There are 26 replies in this Thread. The last Post () by Ronnie.

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  • Gegroet,

    mijn naam is Davy, 36 jaar en woon te Brugge, gepassioneerd duiker-fotograaf en bierliefhebber.
    Een jaartje geleden kreeg ik een boek, bier brouwen (Luc Pauwels) cadeau, zodat het idee van zelf eens brouwen ontstond. Blijkbaar zo erg dat ik voor kerst een "Hema" brouwpakket (vlaams bruin) kreeg en een bierbrouwstartpakket kocht.
    Helaas is dit brouwseltje mislukt.. iets te enthousiast geweest, me niet genoeg verdiept in de materie,.... :-( (begin SG 1035 eind SG bij 2 weken nagisten 1020, zure smaak)
    De voorbije maanden heb ik dan wat boeken gekocht, dit forum ontdekt en tenslotte vorige week een pak Bulldog Hammer of thor gekocht. Eerst eens wat extract pakketten brouwen en me dan herpakken met graanbrouwen, intussen kan ik wat ervaring opdoen en materiaal bij kopen.
    Gisteren heb ik het Bulldog pakket gebrouwd (20L ,gemeten begin SG 1050), welke nu intensief staat te na te gisten in wit-groen gistvat (20°C).
    Dit forum lijkt me de ideale plek om ervaringen,vragen,antwoorden en gelijkgezinden ;-) te vinden



  • Hallo Davy, zo te zien hebben wij dezelfde hobby's, namelijk duiken en bierbrouwen.
    Welkom op het forum.

    Alcohol is je grootste vijand, maar God zegt: Heb uw vijand lief


    Uitgedronken: Veel te veel
    In gistvat: St Bernardus 12

  • Ha, toch nog iemand uit de streek. Van Loppem hier, ik heb soms de indruk dat West-Vlaanderen, en zeker de streek rond Brugge, nogal achterloopt wat betreft hobby brouwen.

    Buy a man a beer, and he wastes an hour. Teach a man to brew, and he wastes a lifetime.

  • Er zijn nog wel wat duiker-brouwers, onze Janos van de Gentse Biervereniging heeft er zelfs eentje uit dat verdomd lekker is:

    https://lambikstoemper.wordpress.com/2015/10/19/ouwen-duiker/

    Wellekomen! Dat er in W-Vlaanderen niet zoveel hobbybrouwers zitten, da's omdat ze allemaal in Gent zitten tuurlijk :)).
  • Hallo Bruggeling!, Welkom!

    [quote author=chthon link=topic=4211.msg77612#msg77612 date=1457201481]heb soms de indruk dat West-Vlaanderen, en zeker de streek rond Brugge, nogal achterloopt wat betreft hobby brouwen.[/quote]

    Zit je vanahter dè?

    en nu ff serieus, ze gaan je hier wel goed op weg helpen hoor!
    d'er is hier altijd wel iemand die meer gespecialiseerd is in een specifiek brouwdetail en je zodoende op weg zal kunnen helpen.
    Je vraagt maar, en, er zijn geen domme vragen!

    Ronnie
    (stamt af van West-Vlamingen (kuststreek) waarvan grootvader en overgrootvaders respectievelijk van Parijse en Frans-Vlaamse komaf zijn)
  • Walter gaat nog eens extra reclame moeten maken voor zijn ledenkaart, want sedert de overschakeling naar de nieuwe software krijg ik de indruk dat er nog minder mensen op staan dan voordien.

    Buy a man a beer, and he wastes an hour. Teach a man to brew, and he wastes a lifetime.

  • Welkom Davy !

    Is hier de ideale plek om veel van mekaar te leren! En zoals al eerder gezegd, domme vragen bestaan niet ... Dacht enkele maanden geleden ook nog van wel :)) :)), maar werd vrij snel weerlegd door een aantal ouwe rotten hier.

    Vele brouwplezier !
  • In West Vlaanderen heb je de Roeselaarse wijn- en biermakers gilde. Die geven elk jaar een beginnerscursus, behalve dit jaaris het een uitgebreide cursus over 6 avonden. In oktober is er nog de praktijkdag bierbrouwen waarop de gildebieren worden gebrouwen. Vaak is zo'n praktijkdag leerrijker dan een theoriecursus.

    Zie hun website [url=http://rwbgilde.be/node/114]agenda rwb gilde[/url]


  • m.i. kunt ge de twee niet van mekaar loskoppelen:
    Met alleen theorie springt ge niet ver (trust me ... gisteren nog ondervonden)
    Met alleen praktijk zonder theorie is 't moeilijk om in 't heetst van de strijd nog plots moeten gaan bijsturen als ge het proces in het hoofd niet beheerst.

    en volgens mij is dat echt niet alleen bij brouwen zo.

  • [quote author=lodo link=topic=4211.msg77696#msg77696 date=1457350430]
    Ooit leren metselen aan de hand van een theorieles Ronny? De les mag nog prachtig gegeven zijn, 'k denk niet dat ge een mooie muur zal hebben.
    [/quote]
    ... een klein, klein beteke te kortzichtige redenering...
    en zoals boven gesteld: je hebt de twee nodig. (als brouwer ben je architect en metser tegelijkertijd)
  • [quote author=scOOb link=topic=4211.msg77702#msg77702 date=1457356510]m.i. kunt ge de twee niet van mekaar loskoppelen[/quote]

    Klopt, maar vergelijken met muur metsen gaat helemaal niet op.
    Bij theorie komt heel veel kijken, en we leren na meer dan 25 jaar nog steeds bij.
    Voor theorie komen we amper toe met 2 avonden, is nog maar een eerste basis.
    in onze gilde: (Lokeren) 1 jaar na de lessen zijn er maar 1/3 overblijvers die het zien zitten en ermee verder doen en verder meer willen leren.
  • Dus eigenlijk moogt ge stellen: om bier te maken volstaat de theorie. Om goed bier te maken moet de praktijk getoetst worden aan de theorie, en om heel goed bier te maken is het levenslang bijleren en brouwen :))


    Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
  • [quote author=homoeccentricus link=topic=4211.msg77715#msg77715 date=1457371821]
    Je kan het ook gewoon uit de boekjes leren. Volgens mij is bier brouwen veel gemakkelijker dan een muur metselen.
    [/quote]

    Ik doe beide, je mag zelf raden wat ik als hobby doe en wat professioneel... ;D

    Ik brouw nu 3 jaar en ben volgraan beginnen brouwen zonder één keer zelf ooit "live" zien brouwen hebben bij iemand anders.
    Enkel dit forum en een boek (verander water in bier) als leermiddel, het heeft 1,5jaar geduurd eer ik de theorie in de praktijk heb omgezet door allerhande omstandigheden maar eens je echt brouwt begrijp je pas wat er bedoeld wordt met sommige theorie.
  • [quote author=homoeccentricus link=topic=4211.msg77717#msg77717 date=1457374515]Of ik ooit bier zal brouwen waar ik over tevreden zal zijn is natuurlijk nog een andere vraag.[/quote]

    :o
    de aard van 't beestje?

    nu over dat boekje, ook zo begonnen half jaren '80.
    In Londen een boekje gekocht van een zekere Ron House meen ik, ook wat blikken gekocht bij Boots.
    Vond die blikken niks natuurlijk.
    Dan is VAW met Lambrechts op kop begonnen!
    serieuze theorie, gevolgd door een praktijkles met deftig equipment.

    Vergeet niet dat er geen internet was he. Alles ging veeeel traaaager...

    zelfs dat ging trager: we maischten toen nog in bij iets tussen 40 en 50 °C :)
  • Hier ben ik ooit begonnen met een blik. Daarna op het NL Vlaams forum de wiki van buiten geleerd en zonder boek noch brouwersbezoek alles bijeengescharreld uit recupmateriaal. Enkel de schrootmolen en startpack bij het blik waren nieuw. De nacht ervoor zo nerveus als een spin liggen draaien die weet dat de Sint gaat komen :-[.
  • ik heb alles hier opt forum geleerd een jaartje gelezen en materiaal verzameld eens een blikske gedaan en dan direct volmout gegaan het forum is een goeie leerschool
  • Ik heb mijn eerste stappen gezet via de site van hobbybrouwen.nl en later overgegaan naar het NHC bierforum en daarna maar gewoon mijn eigen forum opgestart. En na 7 jaar bevalt dat laatste me nog altijd het beste ;D

    Het meeste leer ik hier op het forum en ik leer elke dag nog wat bij. Daarnaast heb ik ook een pak boeken verslonden maar de beste leerschool is de praktijk : gewoon beginnen en gaandeweg bijleren.
  • Een heel groot voordeel van het Vlaams forum is dat het zo uitstekend overzichtelijk is!
    Er zijn veel sub-rubrieken, maar dan ook niet TE veel, zodat je tussen de bomen het bos nog vindt.

    Echt een pluim voor onze Walter vindt ik!
    Dus Walter, wordt maar efkes :-[