EFFECT VAN MOMENT TOEVOEGEN VAN HOP

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

 • Beste brouwcollega's,


  Kan iemand mij uitleggen wat het effect is van het op verschillende momenten toevoegen van Hop aan het koopproces en daarna (koudhoppen)? Dus wat doet elke stap en wat is de invloed van elk moment op de smaak van het bier?

  Alvast bedankt voor jullie reacties.


  Groet,

  Erwin

 • Niet alleen bitter en aroma, maar ook smaak en mondgevoel. Ik heb ook al gemerkt dat een late hop toevoeging (15 min. bvb) in een licht bier helpt waterachtigheid voorkomen. O ja, je kunt ook bitterheid krijgen zonder koken, dus geen alfa-zuur bitterheid, maar echt van de hop. Maak eens een hop tee, hop laten trekken bij minder dan 80° C en dan proeven.

  Buy a man a beer, and he wastes an hour. Teach a man to brew, and he wastes a lifetime.

 • Hoe langer je je hop kookt hoe hoger je rendement van de omzetting van alfazuren naar iso alfazuren (bitterheid)
  het maximale rendement zit rond de 35 (a 40)% en bereik je bij een kooktijd van 60 a 70 min, ga je de kooktijd verlengen haal je amper meer rendement!!

  - Hopgiften die je toevoeg aan het begin van de kook ongeacht het beschreven aroma, daar hou je steedsbijna alleen het ketel aroma van over zijnde: aardse, houtachtige en kruidige smaken (de rest van de aroma's wordt voor het grote deel weg gekookt)

  - Voor de meer complexe hop saroma's zoals fruitige en en kruidige aromas zijn later hopgiften in je kook ideaal

  - Voor de citrus, fruitige, florale en kruidige aroma's zijn toevoegingen in de whirpool ideaal
  Whirlpool bij vlam uit tot 95°C = ideaal voor meer citrus en kruidige aroma's
  Whirlpool bij 85°C = ideaal voor meer florale en kruidige aroma's
  Whirlpool bij 75°C of lager geeft amper voordeel tov de andere temperaturen met uitzondering van de houtachtige (harsachtige)aroma's die je dan ook meer behoud.
  Whirlpool tijden hoeven echt niet lag te zijn de extractie bij die temperaturen (>75°C) loopt ontzettend snel (als je te lang gaat whirlpoolen bij hoge temperatuur verlies je terug te veel aroma)
  Door te dryhoppen gaat vooral zorgen dat je ook de kruidige, en harsachtige, en tropische smaken gaat toevoegen buiten al de andere smaken. De smaak is zeer intens als het bier jong is maar verminderd na verloop van tijd.

  Belangrijk is te vermelden dat je gehopte warme niet kokende wort vooral niet mag blootstellen aan zuurstof (of zoveel mogelijk beperken als hobby brouwer), Het heeft geen nut extreem te gaan roeren tijden het whirlpoolen. beter is deze even onder te roeren en te laten rusten. Als je rondpompt om te whirpoolen vooral opletten dat je nergens lucht mee aan zuigt of in je wort blaast (de lucht in de leidingen en slagen niet in de warme wort laten borrelen bij de start van het whirlpoolen)

  Biotransformatie (= de omzetting van florale aroma's naar citrus aroma's) van hop oliën gebeurt maar door een beperkt aantal bier gisten.

Ook je aankopen bij deze winkels kan je doen via Trooper. Je steunt het forum en zorgt mee voor een reclamevrij forum :thumbup:Klik op de naam om naar de Trooper pagina te gaan.


Brouwland   AliExpress  Bol.com   Coolblue