Ruilbiertjes VHM 2021

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  • Gisteren fantastische bieren gedronken, ook wat biertjes geruild. Voor de brouwers is wat commentaar altijd leuk. Hier kan je je proefnotities kwijt. Je kan ook vragen stellen over de recepten en ideeën uitwisselen. 👍

  • Bedankt Koen maar vandaag zal er van mij nog niet veel commentaar komen daarvoor zit er nog te veel bier in mijn bloed :D

    Hier komt er ook nog geen commentaar , zit al een uur te lezen(eigenlijk slapen voor mijne computer)op het forum

    Heb al 12 van mijn flessen gekuist , zit halverwege maar zie het niet meer zitten , zal voor een andere keer zijn

  • Hier is de eerste:echter geen prof commentaar ;)


    Een tripel, van wie?


    Lekker van smaak

    Een kruidige afdronk echter niet te veel

    (Mijn laatste tripel was iets te, deze is in balans)

    De schuimkraag was prima, verdween later wel maar dat is normaal


    Recept? Ja graag

  • Inderdaad van mij, is geen tripel , maar een belgisch blond..was mijn brouwsel voor het oorspronkelijke vhm thema brouw een blond biertje..bedoeling was kruidigheid te combineren met drinkbaarheid , niet te hoppig en niet te droog..biertje dat het vooral moet hebben van de chimay gist..ik post het recept komende week..fijn dat het geapprecieerd werd

  • Inderdaad van mij, is geen tripel , maar een belgisch blond..was mijn brouwsel voor het oorspronkelijke vhm thema brouw een blond biertje..bedoeling was kruidigheid te combineren met drinkbaarheid , niet te hoppig en niet te droog..biertje dat het vooral moet hebben van de chimay gist..ik post het recept komende week..fijn dat het geapprecieerd werd

    Die Chimay gist zit er inderdaad goed in, ik hou wel van die smaak, zeker iets om te onthouden, mooi bier.👍

    Heb je de gist opgekweekt uit een Tripel of een andere Chimay?

  • maar een belgisch blond..was mijn brouwsel voor het oorspronkelijke vhm thema brouw een blond biertje..bedoeling was kruidigheid te combineren met drinkbaarheid , niet te hoppig en niet te droog..biertje dat het vooral moet hebben van de chimay gist.

    Hmm dat verklaart het kruidige en de hint naar een tripel, dus de gist?

    Mooie combinatie. Kijk uit naar het recept, ben wel bang dat de gist opkweken er effe niet inzit voorlopig.

  • Wyeast 1214 zou de Chimay gist zijn, korrelgist Safbrew T-58 zou ook kort in de buurt komen

    Gist was inderdaad eerste generatie wyeast 1214 smackpack. 2 packs waarvan er 1 net over datum was en het 2e al 9 maanden vervallen ( altijd wel bewaard in frigo ) , die ik heb samengekapt en opgekweekt in 2 stappen met moutextract op de roerder, week na opkweken gebruikt..geloof nooit dat je met andere dan deze gist ( of opkweek fles natuurlijk ) tot deze kruidige volle smaak komt voor een biertje van 6.5 vol ( volgens brouwhulp alleszins, niet gemeten )

  • Vandaag dit bier, Vichy fles, geen etiket, bordeauxrode kroonkurk. Geen idee wie de brouwer is, maar in ieder geval mijn complimenten. 👍



    Mooi rotsachtig schuim, perfecte hoeveelheid koolzuur, gistig aroma, wat tweeschijn, aangenaam fruitig en zacht gehopt, tikkeltje citrus, blond bier dat neigt naar een witbier qua smaak. Heel mooi zomerbier voor op een terrasje.

  • Vandaag dit bier, Vichy fles, geen etiket, bordeauxrode kroonkurk. Geen idee wie de brouwer is, maar in ieder geval mijn complimenten. 👍



    Mooi rotsachtig schuim, perfecte hoeveelheid koolzuur, gistig aroma, wat tweeschijn, aangenaam fruitig en zacht gehopt, tikkeltje citrus, blond bier dat neigt naar een witbier qua smaak. Heel mooi zomerbier voor op een terrasje.

    A ja, was dat niet mijn biere de garde ? 😀

  • Vandaag dit bier, Vichy fles, geen etiket, bordeauxrode kroonkurk. Geen idee wie de brouwer is, maar in ieder geval mijn complimenten. 👍



    Mooi rotsachtig schuim, perfecte hoeveelheid koolzuur, gistig aroma, wat tweeschijn, aangenaam fruitig en zacht gehopt, tikkeltje citrus, blond bier dat neigt naar een witbier qua smaak. Heel mooi zomerbier voor op een terrasje.

    Volgens mij was dit een biertje van Bram of Guido.


    Vandaag zelf de Zonde IPA gedronken van Kristof A . We hadden deze tijdens de meeting ook al gedronken en hij smaakte even lekker als ik mij herinner (ben voor zover ik weet toch geen stukken van de avond kwijt ^^ )

  • Zo, wat hierboven staat, bedoelt de deftige heer sels dus als hij zegt tijdens het proeven: mmm, ja, mooi gebrouwen biertje.. 8o

    Dit ging over ruilbiertjes he en mijn opmerking gaat over het verschrikkelijke non-biertype biere de garde, niet over jouw bier. De evenaar loopt toch niet door jouw middenmeet? 🤪

  • Vandaag dit bier, Vichy fles, geen etiket, bordeauxrode kroonkurk. Geen idee wie de brouwer is, maar in ieder geval mijn complimenten. 👍



    Mooi rotsachtig schuim, perfecte hoeveelheid koolzuur, gistig aroma, wat tweeschijn, aangenaam fruitig en zacht gehopt, tikkeltje citrus, blond bier dat neigt naar een witbier qua smaak. Heel mooi zomerbier voor op een terrasje.

    Deze was de mijne. 😁


    Bedankt voor de complimenten.

    Het is een hoog blond/tripel bier vergist met de M31. Een simpele moutstort van 80% pils, 10% tarwe en 10% kristalsuiker.

    Gehopt met enkel amarillo en water redelijk zacht gemaakt.

  • De Isid’or van HermanH aan het degusteren om de zomervakantie af te sluiten. Mooie stabiele schuimkraag, ook fan van de kleur. De smaak is specifiek en toch mooi in balans! Topprestatie, ik ben benieuwd naar het recept! 😉

    Is niet met een opkweek La Trappe vergist, maar met de S-33, is ook iets donkerder dan de echte, dus iets meer pilsmout en iets minder Cara 120 volgende keer. Zit al een tijdje op fles, dus goed dat je hem nu gedronken hebt en geen maanden meer hebt weggezet...

    BrouwHulp Recept uitdraai:

    Basis

    OmschrijvingWaarde

    KenmerkKloon_

    Naam receptISID'OR*

    Brouwdatum14-10-2020

    BierstijlMild Ale

    Volume36,8 l

    Begin SG1,082 SG

    Berekende kleur (Morey)30 EBC

    Berekende bitterheid (Tinseth)30 IBU

    Brouwzaalrendement87,0 %

    Kooktijd75 min.


    Water en brouwzouten

    HoeveelheidIngrediënt

    14,90 lWater uit Ename+1gr antioxin

    20,00 lGedemineraliseerd water

    3,00 gCaCl2

    2,30 gCaSO4

    2,80 mlFosforzuur

    1,30 gNaCl

    30,60 lSpoelwater


    Waterprofiel behandeld water

    CaMgNaHCO3ClSO4

    90 mg/l6 mg/l30 mg/l171 mg/l59 mg/l91 mg/l


    Vergistbare ingrediënten

    HoeveelheidNaamMouterijKleur%

    8,00 kgPale Ale moutDingemans7 EBC68,7 %

    1,33 kgCara 120Dingemans120 EBC11,5 %

    1,31 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC11,3 %

    1,00 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC8,6 %


    Maischschema

    OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte

    1ste50,0 °C20 min.1 min.3,3 l/kg

    2de62,0 °C10 min.35 min.3,3 l/kg

    3de72,0 °C5 min.30 min.3,3 l/kg

    4de78,0 °C5 min.5 min.3,3 l/kg


    Hop

    HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU

    30,0 gPerle (Hoppecruyt)pellets6,0%75 min.12,3 IBU

    4,0 gTETRAHOPplugs41,0%Bij bottelen10,0 IBU

    25,0 gPerle (Hoppecruyt)pellets6,0%20 min.6,0 IBU

    40,0 gSaaz (Hoppecruyt)pellets2,2%10 min.2,1 IBU


    Gist

    HoeveelheidNaamType

    44,0 gSafBrew Ale (S-33)bovengist

    "Bier is ook een schoonheidsproduct, als je er genoeg van gebruikt worden de minst mooie vrouwen (bijna) de mooiste..."


  • De Isid’or van HermanH aan het degusteren om de zomervakantie af te sluiten. Mooie stabiele schuimkraag, ook fan van de kleur. De smaak is specifiek en toch mooi in balans! Topprestatie, ik ben benieuwd naar het recept! 😉

    Hier ook de Isid’or. Niets aan toe te voegen. Of toch . Schol!👏🏻


    Waarom trainen voor een sixpack als je gratis een tonnetje kan hebben!:bier:

    Edited once, last by Steinie ().


  • Lekker stevig biertje van Kristof en co , madam is ook fan.
    Gebruikte hop komt er mooi door zonder te bitter te zijn, Citra geeft het dat net ietsje meer.
    Heeft een beetje weg van de Duvel triple hop.
    Zeer geslaagd en recept posten ... ga er dan zeker mee aan de slag

    :clinking_beer_mugs: Bier zonder alcohol is als een beha aan de waslijn, het beste is eruit :clinking_beer_mugs:


  • Lekker stevig biertje van Kristof en co , madam is ook fan.
    Gebruikte hop komt er mooi door zonder te bitter te zijn, Citra geeft het dat net ietsje meer.
    Heeft een beetje weg van de Duvel triple hop.
    Zeer geslaagd en recept posten ... ga er dan zeker mee aan de slag

    Merci voor de positieve evaluatie van iedereen die hem al geproefd heeft ;), de insteek hier was idd een Duvel Tripel Hop Citra maar ik wou iets minder alcohol, zo'n kloeffer van 9,5% is voor mij niet nodig om een goeie IPA te maken. Zeker niet overdreven met dryhop, zo'n 3g/l maar aangezien die citra een stevig aroma heeft moet dat kunnen. Oorspronkelijk gebruikten we de Wyeast 1388 om nog sterker op Duvel te doen lijken maar ik was het starters maken even beu dus gewoon de M31 genomen. Het is niet helemaal hetzelfde maar desalniettemin content van't resultaat. Nu genoeg gezeverd, hier het recept:


    BrouwHulp Recept uitdraai



    Basis

    OmschrijvingWaarde

    Kenmerk025

    Naam receptZonde IPA #4

    Brouwdatum10/04/2021

    BierstijlEngelse India Pale Ale

    Volume45,4 l

    Begin SG1,057 SG

    Eind SG1,004 SG

    Schijnbare vergistingsgraad93,0%

    Alcoholgehalte6,9 vol.% + 0,4% bij hergisting

    Berekende kleur (Morey)7 EBC

    Berekende bitterheid (Tinseth)50 IBU

    Brouwzaalrendement82,0 %

    Kooktijd60 min.


    Water en brouwzouten

    HoeveelheidIngrediënt

    35,00 lWater uit Gr. Braamstraat + 0,50 g/10l Antioxin SBT

    1,50 gCaSO4

    7,00 mlMelkzuur

    26,56 lSpoelwater


    Waterprofiel behandeld water

    CaMgNaHCO3ClSO4

    75 mg/l7 mg/l14 mg/l133 mg/l41 mg/l103 mg/l


    Vergistbare ingrediënten

    HoeveelheidNaamMouterijKleur%

    10,50 kgPilsmoutWeyermann3 EBC87,5 %

    1,50 kgCara-pilsWeyermann4 EBC12,5 %


    Maischschema

    OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte

    Stap 160,0 °C1 min.10 min.2,9 l/kg

    Stap 266,0 °C10 min.40 min.2,9 l/kg

    Stap 372,0 °C10 min.20 min.2,9 l/kg

    Stap 478,0 °C10 min.5 min.2,9 l/kg


    Hop

    HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU

    40,8 gSorachi Acepellets12,0%60 min.22,5 IBU

    5,1 gTetrahoppellets41,0%60 min.9,6 IBU

    30,0 gCitrapellets12,0%15 min.8,2 IBU

    30,0 gMosaicpellets13,9%15 min.9,5 IBU

    80,0 gCitrapellets12,0%koudhop0,0 IBU

    40,0 gMosaicpellets13,9%koudhop0,0 IBU

    30,0 gCitrapellets12,0%whirlpool0,0 IBU

    30,0 gMosaicpellets13,9%whirlpool0,0 IBU


    Overige ingrediënten

    HoeveelheidNaamTypeGebruik

    9,00 gIers mosklaringsmiddelkoken


    Gist

    HoeveelheidNaamType

    55gBelgian Tripel (M31)bovengist


    Vergisting

    KenmerkWaarde

    Starttemp. vergisting19,0 °C

    Max. temp. hoofdvergisting19,0 °C

    Eind temp. hoofdvergisting19,0 °C

    Eind SG hoofdvergisting1,004 SG

    Schijnbare vergistingsgraad93,8%

    Temp. nagisting24,0 °C

    Temp. lagering3,0 °C

  • Eentje van Kristof opengetrokken. Namelijk het geboortebier voor z'n dochter.

    Zeer geslaagd fris blond bier met meer dan waarschijnlijk citrus hoppen en tarwe. Ideaal zomerbier voor op een terras.

    De familie en vrienden zullen wel blij geweest zijn met dit bier.

    We zitten met ne kenner ;) ... Zit zo'n 25% tarwemout in en gehopt met amarillo en nelson sauvin. Geen bitterhop, eerste hopgift pas op 15' voor einde kook en voor de rest zo'n 3g/l dryhop. Ik ben blij dat hij smaakt ;) . Vrienden en familie waren er idd vol lof over maar dat zijn nu niet de meest objectieve meningen natuurlijk :P ... Dus ben blij dat hij door een collega-brouwer ook gesmaakt wordt.

  • Just another strong blond. Bier van wimdm denk ik



    Gistig-kruidig aroma, koriander (niet mijn ding, maar hier niet overweldigend). Licht troebel zoals een witbier maar volgens etiket zonder tarwe. Mooi schuim, glasklevend. Klein zoetje, zachtjes bitter. Doet me wat denken aan Karmeliet (niet echt mijn favoriet, maar wel ok). Mooi in balans en knap gebrouwen, een bier dat bij veel mensen in de smaak zal vallen. 👍