Meesterlijke Mouten, Heerlijke Hoppen en Geweldige Gisten

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

 • Hey iedereen,

  De lijst aan mouten, hoppen en giststammen breidt alsmaar uit. Ondanks nu al enkele jaren brouwervaring heb ik naar mijn gevoel slechts het topje van de ingrediëntenberg al eens gebruikt in mijn bieren. Mijn volgende 3 brouwsels liggen vast maar na de zomer dus ligt de agenda nog helemaal open. Mijn doel voor de rest van 2023 en allicht nog een deel van 2024 is om minstens 1 (voor mij) onbekende mout, hop of gist te gaan gebruiken in de recepten.

  En daarvoor doe ik graag een beroep op jullie ervaringen. Welke niet alledaagse mouten, hoppen en/of gisten hebben jullie al eens met succes gebruikt? Mocht je mij kunnen vertellen in wat voor bier dat was, en waar je die kan aanschaffen is dat zeer mooi meegenomen.

  Ik kijk uit naar de reacties :star_struck:...

  EDIT: Ik zal zelf van wal steken. In het geboortebier van mijn dochter (blond biertje van zo'n 7 à 7,5%) gebruik ik zo'n 3g/l Nelson Sauvin als dryhop. Sommigen van jullie zullen die hop ongetwijfeld kennen maar voor zij die het niet kennen is het een absolute aanrader. Er wordt wel eens gezegd dat die wat 'witte wijn' toetsen heeft. Maar voor mij is die beschrijving zo'n beetje als een cola-likstok. Het zou naar cola moeten smaken maar als je blind proeft haal je dat er niet uit. Doch, een absolute aanrader want die hop heeft een uniek profiel en zeer lekker!

 • De knuppel in het hoenderhok…….. saison gist? Blaugies is een aanrader (met dank aan @Janmetde pet).

  Callista hop? Mad Callista van Craftwerk (Bitburger) is een bijzonder bier en ik gebruik het regelmatig in pils en Kolsch en ga het uitproberen in een Duvel achtig blondje =O

 • Misschien wilde hop gaan zoeken in de buurt? Ik zelf heb bij de oma van m'n vrouw wilde hop gevonden. En wil dit toch een kans gaan geven. Of het lekker gaat zijn is iets anders, maar een uniek bier ga je wel hebben denk ik.

  "The good fermentation of a bad recipe is going to make a better beer than a bad fermentation of a good recipe"

 • Idealisme en werkelijkheid zijn 2 verschillende dingen, maar wie is wie om het je te ontraden, gewoon proberen en ondervinden dat het niks is geworden in dit geval denk ik dan... :smiling_face_with_halo: Paar jaar geleden zo'n biertje geproefd van HopSaSam uit de buurt, moet zeggen, mooie stunt met "scheldehop" (dus wilde hop geplukt aan de schelde langsheen Ename, Oudenaarde), ik noem het "moutthee", de hop was dus ver te zoeken, reden is dat wilde hop bijna of geen Lupuline bevat en dus geen bitterheid en/of smaak, maar zoals steeds, bier met een verhaal verkoopt, al is dat maar 1 keer, daarna koopt de "misnoegde" klant het nooit meer. Maar voor elk wat wils, smaakpapillen luisteren niet naar verhalen, (goedgelovige) mensen wel, dus het verkoopt maar "tijdelijk", verhalen zijn soms ook maar sprookjes en daar geloven sommigen al eeuwen in.... :smiling_face_with_halo: :grinning_face_with_sweat:

  -"Bier is ook een schoonheidsproduct, als je er genoeg van gebruikt worden de minst mooie vrouwen (bijna) de mooiste... :thinking_face: :grinning_squinting_face: "

  -De meeste brouwsels en sommige van mijn recepten kan je vinden op mijn FB-pagina... :clinking_beer_mugs: