Gist en gistvoeding in mede

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

 • Mijn zoon wil zich wagen aan het maken van een mede. Hij heeft hiervoor ook een recept gevonden dat er op het eerste zicht goed uitziet alleen stel ik me serieuze vragen bij de hoeveelheden gist en gistvoeding. Aangezien er hier medespecialisten zitten, stel ik hier ook even de vraag : hoeveel gist en gistvoeding?

  Waar we aan beginnen is 10l mede met een beginsg van 1.100. Ik heb hier een zakje gist van 7g Bioferm aromatic liggen dat we zouden willen gebruiken. Ik heb ook verschillende soorten gistvoeding liggen van het brouwen en ik veronderstel dat ik die ook kan gebruiken bij het maken van mede. Ik lees online hoeveelheden van 6g/10l gistvoeding (voornamelijk DAP) tot zelfs 10g/l. Aangezien het teveel toevoegen van gistvoeding even schadelijk is als te weinig wil ik hierover toch zeker zijn.

  Nog een extra vraagje : zuur toevoegen. Moet dit en zo ja hoeveel? Kan dit ook met vb. citroen of limoensap?


  Alvast bedankt voor jullie input.

 • Hey Walter


  Ik heb een klein beetje ervaring met brouwen van mede dus zeker geen expert.

  Hopelijk kunnen de echte kenners hieronder wat aanvullen.


  Ik heb in mijn brouwsels altijd gistvoeding toegevoegd, met name Nutrisal van Vinoferm (3-6 g per 10L, ik neem dus altijd het gemiddelde = 4.5 g / 10L). Nog nooit problemen mee gekend.


  Je zal zeker Bioferm Aromatic kunnen gebruiken, bij mijn weten goed voor fruitige, aromatische wijnen.
  Hierbij ligt het alcoholtolerantie wat lager dan bvb een mede gist van Mangrove Jack zodat je een minder droge mede zal krijgen. 1100 zal ongeveer overeen stemmen met 13-14% abv denk ik. De Aromatic heeft een tolerantie van 15% dus lijkt me oké.


  Zuren kan je ook toevoegen maar is niet noodzakelijk. Hangt een beetje af van jouw zuurgehalte van het mengsel en dat is afhankelijk van je honing die je gebruikt.

  Het is vooral de balans van het zuurgehalte (hoeveelheid zuren) ten opzichte van het restsuikergehalte dat belangrijk is.

  Voor een droge mede zal dit zuurgetal 6 zijn, voor een zoetere mede 7, dus met 6.5 zit je wel goed.


  Op zich kan je het zuurgetal aanpassen met citroen/limoensap maar dan wordt het moeilijk om in te schatten hoeveel je moet toevoegen voor een bepaalde wijziging. Makkelijker is een zuur in vaste vorm toe te voegen.

  Voor een mooie fruitige toets kan je Mixacid toevoegen van Vinoferm, dit is een mengsel van appelzuur, citroenzuur en wijnsteenzuur. Eventueel kan je ook enkel citroenzuur gebruiken indien gewenst.


  Groetjes