Lamberg 2012 - lambiek

There are 94 replies in this Thread. The last Post () by Peter_VD.

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  • Binnenkort ga 'k weer eens een lambiek brouwen. Het is weeral een paar jaar geleden.
    'K gebruik hiervoor een variant van de slijmmethode, de oude manier voor het bekomen van lambiekwort.

    Binnenkort ga 'k mijn Lamberg 2009 bottelen en dan komt er een houten vatje vrij voor het lange gisten en rijpen van de 2012 versie.

    Na het brouwen gaat het warme wort een klein dagje in open lucht staan om geënt te worden met bacterieën en wilde gisten uit de lucht.
    Daarna gaat het in het houten vat om te beginnen gisten.
    'K ben aan het overwegen om een half literke lamberg 2009 bij te voegen om zo een betere vergisting te krijgen.

    Hier is het recept:

    ---------------------------------------------------------------------
    ¦ BrouwVisie Receptrapport ¦
    ---------------------------------------------------------------------

    Basis----------------------------------------------------------------
    Naam recept : Lamberg 2012
    Brouwdatum : 18/02/2012
    Biertype : Lambi(e)k (oude(B))
    Aantal liters : 35
    Gewenst begin SG : 1052 (5,5 vol% alc.)
    Brouwzaalrendement : 70%

    Algemeen-------------------------------------------------------------
    Totaal brouwwater : 53,00 liter
    Maischdikte : 1,50 l/kilo
    Maischwater : 15,00 l
    Spoelwater : 38,00 liter
    Kooktijd : 180 minuten
    Berekende kleur : 23 EBC (Ray Daniels)
    Berekende bitterheid : 15 EBU (Ray Daniels)

    Moutstort------------------------------------------------------------
    Pilsmout 3 EBC 65,0 % 5821 Gram 3 EBC
    tarwe 35,0 % 3134 Gram 4 EBC

    Hopstort-------------------------------------------------------------
    Saaz (CZ) 1,0 % 250 gram 120 min. 15 EBU

    Opmerkingen : 250 gr. overjaarse hop.

    Gist-----------------------------------------------------------------
    Gistsoort : Wilde gist

    Opmerkingen : Wort in gistvat en 20 uur bloot stellen aan buitenlucht.
    Daarna overhevelen in houten ton.

    Maischschema---------------------------------------------------------
    Maischschema naam: Dubbel
    Stap 1 : 45°C 10 min 1,5 l/kg
    Stap 2 : 55°C 15 min 1,5 l/kg
    Stap 3 : 66°C 10 min 1,5 l/kg
    Stap 4 : 72°C 60 min 1,5 l/kg

    Slijmmethode:
    ------------------
    -Schrootsel storten met water tot 45°C, dikte: 1kg/1,5L water.
    -10’ pauze
    -Kokend water toevoegen onder goed roeren tot 55°C.
    -15’ pauze
    -Snel filteren van de melk naar de KK, draf droogfilteren.
    -Kokend water toevoegen onder goed roeren tot 66°C.
    -10’ pauze
    -Filteren tot draf droog is.
    -Melk in KK koken voor 10’.
    -Melk terug bij draf gieten en kokend water toevoegen tot 72°C.
    -Pauzeren tot joodnegatief.
    -Klaar filteren en spoelen met zeer heet water.
    -Overjarige hop toevoegen en min. 3u koken.

    Moesten er nog suggesties of opmerkingen zijn... vuur maar af.

    Planning: Hoppeberg 2013?
    Hoofdgisting: Ijsberg Blond
    Lagering: -----
    Hergisting op fles: -----
    Voorraad: Bergse Porter 2012, Triberg 2012, Hoppeberg 2012, Speculaberg, Bomberg, Rochemont
    Rijping op houten vat: Lamberg 2010, Lamberg 2012

  • 'K ga slijmen Hugo.

    De werkwijze zie je onderaan in de vorige post.
    Deze is afgeleid van een artikel dat Ronnie op een ander forum had geplaatst.

    Planning: Hoppeberg 2013?
    Hoofdgisting: Ijsberg Blond
    Lagering: -----
    Hergisting op fles: -----
    Voorraad: Bergse Porter 2012, Triberg 2012, Hoppeberg 2012, Speculaberg, Bomberg, Rochemont
    Rijping op houten vat: Lamberg 2010, Lamberg 2012

  • Beter slijmen dan staan likken hé.

    Nee effe serieus... heb deze methode 2 keer gedaan en ben er tevreden over.
    Het is idd tijdrovend en energieverslindend maar 'k werk graag eens op een manier van vroeger.
    'K ga nu ook weer eens zelf roeren met een roerstok ipv met een aangedreven roerwerk... lekker ouderwets en ambachtelijk brouwen.

    Planning: Hoppeberg 2013?
    Hoofdgisting: Ijsberg Blond
    Lagering: -----
    Hergisting op fles: -----
    Voorraad: Bergse Porter 2012, Triberg 2012, Hoppeberg 2012, Speculaberg, Bomberg, Rochemont
    Rijping op houten vat: Lamberg 2010, Lamberg 2012

  • hugo wrote:

    bier brouwen is een ambacht;
    ambacht is handwerk!

    Handwerk is hard werken.

    Planning: Hoppeberg 2013?
    Hoofdgisting: Ijsberg Blond
    Lagering: -----
    Hergisting op fles: -----
    Voorraad: Bergse Porter 2012, Triberg 2012, Hoppeberg 2012, Speculaberg, Bomberg, Rochemont
    Rijping op houten vat: Lamberg 2010, Lamberg 2012

  • Daarnet eens een staaltje geproeft van de Lamberg 2009, de 3 jaar oude lambiek.

    Het is een lekker biertje, mooie paardedeken geur en acediteit. Drinkt mooi weg.

    Volgend weekend ga 'k hem bottelen. Een deel ervan ga 'k bottelen zonder suiker en gist, zo blijft deze plat en blijft het een lambiek.
    De rest krijgt suiker en bottelgist mee in de fles.
    Welke bottelgist kan je het beste gebruiken voor een lambiek?? Een neutrale gist??

    Planning: Hoppeberg 2013?
    Hoofdgisting: Ijsberg Blond
    Lagering: -----
    Hergisting op fles: -----
    Voorraad: Bergse Porter 2012, Triberg 2012, Hoppeberg 2012, Speculaberg, Bomberg, Rochemont
    Rijping op houten vat: Lamberg 2010, Lamberg 2012

  • Ronnie wrote:


    met wat kan je dat best vergelijken? ('k heb geen knol, dus ook geen deken ervoor )
    met te lang gedragen sokken, zoals oude hop?

    Je kan het moeilijk met iets anders vergelijken, het is een typische lambieksmaak-en geur.
    Ooit al eens een lambiek gedronken Ronnie??

    Planning: Hoppeberg 2013?
    Hoofdgisting: Ijsberg Blond
    Lagering: -----
    Hergisting op fles: -----
    Voorraad: Bergse Porter 2012, Triberg 2012, Hoppeberg 2012, Speculaberg, Bomberg, Rochemont
    Rijping op houten vat: Lamberg 2010, Lamberg 2012

  • peter wrote:

    Je kan het moeilijk met iets anders vergelijken, het is een typische lambieksmaak-en geur.
    Ooit al eens een lambiek gedronken Ronnie??

    Al ooit eens aan een zwetend paard geroken? Ik associeer dat niet met die geur en smaak. De smaak waar we het over hebben is inderdaad typisch voor Lambiek en zou door de bruxellensis bacterie worden veroorzaakt. Je kan die normaalgezien los kopen.

  • om er geuze van te maken kan je ook blenden met de 2012 en de 2009, de jonge lambiek bevat normaal de suikers en de gisten voor de hergisting op fles. of met S04, of een gekochte reincultuurlambiek gist. houd wel rekening ermee dat brett dieper tot volledig de suikers omzet al heeft die er wel meer tijd voor nodig

  • dr.see wrote:

    al heeft die er wel meer tijd voor nodig

    De meeste geuzestekers bewaren hun bier zes maanden op de fles, voor het op de markt komt.

  • hugo wrote:

    Hey peter,
    hoe verliep het slijmen?

    'K moet nog gaan slijmen. Brouwen op 18 februari.
    Volgend weekend ga 'k eerst een 3 jaar oude lambiek bottelen, het lege vaatje reinigen en daarna terug vullen met verse lambiekwort.

    dr.see wrote:

    om er geuze van te maken kan je ook blenden met de 2012 en de 2009,

    Dit gaat een beetje over mijn pet. Zo heb je te weinig controle over verschillende parameters zoals bv de bottelsuiker in de jonge lambiek.

    Planning: Hoppeberg 2013?
    Hoofdgisting: Ijsberg Blond
    Lagering: -----
    Hergisting op fles: -----
    Voorraad: Bergse Porter 2012, Triberg 2012, Hoppeberg 2012, Speculaberg, Bomberg, Rochemont
    Rijping op houten vat: Lamberg 2010, Lamberg 2012

  • Hallo Peter,

    Leuk te lezen dat je ook weer lambiek gaat brouwen Peter! En nog wel met de slijmmethode.
    Inderdaad wat meer gedoe, maar geeft m.i. wat vollere/complexere lambiek. Je kunt (volgens Jef vd Steen) zelfs wat van de eerste 'melk' apart zetten en later bij je gekoelde wort doen. Dus zonder vooraf te koken...
    Ben zeker benieuwd naar de Lamberg!
    Misschien moet er dit jaar maar eens een internationaal treffen komen van hobby/huisbrouwers die zich met lambiek bezig houden?
    Overigens is mijn vat met de slijmerige(snotterige) lambiek nog niet veel dunner geworden, ondanks dat die nu wat warmer staat. Maar wonderen gebeuren natuurlijk langzaam bij lambiek.
    Het weer zit mee, dus ga ik komende week eens hevelen om dit euvel misschien te verhelpen.....
    Heb ook twee prof. brouwers aangeschreven over dit probleempje, maar -tot nog toe- geen reaktie gekregen.
    Houd me dus even rustig met lambiek brouwen.....

    Groetjes uit het ijzige noorden...Toon.

  • Hey Toon,

    'K ben ook benieuwd hoe de lamberg gaan smaken. Hoe bottel jij je lambiek?? Blend je of voeg je suiker en gist toe??

    Hopelijk komt je lambiek nog in orde. Lambiek is idd een biertje waarmee je geduld moet hebben,meer zelfs dan een "gewoon" biertje.

    Vroeger heb 'k ook een professionele lambiekbrouwer gemaild of 'k aan verse lambiekwort kon geraken. Heb 'k nog niets van gehoord.
    Blijkbaar hebben ze andere dingen aan hun hoofd dan een hobbybrouwer te helpen.

    Ook groetjes uit het ijzige noorden (die van Vlaanderen )

    Planning: Hoppeberg 2013?
    Hoofdgisting: Ijsberg Blond
    Lagering: -----
    Hergisting op fles: -----
    Voorraad: Bergse Porter 2012, Triberg 2012, Hoppeberg 2012, Speculaberg, Bomberg, Rochemont
    Rijping op houten vat: Lamberg 2010, Lamberg 2012

  • hugo wrote:


    Hopelijk staan je biertjes goed geIsoleerd, peter, want t zal -20 zijn vannacht in de noorderkempen.

    'K heb het ook gehoord op tv.
    Geen nood, mijn gevulde DJ's staan in mijn brouwerijke en daar is het een 4°C.

    Planning: Hoppeberg 2013?
    Hoofdgisting: Ijsberg Blond
    Lagering: -----
    Hergisting op fles: -----
    Voorraad: Bergse Porter 2012, Triberg 2012, Hoppeberg 2012, Speculaberg, Bomberg, Rochemont
    Rijping op houten vat: Lamberg 2010, Lamberg 2012

  • t-quest wrote:

    Als beginnend lambiek/geuze steker volg ik deze thread met veel belangstelling, succes met je brouwsel!!

    Merci Thomas. Hopelijk kan je binnenkort zelf beginnen hé.

    Ronnie wrote:


    Verdorie! zoveel nieuwe de laatste dagen!
    is dat met dat koude weer?

    Of van de grote dorst.

    Planning: Hoppeberg 2013?
    Hoofdgisting: Ijsberg Blond
    Lagering: -----
    Hergisting op fles: -----
    Voorraad: Bergse Porter 2012, Triberg 2012, Hoppeberg 2012, Speculaberg, Bomberg, Rochemont
    Rijping op houten vat: Lamberg 2010, Lamberg 2012

  • Vanmiddag heb 'k mijn Lamberg 2009 gebotteld.

    Oorspronkelijk ging er een 36L wort in het houten vat. Nu, 3 jaar later, kwam er 23,5L lambiek uit. Er is dus een 12L verdampt.
    'K heb een fijn zeefje gebruikt om deeltjes die mee uit het vat kwamen tegen te houden.Het laatste literke dat eruit liep was zeer troebel en heb 'k in het vat gelaten.

    Het grootste deel heb 'k zonder suiker en gist gebotteld, lambiek op fles dus.
    Een deel is met priming en wat westmallegist gebotteld voor wat schuim.

    Voor het afvullen had 'k geen vulpijpje nodig, het bier is zo plat dat er geen schuim op komt als je het in het flesje laat lopen.
    Deze week ga 'k het vatje kuisen om volgend weekend terug met verse lambiekwort te vullen.

    Een paar fotokes:

    het filteren naar de bottelemmer.

    Lambiek op fles.

    Planning: Hoppeberg 2013?
    Hoofdgisting: Ijsberg Blond
    Lagering: -----
    Hergisting op fles: -----
    Voorraad: Bergse Porter 2012, Triberg 2012, Hoppeberg 2012, Speculaberg, Bomberg, Rochemont
    Rijping op houten vat: Lamberg 2010, Lamberg 2012

  • Ronnie wrote:


    allez Peter, zulk een bier hoor je toch in 75 cl flessen te doen, niet?

    Er zijn grote flessen afgevuld (gouden kroonkurk) maar 'k vul ook een aantal kleintjes af (zilveren kroonkurk) om te ruilen of voor wedstrijden.
    Misschien stuur 'k wel een paar flesjes naar het ONK??

    Planning: Hoppeberg 2013?
    Hoofdgisting: Ijsberg Blond
    Lagering: -----
    Hergisting op fles: -----
    Voorraad: Bergse Porter 2012, Triberg 2012, Hoppeberg 2012, Speculaberg, Bomberg, Rochemont
    Rijping op houten vat: Lamberg 2010, Lamberg 2012

  • 'K heb heel dat vaatje afgevuld Ronnie, het laatste literke heb 'k laten zitten wegens extreem troebel.
    Alles bij elkaar een 23,5L lambiek gebotteld.

    Het merendeel is afgevuld als lambiek. Hierdoor kan 'k later wat testen doen met verschillende bottelgisten.
    gewoon een flesje openen, wat suiker en een bepaalde bottelgist toevoegen en terug een kroonkurk erop.
    Zo kan 'k vergelijken wat een bepaalde bottelgist doet bij lambiek.

    Planning: Hoppeberg 2013?
    Hoofdgisting: Ijsberg Blond
    Lagering: -----
    Hergisting op fles: -----
    Voorraad: Bergse Porter 2012, Triberg 2012, Hoppeberg 2012, Speculaberg, Bomberg, Rochemont
    Rijping op houten vat: Lamberg 2010, Lamberg 2012

  • Dat ziet er op foto een beetje uit zoals de oude(re) Girardin, bruin/doorzichtig (heb het hier nu niet over dat laatste restje).
    Als je het zo na 3 jaar bekijkt gaat er toch heel wat verloren, als ik er ooit zelf aan begin zal m'n vat groot genoeg moeten zijn.
    Misschien is het wel interessant om een deel van je lambiek te blenden met jonge lambiek van Girardin of Lindemans van 1&2 jaar om zo na een maand of 6 een geuze te creëren?

  • dr.see wrote:

    gaat de brettanomyces niet met de priming gaan lopen?
    laat aub meer weten als je een flesje opendoet

    De westmallegist werk veel sneller dan de brett.
    Er is iets van een 7 g suiker/L bijgevoegd. 'K laat nog iets weten.

    t-quest wrote:


    Als je het zo na 3 jaar bekijkt gaat er toch heel wat verloren, als ik er ooit zelf aan begin zal m'n vat groot genoeg moeten zijn.
    Misschien is het wel interessant om een deel van je lambiek te blenden met jonge lambiek van Girardin of Lindemans van 1&2 jaar om zo na een maand of 6 een geuze te creëren?

    Persoonlijk vind 'k dat het nog meevalt, had schrik om nog veel minder over te houden.
    Een 2 jaar oude lambiek heb 'k hier ook liggen maar een 1 jarige mis 'k. 'K heb een vatje te weinig... en plaats in de berging.

    Planning: Hoppeberg 2013?
    Hoofdgisting: Ijsberg Blond
    Lagering: -----
    Hergisting op fles: -----
    Voorraad: Bergse Porter 2012, Triberg 2012, Hoppeberg 2012, Speculaberg, Bomberg, Rochemont
    Rijping op houten vat: Lamberg 2010, Lamberg 2012

  • Ronnie wrote:


    Wat was OG (stamwort)?
    en de SG's onderweg na x tijd?
    en FG (final grav) net voor het bottelen?

    Begindensiteit was 1055. Einddensiteit zal 'k weten via de analyse.
    Tussendoor zijn geen metingen gebeurd.

    Planning: Hoppeberg 2013?
    Hoofdgisting: Ijsberg Blond
    Lagering: -----
    Hergisting op fles: -----
    Voorraad: Bergse Porter 2012, Triberg 2012, Hoppeberg 2012, Speculaberg, Bomberg, Rochemont
    Rijping op houten vat: Lamberg 2010, Lamberg 2012