Welke bierexperimenten voor een schoolwerk?

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

 • Hallo,


  Mijn zoon heeft voor zijn eindwerk in het laatste jaar middelbaar onderwijs gekozen voor het thema "bier brouwen".

  De bedoeling is dat hij naast een theoretische gedeelte ook praktisch onderzoek uitvoert onder de vorm van experimenten tijdens de labopractica. De beschrijving van de proeven en de resultaten ervan moet hij ook verwerken in het eindwerk.

  Hij heeft al een hobbybrouwer gevonden in de buurt die hij eens mag meevolgen, maar welke proeven zou hij kunnen uitvoeren die naast interessant en relevant ook praktisch haalbaar zijn op school? M.a.w. niet te ingewikkeld (niveau middelbaar onderwijs) en geen al te gespecialiseerd technisch materiaal of dure apparatuur voor nodig.

  Bedankt alvast voor jullie inbreng.


  Philip

 • Beste Philip,


  Ikzelf ben ook in het middelbaar begonnen met mijn eerste bier te brouwen. U kan voor uw zoon een online brouwpakket aankopen. Dit is niet duur en voor de eerste keer zeer leerrijk. Wel is het nadeel dat vele van deze pakketten over weinig tot geen informatie beschikken van de inhoud die is meegegeven. Je kan dit altijd navragen bij de verkoper.


  Voor de proeven kan u het gistingsproces (welke processen dat het gist ondergaat met het bier) bestuderen, nagaan hoe koolstof en alcohol ontstaat bij het nagisten op fles, etc. Twee goede boeken met gedetailleerde info over bierbrouwen en de processen zijn "Thuis bier brouwen" van Greg Hughes en "Zelf bier brouwen Doe je zo" van Matthieu Goedmaere. Beide kan je ontlenen in de lokale bibliotheek.

  Hopelijk bent u wat wijzer geworden met deze informatie.


  Groetjes,

  Nathan V.

 • Van waar ben je? eventueel zou je een ispindel van iemand kunnen lenen in de geburen. Dit registreert het gistingsproces. Dan heeft hij toch ook al een grafiek welke hij kan tonen bij het presenteren. Hieruit kan je zeker verschillende waardes halen.

  Proeven voor in het labo practica te kunnen doen weet ik niet zo goed. Aangezien het bij veel proeven wel over de langere termijn zou gaan. Hij kan dus wel iets doen de ene les en dan een maand wachten en het in een hoekje laten staan. Om vervolgens de resultaten te beoordelen in het labo.


  Wel heel leuk thema, nu had ik gewenst dat ik er destijds was opgekomen :beaming_face_with_smiling_eyes:

 • Een brouwpakket is inderdaad een goed idee om mee te beginnen, zo heeft hij ook alvast materiaal waarop hij zijn testen kan uitvoeren en ook een ispindel lijkt me heel interessant om bij het project te betrekken.

  Hij heeft ondertussen al de volgende proeven doorgegeven:

  • kwalitatieve bepaling van de suikers in wort d.m.v. papierchromatografie
  • bepaling van het alcoholgehalte
  • vergisting met verschillende gistsoorten vergelijken

  Ik laat het nu wat aan hem en de school over om een keuze te maken en te bekijken wat haalbaar is, maar er zitten nog interessante suggesties tussen hierboven die gebruikt zouden kunnen worden.

  Het komt er hem nu op aan om de juiste analysemethoden te vinden en daar probeer ik ook een handje bij te helpen.

  Jullie inbreng heeft ons alvast goed op weg gezet, bedankt allen voor de info!

 • Inderdaad laat het initiatief volledig over aan je zoon, daar gaat hij veel meer van leren dan dat het voor hem wordt gedaan.

  Ik weet dat dit als vader moeilijk is maar zo leren ze er het meeste van.

  Maar na zijn studies is hij steeds (en jij ook) welkom op dit forum om zich (jullie) verder te verdiepen in het wonderlijke om zelf je eigen bier te brouwen.

  Maar nu heb ik toch wel echt nood aan een eigen gemaakt biertje Saté! :clinking_beer_mugs: