Ik ben aan het inventariseren en verzamelen geslagen om een ketel met het concept van een Braumeister te imiteren.
Nabouwen 1:1 hoeft niet, het concept van het opstuwende wort van onder naar boven staat me wel aan en los daarvan de combinatie van brouwen en apparatuur bouwen is super interessant.
Het kan zijn dat ik het project afblaas om praktische redenen of omdat het toch geen mooie oplossing dreigt te worden of er te veel nadelen aan kleven...
De opbouw van een BM ziet er als volgt uit:
Buitenpan: Hoogte 46cm / Diameter: 36cm
Maischpan: Hoogte 36cm /Ddiameter 26.8cm
(dank Beermenke)
De buitenketel heeft ongeveer een capaciteit van 40 liter, de binnenpan (BM20) van 21 liter.
Het wort stroomt van bovenaf in de ruimte tussen de maischketel en de buitenketel:
Vragen die nu nog bij me opkomen (zal de lijst bijwerken met alles wat ik vind en jullie reacties):
- De beperking die ik zie, is dat je een kleinere binnenpan nodig hebt om minder te brouwen, de hoeveelheid water/wort moet een bepaald minimum zijn om de warmte spiraal onder de vloeistof te houden. Dus wil ik 10L of 15L brouwen: andere binnenpan nodig.
- Ik zoek nog een winkel waar ze de ronde warmte spiralen verkopen, de originele heb ik al gevonden. ALi heeft er een paar zo te zien. 2100-2500 watt, liefst met meerdere spiralen om de warmte goed te verdelen.
Zou het verschil uitmaken qua aanbranden als het een enkele lus of dubbele lus is? - De controller (dank aan Chiel nogmaals) heb ik al, instellen en afstellen is geen probleem
Wat voorbeeld foto's van anderen: