedoeld is om er een beslag/biertje mee te maken om daarna verstookt te worden met als eindproduct het straffe goedje dat op vaten werd gerijpt, ipv er overdreven ladingen van te gebruiken in gewoon een biertje...? :whistle:

    "Bier is ook een schoonheidsproduct, als je er genoeg van gebruikt worden de minst mooie vrouwen (bijna) de mooiste..."

  • Hij smaakte wel lekker vond ik. De whisky was zeker niet overheersend. Uiteindelijk een literke aan de vloer gegeven, de klassieke beginnersfout, begot: kraantje van t gistvat stond nog open. 19 liter aan 1071, dus wat lager rendement, maar de smaak zal wel snor.

  • Gisteren eentje gedronken. Zat al goed qua hergisting, na 5 dagen, mooi crèmekleurig schuim en voldoende CO2, krachtige diepe smaak met duidelijk rookaroma. Stevige patat, maar écht wel vol en romig. De rook is niet storend, ik vind er weinig whiskey aan. Kan me wel voorstellen dat wie voor een eerste keer rauchbier drinkt het verschieten is. Herinner me paar jaar geleden de eerste Charbon van De Dochter vd Korenaar. Ja man, precies met mijn tong de schouw uitgelikt.
    Maar deze is dik OK.

  • Mijn strak weekendplan:

    - zaterdag de marathon van Gent lopen in 3u45'.

    - zondag nog es brouwen


    Ik heb zo een beetje hetzelfde recept genomen om de restjes munich en biscuitmout op te werken.

    Enig verschil is dat ik nu eens niet met een giststarter ga werken. Ik ga de US05 slurry van mijn Indiaantje dat ik vanavond bottel gewoon in het gistvat laten zitten (in de frigo met waterslot op). Voordeel van die coldcrash is dat die netjes op de bodem blijft plakken. Eventueel giet ik er nog een extra laagje demiwater op.


    Op brouwdag laat ik die dan op kamertemperatuur komen en laat ik het gekoelde wort er gewoon rechtstreeks op kletteren.

    Goed plan? Waarschijnlijk veel te veel gist? Of toch maar een deel slurry eraf scheppen?


    Dit is het recept:

    BROUWPLANNER RAPPORT - (versie: 7.testF (FORA applicable)) - Datum Export: 25-10-2017

    Naam van het bier : Zwette Zjon

    Type van het bier : RIS

    Brouwvolume : 20 liter

    Extractie-efficiëntie : 75%

    Voorspelling begindensiteit : 1070,4 SG /17,1 °P /17,7 Brix

    Waarvan suikers : 1000,0 SG /0,0 °P /0,0 Brix

    Voorspelling einddensiteit voor bottelen : 1015,8 SG /4,2 °P

    Voorspelling alcoholgehalte voor bottelen: 7,2%

    Voorspelling IBU totaal / EBC-kleur : 61 IBU / 108 EBC


    STORTING MOUT, GRANEN, CONCENTRATEN en SUIKERS

    Grondstof EBC kg % Gewicht

    Palemout 7 8 2,500 37,9 %

    Munich mout 15 15 2,500 37,9 %

    Chocolademout (Mout roost 900) 900 0,300 04,5 %

    WeyermannTarwemout Roost 900 900 0,300 04,5 %

    Brewferm Whisky mout 4 0,500 07,6 %

    Havervlokken / havermout 4 0,500 07,6 %


    MAISCHEN EN SPOELEN

    Gekozen Profiel: (Z) Zacht

    Maischwater : 25,6 liter aan 67 °C

    63,0°C gedurende 25 min (ß amylase (maltose))

    72,0°C gedurende 30 min (a amylase (body) )

    Filterspoelen: ga naar 75..78°C

    Totaal spoelwater : 9,8 liter aan Max.80°C

    Spoelen tot : 1019 SG (Of 5,1 °P of 5,2 Brix)


    HOPPEN

    Totale kooktijd : 75 minuten

    Hop Vorm alfa% gram Toev.na..' IBU

    Magnum (Hallertau M.) (B) BLM 13,4% 10 0' 14,4

    Challenger (U) BLM 6,0% 70 30' 38,8

    Challenger (U) BLM 6,0% 30 60' 7,5


    VERGISTING

    Gistnaam : Fermentis US-05

    wort op de slurry van vorig brouwsel hevelen.


  • Voila zie, een uur vroeger dan gewoonlijk begonnen brouwen, merci winteruur..

    22 literkes SG 1066 in t gistvat. Op de slurry gemikt van het Indiaantje. Peis evt na hoofdgisting over te hevelen en es de helft op eikensnippers te leggen die in whisky geweekt zijn.

    Was een rustig dagje, zeker na de marathon van Gent gisteren. In 3u45 die dekselse 42 km afgemalen. Mijn 2e marathon, maar neemt niet weg dat het de laatste 10 km weeral mezelf stevig bevloeken en het zeer wegbijten was. Eens over de meet echter valt al die miserie van je af. Ik kan weer een jaar of vijf stoefen :-).

  • Voila zie, een uur vroeger dan gewoonlijk begonnen brouwen, merci winteruur..

    22 literkes SG 1066 in t gistvat. Op de slurry gemikt van het Indiaantje. Peis evt na hoofdgisting over te hevelen en es de helft op eikensnippers te leggen die in whisky geweekt zijn.

    Was een rustig dagje, zeker na de marathon van Gent gisteren. In 3u45 die dekselse 42 km afgemalen. Mijn 2e marathon, maar neemt niet weg dat het de laatste 10 km weeral mezelf stevig bevloeken en het zeer wegbijten was. Eens over de meet echter valt al die miserie van je af. Ik kan weer een jaar of vijf stoefen :-).

    Allee, je hebt je 2 doelstellingen gehaald!
    Strever... pffff... 3u45
    Was het dan een stijve brouwdag :rofl:
    En heb je wat aan je gistdepot gedaan? Enigste dat kan gebeuren is dat het een leeg bier wordt, kan je er vlotter van drinken... :P
    Pas op met je Whisky en eikensnippers is snel te veel. Maar weet je wrs beter dan mij.

  • Gistdepot heb ik gewoon erin gelaten. Niks aan gedaan. Staat nu nog zachtjes door te pruttelen.

    Gecorrigeerde tijd was 3u44, zelfde tijd als Hans Van Alphen in NY, de olympische tienkamper, ben ik toch wel een beetje fier op....

  • Gisteren nog maar es een recentere interpretatie van deze rookstout gemaakt. Uiteindelijk maar 18L in het vat gekregen, met een lager OG (1072), stuk te wijten aan oudere mout denk ik. Was nog es met de klassieke drieketelopstelling en mijn roermotor. Best ook wel plezant, sneller klaar met maischen, en iets langer tijd om te filteren om dan bijna op hetzelfde einduur uit te komen...


    BROUWPLANNER RAPPORT - (versie: 7.testF (FORA applicable)) - Datum Export: 17/06/2019

    Naam van het bier : Zwette Zjon

    Type van het bier : RIS

    Brouwvolume : 20 liter

    Extractie-efficiëntie : 85%

    Voorspelling begindensiteit : 1088,9 SG /21,3 °P /22,1 Brix

    Waarvan suikers : 1000,0 SG /0,0 °P /0,0 Brix

    Voorspelling einddensiteit voor bottelen : 1022,2 SG /5,8 °P

    Voorspelling alcoholgehalte voor bottelen: 8,9%

    Voorspelling IBU totaal / EBC-kleur : 32 IBU / 112 EBC


    STORTING MOUT, GRANEN, CONCENTRATEN en SUIKERS

    Grondstof EBC kg % Gewicht

    Palemout 7 8 4,000 57,1 %

    Aromamout (Amber 50) 49 0,500 07,1 %

    Chocolademout (Mout roost 900) 900 0,400 05,7 %

    Weyermann Black ontbitterd 1200 0,100 01,4 %

    Weyermann Rauchmalz 5 1,000 14,3 %

    Havervlokken / havermout 4 1,000 14,3 %


    MAISCHEN EN SPOELEN

    Gekozen Profiel: (Z) Zacht

    Maischwater : 25,0 liter aan 67 °C

    63,0°C gedurende 25 min (ß amylase (maltose))

    72,0°C gedurende 30 min (a amylase (body) )

    Filterspoelen: ga naar 75..78°C

    Totaal spoelwater : 10,7 liter aan Max.80°C

    Spoelen tot : 1031 SG (Of 7,8 °P of 8,1 Brix)


    HOPPEN

    Totale kooktijd : 75 minuten

    Hop Vorm alfa% gram Toev.na..' IBU

    Challenger (U) BLM 6,0% 15 0' 8,3

    Challenger (U) BLM 6,0% 30 30' 14,3

    Challenger (U) BLM 6,0% 45 60' 9,7


    KRUIDEN / ZOUTEN /KOOKADDITIEVEN

    Additief Aantal Eenheid Toev. na..'


    VERGISTING

    Gistnaam : Fermentis S-04

    Starter 1,5 L, halve liter wort na maischen bijgegoten.


    Indien met korrelgist: Hoeveelheid = 21 gram