Ik kwam vandaag een workshop brouwfouten herkennen tegen op de website van Brouwland. Heeft iemand deze ooit al eens gedaan? Heeft iemand ervaring met de heer Dylan Verduyn? Het lijkt me op zich zeer interessant maar als ik 75 euro ga betalen om slecht bier te drinken dan hoop ik er wel wat van op te steken ...

Workshop Brouwfouten herkennen
Registreer je of meld je aan
Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum
-
-
Dylan Verduyn heeft enkele jaren geleden deze workshop gegeven voor OBAD, onze plaatselijke bierproevers vereniging. Heel interessant, maar € 75 is wel erg duur. Dit komt natuurlijk door de grote kost van zijn materiaal. Het komt er eigenlijk op neer dat hij extracten met slechte smaken toevoegt aan een glas cara-pils om zo de smaak van een brouwfout te imiteren. Tijdens de uiteenzetting leerden we zo 6 brouwfouten kennen.
Ik probeer hier de pdf van de brochure te uploaden, maar dat lukt niet, blijkbaar zit er een fout in. Zal straks nog eens proberen via de laptop.
-
Heeft iemand ervaring met de heer Dylan Verduyn?
Ik denk dat Dylan er wel wat van kent hoor.
CiteerDylan Verduyn heeft een uniek bierprofiel in België. Hij is Certified Cicerone en Recognized BJCP Beerjudge. Via zijn eigen project Siris, gaf hij al workshops in Miami (USA), Nederland, Estland, en natuurlijk België. Dylan heeft jarenlang expertise opgebouwd in de beste biercafés van België. Recent nog vierde hij zijn indrukwekkende 10’000ste rating op Ratebeer. Dylan specialiseerde zich in het (stijl)technisch proeven.
-
Ik probeer hier de pdf van de brochure te uploaden, maar dat lukt niet, blijkbaar zit er een fout in. Zal straks nog eens proberen via de laptop.
Zie ook hier.
-
Ik heb wel van iemand begrepen data die sets met stofjes voor smaakafwijkingen behoorlijk duur zijn en dat die de prijs flink opstuwen.
-
Tijdens een van de laatste events bij Brouwland was hij ook daar.
Een vlotte babbelaar en brengt zijn workshop op een plezante manier.
Was wel maar een korte workshop maar interessant, denk dus niet zo uitgebreid als die waar ze 75€ voor vragen.
Hij gebruikte Cara pils als referntie bier en voegde dan steeds een ander stofje aan toe.
Toch wel een en ander van opgestoken in het herkennen van enkele off flavors en hoe deze te voorkomen.
Je neus en smaakpapillen moeten wel tegen een stootje kunnen.
-
75€ is wel vrij duur ja, maar wel zeker interessant. We hebben het geluk gehad deze gratis te mogen testen in de les.
Zeer interessant om zo iets te doen dat wel. Maar de prijs voor zo'n setje mocht je toch wel meer als 200€ voor tellen.
-
hier zou je zelf ampullen kunnen bestellen en met een stel vrienden een leuke brouwfoutenavond in elkaar kunnen zetten:
-
Of gewoon heineken met Stella vergelijken, dan weet je toch ook al hoe het niet moet
.
-
Of gewoon heineken met Stella vergelijken, dan weet je toch ook al hoe het niet moet
.
Je kan van die smaak (of gebrek daaraan) zeggen wat je wilt, maar een brouwfout smaakafwijking zit daar niet in. Daar kunnen best veel hobbybrouwers een puntje aan zuigen.
Zo, de knuppel is weer in het hoenderhok gesmeten
-
Wat bij de ene een brouwfout is kan idd bij de andere gewild zijn he, als je ziet dat er tegenwoordig veel met bretts enzo geëxperimenteerd word.
-
Je kan van die smaak (of gebrek daaraan) zeggen wat je wilt, maar een brouwfout smaakafwijking zit daar niet in. Daar kunnen best veel hobbybrouwers een puntje aan zuigen.
Zo, de knuppel is weer in het hoenderhok gesmeten
Ik durf ervoor wedden dat de meeste bierdrinkers amper het verschil proeven tussen de Stella en Heineken van nu: het is allemaal flauwe eenheidsworst geworden.
Wat bij de ene een brouwfout is kan idd bij de andere gewild zijn he, als je ziet dat er tegenwoordig veel met bretts enzo geëxperimenteerd word.
Duvel en Jupiler staan bekend voor lichte DMS. Bij deze professionele brouwers is dat natuurlijk geen brouwfout maar een bewuste keuze. Bij Duvel zouden de esters een nevenproduct zijn van de gebruikte gist en zorgen voor de typische Duvelgeur.
-
Heb in het verleden twee jaar wijncursus gevolgd. Er werd toen veel aandacht besteed aan ruiken en proeven. Een conclusie alvast was dat het een beetje 'gegeven' moet zijn om 'goed' te ruiken en te proeven ( rotte eieren ruikt wel iedereen). Belangrijk is vooreerst de geur- en smaakfamilies te leren onderscheiden ( vb. animaal, chemisch etc.). Het is voornamelijk door herhaaldelijk proeven en ruiken dat je dit beter kan ervaren (even ook opletten dat je voordien niet spicy eet, geen straffe koffie, niet rookt etc om je smaakpalet zo neutraal mogelijk te houden). En er een smaak-geurpalet bij te nemen en daarop te zien wat je proeft ( en dit kan individueel toch wel afwijkend zijn, denk maar aan geur van geknipte buxus of afgereden gras). En bij een proeverij een aromawiel bij de hand hebben is een plus ( zeker met een aantal proevers 🫣). En in tegenstelling tot wijn moet/ mag je bier niet uitspuwen omdat anders de bitterheid verloren gaat.Een eenmalige proefsessie heeft dan ook wel een zekere waarde maar indien je nadien niet blijft 'trainen' op smaak en geur gaat er veel verloren.