Voor mijn stage kreeg ik de opdracht om een volledige bierbrouw opstelling te ontwikkelen. Het idee was om een verplaatsbare 75L constructie te maken,
die zo geautomatiseerd mogelijk moest worden door de BIAB en RIMS brouwmethoden met elkaar te combineren.
De basis van het product begint bij een 50L vat. Dit vat wordt ondersteund door 4 poten en een gelaste plaatextensie om 75L te bereiken.
De wielen in de poten zorgen ervoor dat het geheel te verplaatsen is. Hierbij zijn remmen nodig om de constructie op de plaats te houden.
De constructie is voorzien van een binnenvat met gaten. Hierdoor kan de ‘wort’ uit het binnenvat stromen.
Het handvat hangt in een sleuf van het buitenvat om zo het binnenvat op te hangen.
Door het mogelijke hoge gewicht van het binnenvat, is er een takel toegevoegd om het binnenvat uit het geheel te tillen.
Deze takel kan buiten gebruik ingeklapt en ingeschoven worden om ruimte te besparen.
Aan de andere kant van het vat bevindt zich de RIMS-tube. Dit onderdeel is verantwoordelijk voor het verwarmen van het product.
Voordat de ‘wort’ de RIMS-tube bereikt, stroomt het door middel van de pomp door een kogelkraan en een driewegklep.
Met deze kranen kan de stroomsnelheid en stroomrichting bepaald worden. De stroomrichting zorgt er voor dat de ‘wort’ kan worden gekoeld of verwarmd.
Voor het koelen wordt een tegenstroomkoeler gebruikt. Deze is op de bodemplaat geplaatst.
Alle metalen onderdelen zijn van RVS. De onderdelen worden verbonden met siliconen slangen.
Op deze manier is de volledige constructie food-grade.
De constructie is ook voorzien van een isolatielaag, om de warmte in het vat te behouden.
Deze kan simpelweg met bijvoorbeeld klittenband of drukknopen tegen het vat geplaatst worden.
Doordat er 2 lagere poten zijn, is het mogelijk om ongeveer 180 graden van het vat met isolatiemateriaal te bedekken.
Vandaar dat er 2 isolatiematten nodig zijn om het vat in de gehele rondte te isoleren.
Voor vragen en/of opmerkingen, voel je vrij om te reageren.
Elke vorm van feedback wordt enorm gewaardeerd en zal in het concept worden meegenomen.