Een stout voor junior

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  • Omdat hij zo zijn best heeft gedaan voor zijn examens en er goed door is, vind ik dat ik hem ook eens mag verwennen met een bier dat hij heel graag drinkt. En aangezien het ook nog eens een bier is dat ik zelf lust én het al heel lang geleden is dat ik er nog eentje heb gebrouwen, ga ik nog eens een dry stout brouwen. Met een kleine twist door er havermout (echte mout, geen ontbijtgranen) aan toe te voegen voor een iets gladder mondgevoel.


    Dit zou hem moeten worden :

    External Content www.brewersfriend.com
    Content embedded from external sources will not be displayed without your consent.
    Through the activation of external content, you agree that personal data may be transferred to third party platforms. We have provided more information on this in our privacy policy.

    Life begins at 1.050


    Steun het forum en doe je online aankopen (oa. Brouwland) via onze Trooper pagina of klik op het logo

  • Mooi gebaar Walter, hier is de bandit blond ook in de smaak gevallen, samen gebrouwen dat is blijkbaar een reden om het nog lekkerder te vinden.


    De s-04 is een gist die ik vaker heb gebruikt voor een stout.

    De IBU mag wat hoger denk ik, of hij moet het niet bitter willen

    + + + + =

  • Een frisse stout, best wel heeeel erg lekker :thumbup:

    Inderdaad IBU zou ik optrekken naar ca 35. En misschien het pilsmout vervangen door pale of een 10% van het pilsmout vervangen door Vienna.

    En tip is om 3 -5% crystal malt toe te voegen TF, 60L. Mijn laatste 2 Stouts zijn daarmee behoorlijk “ opgeknapt”.

    Ik gebruik voor een dry stout meestal inmaischen op 60C (10 min), 60 min op 66C en 70C tot er geen SG verandering meer is. Het resultaat moet wel “ dry” zijn toch? Het beetje crystal zorgt dan voor wat body.

    De geroosterde gerst pas de laatste 10 min mee maischen of (nog beter) een cols steep maken. Dan raak je de scherpe kantjes van roast mooi kwijt.

    Fuggles kan, East Kent Goldings gebruik ik meestal maar weet niet of dat veel uitmaakt in een Stout.

    S04 kan, M42 van MJ werkt ook erg goed in een stout. Maar wyeast 1084 (Guinness) levert een resultaat meer in de originele stout smaak, met een licht fris zuurtje

    Het valt me wel op dat het een combi is van oatmeal stout en dry stout. Ik denk dat dat goed gaat uitpakken

  • Voor zoonlief vorig jaar een Vlaams rood gebrouwen (brouwpakket Red Special van Brewferm met de Roeselare Blend van Wyeast). Hij lust al eens graag een Rodenbach van het vat. Net als bij Walter was het ook een beetje een beloning omdat hij voor al zijn examens geslaagd was.


    Vorige zondag dan samen voor de eerste keer geproefd. Enige commentaar: Rodenbach is toch wel beter.

  • Zo zie je maar weer dat smaken verschillen. Ik was aan het denken dat die 26 IBU voor een biertje van net boven 4÷ met geroosterde mouten meer dan voldoende is. Ik sluit me hier volledig aan bij Walter. Maar ik heb de indruk dat ik de laatste tijd mijn bitter hop gebruik aan het verminderen ben. Mogelijk de schuld van de NEIPA hype.

    Ga je rijsthulzen gebruiken Walter? Lijkt me hier toch aangewezen. Of is dat niet nodig in u dubbelwandige maisch ketel

  • walter als je dit recept al eens hebt gebrouwen en je zoon vond het prima dan zou ik daar niet veel aan veranderen.

    Jammer genoeg is er bij ons weinig reden tot beloning voor mijn zoon, sinds hij in een studentenvereniging zit komt hij te vaak zat thuis dus ga ik hem zeker niet motiveren om nog meer te drinken. :worried_face:

  • walter als je dit recept al eens hebt gebrouwen en je zoon vond het prima dan zou ik daar niet veel aan veranderen.

    Jammer genoeg is er bij ons weinig reden tot beloning voor mijn zoon, sinds hij in een studentenvereniging zit komt hij te vaak zat thuis dus ga ik hem zeker niet motiveren om nog meer te drinken. :worried_face:

    Ze zijn maar 1 keer jong he Wim 😉. Als het met de resultaten goedkomt tenminste 😉..

  • Ik heb dit recept ooit eens gebrouwen en het resultaat kwam heel kort bij een Guinness. De haver doe ik erbij om iets meer romigheid te krijgen en ook omdat ik het hier heb liggen.


    Ik ga geen extra rijsthulzen toevoegen want alle gebruikte granen zijn gerst en dat heeft genoeg kaf uit zichzelf.

    Life begins at 1.050


    Steun het forum en doe je online aankopen (oa. Brouwland) via onze Trooper pagina of klik op het logo

  • Paar dingen aangepast aan de hand van een oud recept dat ik ooit heb gebrouwen en die heel geslaagd was :

    -> kooktijd verlengd naar 90 minuten.

    -> de IBU verhoogd naar 33


    De aanpassingen kan je in het recept zien bovenaan het onderwerp.

    Life begins at 1.050


    Steun het forum en doe je online aankopen (oa. Brouwland) via onze Trooper pagina of klik op het logo

  • Voor zoonlief vorig jaar een Vlaams rood gebrouwen (brouwpakket Red Special van Brewferm met de Roeselare Blend van Wyeast). Hij lust al eens graag een Rodenbach van het vat. Net als bij Walter was het ook een beetje een beloning omdat hij voor al zijn examens geslaagd was.


    Vorige zondag dan samen voor de eerste keer geproefd. Enige commentaar: Rodenbach is toch wel beter.

    Heeft ook een voordeel: heb jij meer :D

  • Brouwdag is bezig en de eerste kemel is al geschoten :D


    Effe verstrooid en ipv stortwater van 74°C te gebruiken om aan 69° te maischen heb ik 71°C water gebruikt om nu aan 67°C te maischen. En aangezien ik in de thermoport aan het maischen ben is bijwarmen nog zo simpel niet :/

    Life begins at 1.050


    Steun het forum en doe je online aankopen (oa. Brouwland) via onze Trooper pagina of klik op het logo

  • Brouwdag is bezig en de eerste kemel is al geschoten :D


    Effe verstrooid en ipv stortwater van 74°C te gebruiken om aan 69° te maischen heb ik 71°C water gebruikt om nu aan 67°C te maischen. En aangezien ik in de thermoport aan het maischen ben is bijwarmen nog zo simpel niet :/

    Denk dat het geen probleem is.Lekker wordt het toch wel :). Dry stout zie je ook vaak gemaisched bij 65C

  • al bij al een leuke brouwdag gehad. Rendement viel veel hoger uit dan verwacht. 1.051 ipv 1.044 maar dat is zo erg niet

    Dat zal door die iets te lage maisch temperatuur gekomen zijn, de ideale temperatuur voor een goed vergistbaar wort.

    Als die maar lekker wordt is er niets aan de hand en is de stout wat stouter.

  • Na een half uur maischen was de temperatuur gezakt van 67°C naar 66.5°C. Ik heb dan voorzichtig twee liter wort afgeschept en deze stilletjes opgewarmd naar 90°C. Dit heb ik terug toegevoegd en het geheel nog eens omgeroerd. Hierna was de temperatuur mooi 70°C. Een uurtje later ben ik beginnen filteren.


    Nog een kleine innovatie die ik heb doorgevoerd is dit :


    Het is een hopfiltertje dat ik op maat van mijn kookketel heb gemaakt van wat koperbuis en een oud rvs theefiltertje. Afhevelen na het koken gaat er perfect mee en het is makkelijk demonteerbaar en te reinigen.

    Life begins at 1.050


    Steun het forum en doe je online aankopen (oa. Brouwland) via onze Trooper pagina of klik op het logo

  • Nog een kleine innovatie die ik heb doorgevoerd is dit :

    Zoiets krijg je nooit onderin een GF, maar wel goed gevonden.... :thumbs_up:

    "Bier is ook een schoonheidsproduct, als je er genoeg van gebruikt worden de minst mooie vrouwen (bijna) de mooiste... :thinking_face: :grinning_squinting_face: "

  • Gas geven, zegt de gist. Die S-04 is wel een racepaard :) Een uurtje na het pitchen was er al de eerste beweging, tegen dat ik slapen ging een paar blubben per minuut en gisterenochtend blubben alsof zijn leven ervan afhing. En vandaag gaat hij nog altijd als een speer.

    Als het zo verder gaat is de hoofdgisting morgen voorbij :S

    Life begins at 1.050


    Steun het forum en doe je online aankopen (oa. Brouwland) via onze Trooper pagina of klik op het logo

  • Het is een hopfiltertje dat ik op maat van mijn kookketel heb gemaakt van wat koperbuis en een oud rvs theefiltertje. Afhevelen na het koken gaat er perfect mee en het is makkelijk demonteerbaar en te reinigen.

    Misschien een domme vraag, maar zit dat niet beter tegen de rand van je ketel, als je wil whirlpoolen ? of laat je de prut gewoon gelijkmatig uitzakken ?

    He'll has a special place for Autocorrect.

  • Daar zeg je zoiets :/ Ik zou dat inderdaad korter bij de kraan kunnen monteren maar nu werkte het ook eigenlijk. Nu moet ik wel zeggen dat dit bier niet zoveel hop had (50g). Ik ga het op deze manier eens proberen bij een bier met wat meer hop om te zien wat het dan doet.

    Life begins at 1.050


    Steun het forum en doe je online aankopen (oa. Brouwland) via onze Trooper pagina of klik op het logo

  • Vandaag eens de gist afgelaten en meteen ook de densiteit gemeten. 75cl dikke gistprut afgetapt en de densiteit zit op 1.016 Nog 3 sg puntjes te gaan. Natuurlijk ook even geproefd en we gaan de goede richting uit, alleen is de kleur wat bleker als ik wou.

    Life begins at 1.050


    Steun het forum en doe je online aankopen (oa. Brouwland) via onze Trooper pagina of klik op het logo

  • Eindelijk het bier kunnen bottelen. Eind SG was 1.015, iets hoger als voorspeld door Brewers' Friend dus (gaf 1.013). Het bier smaakt bitter, maar dat is de bedoeling natuurlijk, heeft een licht romig mondgevoel en daar mikte ik op. Het bier is wel veel te bleek, iets zoals slappe koffie, dus het wordt eerder een Brown Ale :D


    Spijtig genoeg heb ik effe moeten improviseren bij het bottelen omdat mijn vooraf gemaakte bottelsiroop aan het beschimmelen was. Het eerste dat ik vast kreeg in de kast was klontjes suiker van Tiense Suiker en dus is er 3g suiker per flesje bij gegaan. Dit geeft 9 g/l en dat is wat aan de hoge kant, maar het is wat het is.

    Life begins at 1.050


    Steun het forum en doe je online aankopen (oa. Brouwland) via onze Trooper pagina of klik op het logo

  • Haha… een biertje met wat hobbels in het proces :S. Zal vast prima smaken

    Ik ben met stout tot 8 g/l ipv 6 a 7g/l gegaan en een mond vol romig schuim. wel al lastig in het glas te krijgen maar wel lekker.

    De kleur had je nog wat kunnen corrigeren met een paar 100 ml cold steep in het vergistingsvat maar dat is natuurlijk achteraf…

  • Spijtig genoeg heb ik effe moeten improviseren bij het bottelen omdat mijn vooraf gemaakte bottelsiroop aan het beschimmelen was.

    Vreemd, doe je dan iets anders dan suiker en water in je bottelsiroop?

    Het was misschien wat kristallisatie van je suiker?

    In ieder geval, nieuwe siroop maken is toch zo gebeurd? Suiker afwegen in een maatglas, kokend water erop van de waterkoker even walsen en klaar is kees.

    Waarom trainen voor een sixpack als je gratis een tonnetje kan hebben!:bier:

  • Vreemd, doe je dan iets anders dan suiker en water in je bottelsiroop?

    Nee, echt enkel water en suiker. Aan de kook brengen en even laten koken. Dat is met suikersiroop +120°C dus de beestjes zijn echt wel dood. En toch : een zwarte rand aan de fles bovenaan de vloeistof die bij nadere inspectie dus schimmel bleek te zijn.


    Soit, het zal een bruisend stoutke worden :D De smaak mocht er al wel zijn vond ik, wordt een specialleke voor als het wat beter weer begint te worden binnen een maand of twee :)

    Life begins at 1.050


    Steun het forum en doe je online aankopen (oa. Brouwland) via onze Trooper pagina of klik op het logo

  • Daarstraks maakte mijn zoon me attent op een plas bier die onder de gistkast stond (mijn bakken stonden daar nog gewoon in). En ja hoor : een flesje is gesprongen. Was het nu een beschadigd flesje (zou kunnen) of heeft het bier verder gegist na het bottelen, ik weet het niet. Voorlopig heb ik de bakken buiten gezet waar ze wat kunnen afkoelen en morgen ga ik eens een paar flesjes openen om de schade op te meten. Indien nodig licht ik de kroonkurken een klein beetje, laat ik de koolzuur een half uurtje weglekken en zet ik ze dan weer vast.

    Life begins at 1.050


    Steun het forum en doe je online aankopen (oa. Brouwland) via onze Trooper pagina of klik op het logo

  • Spijtig genoeg heb ik effe moeten improviseren bij het bottelen omdat mijn vooraf gemaakte bottelsiroop aan het beschimmelen was. Het eerste dat ik vast kreeg in de kast was klontjes suiker van Tiense Suiker en dus is er 3g suiker per flesje bij gegaan. Dit geeft 9 g/l en dat is wat aan de hoge kant, maar het is wat het is.

    Mss toch nét teveel bottelsuiker?

  • walter gewoon de kurkjes even zachtjes lichten tot je een "psst" hoort en dan is het gevaar geweken.

    Had hier ook zo'n bak "bommetjes" staan en heb deze éénmaal gelicht en verder geen problemen mee gehad.

    Het verschil van druk is duidelijk hoorbaar tussen de flesjes .

    Staan ondertussen 2 maand in m'n kelder en geen verdere "ongelukjes" meer.

    Het enige wat je hebt is té veel schuim in het glas.

  • Ik ga proberen twee vliegen in 1 klap te slaan. Enerzijds omdat er sowieso teveel koolzuur op het bier zat en anderzijds omdat er dus flesjes knallen.

    Vanmiddag licht ik de kroonkurken lichtjes zoals Sledgehammer al zegt maar laat ik ze ook een 15 - 30 minuten los zitten voor ik ze weer vast druk. Dat zou de meeste overtollige koolzuur moeten weg krijgen.

    Life begins at 1.050


    Steun het forum en doe je online aankopen (oa. Brouwland) via onze Trooper pagina of klik op het logo

  • Ik ga proberen twee vliegen in 1 klap te slaan. Enerzijds omdat er sowieso teveel koolzuur op het bier zat en anderzijds omdat er dus flesjes knallen.

    Vanmiddag licht ik de kroonkurken lichtjes zoals Sledgehammer al zegt maar laat ik ze ook een 15 - 30 minuten los zitten voor ik ze weer vast druk. Dat zou de meeste overtollige koolzuur moeten weg krijgen.

    Ik begrijp je hier niet zo goed Walter. Als je ze lichtjes oplicht dan moet je deze toch niet meer opnieuw vastzetten want deze sluiten zichzelf weer. Tenzij je geen muntstukje gebruikt of te ver oplicht maar dan zou ik ze eerder vervangen door nieuwe wil je dat ze terug perfect gaan afsluiten.

  • Als je ze zover licht dat de dopjes niet meer sluiten, dan komt het schuim uit de flesjes. Beter is enkele keren de dopjes licht lossen tot je ziet dat bovenin het flesje gevuld is met schuim. Dan is het genoeg, later nog eens en nog eens tot je merkt dat het bijna niet meer schuimt.

  • Ik begrijp je hier niet zo goed Walter. Als je ze lichtjes oplicht dan moet je deze toch niet meer opnieuw vastzetten want deze sluiten zichzelf weer.

    Als je ze eenmaal oplicht dat er gas kan ontsnappen gaan die volgens mij blijven lekken, denk ik tenminste want ik heb het nog nooit gedaan.

    Life begins at 1.050


    Steun het forum en doe je online aankopen (oa. Brouwland) via onze Trooper pagina of klik op het logo

  • Ik heb enkel gedurende (max 5 seconden/flesje) het kroonkurkje lichtjes opgetild totdat het psst geluid weg was en dit was voldoende om de "bommetjes" te ontmijnen.

    Zoals wimdm aangeeft moet je deze achteraf niet meer aandrukken omdat de kroonkurkjes nog vast staan.

    Voorwaarde is wel dat je een muntje gebruikt zodat het kroonkurkje niet geplooid raakt.

    Als je wil wachten tot het "bijna niet meer schuimt" dan kan men wellicht een dag met een flesje bezig zijn.

    Als men bij mij het flesje half uitgiet dan schuimt het na 1 minuut nog over :)

    Het schuim blijft uit het flesje kruipen.

  • Om het even welk muntje dat ongeveer even groot is als het kroonkurkje. Ik gebruik meestal een 5 eurocent muntje.

    Dit leg je gewoon op je kroonkurk en daarna plaats je je opener net alsof je het flesje gaat openen maar je zet dan enkel een lichte druk op deze opener tot je een sis hoort en dan laat je deze opener terug zakken.

    Het is echt niet zo moeilijk hoor.

  • Spannende middagpauze achter de rug. Ik heb de bovenstaande methode geprobeerd en het werkt wel degelijk. Maar door de manier waarop sommige flesjes reageerden (een héél luide sis en onmiddelijk schuim tot tegen de kroonkurk) heb ik de kroonkurken iets verder open gezet en wat langer laten staan. Zo is er wel wat schuim ontsnapt maar met mijn bottelapparaatje (zo'n emily ding) kon ik ze makkelijk terug afsluiten. Voor twee flesjes betekende dit dat ze gewoon volledig leeg zijn gespoten.


    De vraag is nu waarom er zoveel druk op stond natuurlijk. :/ Ik vermoed enkele zaken :

    • Gebotteld met 9g/l wat vrij veel is. Maar op zich niet een probleem.
    • Misschien verontreiniging in de flesjes. Hoewel ik ze steeds met dezelfde methode reinig en ontsmet. Maar misschien begon er biersteen te vormen in sommige flesjes?
    • Het bier heeft verder gegist na het bottelen. Op deze zet ik mijn geld in. Het recept gaf 1,013 aan als geschat eind SG en ik ben op 1,015 geëindigd. Misschien is er door het bottelen opnieuw wat zuurstof in het bier terecht gekomen en is het zo terug wat beginnen gisten.

    Moraal van het verhaal : ik ga de flesjes volgende keer eens een grondig onderhoud geven : weken gedurende 24 uur in caustische soda, naspoelen met water en dan er nog eens met starsan doorheen. Alle flesjes die de minste waas of verontreiniging hebben, of beschadigde flesjes, die gaan naar de glasbak.

    Life begins at 1.050


    Steun het forum en doe je online aankopen (oa. Brouwland) via onze Trooper pagina of klik op het logo

  • Is dat niet een beetje aan de kleine kant , ik spaar de kroonkurken die ik nog niet heb en gebruik daarvoor 0.50 cent om niet te schenden

    Maakt eigenlijk niet zoveel uit het is gewoon de bedoeling dat je kroonkurk opener de kroonkurk niet meer raakt anders maakt hij daar een deuk in en krijg je de kroonkurk moeilijk terug mooi vlak met als gevolg dat deze niet meer perfect zal afsluiten als je deze opnieuw probeert te gebruiken.

    De reden dat ik een 5 eurocent muntje gebruik is omdat ik dit nog zelden gebruik en deze altijd vlakbij ligt ;)

Ook je aankopen bij deze winkels kan je doen via Trooper. Je steunt het forum en zorgt mee voor een reclamevrij forum :thumbup:Klik op de naam om naar de Trooper pagina te gaan.


Brouwland   AliExpress  Bol.com   Coolblue