Vraagje over brewfather en of Brouwhulp.
Bij het ingeven van een recept geeft een program een eind SG waarde. Ongeacht rekening te houden met het maischschema. Het verband tussen vergistbare en onvergistbare suikers geeft geen verschil in het eind resultaat van het SG in het program. Als ik maisch test ik het beslag op het einde van 72° met jodium tinctuur. Meestal zit er nog zetmeel in de graankorrels en verleng ik de maischtijd waardoor het SG waarde licht stijgt maar dat geeft alleen maar meer onvergistbare suikers waardoor het eind SG hoger komt te liggen, soms 6 eenheden. Omdat ik in het verleden al verschillende keren gusher en bommetjes heb gehad, weet ik nooit wanneer het volledig is uit gegist. Zelf als de SG na 2 weken niet veranderd. Ik gebruik meestal het aangegeven bottelsuiker en een beetje F2 of CBC-1.
Waarom een jodiumtest doen als het meestal onvergiste suikers oplevert of zoeter bier.