Rouge brun d'Ardenne

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

 • Eindelijk hebben we de tijd gevonden, moet ook dringend eens mijn parameters aanpassen in brouwplanner 1 brix te hoog en 4 extra liters.


  BROUWPLANNER RAPPORT - (versie: 7.testF (FORA applicable)) - Datum Export: 4/10/2015

  Naam van het bier : Rouge Brun d'Ardenne
  Type van het bier :
  Brouwvolume : 36 liter
  Extractie-efficiëntie : 80%
  Voorspelling begindensiteit : 1057,9 SG /14,3 °P /14,7 Brix
  Waarvan suikers : 1000,0 SG /0,0 °P /0,0 Brix
  Voorspelling einddensiteit voor bottelen : 1013,3 SG /3,5 °P
  Voorspelling alcoholgehalte voor bottelen: 5,9%
  Voorspelling IBU totaal / EBC-kleur : 19 IBU / 53 EBC

  STORTING MOUT, GRANEN, CONCENTRATEN en SUIKERS
  Grondstof EBC kg % Gewicht
  Pilsmout 3 3 3,000 35,4 %
  Palemout 7 8 3,500 41,3 %
  CaraMunich (Cara 120) 120 0,500 05,9 %
  Cara 300 300 0,320 03,8 %
  Maisvlokken 1 0,800 09,4 %
  Munich mout 15 15 0,250 03,0 %
  Chocolademout (Mout roost 900) 900 0,100 01,2 %

  MAISCHEN EN SPOELEN
  Gekozen Profiel: (M) Medium
  Maischwater : 31,0 liter aan 67 °C
  63,0°C gedurende 45 min (ß amylase (maltose))
  72,0°C gedurende 20 min (a amylase (body) )
  Filterspoelen: ga naar 75..78°C
  Totaal spoelwater : 29,5 liter aan Max.80°C
  Spoelen tot : 1013 SG (Of 3,5 °P of 3,6 Brix)

  HOPPEN
  Totale kooktijd : 80 minuten
  Hop Vorm alfa% gram Toev.na..' IBU
  Hallertau Hersbrücker (A) BLM 5,1% 55 5' 18,5

  VERGISTING
  Nota's: 2 zakjes S-04 van 06-2014 en 1 zakje US-05 van 01-2015 vergistingstemp, 21,5°
  hop was van 2014
  Resultaat na koelen was 15,9 Brix en 38 liter

  <p>Bier is voor de groten wat melk is voor de kleinen</p>

 • Eens informeren wie nu wanneer langskomt. Ik zou samen met Klaas en zijn vriendin de zaterdagmiddag passeren. We gaan een chaletje voor 4 delen, dus er kan evt nog iemand extra blijven slapen za. of zondag. (of 2 als er iemand op slaapbank wil). Misschien ook niet slecht om wat ruilbiertjes te voorzien?

  <p>Napalm is er nog Palm.</p>

 • Ik zou ook de zaterdagnamiddag langskomen, ergens in de vroege namiddag denk ik. Is er eigenlijk een tijdstip of zo voorzien waarop we best langskomen? Ik probeer enkele ruilbiertjes mee te brengen, maar mijn voorraad is nogal geslonken...

  Success is the ability to go from one failure to another with no loss of enthusiasm.


  Winston Churchill

 • Mijn versie van de rouge brun is al lekker aant vergisten, vr de eerste keer 2 boeren op 1 dag gebrouwen van 10 uur tot 18 uur (klar zetten en opruimen inbegrepen) enige probleem dat ik heb tegen gekomen is dat het heeeel lang duurde eer mijn ketel aan de kook kwam

  Der kluge Mensch so glaube mir, der braut und trinkt sein eigenes Bier!

 • Bieren mijn excuses :40: welke trouwens heel goed aant gaan zijn op de rouge brun staat een blow off en die borrelt continu de andere staat een schuimkraag van 5 cm

  Der kluge Mensch so glaube mir, der braut und trinkt sein eigenes Bier!

 • Gisteren mijn Rouge brun d'Ardenne overgeheveld hij is voorlopig geeindigd op sg1013 en komt sg1058 de overjaarse gisten hebben goed hun werk gedaan us-05 van 01/21015 en 2 zakjes s-04 van ergens in 2004. Het hout voor de bokken is ook al klaar gezaagd, nu nog eens wielen zoeken om er op te zetten.

  <p>Bier is voor de groten wat melk is voor de kleinen</p>

 • ik ben zonet eens gaan meten na 5 dagen en mijn sg is 1017 komende van 1049 berekende eind sg was 1011,3 dus heb hem nu iets warmer gezet en nog een paar daagjes wachten

  Der kluge Mensch so glaube mir, der braut und trinkt sein eigenes Bier!

 • Citaat van Ronnie

  :lol:

  en die van mij pruttelt tegen!!

  Haha, goe gevonden! Maar die van mij eigenlijk ook zenne, gelukkig heb ik de ketting een beetje aangespannen, of ze kon in mijn brouwkot zonder toestemming... :lol: :lol:

  "Bier is ook een schoonheidsproduct, als je er genoeg van gebruikt worden de minst mooie vrouwen (bijna) de mooiste..."

 • Citaat van Brucero


  rubber van 0,5cm dikte ingelegd om de Ardense aardbevingen op te vangen


  En geen lood mantel er rond om het bier af te schermen tegen de te hoge natuurlijke straling in de ondergrond in de Ardennen??? :biggrin:
  Effe serieus, netjes, Indien de wielen niet tijdig geleverd de bok gewoon op nog enkele blokken leggen zodat je achteraf de wielen er kan onder schroeven, dan hoef je als de wielen gemonteerd zijn enkel even de auto krik er onder de bok te zetten en de tijdelijke blokken weg halen en dan is dat zo gefikst.

 • De rubbers dienen eigenlijk om het vat eventueel wat hoger te leggen zodanig dat het niet op de onderste balk steunt maar op de zijkanten moet steunen, ik heb het gemaakt volgens de maten die ik van jou gekregen heb en die verschillen een klein beetje met het vat die ik staan heb en zo kan ik via de rubbers het perfect uitlijnen.

  <p>Bier is voor de groten wat melk is voor de kleinen</p>

 • Brucero, Om hoe laat (of hoe vroeg) kom ik best langs volgend weekend (31/10) zaterdag?? WillemUy komt normaal gezien met ons (ik en mijn vrouw) mee. Kwestie dat we met genoeg volk zijn om de vaten naar de kelder te transporteren. Ik zal de laatste spoeling (met zuiver water) op de 2 vaten die dat weekend gevuld moeten worden hier thuis nog wel uitvoeren zodoende dat deze klaar zijn om gevuld te worden. Voor het andere vat dat voor jou persoonlijk is voorzien niet vergeten nog wat sulfiet en citroenzuur te voorzien om dit terug te vullen met water. Serge

 • Voor degene die de zaterdag komen zou het misschien interessant zijn dat jullie een beetje gelijktijdig afspreken om het vat te vullen, kwestie dat ik de hevel geen tien keren moet reinigen, liefst niet te vroeg ook mijn broer komt die dag mijn garagedorpel plaatsen,die moest er eigenlijk al erin gezeten hebben maar ge weet in de walen zijn ze niet altijd van de rapste, zodanig dat ik zo snel mogelijk mijn garagepoort kan laten plaatsen.
  Ik raad ook iedereen aan om niet zijn zondagse schoenen aan te doen, niet dat er een pak modder ligt maar het is nog altijd een propere bouwwerf.
  Dat reservevat moet dat volledig gevuld worden

  <p>Bier is voor de groten wat melk is voor de kleinen</p>

 • 16 uur zou prima zijn, da is mooi uur om te stoppen met werken en te aper........, en mischien eens langs te gaan bij www.fantome.be, als hij open is.
  @cies heb je dan die chalet geboekt van 2 tot 4 pers vanop kapazaa, heb eens verder gekeken via de link dat ook nog vermeld was op de site van kapazaa, blijkbaar ligt die chalet in het verlengde van mijn straat

  <p>Bier is voor de groten wat melk is voor de kleinen</p>