Kravat Wiskybier

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  • BROUWPLANNER RAPPORT - (versie: 7.testF (FORA applicable)) - Datum Export: 12-7-2017

    Naam van het bier : Kravat 17

    Type van het bier : Whisky bier

    Brouwvolume : 25 liter

    Extractie-efficiëntie : 85%

    Voorspelling begindensiteit : 1107,6 SG /25,4 °P /26,0 Brix

    Waarvan suikers : 1029,1 SG /7,3 °P /7,3 Brix

    Voorspelling einddensiteit voor bottelen : 1012,4 SG /3,3 °P

    Voorspelling alcoholgehalte voor bottelen: 12,9%

    Voorspelling IBU totaal / EBC-kleur : 29 IBU / 17 EBC


    STORTING MOUT, GRANEN, CONCENTRATEN en SUIKERS

    Grondstof EBC kg % Gewicht

    Pilsmout 3 3 5,100 54,8 %

    Whisky Malt 5 0,400 04,3 %

    CaraBelge 35 (Brouwland) 35 0,300 03,2 %

    Weyermann Speltmout 3 0,500 05,4 %

    Gerstvlokken 4 1,000 10,8 %

    Kandijsuiker brokken wit 0 2,000 21,5 %


    MAISCHEN EN SPOELEN

    Gekozen Profiel: (D) Eerder Droog

    Maischwater : 26,1 liter aan 57 °C

    54,0°C gedurende 10 min (1e fase, Eiwitrust)

    62,0°C gedurende 40 min (ß amylase (maltose))

    66,5°C gedurende 15 min (Gemengde amylase )

    72,0°C gedurende 20 min (a amylase (body) )

    Filterspoelen: ga naar 75..78°C

    Totaal spoelwater : 22,4 liter aan Max.80°C

    Spoelen tot : 1022 SG (Of 5,6 °P of 5,8 Brix)


    HOPPEN

    Totale kooktijd : 90 minuten

    Hop Vorm alfa% gram Toev.na..' IBU

    Challenger (U) PELL 6,0% 40 FWH 21,1

    Hallertau Hersbrücker (A) PELL 5,1% 15 30' 6,7

    Cascade PELL Brouwland (A) PELL 7,0% 5 70' 1,6

    Spalt Select (A) PELL 3,8% 20 koud 0,0


    KRUIDEN / ZOUTEN /KOOKADDITIEVEN

    Additief Aantal Eenheid Toev. na..'

    Gedroogde vlierbloesem 12,0 g 60'

    Kruidnagel 1,0 stuk 75'


    VERGISTING

    Gistnaam : 3787 Trappist High Gravity

    Gisteigenschappen : Droog, rijk esterig en fenolig profiel / moutig palet. / Westmalle


    Volume giststarter: 1,9 liter maken met: 180 gram moutextract

    en 11 gram gistvoeding in 1,9 liter water koken + pH aanpassen


    Indien met korrelgist: Hoeveelheid = 0 gram

  • Kravat 17


    Start 07/07/2017


    7/7/17


    Ik maakt avonds een wort ( 100g poedermout op 1 liter )


    5 minuten rustig laten door koken en na 3 minuten doe je er 1 gram gistvoeding in.


    En je kapt alles in je 2 liter fles en laat de nacht afkoelen.



    8/7/17


    Ik haalt morgens je gist uit de koelkast en verenigd dat middags met je liter bierwort


    In een 5 liter fles


    je maakt avonds een wort ( 100g poedermout op 1 liter )


    5 minuten rustig laten door koken en na 3 minuten doe je er 1 gram gistvoeding in.


    En je kapt alles in je 2 liter fles en laat de nacht afkoelen.


    Ik heb morgens 45 gram jack Daniels houtsnippers afgewogen


    en in een grote bokaal op jack Daniels whisky gezet om in te trekken



    brouwdatum 12/7/17


    brouwproces zie brouwblad




    na brouwproces


    problemen met de gisting ( het was zo hevig dat alles uit de fles kwam )


    nieuw systeem gevonden met darmpje en 2de fles om overtollig schuim op te vangen



    19/7/17 overhevelen alleen grote fles van 28l naar 27l


    27/7/17 overhevelen schuimpoeder 45g toegevoegd + inhoud bokaal = 45g eikenchips +ganse fles


    Jack Daniel’s whisky en de 2 flessen samen gevoegd ik heb nu 30l


    Meting


    Fles1 groot 6.8bx


    Fles2 klein 6.5bx



    13/9/17 bottelen


    27l gebotteld SG1005


    Neus zeer goed whisky duidelijk merkbaar


    Zeer moutig


    Smaak begin wat waterachtig


    Maar daarna ook weer hier whisky duidelijk merkbaar


    Smaak blijft heel lang hangen schuim mooi en stabiel