Ambachtelijke HERMS Old Skool

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

 • Al een tijdje zitten denken om eens iets Herms-achtig te bouwen, gewoon omdat het kan en ik nog een koperen keteltje heb dat in de andere past. Perfect voor brouwsels tot een goeie 30 liter en all in one keteltje op 1 gasbrander. Warmwater ketel kan ernaast op het kookplaatje. Gaatjes in koper boren was een makkie. Boterzacht. Pompje van eBay type Solarpump, foodgrade en hittebestand: 20€ Regelbaar PWM: 3€ Al de rest had ik in huis, mijn twee hevelfilters, alles samen een 2tal uurtjes geklust. Met water marcheert het systeem goed, nu nog es testen voor the real thing, benieuwd :107:. http://s1297.photobucket.com/u…_Pro_zpsl6weq0q1.jpg.html[/img] http://s1297.photobucket.com/u…_Pro_zpsjzzfd0cm.jpg.html[/img]

  <p>Napalm is er nog Palm.</p>

 • Cies, Ik heb ooit ook zo een solar pompje gehad, en die werken best zeer goed enkel kunnen ze totaal niet tegen verontreiniging, een graankorreltje of ander vuiltje er in en ze zijn naar de kl.... Dus best een zeefje in je aanzuig leiding plaatsen als je dat al niet moest geïnstalleerd hebben :thumbup: of

 • Foto's neem ik nooit meer bij een eerste run of test... je hebt immers zo al je handen vol en je fototoestel hou je best weg die allereerste keer, het kan immers anders lopen dan je gewenst hebt. Wel: vanalles noteren, zodat je niks vergeet wat je daarna te doen staat (correcties, struikelblokken, nice to do's...) Ook tijden noteren. geen enkel systeem is van bij den beginne echt perfect. Foto's kunnen eigenlijk evengoed in een leeg systeem of iets met watercirculatie. succes Francis!

  Je suis Charlie

  In de hel is geen Bier,
  Daarom brouw ik het Hier!

 • Heb men eerste brouwsel in maart ook gefilmd. Was inderdaad beetje stressy maar ben toch blij dat ik het gedaan heb. Leuk om eens terug te zien.

  Waarom trainen voor een sixpack als je gratis een tonnetje kan hebben!:bier:

 • Geen foto's genomen, was een beetje gedoe gisteren. :neutral: 't Was niet echt een succes te noemen: zie nota's bij Milk 'n Oats. Filter liep vast met havervlokken die pap vormden. Denk aantal oorzaken: - haver eerst verkleisteren in zo'n systeem - ikea spatdeksel mss te fijnmazig, heb dat eruit gehaald na wat geploeter - hogere temperatuur inmaischen - te weinig gaatje in bodem, mss meer gaatjes en fijner boren of evt ook de zijkant (onderste helft) doen? Uiteindelijk alles overgeschept en klassieke brouw gedaan. Pompje marcheerde daar wel goed, terwijl het in de herms zelfs op lage snelheid de kookketel leegpompte (teken dat filter verstopt).

  <p>Napalm is er nog Palm.</p>

 • Courage, komt wel goed. Ik heb al gezien: de onderste 20 mm over de omtrek, net boven de filterplaat: ook gaatjespatroon, geschrankt vertikaal 7 mm horizontaal 10 mm, gaatjes 2 mm. Heb je na het pompje een kraantje gestoken om de doorstroom te beperken? - belangrijk. Denk er aan het filteren gebeurd door het drafbed, de filterbodem is er om dat graanbed tegen te houden. Moet wel voldoende doorlaat hebben, er was een theorie van Baetslé, heel wiskundig, die iets van 17% zegt. Maar dat is bij kuipen van enkele meters diameter! De ondervinding bij veel hobbybrouwers is onderwijl 24 tot 30% dubbele dus! Tel es je aantal gaatjes en vermenigvuldig met het aantal mm² van zo 'n gaatje , hoeveel % t.o.v. je bodemoppervlak is het Francis? Voor je 25 liters schat ik zo een 4 a 5 liter per minuut doorpomp snelheid en dat heel de tijd. Tussenin mag je het eerste half uur nu en dan eens stoppen met pompen om es door elkaar te roeren, maar niet tot helemaal vanonder. De vlokken worden altijd als laatste in de maischkorf gedaan, liggen dus vanboven. worden na 10' doortocht wel door elkaar geroerd. Heb laatste keer 1 kilo havervlokken gebruikt, niet verkleisterd. geen noemenswaardige problemen gehad. Ik zou nog wachten met die extra vertikale gaatjes, ik zou aanvankelijk voor wat meer doorlaat zorgen in de bodem, méér gaatjes. Denk dat je zelfs onder de 10% zit! enne wacht met die fotoreportage, dat komt nog wel es als alles op z'n poten staat! [hr] m'n inmaisch snelheid de laatste keer was water met alles opgewarmd (dus korf er in) 68°C, kwam op 60° na inmaischen, was OK, volgende keer opwarmen tot 70°C en dan inmaischen. [hr] Die ikea's zijn zo een draadzeef? Ja dat is TE fijn! Kunt dan evengoed doen vastlopen met een neteldoek, ook al gezien. Dat gaar wel om gewoon te maischen, maar pompen lopen trekken het vacuum.

  Je suis Charlie

  In de hel is geen Bier,
  Daarom brouw ik het Hier!

 • Merci, ik ga me eens aan het tellen zetten. Of beter nog, mijn jongste dochter in het 1e leerjaar, mooi projectje voor de juf :lol:. Geen kraantje na de pomp, wel een PWM waarmee ik stroomsnelheid perfect kan regelen. Goeie tip van de vlokken. En zo'n extra spatdeksel draadzeef komt altijd van pas in de keuken.

  <p>Napalm is er nog Palm.</p>

 • Gisteren heb ik hem nog eens getest, nu met duust meer gaatjes, en ik kan u zeggen: ça marche! :thumbup: . Loopt even lekker als de halve marathon die ik woensdag in Ploegsteert liep. (1u37' voor de geïnteresseerden;-). [hr] [size=small][font=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Het spoelen en uittillen van de moutkorf gaat met een spanband met 2 haken via het plafond (het idee opgedaan op het NL forum) en een haak in de grond. Via het spanrateltje kan je dit mooi traploos uitheffen. Eens de korf boven kookketel hangt, steek ik er twee ijzeren staven onder en laat ik hem erop rusten om uit te lekken.[/font][/size]

  <p>Napalm is er nog Palm.</p>

 • Waar verwarm je eigenlijk in deze setup? Het lijkt mij niet te zien op deze foto's.

  Buy a man a beer, and he wastes an hour. Teach a man to brew, and he wastes a lifetime.

 • Op het filmpje klikken in post nr 19, staat op een gasbrander. Flexibel en snel. Het spoelwater staat op een elektrisch kookplaatje. Ik spoel voorlopig nog manueel met een kom, maar volgende keer ga ik hetzelfde pompje gebruiken, gewoon slang van de invoer losmaken en in het spoelwater leggen en pompje op traagste stand zetten. Ook verbeterpunt is volgende keer dat spatdeksel van Ikea bovenop het beslag leggen tegen luchtinslag. Ondertussen gaat het vuur weer aan om te beginnen koken. Vooral op dit punt win je toch al snel een half uur. Koelen is gewoon met een dompelkoeler. Volgend keer komt er ook nog een hop spider [url=http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,28420.msg443751.html#msg443751]ofte hopspin[/url]. Pellets geven toch nog af en toe wat trager filteren, zelfs na een whirlpool.

  <p>Napalm is er nog Palm.</p>