Hey allemaal!
Ik heb net m'n 2e biertje overgeheveld naar m'n lagervat en het volume en de SG gemeten. Na deze gegevens opgeslagen te hebben in brouwhulp vind ik het toch raar dat mijn voorspellingen nooit echt kloppen. Enkel het volume na vergisting klopt. Ik houd (na overhevelen, met de veronderstelling dat ik 1 liter gistdepot heb laten zitten) 27.5 liter over. En de voorspelling was 28.5 naar gistingsvat dus dit klopt.
Ik had oorspronkelijk een recept met brouwzaalrendement 75%, dus met een begin SG van 1.036. Dit was echter na meting 1.060.
Als ik het brouwzaalrendement echter aanpas naar 95% kom ik wel deze SG uit. Maar dat lijkt me een beetje hoog.
De enige fout die ik kan bedenken is dat ik de rijstvlokken eerst gekookt heb in 6 liter water. Ik heb 27L water gebruikt + 12.7L spoelwater.
Hoe pas ik dit aan in brouwhulp zodat deze 6L meegerekend wordt, de voorspelde beginSG 1.060 blijft en ook het eindvolume naar gistingsvat (dus 28.5L) blijft kloppen?
Alvast bedankt!
Lowie
BrouwHulp Recept uitdraai
Basis
Omschrijving/th> | Waarde/th> |
---|---|
Kenmerk/td> | /td>/tr> |
Naam recept/td> | Vedett kloon/td>/tr> |
Brouwdatum/td> | 04-02-2021/td>/tr> |
Bierstijl/td> | Pils(ener)/td>/tr> |
Volume/td> | 30,0 l/td>/tr> |
Begin SG/td> | 1,036 SG/td>/tr> |
Berekende kleur (Morey)/td> | 7 EBC/td>/tr> |
Berekende bitterheid (Tinseth)/td> | 26 IBU/td>/tr> |
Brouwzaalrendement/td> | 95,0 %/td>/tr> |
Kooktijd/td> | 60 min./td>/tr> |
Water en brouwzouten
Hoeveelheid/th> | Ingrediënt/th> |
---|---|
27,00 l/td> | Water uit Snellegem/td>/tr> |
4,20 ml/td> | Fosforzuur/td>/tr> |
12,67 l/td> | Spoelwater/td>/tr> |
Waterprofiel behandeld water
Ca/th> | Mg/th> | Na/th> | HCO3/th> | Cl/th> | SO4/th> |
---|---|---|---|---|---|
47 mg/l/td> | 4 mg/l/td> | 86 mg/l/td> | 257 mg/l/td> | 68 mg/l/td> | 99 mg/l/td>/tr> |
Vergistbare ingrediënten
Hoeveelheid/th> | Naam/th> | Mouterij/th> | Kleur/th> | %/th> |
---|---|---|---|---|
5,70 kg/td> | Pilsmout/td> | Dingemans/td> | 3 EBC/td> | 91,3 %/td>/tr> |
0,54 kg/td> | Rijstvlokken/td> | Supermarkt/td> | 2 EBC/td> | 8,7 %/td>/tr> |
Maischschema
Omschrijving/th> | Temperatuur/th> | Stap tijd/th> | Rust tijd/th> | Beslagdikte/th> |
---|---|---|---|---|
/td> | 50,0 °C/td> | 1 min./td> | 10 min./td> | 4,3 l/kg/td>/tr> |
/td> | 60,0 °C/td> | 10 min./td> | 30 min./td> | 4,3 l/kg/td>/tr> |
/td> | 70,0 °C/td> | 10 min./td> | 30 min./td> | 4,3 l/kg/td>/tr> |
/td> | 78,0 °C/td> | 10 min./td> | 5 min./td> | 4,3 l/kg/td>/tr> |
Hop
Hoeveelheid/th> | Naam/th> | Type/th> | % alfazuur/th> | Kooktijd/toevoeging/th> | IBU/th> |
---|---|---|---|---|---|
16,2 g/td> | Magnum/td> | pellets/td> | 9,7%/td> | 60 min./td> | 12,8 IBU/td>/tr> |
45,0 g/td> | Styrian Goldings/td> | bellen/td> | 2,6%/td> | 30 min./td> | 6,6 IBU/td>/tr> |
45,0 g/td> | Saaz/td> | bellen/td> | 5,3%/td> | 10 min./td> | 6,4 IBU/td>/tr> |
Overige ingrediënten
Hoeveelheid/th> | Naam/th> | Type/th> | Gebruik/th> |
---|---|---|---|
2,00 g/td> | Iers mos/td> | klaringsmiddel/td> | koken/td>/tr> |
Gist
Hoeveelheid/th> | Naam/th> | Type/th> |
---|---|---|
46,0 g/td> | SafLager West European Lager (S-23)/td> | ondergist/td>/tr> |
Vergisting
Kenmerk/th> | Waarde/th> |
---|---|
Starttemp. vergisting/td> | 12,0 °C/td>/tr> |
Max. temp. hoofdvergisting/td> | 0,0 °C/td>/tr> |
Eind temp. hoofdvergisting/td> | 13,0 °C/td>/tr> |
Eind SG hoofdvergisting/td> | 1,016 SG/td>/tr> |
Schijnbare vergistingsgraad/td> | 55,3%/td>/tr> |
Start nagisting/td> | 20-02-2021/td>/tr> |
Temp. nagisting/td> | 2,0 °C/td>/tr> |
Temp. lagering/td> | 0,0 °C/td>/tr> |