We gaan nog eens de BrewMonk vullen en een traditioneel bier brouwen op aanvraag van de zoetekauwen van de familie.
Het zal een Scotch Wee Heavy worden met de M15 EMPIRE Ale in de hoofdrol. Ik ga enkel deze gist gebruiken en hem tot het uiterste laten gaan maar denk dat die het wel zal aankunnen.(Specs AlcoholTol. 8%)
Ook gaan we wat oude graantjes opwerken en de Monk nog eens uittesten met 7.5Kg mout in de zeef. Daarom heb ik de Extractie-efficiëntie maar op 66% gezet, als hij dat al zal halen. Hierdoor ga ik bijna geen spoelwater hebben. Misschien wat langer laten koken om toch wat meer te kunnen spoelen?
BROUWCEL 1.1
ALGEMENE INFO/th>/tr> | |
---|---|
Naam van het bier : /td> | Pèèpzak/td>/tr> |
Type van het bier : /td> | Scotch Wee Heavy/td>/tr> |
Brouwvolume : /td> | 17 liter/td>/tr> |
Extractie-efficiëntie : /td> | 66%/td>/tr> |
Voorspelling begindensiteit : /td> | 1088,7 SG /21,3 °P /22,0 Brix/td>/tr> |
Waarvan suikers : /td> | 1000,0 SG /0,0 °P /0,0 Brix/td>/tr> |
Voorspelling einddensiteit voor bottelen : /td> | 1023,6 SG /6,1 °P/td>/tr> |
Voorspelling alcoholgehalte voor bottelen: /td> | 8,7%/td>/tr> |
Voorspelling IBU totaal / EBC-kleur : /td> | 36 IBU / 91 EBC/td>/tr> |
MOUT, GRANEN, CONCENTRATEN en SUIKERS/th>/tr> | |||
---|---|---|---|
Grondstof/th> | EBC/th> | kg/th> | % Gewicht/th>/tr> |
Thomas Fawcett Golden Promise(100%) /td> | 6 /td> | 1,700 /td> | 22,7% /td>/tr> |
Palemout 7 (100%) /td> | 8 /td> | 3,900 /td> | 52,0% /td>/tr> |
Tarwemout /td> | 4 /td> | 0,500 /td> | 06,7% /td>/tr> |
Cara 120 (Cristal) /td> | 120 /td> | 0,500 /td> | 06,7% /td>/tr> |
Aromamout (Amber 50)(tot 30%) /td> | 49 /td> | 0,600 /td> | 08,0% /td>/tr> |
Carafa® Special type 1 800-1000 EBC /td> | 900 /td> | 0,100 /td> | 01,3% /td>/tr> |
Weyermann Chocolate roggemout /td> | 750 /td> | 0,100 /td> | 01,3% /td>/tr> |
Special B (Cara 325) /td> | 325 /td> | 0,100 /td> | 01,3% /td>/tr> |
MAISCHEN EN SPOELEN/th>/tr> |
---|
Gekozen Profiel: (D) Eerder Droog/td>/tr> |
MaischWater : 29,0 liter aan 65 °C/td>/tr> |
62,0°C gedurende 35 min (ß amylase (maltose))/td>/tr> |
66,5°C gedurende 15 min (Gemengde amylase)/td>/tr> |
72,0°C gedurende 20 min (a amylase (body) )/td>/tr> |
Filterspoelen: ga naar 75° à 78° C/td>/tr> |
Totaal spoelwater : 0,7 liter aan max 80 °C/td>/tr> |
Spoelen tot : 1031 SG (Of 7,8 °P of 8,1 Brix)/td>/tr> |
HOP/th>/tr> | |||||
---|---|---|---|---|---|
Totale kooktijd : 70 minuten/td>/tr> | |||||
Hop/th> | Vorm/th> | alfa%/th> | gram/th> | Toev.na..'/th> | IBU/th>/tr> |
Willamette (A)/td> | PELL/td> | 5,2%/td> | 40/td> | FWH/td> | 22,9/td>/tr> |
Willamette (A)/td> | PELL/td> | 5,2%/td> | 30/td> | 60'/td> | 5,0/td>/tr> |
Willamette (A)/td> | PELL/td> | 5,2%/td> | 25/td> | 65'/td> | 2,1/td>/tr> |
Geïsomeriseerd Extract/td> | ml/td> | 9,0%/td> | 1/td> | Bottelen/td> | 6,0/td>/tr> |
KRUIDEN / ZOUTEN / KOOKADDITIEVEN/th>/tr> | |||
---|---|---|---|
Additief/th> | Aantal/th> | Eenheid/th> | Toev. na..'/th>/tr> |
Biersol/td> | 10,0/td> | ml/td> | 60'/td>/tr> |
Rijsthulzen/td> | 150,0/td> | g/td> | Maisch/td>/tr> |
Eikenhouten chips licht/td> | 30,0/td> | g/td> | bottelen/td>/tr> |
VERGISTING/th>/tr> | |
---|---|
Gistnaam :/td> | Mangrove M15 EMPIRE ALE/td>/tr> |
Gisteigenschappen :/td> | Geschikt voor volmondige bieren met een uitzonderlijke diepte. Vergist met rijke donker fruitesters/td>/tr> |
Advies temp. :/td> | 18 tot 22/td>/tr> |
Instructie gist :/td> | 24 gram rehydrateren in 10 x zijn gewicht in gekookt water, afgekoeld naar 30°. 15 min laten staan. Daarna zachtjes roeren en nog 5 min laten rusten. Toevoegen./td>/tr> |
BROUWVERSLAG/td>/tr> | |
Bekomen stamwort :/td> | 1089 SG/ 21,3 °P/ 22,1 BRIX/td>/tr> |
Bekomen Einddensiteit :/td> | 1024 SG/ 6,1 °P/td>/tr> |
Gebotteld alcohol vol% :/td> | 9,2% vol/td>/tr> |