Brewfather aanpassen waarder ph

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

 • Hallo iedereen.


  In de loop van deze week hoop een nieuw brouwsel te kunnen maken.

  Met de eerste twee brouwsels heb ik nog geen rekening gehouden met de ph.


  Maar met het volgende recept wil ik het wel eens proberen.

  Ik heb de waardes (van het leidingwater bekomen van de Watergroep) in de brewfather app ingegeven.


  Alleen is het nog Chinees voor me om te begrijpen wat ik moet doen om de waardes aan te passen.

  Mijn leidingwater heeft een ph van 5,97.


  Hieronder een printscreen van de app.

  Kan iemand me wegwijs maken ?


  Alvast

  bedankt.

 • pH aanpassen op uw eerste brouwsel is echt niet zo moeilijk, maar idd, het hoeft niet, het is eerder om je rendement te verhogen en geen kafsmaak/tannines uit uw bostel te logen tijdens het spoelen, doch of je er echt een betere smaak in je bier door krijgt (indien je bvb niet spoelt met water boven de 80°) valt te bezien denk ik. Ik heb het altijd al gedaan en ik heb ook al bieren gebrouwen die beter konden, dus zijn andere factoren qua mout-, hop- en gistkeuze misschien wel belangrijker. Indien je het niet ziet zitten de pH aan te passen zou ik het voorlopig niet doen. Ik heb het tijdens mijn eerste brouwseltje wel gedaan en met een gistopkweek van Westmalle gist en temperatuur gecontroleerd, dus begonnen gelijk "nen echten" (:smiling_face_with_halo::grinning_face_with_sweat:), maar ik leer nog alle dagen bij, dus.... Is echt goed gekomen, al was het gebruikte receptje niet echt een WM dubbel kloon, maar dat was toen bijzaak, het brouwen op zich was ook al leuk... :smiling_face_with_halo::grinning_face:

  "Bier is ook een schoonheidsproduct, als je er genoeg van gebruikt worden de minst mooie vrouwen (bijna) de mooiste..."

 • Dat is motiverend om te lezen... zelfs na jaren brouwen dus?

  Niet dat ik dacht trouwens bij brouwsel 11 al alles te weten ;)

  Mogelijkheden en keuzes te over, dus er ooit alles van kennen zal waarschijnlijk niet kunnen, ik wil dat zelfs niet, anders is de fun er af denk ik, ik blijf het hobbymatig beoefenen en geniet er nog elke dag van, denk dat dit een goede drijfveer is om het lang vol te houden, nog 42 jaar te gaan en vier ik (waarschijnlijk) mijn allerlaatste verjaardag met hopelijk nog een eigen gebrouwen biertje, 100 kaarsjes moet je nog altijd vieren denk ik hé, als we er geraken tenminste zonder al te veel 'schade'.... :smiling_face_with_smiling_eyes::clinking_beer_mugs:

  "Bier is ook een schoonheidsproduct, als je er genoeg van gebruikt worden de minst mooie vrouwen (bijna) de mooiste..."

 • Hieronder een printscreen van de app.

  Ik mis de printscreen?


  Ik ga er voor de gemakkelijkheid even van uit dat je gewoon je pH wil aanpassen en niet je watersamenstelling.


  Het is eigenlijk heel simpel, onderaan je scherm kan je toevoegen hoeveel melkzuur je wil gaan toevoegen bij de maisch. Let op dat je de concentratie juist hebt (hier is het meestal 80% melkzuur en geen 88%) en voer een hoeveelheid in tot de pH waarde bovenaan bij "Mash pH" tussen 5.2 en 5.4 pH zit. Dat is de hoeveelheid die je wil toevoegen aan je maisch. Je kan ook je spoelwater op dezelfde manier aanzuren.


  Let wel, het zijn indicatieve waarden. Ik heb al willen merken dat afhankelijk van moutsoort (vooral merk) en zelfs moment (de waarden van je waterleverancier zijn gemiddelden!) deze theoretische hoeveelheden er soms echt wel naast zitten. Oplossing : een goede pH meter kopen en je eens heel goed inlezen rond de beheersing van de pH van je maisch (zoals Serge ook al aanraadt). Je pH aanpassen zal de kwaliteit van je brouw verbeteren àls je je brouwproces voor de rest goed op orde hebt. Dan kan het, zoals Herman ook al zegt, net dat verschil maken met het rendement, eventuele kafsmaak verminderen (nog nooit geproefd eigenlijk), ...


  Maar pH beheersen is geen Brewing 101 meer, maar eerder master class brewing. Oxidatie beheersen, gecontroleerd vergisten en gedegen kennis van de ingrediënten lijken me betere stappen om eerst te nemen (en met meer resultaat ;-) )

 • Maar pH beheersen is geen Brewing 101 meer, maar eerder master class brewing. Oxidatie beheersen, gecontroleerd vergisten en gedegen kennis van de ingrediënten lijken me betere stappen om eerst te nemen (en met meer resultaat ;-) )

  Voila, da's wat ik ook wou zeggen sie Walter....! :grinning_face::thumbs_up:

  "Bier is ook een schoonheidsproduct, als je er genoeg van gebruikt worden de minst mooie vrouwen (bijna) de mooiste..."

 • De gegevens die ze je hebben doorgestuurd kan je ook terugvinden op de link die ik je heb doorgestuurd.

  Dit zijn de gegevens voor Diets-Heur:


  De PH is daar zelfs hoger nl 7,32 en die kan je in Brewfather ook ingeven ipv te laten berekeken.

  Maar zelf meet ik de PH ook nog eens na want de opgegeven waarde klopt niet altijd met wat er uit de kraan komt.

 • Al die water waardes fluctueren (hier in noord Limburg in ieder geval) nogal, sommige zelfs heel veel. Bijvoorbeeld over 2020:

  Sulfaat minimum 14, maximum 54, gemiddelde 34.

  De zuurgraad is hier wel vrij constant: min. 7,93, max. 8,12, gemiddeld 7.97


  Wat ik doe is uit gaan van de gemiddelde opgegeven waardes, maar heel nauwkeurig is dat dus niet. pH kun je nog zelf meten, maar al die andere waardes niet.

  Erg 'exacte wetenschap' is waterbehandeling dus niet met dergelijk onbetrouwbare gegevens.

 • pH kun je nog zelf meten, maar al die andere waardes niet.

  Wat ik me wel eens afvraag wat nu de invloed is van water aanpassing op de smaak van je bier.

  Is dat in een getal uit te drukken? In plaats van een 7 voor je bier wordt het dan een 8 of een 7,2?

  (Ter illustratie)


  Vergisten is de belangrijkste factor. En je maischprocess? En de rest?

 • Wat ik me wel eens afvraag wat nu de invloed is van water aanpassing op de smaak van je bier.

  Is dat in een getal uit te drukken? In plaats van een 7 voor je bier wordt het dan een 8 of een 7,2?

  (Ter illustratie)


  Vergisten is de belangrijkste factor. En je maischprocess? En de rest?

  Dat vraag ik me ook af. Ik heb nu een aantal brouwsels met waterbehandeling geëxperimenteerd. Ik ga dit nu eens een paar brouwsels achterwege laten, en kijken of ik achteruitgang merk.


  Ik denk dat het er op uit gaat draaien dat ik straks alleen een klein beetje calcium chloride en wat melkzuur ga toevoegen. Maar eerst maar eens een paar verschillende bieren die ik al eerder heb gebrouwen nog eens helemaal zonder waterbehandeling brouwen.


  Hieronder het waterprofiel hier.


  Misschien ook wel interessant en leerzaam om van degenen die daar meer ervaring mee hebben, om eens te horen wat jullie zouden adviseren om aan dit water toe te voegen!

 • Wat ik doe is uit gaan van de gemiddelde opgegeven waardes, maar heel nauwkeurig is dat dus niet. pH kun je nog zelf meten, maar al die andere waardes niet.

  Erg 'exacte wetenschap' is waterbehandeling dus niet met dergelijk onbetrouwbare gegevens.

  Niet vergeten dat ongeveer 50% van je mineralen in je bier uit de mout zelf komen
  Hieronder de gemiddelde minerale samenstelling die je krijgt als je een 12°P (1049SG) wort zou maken in gedestilleerd water.
  Enige nuance is dus wel belangrijk, het komt echt niet op die enkele mg/l aan hoor.
  Pas als je echt je brouwater in een bepaalde richting gaat sturen ga je een werkelijk verschil beginnen proeven.
  Dus niet door vb je minerale concentratie aan Cl of SO4 in brouwwater met 10mg/l te vermeerderen of verminderen.

 • Ik kan uiteraard alleen voor mezelf praten maar het veranderen van de hoeveelheid calcium, magnesium en dergelijke heeft volgens mij niet zo'n grote invloed op je bier. Tenzij je de extremen gaat opzoeken natuurlijk.


  Wat voor mij wel een invloed heeft, maar ik heb water van 42°F hardheid (vloeibare pleisterkalk), is het aanzuren van mijn beslag. Maar ik moet wel of ik geraak met een blond bier niet onder de pH6. Het zit hem niet zozeer in de smaak maar eerder in het verdere verloop van het brouwproces (maischrendement, uitvlokken eiwitten, ...)

 • Watersamenstelling heeft wel degelijk een effect op de smaak en mondgevoel, vergelijk maar eens een spa met chaudfontaine of evian.

  Dit gezegd zijnde, de temperatuur van vergisting en het minimaliseren van oxidatie heeft een vee(eeeee)l groter effect op het eindresultaat en dit zou dus ook de eerste focus moeten zijn voor beginnende brouwers. Die waterchemie is goed voor een finishing touch te geven, maar dan moet al de rest ook al wel in orde zijn.

 • Toevallig in het nieuwste nummer van BYO een lijst van prioriteiten voor beginnende brouwers:


 • Grappig, gisteren schreef ik 'Ik denk dat het er op uit gaat draaien dat ik straks alleen een klein beetje calcium chloride en wat melkzuur ga toevoegen'.


  Nu lees ik in het BYO artikel over waterbehandeling: 'Get a water report or test your water, make sure you’re in the 50–100 ppm range for calcium and your beer should be fine.'.


  Nog niet zo'n raar idee kennelijk :grinning_face:

 • Grappig, gisteren schreef ik 'Ik denk dat het er op uit gaat draaien dat ik straks alleen een klein beetje calcium chloride en wat melkzuur ga toevoegen'.


  Nu lees ik in het BYO artikel over waterbehandeling: 'Get a water report or test your water, make sure you’re in the 50–100 ppm range for calcium and your beer should be fine.'.


  Nog niet zo'n raar idee kennelijk :grinning_face:

  In Brouwhulp hebt je ook de optie water aanpassen op basis van pH en Cl/SO4. Dus idd zuur en CaCl2 en soms wat CaSO4. Dat pakt meestal erg goed uit. Alleen als je erg hard water hebt kom je in het demiwater gebeuren en dan ook evt andere zouten toevoegen. Brewfather is wat meer specifiek in brouwzouten maar ik check toch nog altijd ff met Brouwhulp of het in de range ligt:beaming_face_with_smiling_eyes:

 • We hebben een iets uitgebreider profiel met heel veel metingen dit ziet er beter uit. Waar haal je dit vandaan? Of is dat alleen voor jullie gemeentes?

  Het schermpje wat je ziet is van mijn brouwprogramma. De gegevens komen van waterleiding maatschappij Vitens, waar wij het water van krijgen.

 • Dan lijkt je Ca waarde wat laag? 36 en bij ons 64-70

  Als 50-100 optimaal is dan zitten we hier goed.

  Nou.... als je het Cl of SO4 gehalte wilt verhogen met de betreffende calciumzouten dan krijg je mogelijk een probleem met Ca, afhankelijk van het biertype. Verdunnen met RO/Demi water is dan een optie. Doe ik soms ook (lagers). Hier zit ik met Ca 50 mg/l en hardheid 8 D graden

 • Voorlopig niet, brouwen en leren brouwen is nog prio 1.

  Ok, ook gezien de eerdere berichten. Maar ik brouw regelmatig hetzelfde recept (Alt, Kolsch, Lager) en experimenteer dan met gist, hopjes en zo ook brouwzouten. Nou....SO4 en Cl maakt in de smaakbeleving wel degelijk uit bij behoorlijke zout verschillen, natuurlijk wel met hetzelfde gist. Brouwhulp is daarin wat duidelijker en eenvoudiger als BF

 • Dit zijn de gegevens voor Diets-Heur:

  Hier is een tabel met waterwaarden voor Koersel. Eén van de 4 waterproduktiecentrums voor Koersel.

  Ik zie dat er soms grote veschillen in zitten.

  Calcium 134,85 naar 30,7

  Magnesium 16,06 naar 7,65

  Natrium 11,43 naar 56,39

  Cloride 50,38 naar 24,34

  Sulfaat 45,82 naar 91,07

  Zuurtegraad 7,32 naar 8,08

  De hardheid is gemiddeld 10-15°F


  Heeft dit grote invloed op het uiteindelijke bier?


  vlaamshobbybrouwforum.be/index.php?attachment/4810/

 • Ok, ook gezien de eerdere berichten. Maar ik brouw regelmatig hetzelfde recept (Alt, Kolsch, Lager) en experimenteer dan met gist, hopjes en zo ook brouwzouten. Nou....SO4 en Cl maakt in de smaakbeleving wel degelijk uit bij behoorlijke zout verschillen, natuurlijk wel met hetzelfde gist. Brouwhulp is daarin wat duidelijker en eenvoudiger als BF

  Adri als waterspecialist van beroep heeft dat heel goed in elkaar gezet. Brouwhulp loopt op een aantal dingen wat achter, maar de waterbehandeling daarin is stukken beter als in Brewfather. Mengen van twee waterbronnen is ook geen enkel probleem. Zit echt goed in elkaar.


 • Hebben deze wisselende watersamenstelling een invloed op je bier, uiteindelijk wel, zeker de grote verschillen in Na gehalte ( benadrukt de zoetigheid van je bier) en zeker als je naar je naar je Cl/SO4 ratio kijkt die kan dus zowel 1.1 als 0.26 zijn voor je brouwwater
  Een zulk groot verschil in CL SO4 ratio ga je zeker proeven.