Hoi,
Ik wil materiaal aanschaffen om volmout te brouwen.
Hier een lijstje van ,wat ik denk, nodig te hebben. Maar ik kan er ook hier en daar goed naast.Materialenlijst 2.pdf
Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum
Hoi,
Ik wil materiaal aanschaffen om volmout te brouwen.
Hier een lijstje van ,wat ik denk, nodig te hebben. Maar ik kan er ook hier en daar goed naast.Materialenlijst 2.pdf
Ph-strips 3,8 - 5,2Ph-strips 5,2 -6,8Ultra moss
Calciumsulfaat Magnesiumsulfaat
Melkzuur
Zetmeeltest
Korianderzaad / oranjeschil / Citoenschil / ...
Refractometer
Allemaal leuk, maar om daarmee meteen te beginnen?
Filterkuip matmill met Filterhex1000 / Brewferm met RVS filterbodem
Zou met een brouwzak beginnen.
Hou het gewoon simpel.
Verder: weegschaal om je mout af te wegen en een weegschaal om je hop af te wegen.
Het hangt er natuurlijk wel wat van af hoeveel je wil gaan brouwen. Ga je ook voor elektriciteit of is gas ook een optie? Voor deze laatste kan je namelijk redelijk goedkoop kookpotten kopen (de beruchte mennopannen) of zelfs met een paar opengeslepen biervaten aan de slag.
Aan de andere kant, zo'n brouwautomaat kost ook het einde van de wereld niet, zeker als je hem vergelijkt met een paar rvs kookpotten van een kwaliteit die ook op een kookvuur kunnen. En daar zit meestal ook al een koelspiraal bij.
2 HDPE gistvaten ? Ok als je graag heel veel bier maakt,
Met een curtec vat kom je er ook als gistvat en kost je iets van 15€
En een passend lagervat in PET, glas of RVS?
Het hangt er natuurlijk wel wat van af hoeveel je wil gaan brouwen. Ga je ook voor elektriciteit of is gas ook een optie?
Niet al te groot beginnen, 20 liter zal een maximum zijn.
Och ja op zolder staat nog een geëmailleerde weckketel ,ongveer 30 liter denk ik. Maar dan zal ik zeker een gasbekken moeten aanschaffen.
Het is allemaal wat zoeken. En waar begint ge dan?
Zetmeeltest
De zetmeeltest, zal misschien handig zijn ?
Deze lijst was een voorstel van Braumarkt te Diest.
Ja, die denken natuurlijk ook aan cijfers.
Met een curtec vat kom je er ook als gistvat en kost je iets van 15€
Is dat geen HDPE?
Is dat geen HDPE?
Ja. maar kost je minder dan de gistvaten van BM, zijn veel steviger en dikker van wand.
Dat is waar. En sluiten ook nog eens beter af.
Zou met een brouwzak beginnen.
Zo'n brouwzak kost ongeveer €30. Volgens Brouwland is spoelen niet meer nodig.
Haal je het rendement niet naar beneden?
Ge ziet, ik moet nog veel leren.
Bijkomende tips:
Bij Brouwland kennen ze er niks van... Spoelen = meer rendement, doch in een BIAB zal dat niet het rendement zijn wat je in een gewone ketel hebt, waar je spoelt aan ong. 1 uur ipv gewoon "doorstromend" water op een paar minuten bij zo'n zak of moutkorf bij die verschillende "automaten". Er zijn er natuurlijk die het fixen om ook een moutkorf dicht te laten slibben, maar da's andere koek...
Doch je kan idd brouwen zonder te spoelen, maar er zullen altijd restsuikers in je mout achter blijven, dus rendement in brouwsoftware iets verlagen misschien...
een paar stukken "handig" gereedschap naar mijn zin.
Een refractometer kost tegenwoordig een paar tientjes maar helpt je wel enorm om tijdens het brouwen je densiteit mee op te volgen. werkt een pak beter dan een hydrometer. Ik gebruik mijn hydrometer enkel nog als ik echt zekerheid wil over einde gisting.
een hevelfilter. ongelofelijk handig stuk materiaal. werkt een pak beter dan eender welk ander materiaal om mee te filteren en spoelen. Eender welke verkoper die beweert dat je niet moet spoelen kletst uit zijn nek. Er zitten nog enorm veel goede suikers in je mout en die wil je er uit halen. Of je gaat enorm pover rendement hebben.
werkt een pak beter dan eender welk ander materiaal om mee te filteren en spoelen.
Lees ik dit juist.
Een hevelfilter gebruik je zowel voor het filteren als voor het spoelen.
Ik zie het wel voor mij, dat het mogelijk is.
Lees ik dit juist.
Een hevelfilter gebruik je zowel voor het filteren als voor het spoelen.
Ik zie het wel voor mij, dat het mogelijk is.
Tijdens het spoelen filter je, of tijdens het filteren spoel je, is hetzelfde. Het spoelwater moet door je maisch"koek", bij mij zit er een gekende "Waldonk-hevelfilter" in met spiraalvormige doorboorde inox buis onderaan, die werkt heel goed als hevelfilter, dus als je daar bovenop je spoelwater giet loopt het door de hetgeen er overblijft na maischen en spoelt al je suikers mee naar uw kookketel, hoe trager hoe beter eigenlijk, wat je met een BIAB of moutkort niet echt traag kunt doen daar je die eerst uit de wort heft en daarna er heet spoelwater op giet. Ik heb een filmpje van hoe ik filter, meestal (tegenwoordig altijd) met een "brouwautomaat" als spoelwaterketel, dus zo traag loopt het spoelwater hier ten huize HermanH...
Ik heb een filmpje van hoe ik filter
Dit is wel zeer verhelderend Helder.
Herman dit zou een goed filmpje voor het Youtube kanaal zijn
Denk het ook, geen facebook hier nu niet en nooit niet. Wil het
Herman dit zou een goed filmpje voor het Youtube kanaal zijn
Herman, je kan me dat filmpje doorsturen als je wil dan zet ik het op het Youtube kanaal.
Denk het ook, geen facebook hier nu niet en nooit niet. Wil het
Ligt eraan. Op zich best mooi.
trouwens misschien een goede tip.
Voor een thermometer ben ik 2 jaar geleden de omgekeerde bewerking gaan maken.
Eerst met verschillende digitale oplossingen gewerkt. Daarna bij brouwland een vloeistofthermometer gekocht
in se minstens even snel dan een goede digitale thermometer maar veel betrouwbaarder.
Alleen oppassen want het is fragiel.
Herman, je kan me dat filmpje doorsturen als je wil dan zet ik het op het Youtube kanaal.
Zal het eens doorsturen, maar zal na nu zondag zijn, momenteel niet thuis en op data van mijn telefoon bezig dus tot dan....
....bij brouwland een vloeistofthermometer gekocht, in se minstens even snel dan een goede digitale thermometer maar veel betrouwbaarder. Alleen oppassen want het is fragiel.
Ik heb in mijn garage ook zo eentje achter de hand, meet er af en toe ook eens extra de maischtemperatuur mee en ook tijdens het koelen, en idd, het is een kopje in een porseleinkast..
Eender welke verkoper die beweert dat je niet moet spoelen kletst uit zijn nek. Er zitten nog enorm veel goede suikers in je mout en die wil je er uit halen. Of je gaat enorm pover rendement hebben.
Dit is eigenlijk wel de bedoeling van BIAB hè. Al het water gebruiken tijdens het maischen. Het rendement zal wel wat minder zijn dat klopt, maar als je al je water gebruikt is het wort ook dunner en zal er minder suiker in je bostel blijven hangen.
Al met al wel een goede methode om met brouwen te beginnen. Ok, je rendement zal een stuk lager zijn maar ook weeral niet zo erg dat het een probleem is. Daarentegen kom je er wel met 1 ketel voor zowel maischen als koken, heb je in sé geen hevelfilter nodig en is het een simpele manier om mee te beginnen.
Herman, je kan me dat filmpje doorsturen als je wil dan zet ik het op het Youtube kanaal.
Hey Walter, heb dat filmpje al een tijdje doorgestuurd op uw gmail-adres via WeTransfer, kreeg de melding dat het nog niet gedownload werd en nog maar 2 dagen beschikbaar is, kan je er naar zien...?
Ja, ik heb het gezien. Alleen heel druk bezig geweest deze week. Ik ga het sebiet op het kanaal gooien si
Bij deze :
Ik denk dat ik voldoende materiaal heb verzameld om met volmout te beginnen.
Materialenlijst bijna compleet.pdf
Nu ga ik nog verder zoeken achter een gistkast en hoop stilletjes een brouwdatum te kunnen prikken.
gistkast
Als je kan vergisten op kamertemperatuur kan je ook wel zonder starten. Men eerste 4 brouwsels waren allemaal gewoon op kamertemperatuur vergist, momenteel de eerste met klimaatkast aan het vergisten dus ik ben eens benieuwd hoeveel beter deze gaat zijn
Jaren zonder gewerkt en dat lukt inderdaad ook. Een klassiek abdijbier (dubbel - tripel - quadrupel) gaat echt wel goed.
Als je kan vergisten op kamertemperatuur kan je ook wel zonder starten. Men eerste 4 brouwsels waren allemaal gewoon op kamertemperatuur vergist, momenteel de eerste met klimaatkast aan het vergisten dus ik ben eens benieuwd hoeveel beter deze gaat zijn
Als je vergist op kamertemperatuur kan je vergisting al snel oplopen naar 25°C, de gist zelf produceert namelijk ook warmte, tot 5° extra. Een vergisting op 25° zorgt voor meer esters, dit heeft een grote invloed op de smaak en kan schuimnegatief zijn. Een vergistingskast is dus echt geen luxe, je moet eerder hierin investeren dan in blingbling brouwapparatuur.
Als je vergist op kamertemperatuur kan je vergisting al snel oplopen naar 25°C, de gist zelf produceert namelijk ook warmte, tot 5° extra. Een vergisting op 25° zorgt voor meer esters, dit heeft een grote invloed op de smaak en kan schuimnegatief zijn. Een vergistingskast is dus echt geen luxe, je moet eerder hierin investeren dan in blingbling brouwapparatuur.
Akkoord, maar daar zou ik niet op kunnen wachten 😁
Akkoord, maar daar zou ik niet op kunnen wachten 😁
Met dit bier in je vergistingskast ga je zeker een verschil merken, mijn bieren zijn een stuk verbeterd sinds ik gecontroleerd vergist.
Ik had ook geen koelkast in het begin maar gebruikte wel piepschuimplaten die ik bij elkaar hield met oude fiets binnenbanden. Om te koelen gebruikte ik met water gevulde PET flesjes die ik eerst in de diepvries had gestoken.
Moet wel toegeven dat een koelkast nu toch veel handiger is.
Bij deze :
Toch mooi om te zien hoe helder het wort bij Herman in de blinkende kookketel komt.
De werking van een anti-droesemstop
Wow…
Is dat bij jouw? Hou je de ketel schuin op het laatst?
Ja dit is hier bij mij thuis , het aflaten van de wort naar het gistvat na koken en dit levert mooie heldere wort , maar laat het traag aflopen om geen al te grote zuigkracht te hebben en je ziet waar je aanzuigt goed de bodem van je kookketel en mooi helder
Ja ik steek een blok hout onder de ketel zodat hij schuin staat
Nu ben ik ook geïnteresseerd, waar heb je dat gehaald?
waar heb je dat gehaald
Ik wil niet voorkruipen met het antwoord van Springerke maar de trub dam is een onderdeel van de brewtech ketels, niet los te krijgen op de siliconen dan na.
Ali had er een een paar weken, daarna is het weg gehaald... copyright en rechten denk ik.
Ook zonder trubdam krijg je helder wort in je fermenter. Whirlpolen!!!!
Dan zuig ik een heleboel prut mee het gistvat in (geprobeerd). Maar dat dammetje lijkt me wel wat. Kan niet lastig zijn om te maken met wat koperbuis.
Maar mijn systeem werkt ook : filterbodem in het midden.
Nu ben ik ook geïnteresseerd, waar heb je dat gehaald?
Ja dat was bij de ketels van Ss brewtech , je kon ze apart verkrijgen maar zie ze nu ook niet meer staan op de website
Is eigenlijk gewoon zo een hevel zoals in de chronical fermenter maar dan 95° met een plaatje er voor met rubber er over
Dan zuig ik een heleboel prut mee het gistvat in (geprobeerd). Maar dat dammetje lijkt me wel wat. Kan niet lastig zijn om te maken met wat koperbuis.
Maar mijn systeem werkt ook : filterbodem in het midden.
En als je een stuk hout aan de kant waar je kraan zit onder je ketel legt?
Ik heb al wat varianten gezien die het principe nabootsen zoals deze trub stop
Ook zonder trubdam krijg je helder wort in je fermenter. Whirlpolen!!!!
Dan zuig ik een heleboel prut mee het gistvat in (geprobeerd). Maar dat dammetje lijkt me wel wat.
Zelfs met whirlpoolen, lang wachten, en andere dingen als biersol/iers mos, lukt me dat nooit om helder wort in het gistvat te krijgen.
Of dat nodig is laat ik in het midden ...
Of dat nodig is laat ik in het midden .
Vroeg ik mezelf ook af, bezinkt dat niet tijdens het gisten? Of heeft dat invloed op de smaak?
Ja dat was bij de ketels van Ss brewtech , je kon ze apart verkrijgen maar zie ze nu ook niet meer staan op de website
Is eigenlijk gewoon zo een hevel zoals in de chronical fermenter maar dan 95° met een plaatje er voor met rubber er over
De trubdam kan je niet los kopen. Daar hangt nog een ketel aan vast. 😉
Het zwarte gedeelte is van silicon.
Toch mooi om te zien hoe helder het wort bij Herman in de blinkende kookketel komt.
Idd Walter, top filter... Gisteren nog een stout gebrouwen, alweer mooi helder wort naar het gistvat geheveld...
Idd Walter, top filter...
Gisteren nog een stout gebrouwen, alweer mooi helder wort naar het gistvat geheveld...
aiai, zo smossen, da's ne slok minder