Bryggja tripel

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  • Je gebruikt toevallig geen sulfiet of een andere sterke chemische stof, bv. In je waterslot?

    Nee, vooraf met een sproeiertje een beetje starsan (overal in en rond het waterslot), laten uitdruppelen en verder gewoon kraantjeswater in het slot.

    Deze morgen was de geur niet meer zo sterk aanwezig. Nu wel een paar eilandjes schuimvorming, van de bijgevoegde suiker die aan het vergisten is. Denk ik toch.

  • Ben effe dat reukloze verhaal gaan opzoeken omdat ik toch ook altijd iets scherps ruik van de CO2 en blijkbaar is CO2 als gas wel reukloos maar in een verbinding met een waterige oplossing (bier dus) vormt er zich ook koolzuur wat bij hogere concentraties een scherpe geur kan geven.

  • De gist kan een zwavel achtige geur veroorzaken, de BE-256 was bij mij daar de schuldige van.

    Maar na bottelen nergens geen last meer van

    Zou ook zomaar zwavelwaterstofgas kunnen zijn, H2S. Best wel een giftig gasje.

    Ik heb een nauwkeurige gas detector en heb die wel eens in m’n klimaatkast gehouden. Het alarm gaat af voor koolzuur maar zag toen ook verhoogde gehaltes aan H2S. Het vervelende is dat onze geurdrempel erg laag is daarvoor, geldt ook voor DMS en DMDS. Dus zwavelverbindingen ruik je als heeeel erg snel

  • Zou ook zomaar zwavelwaterstofgas kunnen zijn, H2S. Best wel een giftig gasje.

    Ik heb een nauwkeurige gas detector en heb die wel eens in m’n klimaatkast gehouden. Het alarm gaat af voor koolzuur maar zag toen ook verhoogde gehaltes aan H2S. Het vervelende is dat onze geurdrempel erg laag is daarvoor, geldt ook voor DMS en DMDS. Dus zwavelverbindingen ruik je als heeeel erg snel

    Als de concentratie aan H2S hoog genoeg is ruikt je het dan weer niet meer!!

    Citeer

    H2S is een gas dat heel snel wordt waargenomen omdat de reukgrens op 0,1 ppm ligt. Echter, één van de grootste gevaren is dat als de concentratie H2S hoger wordt dan 100 ppm u het niet meer ruikt doordat uw reukzenuw wordt verlamd. De geur van H2S wordt herkend als de geur van rotte eieren.

    DMS daar van ligt de reukgrens zelfs maar op 0,02 ppm tot 0,1 ppm

  • Wanneer het SG niet meer zakt, zou ik niet direct gaan koelen. Beter eerst nog een week of 2 warm conditioneren, tijdens die periode ruimt de gist nog wat ongewenste smaakstoffen op. Pas daarna zou ik gaan koelen en dan een week later bottelen.

    Hier nu wel drie weken geconditioneerd. De scherpe geur is bijna verdwenen. Het SG is toch naar 1002 gedaald.

    Nu staat hij wel koud, in een passende D-J. Om volgende week te bottelen.


    Ik heb het alcoholpercentage eens gecontroleerd met zo'n vinometertje (trechtervormig pipetje).

    Deze duidt 12 vol% aan.


    Is deze meting betrouwbaar?


    Nadat de hoofdvergisting voorbij was, overheveld in een D-J met teveel kopruimte. Suiker bijgevoegd waarschijnlijk teveel suiker. Ik heb de nota verloren gelegd.


    Het gaat lekker bier worden. Er zit nog zo'n klein scherp smaakje. Maar zoals in mijn vorige bieren ging dit weg als het bier gerijpt heeft. Het bier werd zachter na een maand bottelen.

  • Nee, dit werkt enkel voor wijn, het koolzuurgas in je bier gaat een vertekend beeld geven. Wanneer je gaat bottelen een hydrometer gebruiken. 👍

    Het bier is nog niet gebotteld. Komt net uit de klimaatkast van het warm conditioneren. Veel koolzuurgas zal er niet zijn. Nu heb ik een SG van 1002. Dit gaat toch niet veel veranderen, door volgende week koud te zetten om verder te klaren. Het bier is nu reeds helder geworden nadat het van de hoofdgist is gehaald.

  • Ik heb het alcoholpercentage eens gecontroleerd met zo'n vinometertje (trechtervormig pipetje).

    Deze duidt 12 vol% aan.


    Is deze meting betrouwbaar?

    Niet echt zulk en vino metertje werkt op capillariteit (eigenlijk dichtheid en viscositeit) dus de eiwitten, de rest suikers en alle ander dingen die er in bier meer zitten dan in wijn een gaan zorgen voor een fout op de meting.
    Je gaat dus vermoedelijk een hoger alcohol gehalte meten dan werkelijk.

  • Aha, deel 1 van de Bryggja is reeds enkele weken geleden gebotteld.

    Het is een prima biertje geworden. Heel iets anders dan blikbrouwen.

    Wat ik mij wel afvraag: na het conditioneren komt het koud lageren.

    Wordt het waterslot niet een beetje leeggetokken tijdens het afkoelen? En komen zo enkele druppels van het waterslot in je bier terecht?

    Misschien is het helemaal niet erg.


    Deel 2 van de Bryggja gaat volgende week gebotteld worden. Deze is vergist met M-41.

    Een heel ander bier, wat een andere gist kan doen.

  • Je waterslot zal idd leegtrekken maar dat heb je in principe niet meer nodig als je gaat lageren, de gisting zou dan volledig voorbij moeten zijn. Ik heb ooit eens de tip gekregen om een bout in het gat te stoppen waar je waterslot zit en dan de temperatuur te verlagen. 😉

  • Als je met een CCT werkt , hoe laat je dan de gist af ?

    Met CO2 uit de fles er op te zetten of zorgen dat je een CO2 buffer hebt met vb 3 flessen ipv je waterslot.
    Of het grote deel van de gist aflaten net voor het einde van de vergisting zodat er nog actieve gist is die de O2 kan consumeren of buiten drijven dor het beetje Co2productie dat er nog is.

  • Als je met een CCT werkt , hoe laat je dan de gist af ?

    Als je afsluit langs boven en je zet dan de kraan open om gist af te laten , komt er toch niets uit

    Dat klopt, of in ieder geval niet heel veel..dat betekent toch de stop er even af. Gist aflaten, schepje suiker toevoegen ( maakt weer een CO2 dekentje) en weer afsluiten. Gist aflaten doe ik alleen na de hoofgisting, 1 a 2 keer, daarna niet meer.

  • Dat klopt, of in ieder geval niet heel veel..dat betekent toch de stop er even af. Gist aflaten, schepje suiker toevoegen ( maakt weer een CO2 dekentje) en weer afsluiten. Gist aflaten doe ik alleen na de hoofgisting, 1 a 2 keer, daarna niet meer.

    Doe ik ook , maar wil toch nog eens aflaten na coldcrash



    Met CO2 uit de fles er op te zetten of zorgen dat je een CO2 buffer hebt met vb 3 flessen ipv je waterslot.

    Normaal doe ik de 3 flessen maar nu niet gedaan

    Zal toch eens een fles CO2 moeten aanschaffen

  • Als je met een CCT werkt , hoe laat je dan de gist af ?

    Simpel : stop bovenaan wat los zetten en de gist aftappen. Altijd al zo gedaan en nog nooit problemen mee gehad. Bij mij blijft trouwens het waterslot er gewoon opzitten tot aan het bottelen. Als je dat niet te vol doet gaan er geen druppels in je wort terecht komen ;)

  • Dat klopt, of in ieder geval niet heel veel..dat betekent toch de stop er even af. Gist aflaten, schepje suiker toevoegen ( maakt weer een CO2 dekentje) en weer afsluiten. Gist aflaten doe ik alleen na de hoofgisting, 1 a 2 keer, daarna niet meer.

    Zo doe ik het ook om gist af te laten wel bijna op het einde van de vergisting (er moet nog een minimale activiteit zijn), stop er effe af en een suikerklontje na het aflaten.

    Wordt het waterslot niet een beetje leeggetokken tijdens het afkoelen? En komen zo enkele druppels van het waterslot in je bier terecht?

    Vanaf het moment dat ik begin te koelen gaat er een volle dop op of je kan zoals Kristof A doet een bout in het gat van je dop steken, je krijgt een beetje onderdruk maar tot nu toe nog geen probleem mee gehad.

    :clinking_beer_mugs: Bier zonder alcohol is als een beha aan de waslijn, het beste is eruit :clinking_beer_mugs:

  • Dat zijn dingen die ik ook allemaal doe , slot er af , klontje suiker , maar als ik aan het coldcrashen ben, laat ik ook nog eens gist af en door dan nog je waterslot er af te nemen geef je natuurlijk een hoop zuurstof aan je bier .

    De methode die Serge aangaf met de fles CO2 is natuurlijk top , en ga ze ook eens aanschaffen

    De 3 flessen heb ik ook een tijd gebruikt maar de laatste 3 brouwsels niet meer , gewoon omdat de deksel van mijn bokaals (deze gebruik ik in plaats van flessen) een beetje verroest waren

    Ik vroeg mij ook af of de mogelijkheid er is om bijna einde van de gistingsproces een vaste dop er op plaatsen om zo wat druk op te bouwen , maar denk dat dit gevaarlijk kan worden , want ik weet niet zeker hoeveel het bier nog verder gist en hoeveel druk je dan opbouwt

  • Dat zijn dingen die ik ook allemaal doe , slot er af , klontje suiker , maar als ik aan het coldcrashen ben, laat ik ook nog eens gist af en door dan nog je waterslot er af te nemen geef je natuurlijk een hoop zuurstof aan je bier .

    De methode die Serge aangaf met de fles CO2 is natuurlijk top , en ga ze ook eens aanschaffen

    De 3 flessen heb ik ook een tijd gebruikt maar de laatste 3 brouwsels niet meer , gewoon omdat de deksel van mijn bokaals (deze gebruik ik in plaats van flessen) een beetje verroest waren

    Ik vroeg mij ook af of de mogelijkheid er is om bijna einde van de gistingsproces een vaste dop er op plaatsen om zo wat druk op te bouwen , maar denk dat dit gevaarlijk kan worden , want ik weet niet zeker hoeveel het bier nog verder gist en hoeveel druk je dan opbouwt

    Als je een CCT van SS Brewtech gebruikt dan kan je daar toch sowieso niet veel druk in opbouwen want deze sluiten toch niet zo perfect waardoor er via de grote rubberen ring de C02 zal ontsnappen. Zelf nog niet uitgetest maar ik geloof de raad van een mede forumlid. ;)