Eerste zuurtje

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  • Recept in navolging van dit topic.
    Op aanraden van Steinie toch maar eens die Philly Sour uittesten van Lallemand. Met Brett gaan experimenteren zonder voldoende voorkennis of het juiste materiaal gaan we toch maar niet doen ;-) ...
    Ik ga voor een 'eenvoudig' receptje om de gistsmaak op de voorgrond te laten treden.
    Ook de hoppen zijn neutraal en we gaan niet te hoog in IBU's om dezelfde reden.
    Nog opmerkingen? ;-) ...

    BrouwHulp Recept uitdraai



    Basis

    OmschrijvingWaarde

    Kenmerk027

    Naam receptZonde Zuur #1

    Brouwdatum15/05/2021

    BierstijlBlond

    Volume47,4 l

    Begin SG1,063 SG

    Berekende kleur (Morey)8 EBC

    Berekende bitterheid (Tinseth)21 IBU

    Brouwzaalrendement80,0 %

    Kooktijd60 min.


    Water en brouwzouten

    HoeveelheidIngrediënt

    35,00 lWater uit Gr. Braamstraat + 0,50 g/10l Antioxin SBT

    1,50 gCaSO4

    9,50 mlMelkzuur

    27,61 lSpoelwater


    Waterprofiel behandeld water

    CaMgNaHCO3ClSO4

    75 mg/l7 mg/l14 mg/l132 mg/l41 mg/l103 mg/l


    Vergistbare ingrediënten

    HoeveelheidNaamMouterijKleur%

    9,00 kgPilsmoutWeyermann3 EBC75,0 %

    2,00 kgTarwemout. lichtWeyermann4 EBC16,7 %

    1,00 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC8,3 %


    Maischschema

    OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte

    Grens-amylase 60,0 °C1 min.10 min.3,2 l/kg

    Beta-amylase66,0 °C10 min.40 min.3,2 l/kg

    Alfa-amylase72,0 °C10 min.20 min.3,2 l/kg

    Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.3,2 l/kg


    Hop

    HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU

    25,0 gPerlepellets8,0%60 min.10,6 IBU

    3,4 gTetrahoppellets41,0%Bottelen7,4 IBU

    30,0 gCrystalpellets3,5%15 min.2,8 IBU


    Overige ingrediënten

    HoeveelheidNaamTypeGebruik

    10,00 gIers mosklaringsmiddelkoken


    Gist

    HoeveelheidNaamType

    55gPhilly Sour ()bovengist


    Vergisting

    KenmerkWaarde

    Starttemp. vergisting20,0 °C

    Max. temp. hoofdvergisting20,0 °C

    Eind temp. hoofdvergisting20,0 °C

    Eind SG hoofdvergisting1,011 SG

    Temp. nagisting24,0 °C

    Temp. lagering3,0 °C

  • Momenteel staat hier ook een biertje met philly sour te vergisten. Het duurde wel een hele tijd eer ik iets van beweging zag, waarschijnlijk omdat de gist eerst de simpele suikers gaat opgebruiken en melkzuur produceren om daarna pas er in te vliegen.

    Link naar mijn recept: https://share.brewfather.app/5SgnDV73XCMJJe

    Ik had wel ergens gelezen dat deze gist een nogal eentonig smaakprofiel geeft dus ga ik de batch splitsen en wat fruit (passievrucht en perzik) toevoegen.