Beste collegabrouwers,
Ik heb een partij Hop van iemand gekregen, welke in gesealde folies zitten. Zie foto’s voor het jaar. Zou ik deze nog kunnen gebruiken?
Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum
Beste collegabrouwers,
Ik heb een partij Hop van iemand gekregen, welke in gesealde folies zitten. Zie foto’s voor het jaar. Zou ik deze nog kunnen gebruiken?
Ik vrees dat er sprake zal zijn van enige veroudering na 5 jaar. Ook in de diepvries bewaard en gesealed.
Maar een interessante leverancier die Hopsteiner. Je kan er online bestellen maar helaas alleen per 5Kg. Het voordeel is wel dat de kostprijs omgerekend zo tussen de 1 en 3 euro per 100 g ligt. De tussenhandel verdient er dus nogal wat aan
5 Kg hop daar doe ik waarschijnlijk ook meer dan 5 jaar mee
Ik zou deze zelf zeker nooit meer gebruiken.
Wie zocht er hier ook alweer overjarige hop?
Maar ik gebruik hier nog wel een hop uit 2017, die is hier vanaf de hoppeboer rechtstreeks de vriezer in gegaan. Als ik het nodig heb ontdooi ik een deel en gebruik het.
Als die hop goed ruikt (niet kazig) en als die vacuum ingevroren is geweest is, kan die nog goed zijn. Een beetje thee ervan zetten, ruiken en proeven.
Elk jaar gaat het alfazuur verminderen ook bewaard in de vriezer; dus hop van 1015 is al ruim 6 jaar alfazuur aan het verliezen. Veel zal er niet meer inzitten.
Alfazuur zegt niets over de geur of smaak in thee.
Elk jaar gaat het alfazuur verminderen ook bewaard in de vriezer; dus hop van 1015 is al ruim 6 jaar alfazuur aan het verliezen. Veel zal er niet meer inzitten.
Alfazuur zegt niets over de geur of smaak in thee.
Ik ga het dus maar niet gebruiken.
Ik ga het dus maar niet gebruiken.
Of een lambiekske maken?😬
Ik wil deze anders wel van je overnemen 😉
Ik wil deze anders wel van je overnemen 😉
Ik heb net een zak opengemaakt! Niet te doen die lucht. Ze hebben misschien wel twee jaar op een zolder in een garage gelegen, waar het in de zomer zeer warm wordt. Ik heb ze dus in de groendak leeggegooid.
Hier onder de houdbaarheid van hop in de ongeopend originele verpakking van de hop boer. (= 5 Kg verpakkingen)
Hou er rekening mee dat men bij het herverpakken naar kleien verpakkingen de verpakking al minstens 1x geopend heeft, en je zelf ook nog eens deze kleien verpakking vermoedelijk ook nog eens hebt geopend.
Conclusie, je mag onderstaande houdbaarheid echt als maximaal beschouwen (ongeacht dat je zelf je hop achteraf zelf vacuum verpakt in de vriezer gaat bewaren)
Bron
Ik gebruik hoppellets die meer dan 2 jaar oud zijn al niet meer als late hopgift (aroma hop, whirlpool, dryhoppen). daar wij steeds over her verpakte hop gebruiken.
Het aroma en smaak verschil tov niet overjaarse pellets is daar veel te groot voor, (zelfs al heb je die verpakking nooit open gehand.)
Ik heb het met schade en schade mogen leren. Dit is ook een van de reden waarom ik nog principieel enkel nog hop koop waarvan de alfazuren jaartal en oorsprong geafficheerd zijn.
Display MoreHier onder de houdbaarheid van hop in de ongeopend originele verpakking van de hop boer. (= 5 Kg verpakkingen)
Hou er rekening mee dat men bij het herverpakken naar kleien verpakkingen de verpakking al minstens 1x geopend heeft, en je zelf ook nog eens deze kleien verpakking vermoedelijk ook nog eens hebt geopend.
Conclusie, je mag onderstaande houdbaarheid echt als maximaal beschouwen (ongeacht dat je zelf je hop achteraf zelf vacuum verpakt in de vriezer gaat bewaren)
Bron
Ik gebruik hoppellets die meer dan 2 jaar oud zijn al niet meer als late hopgift (aroma hop, whirlpool dryhoppen). daar wij steeds over her verpakte hop gebruiken.
Het aroma en smaak verschil tov niet overjaarse pellets is daar veel te groot voor, (zelfs al heb je die verpakking nooit open gehand.)
Ik heb het met schade en schade mogen leren. Dit is ook een van de reden waarom ik nog principieel enkel nog hop koop waarvan de alfazuren jaartal en oorsprong geafficheerd zijn.
Wat wordt er precies bedoeld met "whirlpool dryhoppen"? Is dat na het koken het terugbrengen naar een 72 graden (of andere temp) en dan met de whirlpool aan nog een bepaalde tijd op een bepaalde temperatuur aromahop zijn werk laten doen?
Wat wordt er precies bedoeld met "whirlpool dryhoppen"? Is dat na het koken het terugbrengen naar een 72 graden (of andere temp) en dan met de whirlpool aan nog een bepaalde tijd op een bepaalde temperatuur aromahop zijn werk laten doen?
Er moest sowieso al een komma staan tussen "whirlpool" en "dryhoppen" ( sorry mijn schuld)
Hop in de whirlpool = Hop toevoegen als je de wort eerst tot een bepaalde temperatuur gekoeld hebt, Optioneel kan je vervolgens ongeveer bij die temperatuur nog wat naroeren en dan ga je pas verder koelen.
Afhankelijk van de temperatuur waartoe je de wort koelt en de whirlpool tijd geeft dit een andere smaak vorming (bij het gebruik van de zelfde hop)
Dryhoppen = hop toevoegen tijdens of na de vergisting. (en na de vergisting mag je ruim interpreteren, vb dit is zelfs ook via een hop rocket die in de tapleiding van een biervat naar de tapkraan is gemonteerd)
Hieronder mijn eerste opzet voor het recept wat ik wil brouwen. Feedback is welkom. Vragen die ik in ieder geval heb:
- Welk vergistingschema past het best bij gekozen gist?
- hoelang moet de navergisting zijn bij een IPA?
- special B wel/niet doen om een wat meer donkere kleur krijgen?
- 1 of twee zakjes gist?
- Logisch maischschem?
Specialty IPA
5.5% / 13.2 °P
Recept door
ERWIN ROEFS
Volmout
73.5% efficiëntie
Batchvolume: 21 L
Kooktijd: 60 min
Maischwater: 19.5 L
Spoelwater: 9.68 L @ 78 °C
Totaal water: 29.18 L
Kookvolume: 25.4 L
SG voor koken: 1.047
Begin SG: 1.053
Eind SG: 1.011
IBU (Tinseth): 79
BU/GU: 1.48
Kleur: 34.5 EBC
Temperatuur — 67 °C — 60 min
Mash Out — 76 °C — 10 min
4 kg (80%) — Dingemans Pale Ale — Graan — 7 EBC
800 g (16%) — Weyermann Caramunich II — Graan — 120 EBC
200 g (4%) — Castle Malting Chateau Special B — Graan — 300 EBC
20 g (18 IBU) — Amarillo 7.5% — Koken — 60 min
20 g (16 IBU) — Cascade 6.7% — Koken — 60 min
10 g (7 IBU) — Amarillo 7.5% — Koken — 30 min
10 g (7 IBU) — Cascade 6.7% — Koken — 30 min
5 g (6 IBU) — Citra 12.2% — Koken — 30 min
10 g (4 IBU) — Amarillo 7.5% — Koken — 10 min
10 g (4 IBU) — Cascade 6.7% — Koken — 10 min
5 g (3 IBU) — Citra 12.2% — Koken — 10 min
30 g (4 IBU) — Amarillo 7.2% — Aroma — 30 min hopstand @ 77 °C
30 g (3 IBU) — Cascade 6.7% — Aroma — 30 min hopstand @ 77 °C
30 g (6 IBU) — Citra 12.2% — Aroma — 30 min hopstand @ 77 °C
40 g — Amarillo 7.2% — Koudhop — 5 dagen
40 g — Cascade 6.7% — Koudhop — 5 dagen
30 g — Citra 12.2% — Koudhop — 5 dagen
Hopstand op 77 °C
1 pkg — Fermentis US-05 Safale American 81%
Hoofdvergisting — 20 °C — 5 dagen
Navergisting — 20 °C — 14 dagen
5 dagen koudhoppen na 5 dagen hoofdvergisting
Sommige die zuur bier willen maken, hebben graag hop van 5 jaar oud of ouder, en nee die ruikt niet naar zweetvoeten, maar naar zweetpoten. (kaasgeur, zeggen ze)
Gebruik hier hop van 2019 en die wordt steeds beter.
In "American Sour Beers" gebruiken Dave & Becky Pyle hop van 10 jaar oud. (pagina 150-153)
en nee die ruikt niet naar zweetvoeten, maar naar zweetpoten. (kaasgeur, zeggen ze)
Nirvana heeft daar zelfs een song over gemaakt: smells like TEEN spirit.
Persoonlijk zou ik de eerste dagen op 18 graden vergisten, dus ook koelen tot 18. Makkie met de huidige water temperatuur.
Met deze hoeveelheid late en kouddhop kun je de eerste hopgift wel weglaten. Tenzij je van een IPA met harde bitterheid houd. Zonder die eerste wordt je bier bitter genoeg, en je hebt ook nog flink wat hop op 30 minuten staan. Ik zit nu net aan een ale met een onse Citra daarin (13 liter batch) met vrijwel uitsluitend late hopgiften en die is bitter genoeg, eigenlijk al "te".
Ik zou ook de hoppen op 60’ op zijn minst halveren. Of zoals mbroek zegt gewoon weglaten. Meer dan genoeg hopgeweld in het recept.
Verder, special b zou ik niet direct gebruiken in een IPA. Heb je geen andere cara mout of iets liggen? Special b geeft tonen die passen in quadrupels of donkere bieren.
Serge in het artikel spreekt men van een whirlpool temperatuur van 95, 85 of 75°C (met elk z'n voordelen).
Bij het whirlpolen voeg ik steeds hop toe bij +-78°C en laat dit dan +-30min afgedekt staan.
Maar als je gaat whirlpolen op 95°C of 85°C riskeer je dan niet dat er ook alfazuren worden onttrokken aan de whirlpoolhop (wat eigenlijk niet de bedoeling is) ? Riskeer je bovendien ook niet dat de bitterhop hierdoor ook nog voor extra IBU's gaat zorgen wat uw bier bitter gaat maken dan gewenst ?
Volgens mij is 1 pakje gist net voldoende.
Wat mij opvalt en wat anderen hiervoor ook aangeven is een IBU (Tinseth): 79 en BU/GU: 1.48.
Dit lijkt me héél bitter te zijn of is dit zo gewenst voor deze bierstijl?
Verder doe ik steeds een Mash Out van 78°C gedurende 5 min.
Display MoreVolgens mij is 1 pakje gist net voldoende.
Wat mij opvalt en wat anderen hiervoor ook aangeven is een IBU (Tinseth): 79 en BU/GU: 1.48.
Dit lijkt me héél bitter te zijn of is dit zo gewenst voor deze bierstijl?
Verder doe ik steeds een Mash Out van 78°C gedurende 5 min.
Dus beter om twee pakjes te doen?
Ik heb de hopgift bij start kook laten vervallen.
IBU en BU/GU is inderdaad nogal buiten de stijl (Engels en Amerikaans).Inderdaad het aantal IBU verlagen (bitterhop) of de moutstort wat verhogen valt te overwegen
IBU en BU/GU is inderdaad nogal buiten de stijl (Engels en Amerikaans).Inderdaad het aantal IBU verlagen (bitterhop) of de moutstort wat verhogen valt te overwegen
Heb er 500gram pale ale bijgezet en de hopgiften bij start kook eruit gehaald. Zit nu op een IBU van 51, dat is wel acceptabel?
Dus beter om twee pakjes te doen?
Je hebt 11.13gr gist nodig dus 1 zakje is voldoende.
Heb er 500gram pale ale bijgezet en de hopgiften bij start kook eruit gehaald. Zit nu op een IBU van 51, dat is wel acceptabel?
Gebruik je brouwhulp of Brewfather? Dan kan je voor je stijl zo zien of je zo ongeveer in de range zit qua IBU, EBC en IBU/GU. Voor zowel Engels als Amerikaanse IPA zit je denk ik wel OK.
Gebruik je brouwhulp of Brewfather? Dan kan je voor je stijl zo zien of je zo ongeveer in de range zit qua IBU, EBC en IBU/GU. Voor zowel Engels als Amerikaanse IPA zit je denk ik wel OK.
Brewfather en heb als stijl IPA Specialty genomen, die geeft een IBU-range van 40-100. Zal straks eens de stijl aanpassen en kijken hoe het dan is!
Hierbij de bijgewerkte versie naar aanleiding van de feedback.
American IPA
6.3% / 14.5 °P
Recept door
ERWIN ROEFS
Volmout
73.5% efficiëntie
Batchvolume: 21 L
Kooktijd: 60 min
Maischwater: 20.8 L
Spoelwater: 8.86 L @ 78 °C
Totaal water: 29.66 L
Kookvolume: 25.4 L
SG voor koken: 1.052
Begin SG: 1.059
Eind SG: 1.011
IBU (Tinseth): 51
BU/GU: 0.87
Kleur: 22 EBC
Temperatuur — 65 °C — 60 min
Mash Out — 78 °C — 5 min
5 kg (90.9%) — Dingemans Pale Ale — Graan — 7 EBC
500 g (9.1%) — Weyermann Caramunich II — Graan — 120 EBC
15 g (10 IBU) — Amarillo 7.5% — Koken — 30 min
15 g (9 IBU) — Cascade 6.7% — Koken — 30 min
10 g (11 IBU) — Citra 12.2% — Koken — 30 min
10 g (4 IBU) — Amarillo 7.5% — Koken — 10 min
10 g (3 IBU) — Cascade 6.7% — Koken — 10 min
5 g (3 IBU) — Citra 12.2% — Koken — 10 min
30 g (3 IBU) — Amarillo 7.2% — Aroma — 30 min hopstand @ 74 °C
30 g (3 IBU) — Cascade 6.7% — Aroma — 30 min hopstand @ 74 °C
30 g (5 IBU) — Citra 12.2% — Aroma — 30 min hopstand @ 74 °C
40 g — Amarillo 7.2% — Koudhop — 5 dagen
40 g — Cascade 6.7% — Koudhop — 5 dagen
30 g — Citra 12.2% — Koudhop — 5 dagen
Hopstand op 74 °C
1 pkg — Fermentis US-05 Safale American 81%
Hoofdvergisting — 18 °C — 2 dagen
Hoofdvergisting — 19 °C — 2 dagen
Hoofdvergisting — 20 °C — 2 dagen
Navergisting — 20 °C — 14 dagen
5 dagen koudhoppen na 6 dagen hoofdvergisting
Die 10% caramunich II zal wel een stevig caramel achtig smaakje toevoegen. Zoals bij Bock bier en sommige Alt bieren.