Rye voor de braai.

There are 24 replies in this Thread. The last Post () by ciesvandekwis.

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  • Omdat de zomer in aantocht is, nog eens tijd om met een Saisongist aan de slag te gaan. Keuze valt op Dupont omdat 1) ik er nog in de frigo heb 2) die goed warm mag staan.

    Dan nog een kilootje rogge bij voor de kruidige toets en wat biscuit voor de 'knabbel'.

    Hierkomtie:


    BROUWPLANNER RAPPORT - (versie: 7.testF (FORA applicable)) - Datum Export: 2/06/2015

    Naam van het bier : Rye voor de braai
    Type van het bier : Roggesaison
    Brouwvolume : 30 liter
    Extractie-efficiëntie : 80%
    Voorspelling begindensiteit : 1042,9 SG /10,7 °P /11,1 Brix
    Waarvan suikers : 1000,0 SG /0,0 °P /0,0 Brix
    Voorspelling einddensiteit voor bottelen : 1006,2 SG /1,7 °P
    Voorspelling alcoholgehalte voor bottelen: 4,8%
    Voorspelling IBU totaal / EBC-kleur : 28 IBU / 16 EBC

    STORTING MOUT, GRANEN, CONCENTRATEN en SUIKERS
    Grondstof EBC kg % Gewicht
    Pilsmout 3 3 3,000 54,5 %
    Weyermann Roggemout 6 1,000 18,2 %
    Tarwemout 3 1,000 18,2 %
    Biscuit mout 50 58 0,500 09,1 %

    MAISCHEN EN SPOELEN
    Gekozen Profiel: (M) Medium
    Maischwater : 22,4 liter aan 67 °C
    63,0°C gedurende 45 min (ß amylase (maltose))
    72,0°C gedurende 20 min (a amylase (body) )
    Filterspoelen: ga naar 75..78°C
    Totaal spoelwater : 28,2 liter aan Max.80°C
    Spoelen tot : 1011 SG (Of 3,0 °P of 3,1 Brix)

    HOPPEN
    Totale kooktijd : 60 minuten
    Hop Vorm alfa% gram Toev.na..' IBU
    Magnum (Hallertau M.) (B) PELL 13,4% 15 0' 18,9
    Brewers Gold (A) PELL 6,0% 20 40' 5,9
    Cascade PELL Brouwland (A) PELL 7,0% 30 55' 2,8

    KRUIDEN / ZOUTEN /KOOKADDITIEVEN
    Additief Aantal Eenheid Toev. na..'

    VERGISTING
    Gistnaam : 3724 Belgian Saison
    Gisteigenschappen : Zeer droog kruidig en licht zurig profiel met esterig aroma. / Saison Dupont / trage vergisting!!

    Volume giststarter: 1,3 liter maken met: 180 gram moutextract
    en 3 gram gistvoeding in 1,3 liter water koken + pH aanpassen

  • Gisteren 34 liter in m'n gistvat gekregen aan SG 1044, rendement dus in orde. Alleen wel serieus filterprobleem gehad na maischen. Had het moeten weten eigenlijk: na schroten gemerkt dat de roggekorrels bijna allemaal nog intact waren (ik gebruik nog schijvenmolentje). Alles dan nog maar 2e keer fijner geschroot, maar blijkbaar té fijn dus ;-) .
    Na veel roeren, voorzichtig doorblazen van de hevel en aanmodderen toch nog alles in 't kookvat gekregen. Weeral een les geleerd: niet té overmoedig zijn wat m'n javalfilter betreft.
    Maar soit, dat vind ik nog altijd het fijnste van old skool brouwen: zelfs als er dingen fout gaan, met wat tijd en blazen los je veel op...

  • ciesvandekwis wrote:


    Alleen wel serieus filterprobleem gehad na maischen. Had het moeten weten eigenlijk: na schroten gemerkt dat de roggekorrels bijna allemaal nog intact waren (ik gebruik nog schijvenmolentje). Alles dan nog maar 2e keer fijner geschroot, maar blijkbaar té fijn dus ;-).

    Ik dacht dat dat net het probleem was met rogge. Je moet die 42° stap erin laten om het filteren beter te laten verlopen. De laatste keer dat ik rogge heb gebruikt heb ik dat wel gedaan en ik had geen filterproblemen. Ik gebruik wel een walsenmolen :neutral:

  • Haha, 'k heb 'm deze namiddag op m'n terras geproefd, Francis!
    Uitgeschonken in Palm glas.

    Mooi flink maar gelijkmatig schuim zonder teveel te zijn en het blijft.

    Kleur: zal kloppen, heeft wat groenig tintje zoals Duvel die naar een witteke op gaat (is wel dof, niet helder.)

    Bitterheid zit goed en aangenaam.

    De neus kan ik niet veel over zeggen, die zit weeral es verstopt, net gras afgereden...

    Smaakt lekker 'k ga ook es zoiets maken en ook met de Dupont opkweek gist. Smaak blijkbaar toch beter dan de Belle.

    Geeft Rogge ook het wazig zijn? of komt het door de tarwe of door de gist?
    Heb ooit es roggebier geproefd (30% rogge en 70% pilsmout) en dat smaakte (lekker) naar noten, hij had een 1[size=small]e[/size] rust op 45° gedaan meen ik me te herinneren.

  • Aha, dat belooft, heb ook zo ene staan van de Cies, gebotteld 11/7/15, ga hem wel nog een tijdje laten staan. :thumbup:

    "Bier is ook een schoonheidsproduct, als je er genoeg van gebruikt worden de minst mooie vrouwen (bijna) de mooiste..."

  • Ronnie wrote:


    Haha, 'k heb 'm deze namiddag op m'n terras geproefd, Francis!
    Uitgeschonken in Palm glas.

    Mooi flink maar gelijkmatig schuim zonder teveel te zijn en het blijft.

    Kleur: zal kloppen, heeft wat groenig tintje zoals Duvel die naar een witteke op gaat (is wel dof, niet helder.)

    Bitterheid zit goed en aangenaam.

    Kan dit alleen maar beamen. :thumbup:

  • Quote


    Heb ook nog zo ene staan, ben benieuwd... :biggrin:


    Vandaag is het zover, momenteel dit MEGA-lekker biertje aan het proeven, tikkeltje fruitig, zacht, niet te bitter en mooi doordrinkbaar! SUPER gewoon!!! Bedankt om het te delen kerel!! :thumbup:
    http://www.chateau-ifach.be/bierbrouwen/rogge_braai.jpg

    Dit ga ik zeker eens na-brouwen!!! :thumbup:

    Grtz, Herman.

    "Bier is ook een schoonheidsproduct, als je er genoeg van gebruikt worden de minst mooie vrouwen (bijna) de mooiste..."

  • We kijken kwijlend uit naar de Ronde volgende zondag. EN de gistkast staat vrij, dusssss, tijd voor een nieuwe roggesaison, dit keer gewoon de hop die ik liggen had, challenger uit een Gentse tuin ipv brewers gold. Moeten we eens naast die van Herman drinken binnenkort....


    BROUWPLANNER RAPPORT - (versie: 7.testF (FORA applicable)) - Datum Export: 28-3-2017

    Naam van het bier : Rye voor de Braai
    Type van het bier :
    Brouwvolume : 30 liter
    Extractie-efficiëntie : 80%
    Voorspelling begindensiteit : 1042,8 SG /10,7 °P /11,0 Brix
    Waarvan suikers : 1000,0 SG /0,0 °P /0,0 Brix
    Voorspelling einddensiteit voor bottelen : 1006,2 SG /1,7 °P
    Voorspelling alcoholgehalte voor bottelen: 4,8%
    Voorspelling IBU totaal / EBC-kleur : 27 IBU / 16 EBC

    STORTING MOUT, GRANEN, CONCENTRATEN en SUIKERS
    Grondstof EBC kg % Gewicht
    Pilsmout 3 3 3,000 54,5 %
    Tarwemout 3 1,000 18,2 %
    Weyermann Roggemout 6 1,000 18,2 %
    Biscuit mout 50 58 0,500 09,1 %

    MAISCHEN EN SPOELEN
    Gekozen Profiel: (M) Medium
    Maischwater : 22,4 liter aan 67 °C
    63,0°C gedurende 45 min (ß amylase (maltose))
    72,0°C gedurende 20 min (a amylase (body) )
    Filterspoelen: ga naar 75..78°C
    Totaal spoelwater : 28,3 liter aan Max.80°C
    Spoelen tot : 1011 SG (Of 3,0 °P of 3,1 Brix)

    HOPPEN
    Totale kooktijd : 60 minuten
    Hop Vorm alfa% gram Toev.na..' IBU
    Magnum (Hallertau M.) (B) PELL 13,4% 15 0' 18,9
    Challenger (U) BLM 6,0% 20 40' 5,4
    Cascade PELL Brouwland (A) PELL 7,0% 30 55' 2,8

    KRUIDEN / ZOUTEN /KOOKADDITIEVEN
    Additief Aantal Eenheid Toev. na..'

    VERGISTING
    Gistnaam : 3724 Belgian Saison
    Gisteigenschappen : Zeer droog kruidig en licht zurig profiel met esterig aroma. / Saison Dupont / trage vergisting!!

    Volume giststarter: 1,3 liter maken met: 180 gram moutextract
    en 3 gram gistvoeding in 1,3 liter water koken + pH aanpassen

    Indien met korrelgist: Hoeveelheid = 0 gram

  • Voila, zaterdag bij een prachtig lenteweerke onze verandabrouwerij weer es in gang getrokken. Iets fijner geschroot vanwege de rogge en tarwe, wat het filteren wat trager liet verlopen, maar mits het Rims-pompje wat te smoren, vormde dat geen echt probleem. En bijna perfect spot-on target SG, zelfs iets hoger: 30 liter aan 1045.

    O ja, Loser is komen helpen. Heel leuke babbel, en voortreffelijke ketelkuiser :thumbup: . Nu nog even zijn ruilbierkes proeven, zal het wel op tijd es laten weten, Enzo. Zo te horen heb je het brouwvirus al stevig te pakken..

  • Gisteren de Rye eens geproef na 1,5 week op fles, valt die ff tegen zeg: er zit een wrange bitterheid in die ik ooit al es bij m'n vorige Duvel (Simcoe from hell) ook had. Best drinkbaar hoor, maar toch.... Qua schuim ok, is ook nog redelijk troebel, maar dat zakt wel uit.
    Geen infectie volgens mij. En toch ook 1/4 van het brouwwater was demiwater, dus ben benieuwd of dat er met tijd nog uit trekt.
    Zo ziet ge, 't kan ook bij een ouwe brouwrot nog es niet 100% lopen zoals t moet.

  • Inderdaad, bij m'n vorige blondje biertjes geeft dat niet direct zo'n storende bitter, ben nog aan t zoeken waar dit aan zou kunnen liggen. Mss de gist die wat aan de oudere kant was. Alhoewel, steeds nieuwe starter ahv 1 koffielepeltje slurry...

  • Omdat alle saisons in huis op zijn, en de lente roept om een frisse drinker met voldoende body, nog eens een variant op deze Rye voor de Braai.


    Extra Zuidafrikaanse toets met Southern Passion hop. Klinkt alvast veelbelovend, als je Brouwland mag geloven. Iemand deze al geprobeerd?


    BROUWPLANNER RAPPORT - (versie: 7.testF (FORA applicable)) - Datum Export: 29/03/2019

    Naam van het bier : Rye voor de braai

    Type van het bier : Roggesaison

    Brouwvolume : 20 liter

    Extractie-efficiëntie : 80%

    Voorspelling begindensiteit : 1073,7 SG /17,9 °P /18,5 Brix

    Voorspelling einddensiteit voor bottelen : 1012,8 SG /3,4 °P

    Voorspelling alcoholgehalte voor bottelen: 8,1%

    Voorspelling IBU totaal / EBC-kleur : 36 IBU / 18 EBC


    STORTING MOUT, GRANEN, CONCENTRATEN en SUIKERS

    Grondstof EBC kg % Gewicht

    Palemout 7 8 5,000 76,9 %

    Weyermann Roggemout 6 1,000 15,4 %

    Havervlokken / havermout 4 0,500 07,7 %


    MAISCHEN EN SPOELEN

    Gekozen Profiel: (Z) Zacht

    Maischwater : 21,5 liter aan 67 °C

    63,0°C gedurende 25 min (ß amylase (maltose))

    72,0°C gedurende 30 min (a amylase (body) )

    Filterspoelen: ga naar 75..78°C

    Totaal spoelwater : 10,0 liter aan 90°C


    HOPPEN

    Totale kooktijd : 60 minuten

    Hop Vorm alfa% gram Toev.na..' IBU

    Challenger (U) BLM 6,0% 55 0' 32,9

    Southern Passion PELL 6,0% 30 55' 2,8

    Southern Passion PELL 6,0% 70 60' 0,0


    VERGISTING

    Gistnaam : opkweek Saison Dupont Volume giststarter: 1,5 liter