Grolsch Kruidige Tripel kloon

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum


  • - no title specified

    Naam bier

    Grolsch Kruidige Tripel

    Ingrediënten

    Resultaten

    Benadering adjunct

    Brouwdag

    zondag 29 november 2020

    Ingrediënt

    %

    Gewicht (kg)

    OG

    1,071

    OG

    1,061

    Volume bottelen

    Pils

    55

    1,305

    FG

    1,014

    FG

    1,012

    Inhoud

    Aantal

    Inhoud (liter)

    Tarwe

    20

    0,475

    ABV

    7,8%

    ABV

    6,6%

    0,33

    5

    1,65

    Roggebloem

    10

    0,237

    ABV na priming

    8,3%

    ABV na priming

    7,1%

    0,375

    15

    5,63

    Dextrose

    10

    0,237

    Kleur

    5

    EBC

    Adjunct per liter

    26,82

    g

    0,5

    0

    0,00

    Cara 20

    5

    0,119

    Bitterheid

    26,0

    IBU

    ABV adjunct

    1,7%

    0,75

    0

    0,00

    ABV totaal

    8,8%

    Extra volume

    0,90

    Procesgegevens

    AA

    83%

    Totaal volume

    8,18

    Water beslag

    6,01

    liter

    Water spoelen

    6,01

    liter

    Parameters bier

    Extra water

    liter

    ABV (totaal)

    8,3%

    Totaal water

    12,02

    liter

    Carbonatie

    2,85

    Totaal

    100

    2,373

    Volume beslag

    7,41

    liter

    Gist

    BE-256

    % suiker

    10%

    Wort na spoelen

    Wort na spoelen

    Attenuatie gist

    80%

    Hoeveelheid

    10,59

    liter

    Hoeveelheid

    10,59

    liter

    Attenuatie override

    JA

    Andere toevoegingen

    SG

    1,051

    SG

    1,051

    Attenuatie manueel

    80%

    UltraMoss

    0,9

    gram

    Wort na adjunct

    Alcohol tolerantie

    11%

    Gistvoeding

    1,0

    gram

    Hoeveelheid

    10,71

    liter

    Beslagdikte

    2,81

    liter/kg

    Diammoniumfosfaat

    7,1

    gram

    SG

    1,058

    Priming

    8,02

    g/l

    Rijsthulzen

    50,0

    gram

    Wort na koken

    Wort na koken

    Bottelen

    65,57

    g

    Kardemom

    4,0

    gram

    Hoeveelheid

    8,56

    liter

    Hoeveelheid

    8,45

    liter

    ABV priming

    0,5%

    Koriander

    8,0

    gram

    OG

    1,073

    OG

    1,062

    ABV recept

    7,8%

    Citroengras

    8,0

    gram

    Afname wort voor starters

    Afname wort voor starters

    IBU

    26

    Hoeveelheid

    8,56

    liter

    Hoeveelheid

    8,45

    liter

    Gewicht hop

    9

    gram

    Mash

    Tijd

    OG

    1,073

    OG

    1,062

    Absorptie hop

    0,07

    liter

    59

    °

    20

    Wort met starter

    Wort met starter

    Secundaire lagering

    JA

    gram

    65

    °

    40

    Hoeveelheid

    8,81

    liter

    Hoeveelheid

    8,70

    liter

    72

    °

    30

    OG

    1,071

    OG

    1,061

    Parameters proces

    90,00

    Wort met adjunct

    Efficiëntie

    80%

    Hoeveelheid

    8,85

    Vermogen

    1600,0

    °Pt calculator

    OG

    1,070

    Verdamping

    2,1

    l/h

    SG

    1,015

    Hoeveelheid na fermentatie

    Kooktijd

    60,0

    minuten

    °Pt

    3,826

    g/100g

    Hoeveelheid

    8,33

    liter

    Starter wort

    0,0

    liter

    FG

    1,014

    Starter volume

    0,25

    liter

    Hop

    Alpha

    Gewicht

    IBU

    Tijd

    Parameters gist: volledig wort

    Suikers stapsgewijs

    Merkur

    10,4

    9

    26

    60

    OG

    17,2

    °Plato

    14,9

    Pitch rate

    0,75

    0,71

    Gistcellen

    113,5

    1,00E+09

    92,0

    Droge gist

    5,7

    gram

    4,6

    Slurry

    39,7

    ml

    32,2

    Bottelgist

    0,41

    gram

    0,41


    Verdere nota's:

    • Ik heb eerst de roggebloem in een afzonderlijke cereal mash verwerkt met een glucanase rust op 45°. Ik raad ook aan om dit een flink eind te laten rusten op 55° om de proteines af te breken, vooraleer naar de omzettingstemperatuur te gaan. Daarna de cereal mash nog eens koken.
    • Voor de rest gewoon 66°C en 72°C stappen.
    • Waarschijnlijk niet duidelijk: kruiden meekoken in laatste 10 minuten

    Buy a man a beer, and he wastes an hour. Teach a man to brew, and he wastes a lifetime.

    Edited once, last by chthon: Extra uitleg ().

  • Aanvullingen na bottelen en proeven:

    • Mijn vrouw en ik zijn er dol op, past zeer goed bij kruidig eten
    • Volgende keer misschien wel, voor een beter evenwicht
      • 0.375 g/l kardemom
      • 1.25 g/l gemalen koriander
      • 1.25 g/l citroengras
    • De bitterheid is ideaal

    Buy a man a beer, and he wastes an hour. Teach a man to brew, and he wastes a lifetime.

  • Tannhauser : Ik weet dat er veel mensen zijn die dit vloeken in de kerk vinden, maar voor mij is het een heel drinkbaar bier met deze hoeveelheden kruiden. Het smaakt naar bier en niet naar limonade bvb (wat ik eens gehad heb met een van Het Uiltje, Lime Sour Saison, of zoiets).


    Wat de hoeveelheid betreft, ik brouw altijd maar tussen 20 en 28 flesjes. Bij deze ben ik wel een liter kwijt geraakt aan trub door de rogge. Volgende keer proberen met niet alleen een beta-glucanase rust, maar ook een proteine rust. De rogge kwam eigenlijk van pure roggebloem, niet van roggemout.

    Buy a man a beer, and he wastes an hour. Teach a man to brew, and he wastes a lifetime.

  • Hahaha.... geeft niets, ieder zo zijn voorkeuren. Zelf vind ik kardamon heel snel te overheersend.

    Zelf heb ik in een Brugse Zot kloon wel eens 0,2 gr kardamon in 20 L, 5 min meegekookt en was voor mij al te veel.

    En bij wat grotere stortingen ongemout pas ik al sinds een tijdje een 55C rust toe (endo peptidase) ipv 50 C naar volle tevredenheid. Maar ik vraag me af of de hoeveelheid trub er door zal verminderen

  • Welke hop heb je gebruikt? 9 gr op 5 liter? Alle hop van begin koken? Kardemom 5 of 10 minuten mee koken?

    't Staat een beetje door elkaar, maar rechtsonder staat de hop, tijd en IBU. Ik denk dat iedere vrij neutrale bitterhop voldoet. Ik gebruik Merkur omdat ik een paar jaar terug eens een halve kilo bij 't Hoppecruyt heb gekocht.


    Kooktijden van de kruiden is 10 minuten voor einde kook. En de hoeveelheid is voor 8 liter, zie linksboven op recept.

    Buy a man a beer, and he wastes an hour. Teach a man to brew, and he wastes a lifetime.

Ook je aankopen bij deze winkels kan je doen via Trooper. Je steunt het forum en zorgt mee voor een reclamevrij forum :thumbup:Klik op de naam om naar de Trooper pagina te gaan.


Brouwland   AliExpress  Bol.com   Coolblue