Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  • Hallo Iedereen Ik probeer een chimay tripel na te brouwen. Er wordt bloem gebruikt in onderstaand recept ,is er een bepaald maischschema voor of kan onderstaand schema gebruikt worden? De bloem is tarwebloem veronderstel ik ?Is er een alternatief voor de bloem? Verschillende vragen voor een maandag.
    Maar alvast bedankt.


    Gr. Peter


    BrouwHulp Recept uitdraai

    Basis

    Omschrijving

    Waarde

    Kenmerk

    Naam recept

    chimay tripel 04/04/2020

    Brouwdatum

    04-04-2020

    Bierstijl

    Tripel

    Volume

    24,0 l

    Begin SG

    1,081 SG

    Berekende kleur (Morey)

    9 EBC

    Berekende bitterheid (Tinseth)

    30 IBU

    Brouwzaalrendement

    75,0 %

    Kooktijd

    90 min.

    Water en brouwzouten

    Hoeveelheid

    Ingrediënt

    25,00 l

    Water uit Gemeente Mol "De Meer"

    1,90 g

    CaCl2

    2,40 g

    CaSO4

    7,30 ml

    Melkzuur

    9,98 l

    Spoelwater

    Waterprofiel behandeld water

    Ca

    Mg

    Na

    HCO3

    Cl

    SO4

    61 mg/l

    2 mg/l

    24 mg/l

    104 mg/l

    31 mg/l

    64 mg/l

    Vergistbare ingrediënten

    Hoeveelheid

    Naam

    Mouterij

    Kleur

    %

    5,00 kg

    Chateau Pilsen 6RW

    Castle Malting

    3 EBC

    69,9 %

    0,72 kg

    bloem

    Supermarkt

    0 EBC

    10,1 %

    0,28 kg

    Premium pilsmout

    Weyermann

    2 EBC

    3,9 %

    0,20 kg

    GoldSwaen Munich Light

    De Swaen

    13 EBC

    2,8 %

    0,11 kg

    Cara-mout

    Thomas Fawcett and Sons

    30 EBC

    1,5 %

    0,84 kg

    Witte kandijbrokken

    Arsegan

    0 EBC

    11,7 %

    Maischschema

    Omschrijving

    Temperatuur

    Stap tijd

    Rust tijd

    Beslagdikte

    1 stap

    63,0 °C

    2 min.

    90 min.

    4,0 l/kg

    2de

    65,0 °C

    7 min.

    20 min.

    4,0 l/kg

    Hop

    Hoeveelheid

    Naam

    Type

    % alfazuur

    Kooktijd/toevoeging

    IBU

    25,5 g

    Tettnanger

    pellets

    3,3%

    90 min.

    9,6 IBU

    17,0 g

    Brewers Gold

    pellets

    6,8%

    first wort hop

    14,5 IBU

    21,0 g

    Tettnanger

    pellets

    3,3%

    30 min.

    5,7 IBU

    Overige ingrediënten

    Hoeveelheid

    Naam

    Type

    Gebruik

    7,20 g

    Sinaasappelschil, zoet

    specerij

    koken

    Gist

    Hoeveelheid

    Naam

    Type

    1,0 l + 2,0 l getrapte starter

    Belgian Ale Yeast (1214)

    bovengist

    Vergisting

    Kenmerk

    Waarde

    Starttemp. vergisting

    20,0 °C

    Max. temp. hoofdvergisting

    23,0 °C

    Eind temp. hoofdvergisting

    23,0 °C

    Eind SG hoofdvergisting

    1,000 SG

    Schijnbare vergistingsgraad

    100,0%

    Temp. nagisting

    0,0 °C

    Temp. lagering

    0,0 °C

  • Die bloem lijkt me een alternatief voor het tarwezetmeel dat sommige paters graag gebruiken. Als je dat niet meteen vindt, of wil kopen voor die hoeveelheid, zou ik dat vervangen door deftige tarwevlokken. Dan heb je tenminste brouwtarwe in plaats van baktarwe in je stort, en dus flink wat minder eiwitten

  • Die gewone bloem, da's is enkel om $$'s te besparen voor de grote spelers, tienduizenden kg's aan bloem ipvn mout is een hele hap minder uit hun budget, maar ik als gewone hobbybrouwer zou gewoon tarwevlokken en/of tarwemout gebruiken, minder spoelproblemen en waarschijnlijk(?) hetzelfde eindresultaat, als je echt wil kan je nog steeds voor ongemoute tarwe/graan gaan, kostprijs is daarvan ook slechts de helft van "echte" mout, enkel als je doet gelijk ik over een paar maand kom je niet OK uit de kosten als je "BIO" ongemoute granen koopt, rond de 35 Euro voor 15 kg ongemoute rogge, tarwe en haver, dus gewoon doordeweekse granen kopen de rest is ook maar een "stempel" die "BIO" noemt, ze mogen evengoed met sproeistoffen werken, maar de strikt toegestane, dus wat maakt het eigenlijk uit, enkel in het hoofd van de "echte wereldverbeteraar/gezondheidsfreak" zal dat wat uitmaken denk ik... :smiling_face_with_halo::clinking_beer_mugs:

    "Bier is ook een schoonheidsproduct, als je er genoeg van gebruikt worden de minst mooie vrouwen (bijna) de mooiste..."