Tijdens het voorbije kerstweekend ben ik aan het nadenken geweest over de afvoer van de waterdamp tijdens het koken. Ik brouw namelijk in mijn garage in de kelder van een appartementsgebouw. Voor het koken rolde ik mijn grainfather altijd richting inrijpoort zodat de 'hinder' voor de buren min of meer beperkt blijft.
Op zoek naar 'oplossingen' kwam ik op het net enkele enkele youtube-filmpjes tegen over het gebruik van de stoomhoed bij de brewtools brouwketel. Er werd daar o.a. verteld dat het verlies aan water veel minder is t.o.v. het koken zonder deksel (wat ik tot hiertoe altijd gedaan heb). Ze verkopen zelfs een stoomcondensor.
Ik zou dit ook kunnen doen met mijn grainfather, van mijn andere activiteiten heb ik hier de nodige hardware voor. Wat ik me hierbij afvraag is of de kwaliteit van het bier hieronder gaat lijden. Ik vraag mij ook af of er kwaliteitsverlies is indien ik de waterdampen terug laat condenseren in de ketel.
Graag jullie advies!