vhm bier: dubbel palm-achtig

There are 95 replies in this Thread. The last Post () by piet_v.

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  • hier kunnen we discussiëren voor het bier dat we gaan brouwen op het vhm

    specs die ik gevonden heb voor de gewone palm

    5.5%vol
    1007-1008 eindsg
    12.38 orginal extract (plato?)
    84% vergisting
    17.4 ebc
    15.1 ebu

    de dubbel is 5.7% vol met 13.8°plato ebc en ebu zijn niet veel anders denk ik

  • ik zal een eerste gooi doen, tis iets dobbel palm/de konick achtigs

    -----------------------------------------------------------------------
    ¦ BrouwVisie Receptrapport ¦
    -----------------------------------------------------------------------

    Basis------------------------------------------------------------------
    Naam recept : vhm bier 2013
    Kenmerk : BPA palm/deconick
    Brouwdatum : 26/09/2013
    Biertype : Pale ale (Belgisch)
    Aantal liters : 30
    Gewenst begin SG : 1053 (5,7 Vol% alc.)
    Brouwzaalrendement : 76.9%

    Algemeen---------------------------------------------------------------
    Totaal benodigd brouwwater: 43,25 liter
    Maischdikte : 3,50 l/kg
    Maischwater : 24,94 liter
    Spoelwater : 20,01 liter
    Kooktijd : 90 minuten
    Berekende kleur : 28 EBC(Ray Daniels)
    Berekende bitterheid : 22 EBU(Ray Daniels)

    Mout storting----------------------------------------------------------
    Pilsmout 3 EBC 43,0 % 3,064 kg 3 EBC
    Viennamout 41,0 % 2,922 kg 6 EBC
    Biscuitmout 50 EBC 10,0 % 0,713 kg 58 EBC
    Ambermout 50 EBC 5,0 % 0,356 kg 49 EBC
    Special B 1,0 % 0,071 kg 391 EBC

    Massa hop--------------------------------------------------------------
    Styrian Golding 5,0 % 30 gr 60 Min. 12 EBU
    Styrian Golding 5,0 % 27 gr 20 Min. 6 EBU
    Styrian Golding 5,0 % 37 gr 5 Min. 3 EBU

    Gist-------------------------------------------------------------------
    Gistsoort : 3655 Belgian Schelde Ale
    Gist toegevoegd als : Giststarter
    Volume : 0 ml
    Beluchtingstijd : 0 uur
    Temperatuur : 0°C

    Maischschema-----------------------------------------------------------
    Maischschema naam: Algemeen Maischschema
    Stap 1: 55°C 15 Min. 3,5 l/kg
    Stap 2: 62°C 30 Min. 3,5 l/kg
    Stap 3: 72°C 15 Min. 3,5 l/kg
    Stap 4: 78°C 5 Min. 3,5 l/kg

  • -----------------------------------------------------------------------
    ¦ BrouwVisie Receptrapport ¦
    -----------------------------------------------------------------------

    Basis------------------------------------------------------------------
    Naam recept : vhm bier 2013
    Kenmerk : BPA palm/deconick
    Brouwdatum : 26/09/2013
    Biertype : Pale ale (Belgisch)
    Aantal liters : 20
    Gewenst begin SG : 1053 (5,7 Vol% alc.)
    Brouwzaalrendement : 76.9%

    Algemeen---------------------------------------------------------------
    Totaal benodigd brouwwater: 30,66 liter
    Maischdikte : 3,50 l/kg
    Maischwater : 16,81 liter
    Spoelwater : 13,86 liter
    Kooktijd : 90 minuten
    Berekende kleur : 28 EBC(Ray Daniels)
    Berekende bitterheid : 22 EBU(Ray Daniels)

    Mout storting----------------------------------------------------------
    Pale alemout 43,0 % 2,065 kg 6 EBC
    Viennamout 41,0 % 1,969 kg 6 EBC
    Biscuitmout 50 EBC 10,0 % 0,480 kg 58 EBC
    Ambermout 50 EBC 5,0 % 0,240 kg 49 EBC
    Special B 1,0 % 0,048 kg 391 EBC

    Massa hop--------------------------------------------------------------
    Hallertau Hersbrück3,4 %er 33 gr 60 Min. 14 EBU
    Hallertau Hersbrück3,4 %er 25 gr 20 Min. 5 EBU
    Hallertau Hersbrück3,4 %er 25 gr 5 Min. 2 EBU

    Gist-------------------------------------------------------------------
    Gistsoort : 3655 Belgian Schelde Ale
    Gist toegevoegd als : Giststarter
    Volume : 0 ml
    Beluchtingstijd : 0 uur
    Temperatuur : 0°C

    Maischschema-----------------------------------------------------------
    Maischschema naam: Algemeen Maischschema
    Stap 1: 55°C 15 Min. 3,5 l/kg
    Stap 2: 62°C 30 Min. 3,5 l/kg
    Stap 3: 72°C 15 Min. 3,5 l/kg
    Stap 4: 78°C 5 Min. 3,5 l/kg
    [/pre]

  • heb het recept aangepast: pale mout gebruikt en dan hersbrucker genomen qua hop (bij brouwland te krijgen). dus nu een oproep van Tom dat iedereen dit recept als jullie akkoord zijn in jullie brouwsoftware te zetten en hier de hoeveelheden te melden die julie die dag nodig hebben voor het brouwen.

    totaal:
    mout:

    Pale alemout: 2,065 kg
    Viennamout: 1,969 kg
    Biscuitmout 50 EBC: 0,480 kg
    Ambermout 50 EBC: 0,240 kg
    Special B: 0,048 kg

    hop:

    Hallertauer: 83g

    gist:

    belgian schelde ale (iemand die die op schuine buis of diepvries heeft en deze kan opkweken voor het vhm ) of een andere gist?

    brouwzouten e.d. moet je als brouwer zelf voor zorgen

  • en reken er iets rezerf bij je weet nooit dat er een zakje omvalt een ongelukje is snel gebeurd he

  • -----------------------------------------------------------------------
    ¦ BrouwVisie Receptrapport ¦
    -----------------------------------------------------------------------

    Basis------------------------------------------------------------------
    Naam recept : VHM Bier 2013
    Kenmerk : BPA palm/deconick
    Brouwdatum : 8/13/2013
    Biertype : Pale ale (Belgisch)
    Aantal liters : 20
    Gewenst begin SG : 1053 (5.7 Vol% alc.)
    Brouwzaalrendement : 65.7%

    Algemeen---------------------------------------------------------------
    Totaal brouwwater : 31.88 liter
    Maischdikte : 3.50 l/kg
    Maischwater : 19.41 liter
    Spoelwater : 12.47 liter
    Kooktijd : 90 minuten
    Berekende kleur : 51 EBC(Brouwvisie)
    Berekende bitterheid : 20 EBU(Glenn Tinseth)

    Mout storting----------------------------------------------------------
    Pale alemout 43.0 % 2384 gr 6 EBC
    Viennamout 41.0 % 2273 gr 6 EBC
    Biscuitmout 50 EBC 10.0 % 554 gr 58 EBC
    Ambermout 50 EBC 5.0 % 277 gr 49 EBC
    Chocolademout 1.0 % 55 gr 900 EBC

    Massa hop--------------------------------------------------------------
    Hallertau Hersbrück3.4 %er 29 gr 60 Min. 12 EBU
    Hallertau Hersbrück3.4 %er 19 gr 20 Min. 5 EBU
    Hallertau Hersbrück3.4 %er 23 gr 5 Min. 2 EBU

    Gist-------------------------------------------------------------------
    Gistsoort :
    Gist toegevoegd als : Giststarter
    Volume : 0 ml
    Beluchtingstijd : 0 uur
    Temperatuur : 0°C

    Maisschema-------------------------------------------------------------
    Maisschema naam: Pale Ale
    Stap 1: 55°C 15 Min. 3.5 l/kg
    Stap 2: 62°C 30 Min. 3.5 l/kg
    Stap 3: 72°C 15 Min. 3.5 l/kg
    Stap 4: 78°C 5 Min. 3.5 l/kg


    Ik doe mijn uiterste best om ook een demo te kunnen geven.

  • waar zijn de andere mensen die demo geven voor hun hoeveelheden door te geven? ik denk dat dit wel voor de eerste week van september bekend moet zijn

    -Walter
    - Gerry ( in orde)
    - Rob
    - mekabo ( tom regelt dit veronderstel ik )
    - segtom ( in orde)
    - Brucero

    dus Walter, Rob en Brucero zo snel mogelijk bestelling door geven

  • Tom, ga jouw recept volgen maar in een iets grotere hoeveelheid. (30 liter), wordt dus alles maal 1,5. Wou wel eens met pellets proberen, weet niet of dit mogelijk is, anders is het gewoon met bloemen hoor.
    Dat beetje special B kan ik voor degene die willen ook nog wel meebrengen.
    Voor de giststarter, hoe gaan we dit aanpakken? Tot hier toe heb ik steeds met korrelgist gewerkt.

  • Sorry, was dus op verlof.

    Ik heb het recept effe bekeken en het is véél te donker. 51 EBC dat is een dubbel. Mikken op 30 EBC, dat zal zeker al donker genoeg zijn (diep koper). Ook de moutstort zijn we veel te ingewikkeld aan het maken. Gewoon palemout, ambermout (voor de extra moutigheid) en eventueel een klein beetje carared voor een diepere kleur. De hop ziet er mij wel goed uit.

    Hoe gaan we dit met de gist doen? Ikzelf kom toe met 1 pakje wyeast, maar is dit voor iedereen zo? En hoe ga je smacken, want dit dient enkele dagen op voorhand te gebeuren. Het lijkt me simpeler om met een korrel te werken in dit geval De S-33 is een goede kandidaat hiervoor.

  • Zoiets zou ik ervan maken :

    Naam recept : VHM Dobbel Palm
    Biertype : Pale Ale (Belgisch)
    Volume : 10,10 l
    Begin SG : 1,062 SG
    Berekende kleur (Morey) : 29 EBC
    Berekende bitterheid (Tinseth) : 20 IBU
    Brouwzaalrendement : 75,0 %
    Kooktijd : 75 min.

    Water en brouwzouten
    7,50 l Maischwater
    8,64 l Spoelwater

    Vergistbare ingrediënten
    Hoeveelheid Naam Mouterij Kleur %
    2,45 kg Pale Ale mout Dingemans 7 EBC 86,0 %
    0,20 kg Aroma 150 Dingemans 150 EBC 7,0 %
    0,20 kg Cara-red Weyermann 50 EBC 7,0 %

    Maischschema
    Omschrijving Temperatuur Stap tijd Rust tijd Beslagdikte
    Beta amylase 62,0 °C 0 min. 45 min. 2,6 l/kg
    Alfa amylase 72,0 °C 10 min. 25 min. 2,6 l/kg
    Stop amylase 78,0 °C 6 min. 10 min. 2,6 l/kg

    Hop
    Hoeveelheid Naam Type % alfa Kooktijd IBU
    23,5 g Hallertau Hersbrucker bellen 2,5% 75 min. 13,7 IBU
    13,5 g Hallertau Hersbrucker bellen 2,5% 20 min. 4,5 IBU
    16,4 g Hallertau Hersbrucker bellen 2,5% 5 min. 1,8 IBU

    Gist
    Hoeveelheid Naam Type
    11,0 g SafBrew Ale (S-33) bovengist

  • segtom wrote:

    Is voor mij ook goed zo walter

    Voor mij ook goed ....

    Maar zou het mogelijk zijn om te weten van de mensen die komen brouwen , om ongeveer te weten welke hoeveelheid ze willen brouwen ? Kmoet volgende week al efkes naar Brouwland voor een brouwsel te starten , en dan kan ik daar al iets laten weten

    Aangezien dat Mekabo niet kan , is mijn installatie ter beschikking ( 60 of 30 liter ) al geeft 60 liter het beste resultaat , heb dan minder karamelisatie en dus een betere kleur .....

    GrTz Tom

  • Ik heb effe het recept herwerkt voor 11 liter (en meteen mijn bestelling ) :


    [size=150]VHM Dobbel Palm[/size]
    [size=100]Belgian Specialty Ale[/size]


    [hr]

    Extractie-eff. : 107,7[tab=30]Bitterheid :20,9 IBUs[tab=30]Kleur :28,7 EBC[tab=30]Kooktijd :75

    [hr]

    Maischen


    Moutstort :

    Amt Name Type # %/IBU
    2,30 kg Palemout 7 (8,0 EBC) Grain 1 79,3 %
    0,30 kg Aromamout (Amber 150) (150,0 EBC) Grain 2 10,3 %
    0,30 kg CaraRed (40,0 EBC) Grain 3 10,3 %

    Maischschema :

    Name Description Step Temperat Step Time
    Eiwitrust Add 10,25 l of water at 56,0 C 52,0 C 10 min
    Beta amylase Heat to 62,0 C over 10 min 62,0 C 45 min
    Alfa amylase Heat to 72,0 C over 10 min 72,0 C 25 min
    Stop amylase Heat to 78,0 C over 10 min 78,0 C 5 min

    [hr]

    Koken

    Kooktijd : 75[tab=30]SG begin koken : 1,047 SG[tab=30]

    Toevoegen bij koken :

    Amt Name Type # %/IBU
    24,00 g Hallertauer Hersbrucker [2,50 %] - Boil Hop 4 14,2 IBUs
    14,00 g Hallertauer Hersbrucker [2,50 %] - Boil Hop 5 4,8 IBUs
    17,00 g Hallertauer Hersbrucker [2,50 %] - Boil Hop 6 1,9 IBUs

    BeginSG :1,060 SG[tab=30]Brouwvolume (gistvat) : 11,00 l


    [hr]

    Vergisten

    Toevoegen bij vergisting :

    Amt Name Type # %/IBU
    1,0 pkg SafBrew S-33 (DCL/Fermentis #S-33) [23,6 Yeast 7 -

    Giststarter :

    EindSG : 1,015 SG [tab=30]Alcohol% (volume) : 5,8 %[tab=30]Brouwzaalrendement :75,00

  • Dank voor de reacties al ....

    ik moet ergens in de eerste week van september naar Brouwland , dan kan ik dat dan al bestellen , en vlak voor het VHM samen met de info stand van BL gaan afhalen

  • Dag Tom,

    ik ga mij terug trekken voor de brouw demo. Ik zal die dag aanwezig zijn voor de bedeling van de mout maar zeker niet heel de dag. Gezien de situatie thuis. Vandaag het nieuws gekregen dan onze kleinste waarschijnlijk 3 weken gehospitaliseerd is. Dit door een bot infectie. Waren de laatste weken al op de sukkel en nu eindelijk de oorzaak gevonden.

  • Oei Gerry, voel je zeker en vast niet schuldig.

    Heb waarschijnlijk beschikking over camionette, als je wil haal ik de mout bij jou wel op en breng ze naar het vhm. Laat maar weten als ik kan helpen.

  • Effe iets anders...

    Ik kom dus wel een demonstratie houden mààr ik zou iets willen voorstellen. Qua vergisting zit ik een beetje met een probleem. Ik heb eigenlijk geen plek om het bier te vergisten omdat ik eerstdaags een ander bier ga brouwen en maar eentje tegelijk kan vergisten. maar niet gepanikeerd... ik zou van de gelegenheid willen gebruik maken om enkele beginners de kans te geven om het bekomen wort te vergisten. Ik kan 15 liter makkelijk brouwen en dat zou dus willen zeggen dat ofwel 2 beginners elk +/- 7 liter mee naar huis doen ofwel 3 beginners elk 5 liter. Het hangt er een beetje van af of er gegadigden zijn. 1 beginner met 15 liter kan natuurlijk ook

    Geïnteresseerden kunnen mij middels een pb (privébericht) bereiken. Je bent ook altijd welkom om mee te brouwen