Session NEIPA

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  • Voor tijdens de zomer ga ik een poging doen een soort van NEIPA te brouwen. Ik wil hem bovendien laag in alcohol houden zodat het een echte doordrinker wordt. Toch wil ik genoeg backbone krijgen. Zou dit mogelijk zijn zonder bvb met lactose aan te zoeten?

    De uiteindelijke brouwdatum zal ergens einde mei worden.

    Summer's in Session

    Session India Pale Ale

    3.7% / 9.2 °P

    All Grain

    Hopcat / Brew Monk 30L

    70% efficiency

    Batch Volume: 20 L

    Boil Time: 60 min


    Mash Water: 16.49 L

    Sparge Water: 10.63 L @ 78 °C

    Total Water: 27.12 L

    Boil Volume: 23.88 L

    Pre-Boil Gravity: 1.034

    Vitals

    Original Gravity: 1.037

    Final Gravity: 1.009

    IBU (Tinseth): 53

    Color: 7.3 EBC


    Mash

    Temperature — 67 °C60 min


    Malts (3.33 kg)

    1 kg (30%) — Thomas Fawcett Pale Malt, Maris Otter — Grain — 5.9 EBC

    1 kg (30%) — The Swaen Swaen Pilsner — Grain — 3.7 EBC

    800 g (24%) — The Swaen WhiteSwaen Classic — Grain — 3.9 EBC

    320 g (9.6%) — Oats, Flaked — Grain — 2 EBC

    210 g (6.3%) — Weyermann Carahell — Grain — 25.5 EBC


    Hops (200 g)

    10 g (18 IBU) — Simcoe 13% — Boil60 min

    4 g (2 IBU) — Amarillo 9.2% — Boil5 min

    4 g (2 IBU) — Citra 12% — Boil5 min

    4 g (3 IBU) — Ekuanot 15% — Boil5 min

    4 g (2 IBU) — Simcoe 13% — Boil5 min

    30 g (5 IBU) — Amarillo 9.2% — Aroma30 min hopstand

    30 g (7 IBU) — Citra 12% — Aroma30 min hopstand

    30 g (9 IBU) — Ekuanot 15% — Aroma30 min hopstand

    21 g (5 IBU) — Simcoe 13% — Aroma30 min hopstand

    16 g — Amarillo 9.2% — Dry Hop5 days

    16 g — Ekuanot 15% — Dry Hop5 days

    16 g — Citra 12% — Dry Hop4 days

    15 g — Simcoe 13% — Dry Hop4 days

    Hopstand at 77 °C


    Miscs

    5.263 g — Calcium Chloride (CaCl2) — Mash

    0.105 g — Canning Salt (NaCl) — Mash

    0.842 g — Epsom Salt (MgSO4) — Mash

    0.947 g — Gypsum (CaSO4) — Mash

    4 ml — Lactic Acid 80% — Mash

    1.726 ml — Lactic Acid 80% — Sparge

    1.053 items — Whirlfloc — Boil15 min

    2.105 g — Yeast Nutrients — Boil15 min

    Yeast

    1 pkg — Lallemand (LalBrew) Voss Kveik 77%


    Fermentation

    Primary — 25 °C2 days

    Primary — 28 °C1 days

    Primary — 30 °C1 days

    Secondary — 15 °C5 days

    Cold Crash — 2 °C7 days


    Carbonation: 2.7 CO2-vol


    Water Profile


    Ca2+ 123 Mg2+ 10 Na+ 15 Cl- 132 SO42- 92 HCO3- 139



  • Persoonlijke bevinding: De overweldigende smaak van de dryhop mindert pas na een aantal maanden, als je niet van plan bent hem langer te bewaren kun je wel wat besparen op je aromahoppen. De aromahoppen op je hopstand en in de laatste 5 minuten zullen vooral pas later naar boven komen en zorgen er voor dat je bier nog steeds complex aanvoelt eens de dryhopping wat wegtrekt - wat niet in de eerste maanden zal zijn. (en 20 liter lekker bier is gauw verorberd).


    - indien dit geen steek houd, laat het me zeker weten :D, dan is het teken dat ik verkeerde conclusies aan het trekken ben -