Val d'Or 2015

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  • BROUWPLANNER RAPPORT - (V6.test10k van 22/11/2013) - Datum Export: 10/01/2015

    Naam van het bier : Val d'Or 2015

    Type van het bier : Met Brett gist (Orval)

    Brouwvolume : 40 liter

    Extractie-efficiëntie : 79%

    Voorspelling begindensiteit : 1053,6 SG /13,2 °P /13,7 Brix

    Voorspelling einddensiteit voor bottelen : 1007,7 SG /2,1 °P

    Voorspelling alcoholgehalte voor bottelen: 6,0%

    Voorspelling IBU totaal / EBC-kleur : 40 IBU / 28 EBC

    STORTING MOUT, GRANEN, CONCENTRATEN en SUIKERS

    Grondstof EBC kg % Gewicht

    Pilsmout 3 3 4,000 47,3 %

    Palemout 7 8 3,000 35,5 %

    Munich mout 15 15 0,300 03,6 %

    Aromamout (Amber 50) 49 0,300 03,6 %

    CaraMunich (Cara 120) 120 0,125 01,5 %

    Special B (Cara 400) 390 0,125 01,5 %

    Kristalsuiker 0 0,600 07,1 %

    MAISCHEN EN SPOELEN

    Gekozen Profiel: (1) Eénstaps maisch

    Maischwater : 28,0 liter aan 71 °C

    66,0°C gedurende 90 min (éénstaps maisch )

    Filterspoelen: ga naar 75..78°C

    Totaal spoelwater : 37,5 liter aan Max.80°C

    Spoelen tot : 1011 SG (Of 3,0 °P of 3,1 Brix)

    HOPPEN

    Totale kooktijd : 70 minuten

    Hop Vorm alfa% gram Toev.na..' IBU

    Perle (Duitsland) (A) PELL 6,4% 10 FWH 3,3

    Target (U) BLM 9,0% 50 5' 28,4

    Fuggles (A) BLM 3,0% 50 40' 6,6

    Fuggles (A) BLM 3,0% 50 65' 1,3

    KRUIDEN / ZOUTEN /KOOKADDITIEVEN

    Additief Aantal Eenheid Toev. na..'

    Komijnzaad, gemalen 2,5 g

    Koriander 2,0 g

    VERGISTINGPrimaire vergisting met Nottingham korrelgist (2 pakjes)Op dag 3 van de Gisting starter met Orvalopkweek

    van ongev. 1 liter gemaakt van zelfde wort, 1 liter, dat verdund was tot 10°P.Na 2 weken bij 20° de T°

    langzaam laten uitdoven tot 3°C, hevelen en nog 3 koud weken lageren > bottelen met opnieuw Orval opkweek.

    Dit wordt dus m'n eerste brouwsel voor dit jaar.

    Vermoedelijk komende donderdag als ik aan m'n Target hop geraak

    zoniet de week daarna.

  • Ja, die kruiden doen het al sedert eind jaren '90 met dat klein% en maakt een verschil.
    Vooral koriander proef je snel. Ik gebruik altijd verse en maal ze net voor toedienen.
    Vroeger was er nog es evenveel karwijzaad (2,5 g) bij maar dat gaf niet veel verschil.
    Pas op, die 2,5 g is een hele schep, het weegt zo weinig.
    Voor de granen blijf ik bij het recept, geeft evenzo een heel mooi koperkleur

    MAAR, zopas besloten om dit recept eind februari te brouwen.
    Reden: 1) nog steeds niet aan Orval geraakt, te weinig tijd voor naar de Hopduvel te gaan, hier al veel tijd aan verloren: niet bij den biermarsjang in dorp Oost ook niet in de 2 Delhaize's en in de Carrefour Oostakker en Colruyt hier. Triestig!
    Ook niet op gelet dat ik zonder target hop zit.
    Dus eind deze week wordt een Hopduvelke gebrouwen.

  • Ho een slurry! dat is zelfs werk uitgespaard!
    zou ik hem rechtstreeks gebruiken (dus ook voor de 1e gisting)?
    of zou ik pas nadien inzetten?
    Voor m'n hop heb ik een oplossing.
    in dat geval dan toch eind februari voor m'n Hopduvelke.
    Moest Tom z'n Bak in Gent staan hebben zou ik er ook daar kunnen kopen want ik drink graag Orvalletjes!

  • 't is maar een restje van een opkweek hoor. Net eens gekeken: 2 - 3 mm gistbodem van een kruidenpotje. Staat een maandje in frigo en ga je dus wel mss in 2 stappen tot starter moeten opschalen. Je krijgt er een jonge Orvalium bij als ge wilt.
    M'n eerste versie van Orval (2011) deed ik hoofdgisting met orvalopkweek en gaf toch niet hetzelfde, combi rochefort + nadien orvalkuur was beter.
    De slurry van m'n Orvalium zelf gooide ik weg omdat ik twijfel of daar niet teveel rochefort bijzat van de eerste gisting (alles in hoofdgistvat gedaan).

  • Citaat van segtom

    ronnie hij staat niet in gent maar hij is wel al een anderhalf jaar oud bijna :-) begint op zijn best te worden nu


    Vorig week enen gedronken van drie jaar die was superieur, diene van vier jaar daar en tegen is precies zijne beste tijd kwijt, ben eens benieuwd wat er nog gaat van overschieten als hij vijf jaar is.

  • Heb de Orvalstarter al toegevoegd, 1/2 dag nadat de suikeroplossing gistermorgen gegeven is want was met de korrelgist al ver gevorderd.

    De Orvalstarter was al net over z'n hoogtepunt heen en is zeer actief geweest. Opgekweekt met 2 flesjes waarvan ik elk 1/3 bier er in heb gelaten en dat met 1/3 appelsap heb vermenigvuldigd en dan flink gewalst om de bodem helder te krijgen.
    In begin reeds opgeblazen balonnekes, maar dat was waarschijnlijk van het bier zelf.
    Pas 2 dagen nadien echt hoogkrausen, duidelijk flink actief.

    Ben benieuwd, want ik heb onderwijl nogmaals bevestiging gekregen dat:
    1) Website Orval niet geactualliseerd is sedert hun brouwingenieur JM Rock serieuze veranderingen doorgevoerd heeft.
    2) Dat die in pensioen zijnde brouwingenieur (*) zich een kriek lacht met al die gasten die proberen Brett op te kweken uit de flesjes Orval sedert 2 jaar!
    vooral omdat ze het zo menen en dan nog beweren dat ze brett opgekweekt hebben, vooral bij onze noorderburen!
    Ben daar dus ook bij? .. maar 'k wil dat zo niet geweten hebben.

    Nu, ik geloof het wel hoor, we kweken dus gewoon bottelgist op uit hun flesje. Zou best kunnen. En op de koop toe dat we onszelf wijsmaken dat er brett werking is.
    Orval, of liever hun ingenieur wilde om capaciteits- en continuiteitsreden af van de brett op de fles.
    Er is wel nog brett in hun primaire vergisting (of lagering?).
    Nadien zou er pasteurisatie en botteling met bottelgist zijn.
    Dit is geen verzinsel maar is me meermaals bevestigd door mensen die het kunnen weten.
    Orval of JMRock had contacten met een Vlaamse brouwerij waarvan zij veel geleerd hebben inzake moderne bottellijnen en dies meer. Alzo zijn er ook operatoren een tijdje uitgewisseld om elkaar een en ander bij te scholen. En zo ken ik een brouwingenieur. Meer kan ik niet kwijt.

    Het vervelende is dat de waarheid niet in het midden kan liggen, ofwel is het nu zo, ofwel is er niks veranderd.
    Maar iedere goede Orvalkenner erkent dat er iets veranderd is.

    (*) Hij heeft voor z'n bijverdienste een eigen bier (met brett!) ontworpen en laat het in de UK brouwen omdat hij daar minder "reglementjes" heeft dan in ons land.
    zie: http://www.gva.be/cnt/dmf20140806_01206 ... sche-markt
    en: http://www.bierpassie.com/article/5991/monsieur-rock
    http://www.greenbrew.be/nl/monsieur-rock/

  • Daarom dat ik blij zal zijn als de nieuwe webshop de gisten van White Labs aanbied. De wlp650 is volgens de website van white labs de gist die een trappisten brouwerij gebruikt bij hun tweede gisting.
    Ofwel moet ik de gist van de delhaize flessen " brett on wood " eens proberen opkweken, of zou de proefbrouwerij ook pasteuriseren?

  • Ahja juist, tis mijn fout zat met lambiek in mijn hoofd in plaats van orval :-). die WLP is alleszins wel goedkoper dan de wyeast variant, wat je mss ook kan proberen is bij the maltmiller kijken die was vorige zomer de goedkoopste voor WLP in belgie te krijgen. En ik dacht dat brouwmarkt tegenwoordig ook WLP heeft.

  • Waterslot al sedert brouwdag + 4dagen stil.
    Nu geen schuimvorming meer op het gistend bier.
    Net es gemeten (brouwdag +6d.)
    met plato-hygrometer: FG 2,2°Pt (1008,1)
    Refracto 6,3 ongeveer (wazig). Klopt.

    SVG = 68,4% wat niet zo schitterend is, dus de orval zonder brett in de fles zou wel eens kloppen.
    Is 2de keer dat ik het voorheb sedert Orval veranderingen doorvoerde.
    Laat al die anderen maar geloven dat er nog brett in zit!

    ga ze nu zonder geforceerde koeling tot 16° laten zakken ... 1 week, nog es meten en dan koud.

    modified 22/01: op 22/01 hevelen naar lagervaten en buiten! is nu om 10u30 nog -1°C !
    als het dooit mag het in m'n koel klimaatkast! ellentriek sparen.

  • Ik heb ook een Orval-ish staan met de dretskes van 2 flesjes Orval. Het zal dus ook niet veel meer worden dan een veredelde amber

    Vreemd toch, want zo'n Orval maakt toch een hele smaakevolutie door...

    Soit, een collega van mij is bevriend met een pief bij Orval. Hij ging eens polsen of Orval gepasteuriseerd wordt, maar ik verwacht geen duidelijk antwoord.

    Eens zien dat we die WLP hier kunnen krijgen, he.

    - Niels

  • Citaat van Niels

    Vreemd toch, want zo'n Orval maakt toch een hele smaakevolutie door...

    Inderdaad, maar ik moet nu wel zeggen dat de orval van vier jaar oud die ik heb wel niet meer zo lekker is. Deze van 3,5 jaar is nog super ben benieuwd wanneer deze ook vier jaar is.
    Denk dat men orval niet langer nog dan vier jaar moet bewaren.

  • Citaat van Brucero

    ...Deze van 3,5 jaar is nog super ben benieuwd wanneer deze ook vier jaar is.
    Denk dat men orval niet langer nog dan vier jaar moet bewaren.


    Die van 3,5 jaar was SUPER David!!!! Bedankt dat je deze wou delen/laten proeven...!!! Heb ervan genoten!!!

    "Bier is ook een schoonheidsproduct, als je er genoeg van gebruikt worden de minst mooie vrouwen (bijna) de mooiste..."

  • Citaat van segtom

    wat ik al gemerkt heb na een jaar orval in de kelder te hebben staan is dat hij verder gist/ de brett verder werkt dit door een sterk schuimend bier met meer dan genoeg CO2


    Toch raar.
    Er moet toch alleszins aan gesleuteld zijn bij Orval.
    Vroeger gistte die dankzij de flesopkweek tot op het bot uit binnen de 14 dagen, nu lukt dat echt niet meer.
    Heb zelfs nog alleen met Orvalopkweek gewerkt en dat ging even goed, maar we hebben dat een 2tal jaar ook nog es gedaan en het lag al plat aan SG 1014!!!
    Idem bij anderen.
    'k ga ze straks in lagervaten doen en buiten zetten, zie mijn gemodificeerd bericht enkele postings hierboven.

  • Citaat van Ronnie

    ...Nadien zou er pasteurisatie en botteling met bottelgist zijn....


    Een heel klein tipje van de sluier gelicht!

    Het is bottelgist in de fles.
    En er is geen pasteurisatie, maar...

    Er zijn 2 tot 3 weken dat Brettje z'n ding kan doen in de 2de gisting waarbij ook de koudhop gedaan wordt.
    En dan gebeurt het.
    Geen pasteurisatie a la lettre, dus geen 10' bij 80°C...

    Maar heel ecologisch, zonder extra kosten om iets op te warmen..
    Na de 2de gisting die zo rond de 15 a 17 ° verloopt moet er gebotteld worden. Het jonge bier met nog heel actieve brett is dan al diep uitgegist en dan ondergaat het jonge bier efkes een warmteshock die de brett serieus afzwakt omdat die vroeger hun soms parten speelde (gushing) bij minder goed moutjaren.

    Als ze een nieuw brouwsel koelen krijgen ze veel heet koelwater cadeau, dus..
    Dat wordt gebruikt om hun bier van 16° gedurende een kwartiertje naar zo een +/- 50° te krijgen waarbij de gisten een flinke domper krijgen.
    Hierdoor zijn bacteriën niet gekild, daarvoor is Pasteur vandoen. Vandaar wordt het terug gekoeld naar 25 a 27°C via koud water. Waarna er bottelgist en suiker gedoseerd wordt in de bottellijn.
    Heel de warm- en koudwater huishouding is zeer goed uitgekiend opdat een minimum aan extra energie nodig is. Zowel warmte als koude worden "gewonnen" of "geleend" voor allerlei in hun circuit.

    Besluit: Brett heeft voornaamste werk al gedaan en verder rijpen is waarschijnlijk nog heel lichtjes aanwezig.
    De bottelgist is er een die alleen simpele suikers kan verwerken.

  • Merci Ronnie voor dit met ons te delen. Ik denk dat we de conclusie zullen moeten maken dat een orval brouwen niet meer voor ons weggelegd is. Tenzij er door een goeie wind een culture zijn weg vindt in Vlaanderen. Als we die in handen zouden kunnen krijgen zal die nogal gekoesterd worden, mijn gedacht.

  • Citaat van luc b

    Als we die in handen zouden kunnen krijgen zal die nogal gekoesterd worden, mijn gedacht.


    Ik denk nu wel dat er her en daar in Vlaanderen fleskes Orval te vinden zijn van 5 jaar of ouder ...

    Wheat is for cakes, barley is for beer, and oats are for horses.

    Untitled-7.png

  • Maar wat zou je dan willen kweken Piet?
    De gist zal in ieder geval steendood zijn volgens mij.
    Het bretje zal wellicht nog in de fles zitten, maar hoe pak je het aan om daar een culture van te maken?
    Iemand een idee?

  • Misschien moeten we gewoon eens proefondervindelijk proeven é. Gisteren met enkele vrienden een Orvalium opengetrokken die nu bijna een maand heeft staan rijpen. De geur is onmiskenbaar 'wild', de commentaren gingen van "putje, gerookte hesp, aarde, champignons tot licht zurig".
    Er is een duidelijk verschil met Orval, maar ik lust hem wel . Een proefdate vastleggen tegen rond het paasverlof of zo? Mag gerust bij mij thuis in Wondelgem. We hebben dan toch al een 3-tal versies én een excuus om samen ene te kraken..

  • Deze vandaag gebotteld
    FG was 1,8°Pt hygro (1,0065) en 1005 via refrac omrekening
    moet ook nog zeggen dat iBU's in het recept hoger zijn dan bovenaan getoond. (40IBU)

    Het bier zal toch nog meevallen denk ik.
    Is exact 1 maand geleden gebrouwen (15jan) heeft 5 dagen gegist, 2 dagen nog wachten en koudhop gegeven, op dag 11 afgeheveld en buiten in de vrieskou gelagerd.
    Half vorige week naar garage naast CVbrander, heeft daar nog beetje hergisting gedaan!
    .. en nu gebotteld, 8 g suiker per liter. Durf niet meer geven.
    exact 40,75 liter in flessen van 25, 33 en 75 cl.

    ben benieuwd.

  • Stond sedert 24feb al in de kelder, op 11°C
    Gisteren eentje geproefd, vorige week ook, ... en?...
    ... er zit toch wel Brett werking in! OEF!
    blijkt langzaam z'n werk te doen :thumbup:

    vraag is natuurlijk of dit nu geen spuiters zal opleveren.
    Vroeger kwam dat toch makkelijker op gang vindt ik.
    Komt misschien omdat ik t.o.v. het verleden nu met de combi-gistkast werk en te snel gaan koelen ben na uitgisten hoofgisting.

    Heb ook die notities van die avond in KaHo met Sabbe (specialist oude Belgische bieren) nog es nagelezen.

    Laten doen bij 12 tot 15°C: in dat gebied is brett bijna even actief als de andere bovengisten, maar wel traagjes.

    Brett opkweken middels tomatensap is vooral bedoeld voor petrischalen wanneer je met mengculturen te maken hebt, bijv. uit een flesje Orval, waarin (vroeger) zowel nog hoofdgist als brett zat (nu bottelgist + wat overlevende brett???)

    Enten op tomatenpuree op petri schaal:
    De brett doet het daar beter mee, de andere gisten zijn er minder verlekkerd erop.
    Als de gist wat is gegroeid, met microscoop en entnaald de zones/eilandjes uitkiezen met kleinste gistcellen, dat zijn de Bretts!
    die dan verder kweken met wort van 6°Pt in schuine buis, ook bij 12...15°C.

    Vanaf 19° gaat groeitemperatuur voor beiden flink omhoog tot ongev. 26 a 30 °C. (schets niet duidelijk)
    Maar boven die 19° is die groei merkelijk meer bij de gewone gisten dan bij Bretje.