Hopduvelke

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  • Citaat van Ronnie


    je kan alle pellets in een apparte DJ geven op bijv. 10 liter in een 15L lagering DJ en na 7 a 10 dagen afhevelen naar kleine DJ of bij de rest doen.


    Wil dit zeggen als ik bv. men 34 liters bier wil koud hoppen dat ik dit in een Dj van 50liters moet doen ipv in men gebruikelijke 34 liters Dj

  • Amai, wat is me dat hier druk geweest de laatste maanden. Helemaal geen tijd meer gehad (en nee, ook niet kunnen maken) om te brouwen.
    Binnenkort wordt mijn petekindje geboren en daar hoort een geboortebier bij natuurlijk.
    Ronnie's hopduvelke genomen en wat aangepast aan wat ik in voorraad had:

    Recipe Specifications
    --------------------------
    Boil Size: 37.05 l
    Post Boil Volume: 33.28 l
    Batch Size (fermenter): 32.00 l
    Bottling Volume: 29.00 l
    Estimated OG: 1.065 SG
    Estimated Color: 4.9 EBC
    Estimated IBU: 38.3 IBUs
    Brewhouse Efficiency: 76.00 %
    Est Mash Efficiency: 76.0 %
    Boil Time: 75 Minutes

    Ingredients:
    ------------
    Amt Name Type # %/IBU
    4.70 kg Pilsen (Dingemans) (3.2 EBC) Grain 1 61.0 %
    0.60 kg Oats, Malted (2.0 EBC) Grain 2 7.8 %
    0.60 kg Rice, Flaked (0.0 EBC) Grain 3 7.8 %
    15.00 g Styrian Goldings [4.60 %] - First Wort 6 Hop 4 6.7 IBUs
    25.00 g Styrian Goldings [4.60 %] - Boil 70.0 mi Hop 5 10.5 IBUs
    30.00 g Fuggles [5.00 %] - Boil 45.0 min Hop 6 12.2 IBUs
    20.00 g Saaz [3.90 %] - Boil 30.0 min Hop 7 5.3 IBUs
    50.00 g Saaz [3.90 %] - Boil 5.0 min Hop 8 3.5 IBUs
    3.0 pkg DRY-97 (Danstar #) Yeast 9 -
    1.80 kg Sugar, Table (Sucrose) (0.0 EBC) Sugar 10 23.4 %
    30.00 g Amarillo Gold [8.90 %] - Dry Hop 0.0 Day Hop 11 0.0 IBUs

    Mash Schedule: Rob Default
    Total Grain Weight: 7.70 kg
    ----------------------------
    Name Description Step Temperat Step Time
    Beta Heat to 62.0 C over 5 min 62.0 C 45 min
    Alpha Heat to 72.0 C over 10 min 72.0 C 20 min
    Sparge Heat to 79.0 C over 10 min 79.0 C 2 min

    Gisteren gebrouwen en na koking had ik 1045, binnen twee dagen de suiker er bij.

    Ik hoop dat hij in de buurt komt van de originele Hopduvel hoewel de Amarillo koudhop wel wat anders zal zijn dan de Citra.

  • Die BRY-97 blijft maar gaan, na 3 dagen suiker toegevoegd (herrekend voor uiteindelijk SG en volume in gistvat) en nu, 9 dagen na brouwdag, geeft die nog elke halve minuut een blub...

    Schrik dat dit wat bijsmaakjes gaat geven... Had nochtans 3 zakjes gist (voor 30 liter) gehydrateerd, zou voldoende moeten zijn.

    Anderen dit ook gemerkt met deze gist?

  • 6.4 Bx bij een OG van 1065

    Volgens beersmith een SG van 1001 ! En is nog altijd aan het gaan... dat gaat een hele droge worden, zo mag je er 2 drinken op een avond Ronnie!

  • Ok maar toch...

    Volgende keer percentage suiker wel wat naar beneden, heb schrik dat door het hogere alcoholvolume er te weinig moutbody in gaat zitten. Maar kom, nog minstens twee dagen warm laten staan, gist aflaten en dan lageren en koudhoppen. Het is uiteindelijk een hopduvelke en geen moutduvelke, wel heel benieuwd naar het resultaat.

  • Gisterenavond nog eens een Hopduvelke van Ronnie losgelaten in een glas, had er ll. nog een meegekregen op de Hopus kloonproeving. Man man, wat een lekker biertje. Na iets meer dan een jaar op fles zijn de smaken en geuren echt rijper dan de eerste die ik heb geproefd op 7 jan. 2014. Geen onaangename smaken of geuren te bespeuren en de koudhop is nog steeds goed aanwezig en heeft een mooie nasmaak! Lekker!!!

    "Bier is ook een schoonheidsproduct, als je er genoeg van gebruikt worden de minst mooie vrouwen (bijna) de mooiste..."

  • Zo dan is het een beetje leesbaar;)


    BROUWPLANNER RAPPORT - (V6.1testB) - Datum Export: 11/10/2013

    Naam van het bier : Hopduvelke
    Type van het bier : tripel
    Brouwvolume : 55 liter
    Extractie-efficiëntie : 82%
    Voorspelling begindensiteit : 1066,9 SG /16,3 °P /16,6 Brix
    Waarvan 10,8°P uit granen, 5,16°P uit suiker en 0,44°P uit de rijstsiroop.
    Voorspelling einddensiteit voor bottelen : 1006,7 SG /1,7 °P
    Voorspelling alcoholgehalte voor bottelen: 8,0%
    Voorspelling IBU totaal / EBC-kleur : 37 IBU / 7 EBC

    STORTING MOUT, GRANEN, CONCENTRATEN en SUIKERS
    Grondstof EBC kg % Gewicht
    Pilsmout 3 3 7,600 58,8 %
    Rijstvlokken 0 1,000 07,7 %
    Havervlokken / havermout 4 1,000 07,7 %
    Kristalsuiker 0 2,600 20.8 %
    Rijstsiroop LIMA of Naturkorn Muhle 3 0,330 02,6 %

    MAISCHEN EN SPOELEN
    Gekozen Profiel: (M) Medium
    Maischwater : 34,3 liter aan 68 °C 63,0°C

    gedurende 45 min (ß amylase (maltose)) 72,0°C

    gedurende 20 min (a amylase (body) )

    Filterspoelen: ga naar 75..78°C
    Totaal spoelwater : 56,4 liter aan Max.80°C
    Spoelen tot : 1011 SG (Of 3,0 °P of 3,1 Brix)

    HOPPEN
    Totale kooktijd : 75 minuten
    Hop Vorm alfa% gram Toev.na..' IBU
    Styrian Golding (A) BLM 3,5% 35 FWH 4,9
    Styrian Golding (A) BLM 3,5% 65 5' 11,3
    50%Target 50% Fuggle BLM 7,0% 50 30' 15,1
    Saaz CZ (A) BLM 3,8% 30 45' 3,9
    Saaz CZ (A) BLM 3,8% 70 70' 1,8
    Citra 95% + Ammarillo 5% PELL 10,0% 110 koud 0,0

    KRUIDEN / ZOUTEN /KOOKADDITIEVEN
    Additief Aantal Eenheid Toev. na..'

    VERGISTING
    Gistnaam : Danstar BRY-97 IPA korrel
    Gisteigenschappen : Voor o.a. IPA's, licht esterachtig, vrijwel neutraal en geeft geen onaangename geuren.
    Korrelgist: Hoeveelheid = 43 gram

    OPMERKINGEN: Dit brouwsel wordt eigenlijk als High Gravity gebrouwen: 40L. Er wordt 15 L Montille water
    (waarin 1,5 ml melkzuur gedaan is), vooraf in de gistkuip gedaan, daarin wordt de korrelgist gehydrateerd.
    Samen is dit 55 liter.

    BROUWRAPPORT
    Bekomen stamwort : 1064 SG/ 15,7 °P/ 16 BRIX (apparte kookingredienten zoals suiker en siroop
    erbij geteld (gegeven op brouwdag +3 dagen)
    Bekomen Einddensiteit : geheveld op 15/10/2013 SG 1004,5
    Gebotteld alcohol vol% : nog niet gebotteld (edit 15/10/2013)

    Waarom trainen voor een sixpack als je gratis een tonnetje kan hebben!:bier: