Hoera, brouwdag!
Ik steek samen met de kameraden de brouwketels nog eens aan na een zomerstop en en als alles goed verloopt steekt er straks een 50l RIS van 1,100 SG in’t gistvat.
Hieromtrent nog een vraagje, er zitten uiteraard heel wat donkere mouten in de stort maar die komen er pas bij van zodra ik van alfa-amylase naar uitmaischen opwarm. Eerder heeft weinig zin ifv suikerextractie tijdens maischen.
De brouwsoftware geeft door die donkere mouten aan dat ik slechts 5 ml melkzuur nodig heb. Zonder de donkere mouten is dat 14 ml wat al normaler is gezien ons waterprofiel. Maar melkzuur voeg je voornamelijk toch toe om je rendement te verhogen toch? Ga ik nu voor die 14 ml aangezien het maischen eig enkel met de bleke mouten gebeurt of voor de 5 ml aangezien de donkere mouten er alsnog bijkomen en dan de pH erna mss te laag gaat zijn voor de rest van het proces?