Giststarter maken met magneetroerder

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

 • Ik ben bezig met een giststarter te maken om maandag te brouwen

  Normaal gebruik ik een 2 liter erlenmeyer om mijn gist op te schalen , maar brewfather zegt opschalen met 2 liter wort , dus een erlenmeyer van 3 liter

  Deze krijg ik dus niet aan het ronddraaien met een roervlo van 5cm , de vlo wil niet op de magneten gaan liggen

  Met veel mezerie gaat het tenslotte wel om de magneet op de juiste plaats te krijgen , maar dan wil mijn magneet roerder niet in beweging komen , er komt gewoon een piepend geluid uit , of ik moet hem vollen bak zetten , dan begint hij te draaien maar vliegt de vlo langs de zijkant.

  Met veel moeite om draaiende te krijgen heb in een kleine vlo van 3 cm er in gedaan en staat nu te draaien , maar de kolk is te klein naar mijn gedacht

  Hoe doen jullie het met een grote erlenmeyer (3 liter) op de magneetroerder of gaat dat niet en is het beter 2x op te schalen in een 2 liter ?

  Normaal doe ik het ook in 2x maar heb nu beslist om maandag te brouwen dus moet het in 1x gebeuren

 • Als ik mijn roervlo in een lege erlenmeyer 2L leg en op de magneetroerder zet, gaat de vlo direct naar het midden. Om geen storend gerammel te hebben van de draaiende vlo doe ik een klein stukje siliconeslang van 1,5cm over de vlo.

  Een starter voor 44L wort is hier 1,8L en de laatste 300ml gaat er de morgen van de brouwdag bij.

  Starter bevind zich dan nog in de groeifase zodat de hoofdgisting direct begint na het toevoegen. Afgieten heb ik nog nooit gedaan omdat ik dat niet nodig vind.


 • De starter zal mislukt zijn , gisteren namiddag gemaakt en nu doet die nog steeds niets , er komt nog geen 1 belletje naar boven , ik zal ergens een fout gemaakt hebben , nog nooit tegengekomen dat hij niet aan het gisten slaat

  Het is de Wyeast 1762 Abdij II , datum te gebruiken voor 27/05/2021

  Wat ik gedaan heb is gistvoeding (6gr) bij gedaan de Vitamon Cerevisae en ik denk dat ze bedoelen bij doen in de giststarter , is dat wel zo , misschien beter niet gedaan ?


  Addition of 10-30 g/100 L to the pitching yeast prior to fermentation start. Dependent on the respective application

  process and on yeast vitality, we recommend addition already during yeast propagation to prevent deficiencies and

  probable fermentation difficulties.


  Als ik morgen nog wil brouwen zal ik droge gist moeten halen , is er een vervanger voor deze , de M 47 ? • De starter zal mislukt zijn ,

  Het is de Wyeast 1762 Abdij II , datum te gebruiken voor 27/05/2021

  Wat ik gedaan heb is gistvoeding (6gr) bij gedaan de Vitamon Cerevisae en ik denk dat ze bedoelen bij doen in de giststarter , is dat wel zo , misschien beter niet gedaan ?

  Met 6 gram op het begin van een starter (ik vermoed 1L of minder) heb je uw gist gewoon vergiftigd) Geen wonder dat die niet wil beginnen.

 • Het hoofdbestanddeel is DAB en 6 g op een liter is dan wel erg zout voor het gist.

  Starter was 2 liter , maar morgen wordt er toch gebrouwen en vlug eens tot bij BMS (is maar 5 km) achter 3 zakjes droge gist

  Maar ik dacht 10-30gr/100L , als ik 30 neem en deel door 5 is 6 gr voor 20 liter , maar ze bedoelen toch dat je het moet bij je starter doen of niet :thinking_face:

 • Ik begin met 50ml en daarin gaan 3 druppels olijfolie + minder dan 0,1 g gistvoeding.

  Zodra dat goed bezig is met gusten, meestal een dag later gaat er 200ml vers steriel wort bij en dan mag er 0,2 g gistvoeding bij.


  Doe je er meer in dan verstoor je de balans binnenin de gistcel en loop je kans op volledig stilvallen, ook de groei.

  Beginnen met 2000 ml dan verzuip je de gist, zodat die helemaal het noorden kwijt is.

 • Starter was 2 liter , maar morgen wordt er toch gebrouwen en vlug eens tot bij BMS (is maar 5 km) achter 3 zakjes droge gist

  Maar ik dacht 10-30gr/100L , als ik 30 neem en deel door 5 is 6 gr voor 20 liter , maar ze bedoelen toch dat je het moet bij je starter doen of niet :thinking_face:

  Ik gebruik wyeast gistvoeding en daar is de aanbeveling “ half teaspoon” op 5 gallon (ca 2 gr per 20l).

  Ik schaal ook op, meestal 2 stappen en laat de starter niet bezinken, gewoon volledig in het gistingsvat. Dan gaat de niet verbruikte gistvoeding ook mee. De wort voor de starter is zelf gebrouwen en geen gedroogde wort.

 • Ik gebruik wyeast gistvoeding en daar is de aanbeveling “ half teaspoon” op 5 gallon (ca 2 gr per 20l).

  Ik schaal ook op, meestal 2 stappen en laat de starter niet bezinken, gewoon volledig in het gistingsvat. Dan gaat de niet verbruikte gistvoeding ook mee. De wort voor de starter is zelf gebrouwen en geen gedroogde wort.

  Ik gebruik deze gistvoeding ook, in een starter 0,5 gram bij de eerste opschaling, 0,5 gram bij de tweede en 1 gram bij de derde. Ik giet de giststarter wel af en voeg nog eens 2 gram gistvoeding toe aan het wort 10 min. einde koken (voor 20 liter).

 • Met 6 gram op het begin van een starter (ik vermoed 1L of minder) heb je uw gist gewoon vergiftigd) Geen wonder dat die niet wil beginnen.

  Vooral het stukje lezen van de 3% DAP toevoeging op het droog extract, en wat de gevolgen zijn op de gist groei
  (dat is dus grofweg 3 gr /l pure DAP!!!)

  Hoeveel gistvoeding en welk volume starter heb je nodig?

  Je kunt niet ongestraft gistvoeding blijven toevoegen aan je starter om een bepaalde hoeveelheid gist te kweken. Voeg je teveel DAP of een andere gistvoeding toe, dan kan de concentratie te hoog worden voor de gist waardoor de groei vertraagt of zelfs geheel niet op gang komt. Hetzelfde geldt voor de dichtheid van het wort van de starter. Het best kun je een starter maken met een dichtheid van ongeveer 1040. Dit komt ongeveer neer op 100 gram moutextract in 1 liter water. Een concentratie waarin de gist goed gedijt is 3 tot 5 g YeastVit per liter giststarter.


  De grootte van je giststarter hangt af van of je een ondergister of een bovengister gebruikt, of je uitgaat van een propagator pak of een activator pak en of je je starter roert met een magneetroerder, continu belucht of gewoon weg zet. Je kunt berekenen hoe groot je starter moet zijn met BrouwHulp, de pitch rate calculator van MrMalty (tip: in het tapblad Preferences kun je aangeven in welke eenheden je de berekeningen wilt uitvoeren) of die van Wyeast. In BrouwHulp kun je ook berekeningen uitvoeren aan getrapte giststarters (dus twee of drie kleine giststarters achter elkaar maken in plaats van een grote).

  Dus makkelijk tot 3 gr/l zuivere DAP en zelfs tot >5 gr/l als er in je gistvoeding ook nog een groot deel gistcelwanden zitten zoals vb bij de Vitamon Cerviea.

 • Als ik gist opschaal uit flesje bv. Westmalle Tripel schaal ik op eerst 50 lm dan 100ml, 200ml, 400ml, 800ml enz.... tot ongeveer 10 % van de bathvolume. Ik weet niet hoeveel gistcellen er inzitten, maar ooit ergens gelezen dat 10% voldoende is. Maar hoe maak je een giststarter met gekochte vloeibaar Wyeast gist? Berwfather geeft bv. aan giststarter 2 liter. Vertrek je dan direct met 2L wort. Of doe je ook tussenstappen?