maredsous, leffe

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  • Voor Leffe best een Weizengist gebruiken. recept heb ik niet echt en ook nooit geprobeerd omdat het voor mij een :107: :68: :114: bier is. Ooit gelezen om de typische fenegriek smaak te hebben: starten met pauze op 40 ° en zo langzaam naar de 63°... Maredsous = bottelgist, wordt bij Duvel gebrouwen (Moortgat) en de 33cl gebotteld. De 75 cl wordt bij Achouffe gebotteld (de tankwagens die nooit leeg terugkeren...).

  • Hier een receptje dat in de buurt komt van Leffe blond (sommige mensen die dat hier gedronken hebben vergelijken het daar toch mee) :wink: Deze is wel met een ondergistting gebrouwen ipv een bovengisting BrouwHulp Recept uitdraaiBasis [tabular type=4] OmschrijvingWaardeKenmerk07.2Naam receptTongelse BlondeBrouwdatum10-07-2015BiertypeBlondVolume25,0 lBegin SG1,062 SGBerekende kleur (Morey)14 EBCBerekende bitterheid (Tinseth)25 IBUBrouwzaalrendement77,0 %Kooktijd70 min.geschatte eind SG1,016 [/tabular] Water en brouwzouten [tabular type=4] HoeveelheidIngrediënt27,00 lWater uit PIDPA westerlo5,90 mlMelkzuur13,47 lSpoelwater [/tabular] Waterprofiel behandeld water [tabular type=4] CaMgNaHCO3ClSO462 mg/l7 mg/l14 mg/l124 mg/l35 mg/l49 mg/l [/tabular] Vergistbare ingrediënten [tabular type=4] HoeveelheidNaamMouterijKleur%2,872 kgWEYERMANN® VIENNA 7 EBCWeyermann7 EBC41,7 %2,207 kgBREWFERM® PILS 3 EBCBrewferm3 EBC32,0 %1,261 kgBREWFERM® HAVERVLOKKENBrewferm2 EBC18,3 %0,402 kgBREWFERM® TARWEMOUT LICHT 3 EBCBrewferm3 EBC5,8 %0,144 kgWEYERMANN® CARAMUNICH® TYPE 2 110-130 EBCWeyermann120 EBC2,1 % [/tabular] Maischschema [tabular type=4] OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikteBeta-amylaserust62,0 °C1 min.30 min.3,9 l/kgAlfa-amylaserust72,0 °C20 min.30 min.3,9 l/kgUitmaischen78,0 °C5 min.5 min.3,9 l/kg [/tabular] Hop [tabular type=4] HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU17,1 gVanguard (BROUWLAND)pellets5,2%70 min.9,5 IBU30,0 gVanguard (BROUWLAND)pellets5,2%20 min.9,7 IBU55,6 gSaaz (BROUWLAND)pellets2,9%10 min.6,0 IBU [/tabular] Overige ingrediënten [tabular type=4] HoeveelheidNaamTypeGebruik10,00 gNutri-Blendandersstarter3,13 gKorianderzaadspecerijkoken3,13 gSinaasappelschil, zoetspecerijkoken4,00 gSupperMoss HBklaringsmiddelkoken3,14 mlhoparoma BREWFERM "Herbal"smaakstofbottelen [/tabular] Gist [tabular type=4] HoeveelheidNaamType5,0 gSafLager West European Lager (S-23)ondergist2,0 gSafBrew F2 nagisting op fles (F2)bovengist [/tabular] Vergisting [tabular type=4] KenmerkWaardeStarttemp. vergisting16,0 °CMax. temp. hoofdvergisting14,0 °CEind temp. hoofdvergisting15,0 °CEind SG hoofdvergisting1,016 SG [row]Temp. nagisting16,0 °C [row]Temp. lagering3,0 °C [/tabular]