Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

    • Official Post

    spoelen tot 24 L wort...!!!??? Heel handig als op de kookketel geen maat aanduiding zit..

    Wat je kan doen is het volgende :

    • Meet de diameter van je kookketel aan de binnenkant.
    • Deel deze waarde door 2 om de straal te bekomen.
    • Bereken nu de oppervlakte (Straal x Straal x 3,1415) en deel door 1000 om op liters uit te komen. Rond dan af om een leesbaar getal te bekomen.
    • Door deze waarde te vermenigvuldigen met het aantal cm wort in je pot, weet je exact het volume.

    Bijvoorbeeld, stel dat de diameter van je kookpot 30cm is. Door twee delen geeft ons de straal : 15cm. 15 x 15 x 3,1415 = 706,8375/1000 = 0,7068375 of afgerond 0,7l. Dus elke cm wort in je kookpot = 0,7l wort


    Hiermee kan je ook iets anders doen : als je die 0,7 vermenigvuldigt met de totale hoogte aan de binnenkant van je kookpot, dan weet je het exacte totale volume ervan. Meet tijdens het brouwen vanaf de bovenkant van het wort tot de rand van je ketel en trek dit volume van het totale volume van je kookketel af en je bekomt ook het volume van je wort.

  • Meet tijdens het brouwen vanaf de bovenkant van het wort tot de rand van je ketel en trek dit volume van het totale volume van je kookketel af en je bekomt ook het volume van je wort.

    Ik doe het net omgekeerd, met een RVS meetlat, die mag in het wort, zeker als die heet is, koud ook, maar dan moet je ze even in het kokende wort gestoken hebben vóór het koelen, maar meten van de bovenkant kan ook, dan tel je de "lege liters" er vanaf. Mijn 70-literketel is 1,603 liter per cm, dus ik hoef het maar om te rekenen hoeveel er in de ketel zit, in onderstaande geval is dat 34,624 liter...


    Geen fotobeschrijving beschikbaar.

    "Bier is ook een schoonheidsproduct, als je er genoeg van gebruikt worden de minst mooie vrouwen (bijna) de mooiste..."

  • Maatstreepjes in een kookpot werkt niet, tenzij je die streepjes "ijkt" bij 100 graden. Bedenk dat op elke 20 liter je volume 1 liter afwijkt tussen 20 of 100 graden. (4% krimp/uitzetting).


    Hoogte meten en weten wat het volume tot de rand is en simpel even delen wat je meet. Er zijn zelfs handige tools voor voor op de telefoon.

  • Volgers van de Queeste,
    De kemel was dat ik de beginwaarde van het SG niet wist en ook niet de te verwachten eindwaarde. Mijne "euro" is pas gevallen toen ik het maatglas en de hydrometer in't oog kreeg... =O
    De gebruikte gist is: Mangrove Jack's - Belgian Tripel M31
    Het gistvat staat nu in de kelder, temperatuur rond de 19°. De gist is bijgevoegd nadat de temperatuur toch onder de 25° was, daarna de kelder in...
    Voor een volgende brouwdag, met wat minder beginnen...en zoals Koen al aangaf, alles opschrijven...
    Het is nog een lange weg, maar we zijn vertrokken...wellicht met vallen en opstaan...
    Alle raad, aanwijzingen en handigheden zijn altijd welkom...
    Met dank voor jullie hulp...
    Wordt vervolgd...
    Geert Yuppie-Sjef

  • De kemel was dat ik de beginwaarde van het SG niet wist en ook niet de te verwachten eindwaarde. Mijne "euro" is pas gevallen toen ik het maatglas en de hydrometer in't oog kreeg... =O
    De gebruikte gist is: Mangrove Jack's - Belgian Tripel M31

    Dat gaat dan een tripelke worden van om en bij de 12%. Maar daar gaat hij misschien niet geraken want de M31 heeft maar een alcoholtolerantie van 10%🤔

    Waarom trainen voor een sixpack als je gratis een tonnetje kan hebben!:bier:

  • Geert gefeliciteerd met je tweede 'first solo' :)

    1.090, dat wordt een heel stevig biertje.

    Dat eerste brouwsel is inderdaad spannend, maar ik vond het toch niet zo spannend als toen de instructeur zei 'ga jij nu maar eens een paar circuitjes alleen vliegen'. ;)

  • Buiten de queeste…

    Mijn eerste solo vlucht was nog op een K7…de instructeur stapte uit met de woorden: als je vandaag nog wil vliegen zal het alleen zijn…de kabel eraan en ik was weg…was nog nooit zo blij geweest om terug aan de grond te staan…gevolg, instappen en weer weg…

    Daarna volgden K6, K13, K8, Jeans, LS4….

    Mooie tijden beleefd…

    Maar toch begonnen aan het brouw avontuur…

    We zullen zien waar dit ons nu brengt…

  • Citeer

    Eigenlijk een mooie vuistregel die je kan hanteren voor de meeste bieren (uitzonderingen buiten beschouwing gelaten). 1: Hoofdgisting (4 a 7 dagen) je waterslot volop actief in het begin en de laatste dagen blupt het nog ongeveer elke minuut 2: Eindgisting ( = nagisting) ongeveer 7 dagen, je waterslot valt langzaam stil, je SG zal minstens voor een gewone gist 4 dagen het zelfde moeten blijven, (voor een diastaticus best 7 dagen) Je bier gaat beginnen met de ongewenste stoffen op te ruimen en een beetje te klaren. (Als je overhevelt naar een lagervat dan doe je dat best tijdens de eindgisting, dan is er nog activiteit en gaat de toegevoegde O2 door het overhevelen door de gist opgebruikt worden ipv je bier te oxideren) 3: Uitklaren van je bier, minimum 14 dagen, de laatste sporen van je ongewenste stoffen worden opgeruimd en je bier wordt volledig helder (natuurlijk niet voor witbieren en andere uitzonderingen) In de groot brouwerijen wordt veelal het bier gefiltreerd, wij als hobby brouwers kunnen enkel beroep doen op geduld en een lage temeratuur. 4: Bottelen en nagisting op fles minimum 14 dagen 5: Bierstabilisatie in de fles 14 dagen (je mag natuurlijk al wel een flesje kraken om te proeven) 6: Bier op een frisse plaats opslagen, en vooral drinken. Bier moet niet echt rijpen, je bier maakt een smaak evolutie mee, maar na een maand of 6 gaat je kwaliteit alleen maar achteruit. (de fabeltjes dat je per vol% een maand je bier moet laten rijpen in de fles. dat is de reinste onzin bier moet je vooral drinken)

    Volgers van de Queeste,
    Bovenstaande begrijpbare uitleg gevonden op dit forum...
    Vorige zondag, eerste brouwdag, zou ik nu zondag willen overhevelen naar een lagervat. Voorlopig is het waterslot nog vrij actief, maar tegen zondag zal de hoofdvergisting wel op zijn laatste benen lopen.
    Ik kan het lagervat toch op dezelfde temperatuur (19°) houden of moet dit kouder staan...???
    Mijn idee was dat het pas kouder moet een week na het bottelen... :grimacing_face:
    Met dank,
    Geert Yuppie-Sjef

  • Vorige zondag, eerste brouwdag, zou ik nu zondag willen overhevelen naar een lagervat. Voorlopig is het waterslot nog vrij actief, maar tegen zondag zal de hoofdvergisting wel op zijn laatste benen lopen.
    Ik kan het lagervat toch op dezelfde temperatuur (19°) houden of moet dit kouder staan...???
    Mijn idee was dat het pas kouder moet een week na het bottelen... :grimacing_face:
    Met dank,
    Geert Yuppie-Sjef

    Volgende zondag overhevelen klinkt prima, daarna nog een week of 2 warm conditioneren op dezelfde temperatuur. Daarna eventueel een week lageren: koud wegzetten als dat kan op 2 tot 5°. Dan bottelen en de flesjes enkele weken op kamertemperatuur houden voor de hergisting, daarna pas naar een koele kelder of koelkast.

  • Volgers van de Queeste,

    Zojuist overgeheveld van het één gistvat in het andere en terug in de kelder op 20°. Hier zal het nog veertien dagen rusten voor het de frigo in gaat aan 4°. Ik heb het SG gemeten: 1014, nu zou ik niet weten of dit goed of slecht is...
    Het bier was nog wel troebel...
    Is er nog iemand die een handigheidje weet om een mandfles proper te maken...
    Met dank,
    Geert yuppie-Sjef

  • s er nog iemand die een handigheidje weet om een mandfles proper te maken...

    1014 zal nog wel zakken, het grootse deel Van de suikers worden bij de hoofdvergisting opgesnoept.


    Mandfles? Heb er geen maar zie wel eens een kromme borstel in de brouwwinkels daarmee kom je in de rondingen

    https://www.brouwstore.nl/krom…m-voor-5-liter-fles-recht of

    Mandflessenborstel gebogen GM
    Gebogen mandflessenborstel met ronde kop, voor het gemakkelijk reinigen van mandflessen van 15 - 34 liter.
    www.brouwstore.nl

  • Volgers van de Queeste,

    Gisteren gebotteld. Eerst de suiker toegevoegd 6 gr/L ipv de opgegeven 7. Beetje voorzichtig zijn...
    Van de uit de frigo komende bier heb ik 24 flesjes (33cl) kunnen vullen...
    Ik had nog een deel in het gistvat, dat ook op een lagere temperatuur (15°) stond...dit heb ik niet durven bottelen, het was nog troebel...misschien had ik hier beter nog wat mee gewacht...
    De SG waarde was nu 1010, komende van 1090, ik weet niet of dit nu goed is...
    De geur was aangenaam, de smaak viel wel mee, alhoewel ik voorzichtig heb geproefd...
    De flesjes staan nu weer in de kelder, op 20°, afgeschermd van alle licht...hier blijven ze veertien dagen en gaan dan weer de frigo in...
    Het is al een hele reis geweest...dank aan allen voor de goede hulp...
    Wordt vervolgd...

  • Op 14 dagen is de hergisting misschien wel compleet maar de kans dat je bier al op smaak zal zijn is eerder klein. Als je al het bier al meteen terug koud gaat zetten in de frigo dan ga je het rijpingsproces serieus vertragen (lees: bijna stopzetten). Dat mag naar mijn idee gerust wat langer op kamertemperatuur staan. 😉 Ik weet niet welke gist je gebruikt hebt maar van 1090 naar 1010 lijkt me zeker oké te zijn 😉. Straf biertje!