There are 51 replies in this Thread. The last Post () by Serge.

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  • Heeft er al eens iemand een enkele trappist (patersbier) gebrouwen? Ik heb het zelfs nog nooit gedronken. Recept?

    Dit is een recept uit Zymurgy:

    Ingredients for 5.5 gallons (21 L)

    6.0 lb (2.7 kg) | Belgian Pilsner malt
    0.5 lb (0.2 kg) | Special B malt
    0.25 lb (113 g) | Carafa malt
    1.0 lb (0.5 kg) | Turbinado sugar
    0.5 oz (14 g) | Styrian Goldings pellet hops, 4.7% a.a. (60 min)
    0.5 oz (14 g) | Saaz pellet hops, 3.5% a.a. (15 min)
    1/2 | Cinnamon stick (5 min)
    1/8 tsp | mace, crushed (5 min)
    Wyeast 1762 Abbey II or White Labs WLP530 Abbey Ale

    Specifications

    Original Gravity: 1.040
    IBUs: 12
    SRM: 16.0

    Weet toch niet of ik zo voor mace (Nootmuskaat) in bier ben...

  • In "Brew Like a Monk" staan een aantal van deze bieren beschreven, maar meestal staat er bij dat deze niet meer gebrouwen worden. 'k Zal straks eens kijken.

    Buy a man a beer, and he wastes an hour. Teach a man to brew, and he wastes a lifetime.

  • Ik heb ooit de Westmalle Extra gedronken. Denk daarbij aan soort van WM tripel "light", met iets van een 4% abv en toch dat beetje venijnig staartje in de afdronk.

    Ik denk dat je in zo'n enkel heel snel de gist de overhand zal zien krijgen, of in dit geval de kruiden. Ik heb ooit een ananasbier gebrouwen met één schelleke foelie (mace dus) erin, en ik druk me nog mild uit als ik beweer dat dat wat overheerste. Komende van mij kan dat tellen als waarschuwing. 1/8 tsp lijkt me in dit recept zeker niet te weinig.

  • [quote author=UncleBrazzie link=topic=4080.msg75557#msg75557 date=1454253184]
    Ik heb ooit een ananasbier gebrouwen met één schelleke foelie (mace dus) erin, en ik druk me nog mild uit als ik beweer dat dat wat overheerste. Komende van mij kan dat tellen als waarschuwing.
    [/quote]

    Uncletje, te veel van een ingredient in een bier, wat een bekentenis! Nu, geen haar op mijn hoofd (en ook niet op jouw hoofd) dat eraan denkt om mace aan bier toe te voegen. We hebben het hier niet over aardappelpuree, he!

    Andere mogelijkheid voor Enkel is 100% Dingemans pils, Saaz of Hallertau @ 25 IBU, en ofwel Wyeast 3522 or 3787. Maar ga ik dat lusten, want ik ben eigenlijk geen fan van tripels...
  • Voorbeelden van de stijl:
    [table]
    [tr]
    [td]Merk[/td][td]Naam[/td][td]OG[/td][td]ABV[/td][td]SVG[/td][td]Kleur (EBC)[/td][td]IBU[/td]
    [/tr]
    [tr]
    [td]Chimay[/td][td]Dorée[/td][td]1.040[/td][td]4.6[/td][td]87[/td][td]16[/td][td]16[/td]
    [/tr]
    [tr]
    [td]Orval[/td][td]Petit[/td][td]1.024[/td][td]3.4[/td][td]98[/td][td]14[/td][td]21[/td]
    [/tr]
    [tr]
    [td]Westmalle[/td][td]Extra[/td][td]1.046[/td][td]5.3[/td][td]88[/td][td]10[/td][td]31[/td]
    [/tr]
    [tr]
    [td]Westvleteren[/td][td]Blond[/td][td]1.051[/td][td]5.6[/td][td]84[/td][td]9[/td][td]41[/td]
    [/tr]
    [/table]

    Persoonlijk denk ik dat de moutstort wat te complex is voor een trappisten bier, zeker voor iets dat ze zelf zouden drinken. En suiker gebruiken ze eigenlijk alleen maar om hun zwaardere bieren drinkbaarder te maken.

    Historisch gezien zijn muskaatnoot en kaneel dure specerijen. Aangezien de trappisten eigenlijk reeds veel strenger leefden dan hun voorgangers, zijn dit ingrediënten die ze waarschijnlijk toch niet zouden gebruiken.

    Buy a man a beer, and he wastes an hour. Teach a man to brew, and he wastes a lifetime.

  • [quote author=homoeccentricus link=topic=4080.msg75607#msg75607 date=1454326610]Echt extatisch wordt men precies toch niet van die Extra...[/quote]

    Is wel jammer want het is geen verkeerd bier. Wat je eventueel kan doen is forumlid "Peter" een berichtje sturen. Die werkt er tenslotte. Hij is alleen al een hele tijd niet meer online geweest.
  • Dan moet je es kijken naar mijn Lager!Lager! Een pintje met wat moutiger profiel. Zelfs mijn betere helft hier in huis die steevast meewarig doet over mijn hobby en zweert bij "échte Orval uit de winkel" vond het 'niet slecht', wat al kan tellen ;D.
    En ik heb [url=https://www.dropbox.com/s/de3haebb28b76ww/lagerlager%20etiket.docx?dl=0]Walter Capiau[/url] op het etiket gezet, a-l-t-i-j-d scoren op communies doe je daarmee...
  • Communiebier.
    Voor de communicanten of voor de ouders ervan?

    In 't tweede geval: saison voor de durvers en "iet bruin" voor de conservatievelingen.

    "Extra" bieren, lekker hoor, daar niet van, maar verwacht geen [i]oomph[/i].
  • Het enige bier dat ik ooit heb gemaakt dat mijn familie lustte (maar het merendeel laat ik niet proeven) was mijn Citra Saison (maar ik weet niet of dat meer over mijzelf zegt dan over mijn familie). En de vader van de communicant lust het liefst van al een "pingtje". Maar ik moet het restant natuurlijk zelf opdrinken, dus ik moet het zelf ook lekker vinden. De Dort met Mandarina Bavaria is natuurlijk ook een mogelijkheid, maar we gaan toch niet 2x hetzelfde brouwen he?
  • Homo-E,

    dit soort bieren brouw ik graag. Je kunt de tweede afloop van een Tripel als uitgangspunt nemen, maar ik geloof daar niet zo in. Waarom zouden de Broeders genoegen moeten nemen met een "mindere" wort? Zeker als je terug kijkt in de kloosterhistorie, toen er nog geen tripels bestonden, was het zware bier voor de hoge gasten. Die gasten waren er echt niet zoveel en vaak dat er continu zwaar bier gebrouwen werd. Het is veel logischer dat er in de dagelijkse gang van zaken ook gewoon een eenvoudig bier voor alle dag gebrouwen werd.

    Een praktisch uitgangspunt voor een Enkel vind ik in heel veel opzichten een authentiek Pilsner/Koelsch receptuur, maar dan met een mooie Belgische gist. Dan heb je zowel de passende hop, het juiste SG en een mooie bitterheid. (voor een Saison werkt dit ook prima)

    Een variatie, waarom moet een Enkel licht zijn? 90% pale mout en 10% donkerste kandij siroop, dan heb je een halve Dubbel ;)

    Ingo
  • [quote author=homoeccentricus link=topic=4080.msg75734#msg75734 date=1454497868]
    Kent er iemand het hopschema van de tripel? Ik weet dat er Tettnang, Saaz, en Styrian Goldings in zit (of misschien Hersbruecker), en de Extra heeft 31 IBU.
    [/quote]

    Ik heb me laten vertellen dat de koninginetripel van Ronnie heel sterk op de westmalle tripel lijkt. [url=http://vlaamshobbybrouwforum.be/forum/index.php?topic=54.0]Hier is de link.[/url]
  • [quote author=w@lter link=topic=4080.msg75755#msg75755 date=1454508242]Ik heb me laten vertellen dat de koninginetripel van Ronnie heel sterk op de westmalle tripel lijkt. [url=http://vlaamshobbybrouwforum.be/forum/index.php?topic=54.0]Hier is de link.[/url][/quote]

    Tegenwoordig alleen maar pilsmout meer, geen tarwe en ook geen munchener van 15 ebc.
    Hopschema ongewijzigd.
  • die WM extra is een goeike voor als ge het gras aatn afrijden bent en toch na een paar pinten nog rechte lijnen wilt

    ik mag em wel
  • [quote author=homoeccentricus link=topic=4080.msg75808#msg75808 date=1454527802]Maar wat is het enige, echte, juiste hopschema?[/quote]

    'k zal het echte, originele es opzoeken en je via pm bezorgen.
    Heeft ooit op een website gestaan van de Reynaert Gilde maar op verzoek van management van WM weggehaald.
    tegen morgen, OK?
  • [quote author=homoeccentricus link=topic=4080.msg76248#msg76248 date=1455177468]De vraag blijft natuurlijk waarom 5 hop soorten en wie er gek genoeg is om die allemaal in huis te halen.[/quote]

    Hun specialist proever bij WM (is nog een geestelijke), die houdt vast aan die soorten bij de triple. Sommige perioden doet hij wijzigingen en dan zegt ie (naar 't schijnt) "volgende batch een kilootje meer... of minder... van deze of gene hop". Puur alles op basis van aroma en smaakbeleving.
    Zo is dat al jaren, elke batch wordt geproefd en vergeleken. Is een werkwijze met 3 uitgeschonken glazen, weet niet meer hoe het juist in elkaar zit.
    Alleen het bitter (aantal IBU's) wordt geadjusteerd met het extract op basis van metingen en berekeningen.
  • Het is lang geleden dat ik er op bedrijfsbezoek was, maar ik meen me te herinneren dat ze wel eens batches durven blenden voor consistente.

    Verstuurd vanaf mijn A0001 met Tapatalk

  • [quote author=piet_v link=topic=4080.msg76309#msg76309 date=1455203366]maar ik meen me te herinneren dat ze wel eens batches durven blenden voor consistente. [/quote]

    Blenden doen ze bijna altijd, op uitgegist bier, zoveel van tank 1 en zoveel van ... enz..
    was dat het bezoek door Peter georganiseerd?
  • [quote author=Ronnie link=topic=4080.msg76311#msg76311 date=1455203926]was dat het bezoek door Peter georganiseerd?[/quote]
    [quote author=piet_v link=topic=4080.msg76316#msg76316 date=1455205507]Nee, via brouw opleiding CTL[/quote]

    Ach,... da's ook al 10 jaar of meer geleden zekers?
    Uiteindelijk hebben ze nu ook d liggende tanks vervangen door CCT's (plaatsgebrek)
    Ook de hopbloemen hebben het loodje moeten leggen voor pellets...

    benieuwd hoeveel hopsoorten ze nu nog gebruiken.
    Toch vindt ik de smaak van de tripel nog steeds dezelfde, of zijn m'n papillen aan het verslijten? :( strakskes 72jr
  • Een andere mogelijkheid voor een licht bier is een "enkel" Chouffe:

    Recipe: Klein Kaboutertje
    Brewer: Homo Eccentricus
    Style: Belgian Specialty Ale

    Boil Size: 16.52 l
    Post Boil Volume: 13.52 l
    Batch Size (fermenter): 12.00 l
    Bottling Volume: 11.00 l
    Estimated OG: 1.048 SG
    Estimated Color: 7.8 SRM
    Estimated IBU: 19.8 IBUs
    Brewhouse Efficiency: 74.00 %
    Est Mash Efficiency: 80.7 %
    Boil Time: 90 Minutes

    Ingredients:
    ------------
    Amt Name Type # %/IBU
    2.37 kg Pilsner (2 Row) Bel (2.0 SRM) Grain 1 93.4 %
    6.00 g Styrian Goldings [4.50 %] - First Wort 9 Hop 2 6.9 IBUs
    0.17 kg Candi Sugar, Amber (75.0 SRM) Sugar 3 6.6 %
    11.00 g Styrian Goldings [4.50 %] - Boil 60.0 mi Hop 4 10.7 IBUs
    5.00 g Saaz [3.00 %] - Boil 15.0 min Hop 5 1.6 IBUs
    5.00 g Saaz [3.00 %] - Boil 5.0 min Hop 6 0.6 IBUs
    5.00 g Coriander Seed (Boil 0.0 mins) Spice 7 -
    1.0 pkg Belgian Ardennes (Wyeast Labs #3522) [12 Yeast 8 -


    Mash Schedule: Single Infusion, Light Body
    Total Grain Weight: 2.53 kg
    ----------------------------
    Name Description Step Temperat Step Time
    Mash In Add 6.17 l of water at 70.6 C 64.4 C 75 min
    Mash Out Add 3.95 l of water at 95.4 C 75.6 C 10 min

  • Bouwmarkt heeft [URL=http://www.brouwmarkt.nl/bierbrouwen/brouw-suikers/candi-syrup.html]deze[/URL] in het gamma. Ik gebruik die wel eens, er zit ook een amber tussen.

    Verstuurd vanaf mijn A0001 met Tapatalk

  • [quote author=Ronnie link=topic=4080.msg76605#msg76605 date=1455528209]
    De enige vaste suiker die ik af en toe gebruik is blonde kandij van Candico, pakken 1 kg.
    Geeft geen extra smaakjes of zoethout.
    [b]Heel[/b] lichte bijkleuring t.o.v. kristalsuiker, lichte, niet sterke kandijsmaak.
    [/quote]

    Bedoeling is een 10-tal EBC punten erbij ZONDER smaakwijziging.