Waalse Tripel

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  • Het moet toch een naam hebben. Meestal gebruik ik voor een ongeveer gelijk recept een meer Vlaamse gist, naar dit keer de Lallemand Abbaye. Deze heeft toch meer Chimay trekjes tegenover de Fermentis Abbaye. Een "Extra" stijl bier bevalt mij goed met deze gist, nu morgen maar een tripel hiermee vergisten.


    Veel


    BMSapp v0.4.1 - Datum export: 12-May-2023



    Basis

    OmschrijvingWaarde

    Bier naamWaalse Tripel

    Bier stijlTripel

    Recept typeMout

    Batch grootte17.7 L

    Kooktijd60 minuten

    Brouwzaal rendement75.0%

    Geschatte begin densiteit1.075 SG

    Geschatte eind densiteit1.010 SG

    Geschat alcohol8.4%

    Kleur (Morey)11 EBC

    Bitterheid (Tinseth++)38.8 IBU

    Bitterheid/Extract verhouding7.08


    Vergistbare ingrediënten

    Mout, granen en suikersEBCGewicht kg%Gebruik tijdens

    Swaen Pilsner (De Swaen)34.50081.4Maischen

    Swaen Munich Light (De Swaen)140.4508.1Maischen

    Kristalsuiker (Supermarkt)00.57510.4Koken

    Kristalsuiker (Supermarkt)00.1040.0Bottelen


    Hop

    HopVormAlphaIBUGramToevoegen moment

    Cascade (Pellets) (V.S.)Pellets6.89.010.50Koken 60 minuten

    Hallertau Perle (Duitsland)Pellets8.010.610.50Koken 60 minuten

    Cascade (Pellets) (V.S.)Pellets6.86.810.50Koken 30 minuten

    Saaz (Tsjechië)Pellets4.13.325.00Koken 5 minuten

    Fuggle (Verenigd Koninkrijk)Pellets3.93.125.00Koken 5 minuten

    Tetrahop Gold® (BarthHaas)Iso extract9.06.10.90Bottelen


    Diversen

    Specerij, kruid, brouwzoutType grondstofGebruik tijdensHoeveel

    FosforzuurBrouwzoutMaischen8.24 ml

    CaSO4BrouwzoutMaischen2.50 gr

    MgSO4BrouwzoutMaischen1.50 gr

    ProtaflocKlaringsmiddelKoken 10 min1.37 gr

    Wyeast Beer Nutrient BlendGistvoedingKoken 10 min1.83 gr

    MelkzuurBrouwzoutSpoelen2.83 ml


    Gist

    Gistlab en codeOmschrijvingGebruikVormHoeveel

    Lalbrew AbbayeAbbaye Belgian Ale Yeast **HoofdgistingDroog16.0 gr

    DCL/Fermentis F2Safbrew bottelgistBottelgistDroog0.5 gr


    Maischen

    Maisch stapStap typeTemperatuurRust tijdOpwarm tijd

    Beta AmylaseInfusie 20.5 L63.0 °C35 min1 min

    Gemengde AmylaseVerwarmen67.0 °C25 min10 min

    Alpha AmylaseVerwarmen72.0 °C20 min10 min

    UitmaischenVerwarmen78.0 °C5 min10 min


    Brouwwater

    OmschrijvingWaarde

    MaischwaterVelsen 20.5 Liter

    Maischwater aanzuren tot5.3 pH

    Spoelwater geschat5.9 Liter

    Spoelwater temperatuur85.0 °C

    Spoelwater aanzuren tot5.4 pH


    Waterprofiel behandeld water

    CaMgNaHCO3ClSO4

    70.116.274.0143.7105.0145.6


  • Heb ik toch een “puntje” of vraag. Waarom cascade als bitterhop? Volgens mij is die Perle daar uitstekend geschikt voor. Zelf zou ik de cascade als aroma hop gebruiken.

    En misschien een overweging om de Munich vervangen door Vienna? Maar gezien de bitterheid maakt dat ook niet echt meer uit :) vrees ik.

    Trouwens…. Zelf ben ik helemaal fan geworden van Chimay gist voor blond en tripel.

  • Heb ik toch een “puntje” of vraag. Waarom cascade als bitterhop? Volgens mij is die Perle daar uitstekend geschikt voor. Zelf zou ik de cascade als aroma hop gebruiken.

    En misschien een overweging om de Munich vervangen door Vienna? Maar gezien de bitterheid maakt dat ook niet echt meer uit :) vrees ik.

    Trouwens…. Zelf ben ik helemaal fan geworden van Chimay gist voor blond en tripel.

    Ik had die twee om kunnen draaien, maar dit was meer onstaan door de voorraad. Vienna had ook gekund, maar die had ik niet in huis.

    In de praktijk blijkt deze combi niet te bitter over te komen, maar ik kan straks bij het bottelen altijd nog besluiten dat de Tetrahop in de kast blijft als dat niet zo zou zijn.

  • Waarom cascade als bitterhop? Volgens mij is die Perle daar uitstekend geschikt voor. Zelf zou ik de cascade als aroma hop gebruiken.

    Cascade is een hop met weinig Cohumulone, dus evenals Glacier een goede bitterhop omdat het zo een zachtere bitterheid/mondgevoel geeft.

    Zonder verwachting geen teleurstelling, maar ben al dikwijls teleurgesteld, dus ik verwachtte te veel blijkbaar.... :thinking_face:

  • Heb ik toch een “puntje” of vraag. Waarom cascade als bitterhop? Volgens mij is die Perle daar uitstekend geschikt voor. Zelf zou ik de cascade als aroma hop gebruiken.

    En misschien een overweging om de Munich vervangen door Vienna? Maar gezien de bitterheid maakt dat ook niet echt meer uit :) vrees ik.

    Trouwens…. Zelf ben ik helemaal fan geworden van Chimay gist voor blond en tripel.

    Nog een reden waarom ik Cascade naast de Hallertau Perle gebruikt heb, dit was mijn hele voorraad daarvan zag ik vanmiddag toen ik de hop bakjes aan het vullen was. Cascade was een mooie ondersteuning.

  • In ieder geval, deze zit in het vat. Het rendement was vrij laag, de schrootmolen ben ik nog weer opnieuw aan het instellen na wat winterse experimenten met stoomschroten. Desondanks een vlotte brouwdag gehad. Om 10:00 ingemaischt en even na 2 uur was het koelen klaar.


    Om praktische redenen vandaag niet gedaan maar dan moet de molen wel weer wijder staan, nu had ik toch meer kapotte kafjes en fijnstof.


    Het begin SG was uiteindelijk 1.071, een paar puntjes tekort dus. We zullen zien hoever deze gist ermee gaat komen.

  • 104 gr bottelsuiker lijkt me wat weinig voor 17,7 L of het kan aan mij liggen maar ik gebruik meestal 8gr / L voor een Tripel.

    Ik ook, maar dat is berekend op een uiteindelijke 13 liter te bottelen zie ik. Moet ik duidelijk nog even opschroeven. Ik denk dat dat ik straks 14 uit het gistvat haal zonder trub. Van die 17 liter is 2 tot 2,5 liter niet meeggegaan wegens trub en hopresten, dus die 13 is met extra verlies berekend.


    Eigenlijk had ik een paar liter meer kunnen maken, maar er waren voor mij wat redenen om dat niet te doen. Wat er straks gebotteld wordt is 8 gram/liter. Prik moet er wel op een tripel.

  • Uiteindelijk gisteren 13,5 liter gebotteld met ietsiepietsie meer suiker. En de Tetrahop niet vergeten dit keer hoewel het bitter genoeg lijkt.


    In ieder geval, ik denk door het maischen niet kraakhelder. Uitgekomen op 1.013, het begin SG was iets te laag dus deze haalt net de 8% niet. Kan niet altijd topklasse zijn :/ .

  • Wordt misschien je beste Tripel. 👍

    Misschien moet hij eens meedoen met de Brouwland Biercompetitie, indien het de goede keurders zijn natuurlijk, kunnen ze later ook met het receptje gaan lopen in een duur moutpakketje.... :rolling_on_the_floor_laughing:

    Zonder verwachting geen teleurstelling, maar ben al dikwijls teleurgesteld, dus ik verwachtte te veel blijkbaar.... :thinking_face:

  • Misschien moet hij eens meedoen met de Brouwland Biercompetitie, indien het de goede keurders zijn natuurlijk, kunnen ze later ook met het receptje gaan lopen in een duur moutpakketje.... :rolling_on_the_floor_laughing:

    Zijn recept staat in deze post, iedereen kan het gewoon nabrouwen.

    Het alternatief is niks meer delen maar dan straf je ook alle collega's op dit forum. Willen we daar naartoe. 🤔

  • Zijn recept staat in deze post, iedereen kan het gewoon nabrouwen.

    Het alternatief is niks meer delen maar dan straf je ook alle collega's op dit forum. Willen we daar naartoe. 🤔

    Idd, maar spijtig genoeg deel ik ook niet alles meer, om die en andere redenen, maar dat is niet de hoofdreden, doch ik wil niet (meer) met modder gooien, ik ben gewoon een realist en weet toevallig meer van de zaak, maar ik ben nog te soft en nog niet kwaad genoeg om dat hier openbaar te zetten, misschien komt het wel..... :thinking_face: :smiling_face_with_halo:

    Zonder verwachting geen teleurstelling, maar ben al dikwijls teleurgesteld, dus ik verwachtte te veel blijkbaar.... :thinking_face:

  • Misschien moet hij eens meedoen met de Brouwland Biercompetitie, indien het de goede keurders zijn natuurlijk, kunnen ze later ook met het receptje gaan lopen in een duur moutpakketje.... :rolling_on_the_floor_laughing:

    Dat was een vooropgesteld doel, winnende recepte commercialiseren. Gebeurde ook bij de Brand brouwwedstrijden waar ik twee maal aan meegedaan had.
    Hier is het ook al vaker gebeurd met forum leden die hun bieren nu bij tik&prik staan. Is daar iets mis mee?


    Alle, over ruim een week zal ik eens een flesje gaan proeven ...

  • Na toch eens iets langer dan na een week eens wat flesjes geproefd. De eerste was helemaal niets, rommel in de fles. Maar, dat was het laatste flesje uit het bottelvat, die was ook niet helemaal vol dus die telt niet.


    Flesje nummer 2, mooi, kruidig en ook fruitig en veraderlijk goed van smaak. De hergisting is net pas klaar, of net niet, de flesjes zien onderin nog niet helemaal goed.


    Flesje nummer 3, just to be sure, is hetzelfde als flesje twee. Ik denk toch dat deze helemaal goed komt als die een paar weken verder is. En, Lalbrew Abbaye is echt fijner in een tripel als Fermentis BE-256. Maar dat is mijn mening.


    :bier: :bier: :bier: :bier: :drinken:

  • Ik ben benieuwd of je dat over twee maanden ook nog vindt.


    Van BE-256 vind ik dat het resultaat in het begin altijd wat tegenvalt, maar ik heb al een paar keer meegemaakt dat zo'n tripel na een maand of twee in de kelder alsnog verrassend goed op smaak komt.

    Maar met Lalbrew Abbaye heb ik geen ervaring, dus het kan ook maar zo zijn dat die over twee maanden nog steeds beter is. Ik ben benieuwd!

  • Ik ben benieuwd of je dat over twee maanden ook nog vindt.


    Van BE-256 vind ik dat het resultaat in het begin altijd wat tegenvalt, maar ik heb al een paar keer meegemaakt dat zo'n tripel na een maand of twee in de kelder alsnog verrassend goed op smaak komt.

    Maar met Lalbrew Abbaye heb ik geen ervaring, dus het kan ook maar zo zijn dat die over twee maanden nog steeds beter is. Ik ben benieuwd!

    Ik ook, en zeker met een tripel kan het makkelijk een maand of twee duren voor de smaak stabiel is.

  • Gaat de Lalbrew Abbaye ook even ver door als de BE-256 ?


    Volgens de specificatie zou de BE-256 iets verder door gaan maar mijn ervaring is dat als je te vroeg bottelt met de BE-256 je een hoger risico op gusshers hebt. Al 2x meegemaakt ondanks dat ik meer dan 6 weken heb laten gisten!

    Daarom dat ik ook eerder de voorkeur geef aan de Lallemand Abbaye.


     

  • Ja en nee. In deze tripel weer niet, maar in een "Extra" recept weer wel. Hoe ver zal toch afhangen van de stort en maisch temperaturen.
    Op zich vind ik zelf de uiteindelijke smaak en mondgevoel belangrijker dan een half procentje meer of minder alcohol. En een recept bijsturen voor een volgende keer doe ik eigenlijk toch altijd wel.

  • Ja het laatste er uit halen is zeker niet altijd de beste optie, zeker een tripel mag nog wat body hebben vind ik, heb nu pas een tripel gebrouwen met de BE-256 en die was idd droog maar aangezien het één was met veel kruiden had die nog best genoeg smaak, maar kan me inbeelden dat het anders te is.


    Daarom dat ik het vroeg, kga die Lallemand Abbaye dan ook zeker eens proberen.

  • Ja het laatste er uit halen is zeker niet altijd de beste optie, zeker een tripel mag nog wat body hebben vind ik, heb nu pas een tripel gebrouwen met de BE-256 en die was idd droog maar aangezien het één was met veel kruiden had die nog best genoeg smaak, maar kan me inbeelden dat het anders te is.


    Daarom dat ik het vroeg, kga die Lallemand Abbaye dan ook zeker eens proberen.

    Ik ben helemaal om sinds de switch van BE256 naar Lallemand.