Cascade Amarillo IPA

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  • Na een lange pauze (6 maanden) ga ik morgen eindelijk nog eens brouwen. Zelf ben ik een liefhebber van IPA's en aangezien de zomer er aankomt lijkt mij dit perfect. In de diepvries ligt er nog genoeg Cascade en Amarillo, dus wil ik deze gebruiken om de lekkere citrus smaak te krijgen. Na wat zoeken heb ik het volgende recept gevonden via deze youtube video.

    Het opmerkelijke vind ik wel dat ze maar een 30 min kook gebruiken? Is dit niet vrij kort?

    Daarnaast merk ik juist dat ik geen fatsoenlijke IPA gisten meer heb en ook veel enkele pakjes heb. Zijn er tips voor welke gist ik hiertussen het beste kan gebruiken en combineren?:

    2x t58

    1x M31

    1x BE256

    1x M41

    1x Voss Kveik

    1x M47

    1x S04


    Ik was zelf aan het denken aan een combo van Voss Kveik en S04, maar wat zou dat geven.


    BrouwHulp Recept uitdraai

    Basis

    Omschrijving

    Waarde

    Kenmerk

    011

    Naam recept

    Old School

    Brouwdatum

    Bierstijl

    Amerikaanse IPA

    Volume

    20,0 l

    Begin SG

    1,058 SG

    Berekende kleur (Morey)

    12 EBC

    Berekende bitterheid (Tinseth)

    28 IBU

    Brouwzaalrendement

    65,0 %

    Kooktijd

    30 min.

    Water en brouwzouten

    Hoeveelheid

    Ingrediënt

    21,00 l

    Water uit Borgerhout

    6,65 l

    Spoelwater

    Waterprofiel behandeld water

    Ca

    Mg

    Na

    HCO3

    Cl

    SO4

    62 mg/l

    8 mg/l

    39 mg/l

    23 mg/l

    53 mg/l

    57 mg/l

    Vergistbare ingrediënten

    Hoeveelheid

    Naam

    Mouterij

    Kleur

    %

    3,01 kg

    Pilsmout

    Dingemans

    3 EBC

    50,0 %

    3,01 kg

    Pale Ale mout

    Dingemans

    7 EBC

    50,0 %

    Maischschema

    Omschrijving

    Temperatuur

    Stap tijd

    Rust tijd

    Beslagdikte

    65,0 °C

    1 min.

    75 min.

    3,5 l/kg

    Hop

    Hoeveelheid

    Naam

    Type

    % alfazuur

    Kooktijd/toevoeging

    IBU

    22,0 g

    Cascade

    pellets

    5,5%

    30 min.

    11,3 IBU

    22,0 g

    Cascade

    pellets

    5,5%

    30 min.

    11,3 IBU

    22,0 g

    Cascade

    pellets

    5,5%

    10 min.

    5,3 IBU

    64,0 g

    Amarillo

    pellets

    8,9%

    koudhop

    0,0 IBU

    64,0 g

    Cascade

    pellets

    5,5%

    koudhop

    0,0 IBU

    22,0 g

    Cascade

    pellets

    5,5%

    0 min.

    0,0 IBU

    22,0 g

    Amarillo

    pellets

    8,9%

    0 min.

    0,0 IBU

  • Ik zou dan voor de kveik gaan… maar dan krijg je wel een citrus bommetje. Misschien is M47 ook een optie maar dat is niet echt een IPA gistje. S04 lijkt mij dan een betere optie.

    Je zou natuurlijk ook een ipa gist kunnen kopen.. iets van verdant of zo

    Aangezien ik morgen ga brouwen ben ik niet meer in de mogelijkheid om extra gist te kopen. En aangezien ik batches van 20l brouw, kom ik met 1 pakje niet toe. Dus het zou inderdaad een mengeling moeten worden.


    Is die Kveik vanuit zijn eigen ook zo citrus achtig? Ik heb deze nog nooit gebruikt, dus geen ervaring mee.

  • Aangezien ik morgen ga brouwen ben ik niet meer in de mogelijkheid om extra gist te kopen. En aangezien ik batches van 20l brouw, kom ik met 1 pakje niet toe. Dus het zou inderdaad een mengeling moeten worden.


    Is die Kveik vanuit zijn eigen ook zo citrus achtig? Ik heb deze nog nooit gebruikt, dus geen ervaring mee.

    Ik heb vorige zomer de Voss Kveik gebruikt in combinatie met amarillo en cascade dus eig min of meer wat jij wil doen. Dat eindresultaat was idd heel citrus-achtig. Net iets te voor mij maar een collega van mij was er zo zot van dat hij 12 flesjes overgenomen heeft dus smaken verschillen 😉… Het kan dus best 😉. Met kveik gisten kan je trouwens iets underpitchen met dat die vergisting zo hard gaat. Of 1 zakje dan voldoende is zal je even moeten berekenen 😉.

  • Underpitchen met die zakjes Kveik gaat niet heel erg goed, het is ook geen echte Kveik natuurlijk.


    Er zijn mense die beweren dat M47 en S04 ongeveer gelijk zijn. Wat karakter betrefd zou dat kunnen, in ieder geval ik zou dat overwegen. Die Kveik, met de hoppen die je wilt gebruiken zou ik dat niet doen, lijkt mij teveel citrus met citrus .. Keuzes :pieker:

  • Underpitchen met die zakjes Kveik gaat niet heel erg goed, het is ook geen echte Kveik natuurlijk.


    Er zijn mense die beweren dat M47 en S04 ongeveer gelijk zijn. Wat karakter betrefd zou dat kunnen, in ieder geval ik zou dat overwegen. Die Kveik, met de hoppen die je wilt gebruiken zou ik dat niet doen, lijkt mij teveel citrus met citrus .. Keuzes :pieker:

    Dan gaan we dat inderdaad proberen. Aangezien ik Kveik niet goed ken kan ik zelf moeilijk aanvoelen hoe sterk de Citrus smaak naar voren zou komen.

  • Het uiteindelijke recept. Ik zag dat ik nog een klein restje galaxy en simcoe had, dus ga deze ipv de cascade bij vlamuit toevoegen. En ook nog een restje lichte tarwe er bij gedaan. Zien wat het wordt, ik ben benieuwd na zo lang.



    BrouwHulp Recept uitdraai

    Basis

    Omschrijving

    Waarde

    Kenmerk

    012

    Naam recept

    Old School

    Brouwdatum

    2022-04-18

    Bierstijl

    Amerikaanse IPA

    Volume

    20,0 l

    Begin SG

    1,058 SG

    Berekende kleur (Morey)

    12 EBC

    Berekende bitterheid (Tinseth)

    42 IBU

    Brouwzaalrendement

    65,0 %

    Kooktijd

    60 min.

    Water en brouwzouten

    Hoeveelheid

    Ingrediënt

    21,00 l

    Water uit Borgerhout

    7,72 l

    Spoelwater

    Waterprofiel behandeld water

    Ca

    Mg

    Na

    HCO3

    Cl

    SO4

    62 mg/l

    8 mg/l

    39 mg/l

    23 mg/l

    53 mg/l

    57 mg/l

    Vergistbare ingrediënten

    Hoeveelheid

    Naam

    Mouterij

    Kleur

    %

    3,30 kg

    Pilsmout

    Dingemans

    3 EBC

    55,0 %

    2,52 kg

    Pale Ale mout

    Dingemans

    7 EBC

    42,0 %

    0,18 kg

    Lichte tarwemout

    Dingemans

    3 EBC

    3,0 %

    Maischschema

    Omschrijving

    Temperatuur

    Stap tijd

    Rust tijd

    Beslagdikte

    65,0 °C

    1 min.

    75 min.

    3,5 l/kg

    Hop

    Hoeveelheid

    Naam

    Type

    % alfazuur

    Kooktijd/toevoeging

    IBU

    25,0 g

    Cascade

    pellets

    5,5%

    60 min.

    17,1 IBU

    25,0 g

    Cascade

    pellets

    5,5%

    40 min.

    15,0 IBU

    25,0 g

    Cascade

    pellets

    5,5%

    20 min.

    10,3 IBU

    64,0 g

    Amarillo

    pellets

    8,9%

    koudhop

    0,0 IBU

    64,0 g

    Cascade

    pellets

    5,5%

    koudhop

    0,0 IBU

    25,0 g

    Amarillo

    pellets

    8,9%

    0 min.

    0,0 IBU

    10,0 g

    Galaxy

    pellets

    15,7%

    0 min.

    0,0 IBU

    6,0 g

    Simcoe

    pellets

    12,9%

    0 min.

    0,0 IBU

    Gist

    Hoeveelheid

    Naam

    Type

    12,0 g

    SafAle English Ale (S-04)

    bovengist

    12,0 g

    Belgian Abbey (M47)

    bovengist

  • Brouwdag verliep vrij goed, buiten dat ik 10 punten naast het beoogde SG zat. Hoe dit komt weet ik niet. Enigste dat ik aan kan denken is dat ik de walsenmolen een klein beetje had verzet, maar daarna weer teruggezet. Zo had ik het gevoel dat de wort wel heel vlot doorstroomde. Volgende keer terug iets fijner afstellen en zien of dat helpt.

  • 10 SG punten te weinig, aangezien ik mijn afgelopen 5 brouwsels met dezelfde basismout (Dingemans) heb gedaan lijkt het mij sterk dat het aan de mout te liggen.


    Denk toch eerder aan het schroten, alhoewel ik extra heb nagekeken of alle korrels gebroken waren, maar niet vermalen en dat was effectief zo. Toch verliep de doorstroming te vlot naar mijn gevoel. Volgende keer toch nog iets fijner proberen en zien wat het resultaat geeft.


    En anders mijn installatie nog eens opnieuw ijken. Ook al lange tijd niet meer gedaan en wel wat kleine aanpassingen gedaan in de tussentijd.



    Edit: Extra reden gevonden, na data terug te bekijken. Ik had 2 liter extra in de kookketel tov beoogde aantal, dus is ook al een puntje

  • 10 SG punten te weinig, aangezien ik mijn afgelopen 5 brouwsels met dezelfde basismout (Dingemans) heb gedaan lijkt het mij sterk dat het aan de mout te liggen.

    Kanaal vorming tijdens het spoelen van je filterbed is soms ook een oorzaak zijn (was hier nog niet aangehaald).
    Om dit te vermijden snij ik steeds enkele keren mijn filterbed tijdens het filtreren. Enkel de bovenste laag natuurlijk de onderste 10 cm laat ik onaangeroerd (indien mogelijk)
    Door het uitspoelen van de suikers krimpt mijn filterbed steeds en krijg ik aan de zijkant een spleetje (de kanaalvorming) Doe ik dit niet gaat het spoelwater de makkelijkste weg nemen en niet echt meer door het filter bed gaan met een veel lager rendement als verwacht.

    Streven naar perfectie is voor sommige een doel, de andere lusten mogelijk ook Cara pils. :denk

  • Kanaal vorming tijdens het spoelen van je filterbed is soms ook een oorzaak zijn (was hier nog niet aangehaald).
    Om dit te vermijden snij ik steeds enkele keren mijn filterbed tijdens het filtreren. Enkel de bovenste laag natuurlijk de onderste 10 cm laat ik onaangeroerd (indien mogelijk)
    Door het uitspoelen van de suikers krimpt mijn filterbed steeds en krijg ik aan de zijkant een spleetje (de kanaalvorming) Doe ik dit niet gaat het spoelwater de makkelijkste weg nemen en niet echt meer door het filter bed gaan met een veel lager rendement als verwacht.

    Dat doe ik ook 1 a 2 keer tijdens het maischen



    Kijk ook eens naar je maischschema, 75 minuten op 65°C is veel te lang op die temperatuur. Volgens mij heeft de alfa-amylase niet veel gedaan tijdens het maischen en heb je daardoor ook een lager rendement.

    Inderdaad, normaal doe ik een maisschema met meerdere stappen. Omdat het in hun recept zo stond en ik het makkelijk vond wilde ik het ook eens proberen. Echter omdat ik merkte dat het niet meer veel aan het stijgen was ben ik ook nog +-10min naar 68 graden geweest en +-10 min naar 72.