Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

 • Gisteren een ontspannen brouwdag gehad. SG bereikt van 1056/13.8 Pt° i.p.v 12.6Pt°. Had wel maar 15,3L i.p.v 16,2Liter in het gistvat. Ben er zeker van dat al het water goed afgemeten was. Denk dat ik weer veel te fel gekookt heb dus meer verdamping. Deze parameter ga ik dus aanpassen in brouwplanner en mijn extract efficiëntie met 1% naar boven halen. Voor de gist heb ik dus 14gr gebruikt (omdat ik volgens Brouwplanner 11gr moest gebruiken en een beetje reserve :wink: ) en gehydrateerd. Vanmorgen stond er al een mooi schuimpje op. Heb dit zoals gepland opgedeeld in 10,2 en 5L. In de 5L gaat vanavond het ontdooide fuit(bosmengeling en frambozen) Deze keer, na aanschaf van een refractometer hier eens mee gewerkt. Zeer interessant om het filteren en koken op te volgen en later ook de vergisting. Blijkbaar heb ik hem niet moeten ijken want hij gaf 13.8 aan bij een SG van 1056. Serge: In de specs van de gist heb ik gevonden dat er >5.000.000.000 gistcellen per gram zouden zitten? Ik heb dan eens de berekening gemaakt en het aantal gistcellen verdubbeld. (omdat er > stond) Ik kom dan aan: 15200ml x 13,8 Pt° x 700000 gistcellen / 10 miljard = 14,7gr Moesten er dan nog meer gistcellen per gram inzitten, zit ik zeker goed hé. En ik heb nog wat gist over voor de hergisting op fles.

  Waarom trainen voor een sixpack als je gratis een tonnetje kan hebben!:bier:

 • Klopt die >5 miljard, ik heb net ook de specs van mangrove gevonden, en ik mij daar gisten zot achter gezocht :40:
  Ik had die 20 miljard gistcellen uit het artikel over hydrateren van gist overgenomen,
  Quote
  "How do many beer and wine makers have successful fermentations when they

  ignore all the above? I believe that it is just a numbers game. Each gram
  of Active Dry Yeast contains about 20 billion live yeast cells. If you slightly damage the cells, they have a remarkable ability to recover in the rich wort. If you kill 60% of the cell you still have 8 billion cells per gram that can go on to do the job at a slower rate."

  Als ik in brouwhulp kijk rekent men daar met 15 miljard gistcellen per gr. Er is blijkbaar geen echte leidraad te vinden in hoeveel gistcellen er nu per gr gedroogde gist zitten

  Als je op brewersfriend hun pitch rate calculator gaat lezen kom je weer eens ander informatie tegen

  En dan wordt het helemaal gek als je informatie gaat zoeken bij Lallemand Danstar,

  De boodschap blijft beter een beetje te veel als te weinig zeker ????

 • Ja, en het gekke is dan dat op de verpakking stond, dat 10gram genoeg was voor 23liter wort??? zonder te hydrateren??? In ieder geval, hij was vanmorgen goed aan het gisten. Trouwens redelijk vroeg vind ik. Denk dat de hoofdgisting snel achter de rug zal zijn.

  Waarom trainen voor een sixpack als je gratis een tonnetje kan hebben!:bier:

 • Nu heb ik hem! van waar de grote verschillen in specificaties voor gistcellen per gr gedroogde gist. Er is een verschil hoe je gistcellen telt! onder de microscoop of kolonies op een voedingsbodem. (interessant om te weten) CFU/gr = kolonies per gram op voedingsbodem [size=x-small][font='Lucida Sans Unicode', 'Lucida Grande', verdana, sans-serif]You might also consider that you will find much higher cell numbers under the microscope than by plate count, even if you have 100 % viability because you do not always have a single cell forming a colony but rather two or more cells [/font][/size]

  Citaat van Steinie

  In ieder geval, hij was vanmorgen goed aan het gisten. Trouwens redelijk vroeg vind ik. Denk dat de hoofdgisting snel achter de rug zal zijn.

  Meestal als ik brouw en ik voeg mijn giststarter (hoeveelheden uitgerekend via brouwhulp) rond 15h toe is de zelfde avond (ongeveer 22h) de gisting al gestart en is er al aardig wat beweging in het waterslot, tegen de volgende ochtend is het dan al meestal stevig feest in het gistingsvat :wink: . Meestal hé hangt een beetje af van de vergistingstemperatuur, giststam en begin dichtheid van de wort.

 • Vrijdagavond het ontdooide fruit in de 5 liter gedaan. Daarna was er zeer hevige activiteit. Vanmorgen, na 4 dagen, bijna geen activiteit meer in het waterslot. Ook niet in de 2de batch van 10 Liter. Vanavond ga ik eens meten.

  Waarom trainen voor een sixpack als je gratis een tonnetje kan hebben!:bier:

 • Pt° eens gemeten wegens weinig activiteit: 8,3Pt°. Omgerekend: 4,7Pt°. We moeten naar 3,9Pt°, dus nog even geduld.

  Waarom trainen voor een sixpack als je gratis een tonnetje kan hebben!:bier:

 • Maandag(10 augustus), nog eens gemeten, geen verandering. Ondertussen had ik al een paar keer gewalst met het vat en temp verhoogd naar 24°C, maar dat had dus blijkbaar niets uitgehaald. Ik heb dan maar 5L afgetapt naar een mandfles en dit terug in het vat laten lopen (beetje belucht) en één klontje suiker toegevoegd. En ja hoor, hij was weer vertrokken tot vanmorgen. Vanavond meten (ben benieuwd naar het resultaat) en overtappen naar mandfles, nog één dag op 24°C zetten en dan 5 dagen lageren op 10°. Daarna bottelen. De aparte batch met het fruit ziet er goed uit. Smaak zit er al goed in, volgens mij al meer dan genoeg. Deze ga ik gewoon nog een 14-tal dagen laten lageren, daarna overhevelen en daarna bottelen. Veel smaak zal er niet meer uit het fruit komen. Heb eens een framboos eruit genomen en geproeft. :31: Zat geen smaak meer in en de kleur was bijna wit.

  Waarom trainen voor een sixpack als je gratis een tonnetje kan hebben!:bier:

 • Vrijdagavond, het tarwebier naar DJ overgeheveld. Aan de waarde is nog steeds niets veranderd. 8.3Pt°. Indien het niet meer zakt ga ik maar 6g/l suiker gebruiken om te bottelen.

  Waarom trainen voor een sixpack als je gratis een tonnetje kan hebben!:bier:

 • Gisteren de batch met het fruit overgeheveld. Had niet langer moeten wachten want het was al een serieus papke geworden. Denk dat ik dit morgen al ga bottelen. Staat nu in de frigo te lageren. Hieronder een foto, niet geschikt voor mensen met een gevoelige maag.

  Waarom trainen voor een sixpack als je gratis een tonnetje kan hebben!:bier:

 • Als het bier maar lekker is hé Tom. :wink: Gisteren alles gebotteld. De SG was nog steeds 1018. Dus heb maar gebotteld met 6gr suiker per liter.

  Waarom trainen voor een sixpack als je gratis een tonnetje kan hebben!:bier:

 • Heb ik uiteindelijk niet gedaan wegens geen gevonden. Heb in plaats hiervan 3g havermout per liter gebruikt. [hr] ...en meekoken van in het begin.

  Waarom trainen voor een sixpack als je gratis een tonnetje kan hebben!:bier:

 • Citaat van Steinie

  Gisteren, had nog eens een vrije dag, een drukke dag gehad. Deze gebrouwen, geknutseld aan men gistkast en een ander bier gebotteld. Alles is goed verlopen. Ik heb een apart tonnetje gevuld met 5 liter. Na de hoofdgisting ga ik hier waarschijnlijk wat frambozensap aan toevoegen als test. Za l misschien een wat zuur biertje worden. Kleurtje ziet er wel wat geler uit dan verwacht. Misschien de naam veranderen in Nice Yellow. :lol:

  Steinie, is dat uw nice white die je mij hebt laten proeven?

 • Mijn eerste mislukking is dus een feit! :cry: Heb gisteren één van men laatste brouwsel opengetrokken. Mooie sis bij het opentrekken. Maar in het glas was het net een bruistablet. Veel schuim dat praktisch onmiddelijk verdween. Het leek wel alsof je een Fanta inschonk. Die met frambozen leek dan weer eerder op een rode "kidibul" toen ik hem inschonk. Veel bruisen en schuim dat onmiddelijk wegtrok. Zou dit kunnen doordat ik te weinig suiker heb gebruikt (6gr/l) omdat de eindSG bleef steken op 1018? Of misschien een besmetting, toch raar want het waren 2 aparte batches. Ik bedenk me nu dat waarschijnlijk de gist uitgewerkt was en de hergisting op de fles niet goed verlopen is. Had natuurlijk bottelgist moeten gebruiken. :102: Of zou het aan nog wat anders kunnen liggen? In ieder geval ga ik de flesjes eens schudden en nog een weekje warm zetten. Als het dan niet oké is, zal het gootsteen worden.

  Waarom trainen voor een sixpack als je gratis een tonnetje kan hebben!:bier:

 • Citaat van Steinie

  In ieder geval ga ik de flesjes eens schudden en nog een weekje warm zetten. Als het dan niet oké is, zal het gootsteen worden.

  Niet te rap weg kieperen, soms help gewoon een maandje in de kelder staan al veel. Als dat nog onvoldoende is kan je ook nog alles aftrekken en hergisten mits toevoeging van ...... Mutons beerkit enhancer??? schuimkraag verbeteraar??? hopextract??? brewboddy??? Ze doen allen geen wonderen maar helpen wel een beetje. [hr] Ik zal zaterdag een met dadels hergist biertje mee brengen, maar is moeilijk om uit te schenken daar dit nu eigenlijk te veel CO2 bevat.

 • Citaat van Steinie

  Mijn eerste mislukking is dus een feit! :cry: Heb gisteren één van men laatste brouwsel opengetrokken. Mooie sis bij het opentrekken. Maar in het glas was het net een bruistablet. Veel schuim dat praktisch onmiddelijk verdween. Het leek wel alsof je een Fanta inschonk. Die met frambozen leek dan weer eerder op een rode "kidibul" toen ik hem inschonk. Veel bruisen en schuim dat onmiddelijk wegtrok.

  Heb je het brouwschema hetzelfde gedaan als uw goei bier? Fruit in bier heeft nogal de neiging om geen schuim te geven door de zuren, ook door wilde gisten die op het fruit zitten. Het is daarom beter om het fruit apart te laten vergisten, maar eerst met sulfiet de wilde gisten lamleggen. Het flesje (nice white) dat ik van u kreeg had wel een mooie en blijvende schuimkraag. Als de smaak goed zit dan jong drinken.

 • Het brouwschema was idem als de eerste keer. Heb gewoon een andere gist gebruikt i.p.v.de Blanche maar die stopte dus bij 1018. Het fruit was diepvriesfruit van de LIDL dus ik veronderstel dat dit wel oké was want uiteindelijk heeft die zonder fruit het ook. Van Men eerste versie was ik zeer tevreden(en andere mensen ook). Die vinden het nu natuurlijk dom dat ik iets anders geprobeerd heb. Nu ik vind het wel spijtig maar volgende keer beter hé. We zien wel binnen een paar weken en anders brouw ik hem toch gewoon opnieuw. Er is dus toch nog een voordeel als je maar 15 liter per keer brouwt. Ik heb trouwens nog 1 flesje van Men vorige versie. Dat zal ne lekkere worden

  Waarom trainen voor een sixpack als je gratis een tonnetje kan hebben!:bier:

 • dat schuimprobleem is een bekend probleem met fruitbieren. dat probleem heb ik ook met mijn kriek gehad toen ik hem gemaakt heb. maar na een paar maanden op fles gaat dit wel iets beteren maar je moet er niet te veel van verwachten.

 • Citaat van Lino

  breng zaterdag maar enkele flesjes mee ;)

  Is er dan zaterdag een speciale toog voor mislukte biertjes? :lol: Neen deze breng ik niet mee, ik heb zelf mijn mislukkeling weggegoten en niet opgedronken. :31: Dan ga ik dat niet geven aan andere mensen hé.

  Waarom trainen voor een sixpack als je gratis een tonnetje kan hebben!:bier:

 • En toch vind ik persoonlijk dat zelfs een mislukt biertje toegevoegde waarde heeft, anderen kunnen daar veel uit leren, Bij ons op de Gilde in geel waar er elke 2e vrijdag van de maand biertjes geproefd worden worden de mislukkingen ook mee gebracht en geproefd, gezamenlijk wordt er dan naar de oorzaak gezocht en eventuele verbeteringen naar de toekomst geformuleerd. Het gaat om biertjes te proeven, fouten leren te herkennen, en daar lessen uit te trekken. Je bent niet verplicht je glas leeg te drinken, de pompbak mag ook, zolang het allemaal maar beleeft blijft. :thumbup:

 • Klopt volledig Serge, maar ik stel me gewoon de vraag of het VHM de plaats of het moment hiervoor is. Maar we zijn serieus aan het afwijken. Misschien een nieuwe topic openen? Moet er op het VHM, een proeftoog zijn met "mislukte" biertjes.

  Waarom trainen voor een sixpack als je gratis een tonnetje kan hebben!:bier:

 • Ik breng alleen de slechte mee, de goei hou ik voor mezelf..... :lol: PS: iemand interesse in een "kwaliteitscontrole" van een SS BrewTech CCT 53 liter, anders breng ik die eens mee, staat momenteel toch werkloos....? Of gaat Niels iets "showen" van zijn spullen.....?

  "Bier is ook een schoonheidsproduct, als je er genoeg van gebruikt worden de minst mooie vrouwen (bijna) de mooiste..."

 • Uiteindelijk is het toch aan het beteren met deze twee biertjes , het schuimt nog wel wat te fel naar men zin maar het schuim blijft er nu wel opstaan. Komt waarschijnlijk toch nog goed. :dancing:

  Waarom trainen voor een sixpack als je gratis een tonnetje kan hebben!:bier:

 • Ik heb die framboos versie eergisteren gedronken, samen met nog enkelen van de Gentse Biervereniging en iedereen was lovend: heel lekker fruitig in de neus en toch niet te zoet in smaak. Framboos kwam er echt goed uit. Geen gusher hier. Zeker eentje dat iedereen lust!

  <p>Napalm is er nog Palm.</p>

 • Donderdag 7 januari deze opnieuw gebrouwen. Deze keer met de geplette tarwe van AVEVE i.p.v. de tarwevlokken van BL. Ik denk dat deze geplette tarwe een donkerder bier gaan geven dan met de tarwevlokken van BL. Dus op dit ogenblik zou ik zeggen, enkel te gebruiken voor donkere tarwebieren. Na de gisting plaats ik een vergelijkende foto met de kleur van het bier met en zonder de geplette tarwe. I.v.m. het rendement zat dit wel goed, denk ik. Ik heb het moeten meten met men refractometer.(men hydrometer is uit het beschermkokertje gevallen.). Die meet dit biertje niet zo goed met al dat rondzwevend zetmeel. Ook niet als je eerst een filterblaadje erop legt.

  Waarom trainen voor een sixpack als je gratis een tonnetje kan hebben!:bier:

 • Jazeker, heb me een beetje verkeerd uitgedrukt. Ik bedoelde eigenlijk voor witbieren. Maar alles hangt er ook een beetje vanaf hoeveel % je stort. Bij mij was het 25%. Ik laat het zeker weten met een foto. Ik kan er natuurlijk volledig naast zitten, wat de kleur betreft, maar de smaak zal wel hopelijk goed zitten. We zien wel als ik overhevel. In ieder geval staat hij nog vrolijk te pruttelen.

  Waarom trainen voor een sixpack als je gratis een tonnetje kan hebben!:bier:

 • Gisteren gebotteld met de carbonation drops. Met de geplette tarwe van AVEVE lijkt het bier toch een iets donkerdere tint te hebben. Maar het valt al bij al mee. Nog eens vergelijken als het hergist is op de fles.  Waarom trainen voor een sixpack als je gratis een tonnetje kan hebben!:bier:

 • Awel Bruno, dit is een fantastisch biertje!!!! Man man man, we hebben er echt van genoten, super!! :thumbup:

  Had een Nice White en een Nice White met Cascade gekoudhopt....? De rechtse op de foto had WN en de linkse WNC op het kroonkurkje. Een fruitig, clean en lekker witbiertje, echt waar!  Dit receptje ga in even "lenen" (stelen is een vuil woord hé... ;D ) Bruno! :thumbup:

  Bedankt om deze lekkernij te willen delen!

  Herman.

  "Bier is ook een schoonheidsproduct, als je er genoeg van gebruikt worden de minst mooie vrouwen (bijna) de mooiste..."

 • Het is enkel stelen als de originele eigenaar er nadien niet meer over kan beschikken :P

  Buy a man a beer, and he wastes an hour. Teach a man to brew, and he wastes a lifetime.

 • [quote author=HermanH link=topic=3510.msg78234#msg78234 date=1458763101]Had een Nice White en een Nice White met Cascade gekoudhopt....? De rechtse op de foto had WN en de linkse WNC op het kroonkurkje. Een fruitig, clean en lekker witbiertje, echt waar![/quote]

  Hoi Herman, leuk om te horen. ;)
  Het flesje met de C is er eentje met 1 carbonation drop en met de ongemoute tarwe van AVEVE. Het zijn twee verschillende brouwsels. Ik heb nog nooit gekoudhopt en ben dit ook niet van plan om te doen. Zoals je kon proeven is dit, naar mijn mening, ook niet echt nodig om een goed aroma te verkrijgen in een biertje. :whistle: Ik ben een grote voorstander van het whirlpolen. Zover dat je dat kan bereiken in een simpele opstelling als de mijne natuurlijk. Of gebruik ik misschien beter de term Hop Stand.

  In ieder geval ben ik blij dat het je heeft gesmaakt. ;)

  Waarom trainen voor een sixpack als je gratis een tonnetje kan hebben!:bier: