Receptje Tarwetripel

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  • Men installatie moet nog gemaakt worden maar toch ben ik al bezig met receptjes maken zodat ik in de winter er stevig kan aan beginnen. Maar doe ik dit wel goed? Heb altijd gelezen van kijk naar recepten van andere en verander er wat van. Ik dacht om er wat een meer citra toets in te steken dat lijkt me wel lekker. Dan had ik ook nog gelezen dat witbieren en kruidnagel nogal goed overeen komen en aangezien dit zowat een witbier grand cru zou moeten worden had ik voor eens het gedacht om toch te beginnen maischen op 42° om de kruidnagel er toch een beetje in te brengen zonder het toe te voegen. Nog enkele vraagjes. Gaat kruidnagel en citra goed samen gaan? Is men hopgift van de Citra oke? Of beter flame out hoppen? of misschien toch beter dry-hoppen? Past de fuggles hop er goed bij? of gebruik ik best een andere? bedoeling is van dat de gewone hop smaak niet overheerst maar gewoon dat het bier een klein beetje Citra nasmaak heeft. Is 31IBU misschien wat veel voor bitterheid? Schat ik men brouwzaal rendement te hoog als beginnend brouwer? Zou dit recept een deftig biertje worden? BROUWPLANNER RAPPORT - (V6.1testB) - Datum Export: 21/06/2013 Naam van het bier : GoeHaarden Grand Cru Type van het bier : Tarwetripel Brouwvolume : 35 liter Extractie-efficiëntie : 75% Voorspelling begindensiteit : 1071,6 SG /17,4 °P /17,8 Brix Voorspelling einddensiteit voor bottelen : 1017,4 SG /4,4 °P Voorspelling alcoholgehalte voor bottelen: 7,2% Voorspelling IBU totaal / EBC-kleur : 31 IBU / 9 EBC STORTING MOUT, GRANEN, CONCENTRATEN en SUIKERS Grondstof EBC kg % Gewicht Pilsmout 3 3 5,000 48,1 % Tarwemout 3 4,000 38,5 % Havervlokken / havermout 4 1,000 09,6 % Kristalsuiker 0 0,400 03,8 % MAISCHEN EN SPOELEN Maischwater : 31,5 liter 42.0°C Begin Haver en Tarwe toevoegen Verder opwarmen tot 51°C Pilsmout toevoegen Verder opwarmen tot 63°C 63,0°C gedurende 35 min (ß amylase (maltose)) 72,0°C gedurende 35 min (a amylase (body) ) Filterspoelen: ga naar 78°C Totaal spoelwater : 24,6 liter aan Max.80°C Spoelen tot : 1018 SG (Of 4,6 °P of 4,8 Brix) HOPPEN Totale kooktijd : 70 minuten Hop Vorm alfa% gram Toev.na..' IBU Fuggles (A) BLM 4,0% 50 5' 12,9 Fuggles (A) BLM 4,0% 40 20' 9,5 Fuggles (A) BLM 4,0% 30 65' 1,1 Citra (U) BLM 15,0% 50 65' 7,4 KRUIDEN / ZOUTEN /KOOKADDITIEVEN Additief Aantal Eenheid Toev. na..' Koriander 6,0 g 65' Curaçaoschil/bitter 5,5 g 65' gedroogde citroenschil 3,0 g 65' VERGISTING Gistnaam : Brewferm Blanche korrel Gisteigenschappen : Witbier, banaan/kruidnagelAromas, Hoger eindSG Volume giststarter: 2,3 liter maak met : 360 gram moutextract en 9 gram gistvoeding in 2,4 liter water koken + pH aanpassen Indien met korrelgist: Hoeveelheid = 29 gram

    • Official Post
    Citaat van WillemUy

    had ik voor eens het gedacht om toch te beginnen maischen op 42° om de kruidnagel er toch een beetje in te brengen zonder het toe te voegen.

    'k zou het niet doen. Als je de citrus erin wilt dan ga je van de vrij subtiele kruidnagel niet veel meer merken. Misschien kan je beter gaan voor een voller maischschema en meteen beginnen aan 62°. Die havervlokken moet je wel even verstijfselen voor je ze bij de stort voegt. Voor een witbier is het véél te bitter. Maximaal 20 IBU aanhouden. Uw hopkeuze (en tijden) zitten wel snor al zou je de citrus toets meer ervaren als je enkel met Citra zou hoppen.

  • Oei precies serieus de mist ingegaan met het maken van dat receptje :P. Bedankt om de reactie walter. Lino ik zou graag eens komen proeven maar heb het nogal druk tegenwoordig met de voorbereidingen van het chiro kamp. heb het een beetje aangepast.

    BROUWPLANNER RAPPORT - (V6.1testB) - Datum Export: 28/06/2013 Naam van het bier : GoeHaarden Grand Cru Type van het bier : Tarwetripel Brouwvolume : 35 liter Extractie-efficiëntie : 75% Voorspelling begindensiteit : 1072,9 SG /17,7 °P /18,1 Brix Voorspelling einddensiteit voor bottelen : 1017,7 SG /4,5 °P Voorspelling alcoholgehalte voor bottelen: 7,4% Voorspelling IBU totaal / EBC-kleur : 19 IBU / 10 EBC STORTING MOUT, GRANEN, CONCENTRATEN en SUIKERS Grondstof EBC kg % Gewicht Pilsmout 3 3 5,000 48,1 % Tarwemout 3 4,000 38,5 % Havervlokken / havermout 4 1,000 09,6 % Kristalsuiker 0 0,400 03,8 % MAISCHEN EN SPOELEN Gekozen Profiel: (M) Medium Maischwater : 31,5 liter aan 69 °C 63,0°C gedurende 30 min (ß amylase (maltose)) 72,0°C gedurende 45 min (a amylase (body) ) Filterspoelen: ga naar 75..78°C Totaal spoelwater : 23,9 liter aan Max.80°C Spoelen tot : 1018 SG (Of 4,8 °P of 4,9 Brix) HOPPEN Totale kooktijd : 70 minuten Hop Vorm alfa% gram Toev.na..' IBU Citra (U) BLM 15,0% 10 0' 9,7 Citra (U) BLM 15,0% 10 35' 7,4 Citra (U) BLM 15,0% 15 65' 2,0 KRUIDEN / ZOUTEN /KOOKADDITIEVEN Additief Aantal Eenheid Toev. na..' Koriander 4,0 g 65' gedroogde citroenschil 3,0 g 65' VERGISTING Gistnaam : Brewferm Blanche korrel Gisteigenschappen : Witbier, banaan/kruidnagelAromas, Hoger eindSG Volume giststarter: 2,3 liter maak met : 360 gram moutextract en 10 gram gistvoeding in 2,4 liter water koken + pH aanpassen Indien met korrelgist: Hoeveelheid = 30 gram