Karmeliet kloon

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

 • Goedenavond allemaal,

  Zoals de titel aangeeft wil ik proberen een Karmeliet achtig bier te brouwen. Morgen heb ik weer een brouwdag en wil deze misschien dan eens brouwen. Het recept is gebaseerd op deze.

  Zijn er mensen die opmerkingen of tips hebben om het nog beter te maken?

  Plus wat moet er nog met de havervlokken gebeuren? Op die site staat volgende:" Havervlokken : 0,2 kg (20min op 40°C daarna toevoegen aan maischschema)"

  Voor welke reden is dit?

  Ook eens ergens gelezen dat havervlokken de doorstroming vermoeilijkt, klopt dit en hoe kan ik dit voorkomen?


  S-33 of toch T-58?


  BrouwHulp Recept uitdraai

  Basis

  Omschrijving

  Waarde

  Kenmerk

  010

  Naam recept

  Karmeliet kloon

  Brouwdatum

  Bierstijl

  Tripel

  Volume

  20,0 l

  Begin SG

  1,070 SG

  Berekende kleur (Morey)

  9 EBC

  Berekende bitterheid (Tinseth)

  17 IBU

  Brouwzaalrendement

  75,0 %

  Kooktijd

  60 min.

  Water en brouwzouten

  Hoeveelheid

  Ingrediënt

  19,20 l

  Water uit Stabroek

  8,31 l

  Spoelwater

  Waterprofiel behandeld water

  Ca

  Mg

  Na

  HCO3

  Cl

  SO4

  86 mg/l

  6 mg/l

  27 mg/l

  215 mg/l

  19 mg/l

  85 mg/l

  Vergistbare ingrediënten

  Hoeveelheid

  Naam

  Mouterij

  Kleur

  %

  4,00 kg

  Pilsmout

  Dingemans

  3 EBC

  69,0 %

  0,40 kg

  Tarwemout. licht

  Weyermann

  4 EBC

  6,9 %

  0,40 kg

  Havervlokken

  Supermarkt

  2 EBC

  6,9 %

  0,20 kg

  Cara-hell

  Weyermann

  25 EBC

  3,4 %

  0,80 kg

  Kristalsuiker

  Supermarkt

  0 EBC

  13,8 %

  Maischschema

  Omschrijving

  Temperatuur

  Stap tijd

  Rust tijd

  Beslagdikte

  63,0 °C

  1 min.

  40 min.

  3,8 l/kg

  72,0 °C

  9 min.

  25 min.

  3,8 l/kg

  78,0 °C

  6 min.

  5 min.

  3,8 l/kg

  Hop

  Hoeveelheid

  Naam

  Type

  % alfazuur

  Kooktijd/toevoeging

  IBU

  11,6 g

  Magnum

  bellen

  10,7%

  60 min.

  14,2 IBU

  30,0 g

  Saaz

  pellets

  4,3%

  5 min.

  3,2 IBU

  Overige ingrediënten

  Hoeveelheid

  Naam

  Type

  Gebruik

  4,00 ml

  Kardemom

  specerij

  starter

  6,00 g

  Korianderzaad

  specerij

  koken

  10,00 g

  Sinaasappelschil, zoet

  specerij

  koken

  Gist

  Hoeveelheid

  Naam

  Type

  20,0 g

  SafBrew Ale (S-33)

  bovengist

 • Havervlokken eerst 20 min op 40°C houden is om de gomstofen in de ruwe havervlokken af te breken via een B-glucananse stap. Zo is je wort minder viskeus is bij het filtreren. (heb ik ook gedaan bij mijn laatste brouwsel maar 20 min was zelfs te kort en heb deze tijd tot 40 min verlengd)
  Normaal gezien wordt het afbreken van de gomstoffen reeds gedaan bij het mouten, maar bij een grote dosis ongemoute granen met een hoog percentage aan gomstoffen wordt dit soms wel toegepast.

 • Ik heb in mijn Neipa van vorige week 20% havervlokken gebruikt, gewoon mee gemaischt, gestart op 65°, filteren ging heel vlot. Geen rijsthulzen gebruikt.

  20% havervlokken zegt heel weinig!!
  De beslag dikte is veel belangrijker in dit gegeven daar dit mede de viscositeit bepaalt bij het filtreren.
  vb:
  20% havervlokken met een beslagdikte van 2l/kg versus 20% havervlokken bij een beslagdikte van 5l/kg
  Bij 2l/kg ga je vermoedelijk sneller tegen filtratie problemen oplopen daar de gomstoffen wel je beslag gaan visceus maken. Bij een belsag van 5l/kg heb je vermoedelijk nada niks problemen

  En dan nog wat met de rest van je stort?
  vb: 20% havervlokken 40% tarwemout en 40% gerstemout is totaal iets anders dan 20% haver en 80% gerstemout
  Allemaal een wereld van verschil wat betreft filtratie.
  :face_with_monocle:

 • Dus een stap in het maisschema toevoegen van 40°C (voor een staptijd van 20-40 min) zou hier kunnen helpen of ben ik verkeerd ? Moet men hier dan enkel de vlokken bij gebruiken ?

  Als de vlokken warm gerold zijn in het productie proces moet je steeds een handvol pilsmout toevoegen de enzymen in de vlokken zijn immers gedenatureerd (als je die stap uitvoert doe je dit best altijd)

  Is deze stap ook nodig voor andere vlokken (tarwevlokken, maisvlokken, gerstvlokken, rijstvlokken, ...) en is dit ook aan dezelfde temperatuur en duurtijd ?

  Neen dit is enkel belangrijk voor ruwe granen met veel gomstoffen zoals haver en rogge (het kan geen kwaad dit ook te doen bij de andere maar heeft weinig toegevoegde waarde)

 • Dus niet gewoon al je mout en vlokken bij elkaar doen en een extra stap van 40 min op 40°C?

  Best niet want dan ga je met al je mout ook nog eens door het onderste temperatuur gebied (45° a 50°C) van de eiwit afbraak waar de eiwitten worden afgebroken naar enkelvoudige aminozuren door werking van de exopeptidases
  Enkelvoudige aminozuren zijn enkel gistvoeding, dit is dus negatief is voor je schuimhoudbaarheid daar je de bestaande eiwitten in te kleien stukken gaat afbreken)
  Vermits de huidige mouten al genoeg gemodificeerd zijn is dit dus zeker nadelig!!
  (het bovenste temperatuur gebied = 55°C van de eiwitafbraak dan maak je peptiden met een hoog moleculair gewicht door invloed van de endopeptidases welke wel voor een beter schuim zorgen)  Maar eerlijke gezegd bij een beslagdikte van 3.84l/kg en een stort van 8% haver, 8% tarwemout en 84% gemoute gerst (op je moutstort zonder de suiker berekend) zou ik deze stap gewoon niet uitvoeren. Je aandeel havervlokken (en tarwemout) is veel te klein om tot filtratie problemen te leiden.


 • Gebrouwen op dinsdag. Uiteindelijk een start SG van maar 1.059 ipv de geoogde 1.070. Ook door een fout in mijn systeem de tijd uit het oog verloren. Saaz op 3 min voor einde kook toegevoegd en sinaasappelschil op 1 min. Hierna wilde ik mijn kooktijd verlengen met enkele minuten, echter door een fout in het systeem en onoplettendheid is mijn ketel niet terug aangeslagen. Dus beide hebben enkele minuten geweekt in 95°C.

  Zullen zien wat het wordt.


  Ook benieuwd naar de S33 gist, aangezien ik overal lees dat deze niet echt de langere suikerketens vergist. Daarom dat het suiker er bij moest worden gevoegd?


  Nu laten we het 2 a 3 weken staan vooraleer ik ga bottelen. Als het een geniaal biertje wordt is het spijtig dat het niet perfect reproduceerbaar wordt :grinning_face_with_sweat:

 • Hetzelfde koop ik wel in de winkel ;)

  Dank. Ik zag wel ergens een andere recept met Munich 400gr ipv de Cara.

  Eens opzoeken wat dat voor effect heeft.


  Dank vd reactie!

  Munich en een procentje of 2 caramunich werkt inderdaad ook prima:beaming_face_with_smiling_eyes:. Gebruik ongeveer hetzelfde recept maar dan nog een 7% tarwevlokken er bij. Vraag me alleen af of S33 zal uitpakken. Ben benieuwd:slightly_smiling_face:

  Ik heb het geprobeerd met T58 en WY 3522, lekker maar wijkt teveel af van een Zot.

  Kardamon heb ik 1 keer geprobeerd in m’n zot kloon ( 1of 2 zaadjes) en dat was direct de laatste keer:face_with_tears_of_joy:. Goed dat je dat er uit laat

 • Munich en een procentje of 2 caramunich werkt inderdaad ook prima:beaming_face_with_smiling_eyes:. Gebruik ongeveer hetzelfde recept maar dan nog een 7% tarwevlokken er bij. Vraag me alleen af of S33 zal uitpakken. Ben benieuwd:slightly_smiling_face:

  Ik heb het geprobeerd met T58 en WY 3522, lekker maar wijkt teveel af van een Zot.

  Kardamon heb ik 1 keer geprobeerd in m’n zot kloon ( 1of 2 zaadjes) en dat was direct de laatste keer:face_with_tears_of_joy:. Goed dat je dat er uit laat

  Nu ben ik eventjes niet mee hebben we het hier nog over Karmeliet kloon? Of de Brugse Zot?

 • Vanmorgen de Karmeliet kloon gebrouwen.

  Sg voor koken netjes gehaald, na koken ook.

  Volume ook.ruikt heerlijk. Met de t-58 zit hij inmiddels in het gistvat.


  Kan niet beter, nou ja. Even afwachten 😄

  En langer wachten... denk er aan Dude

 • Ik heb deze karmeliet kloon gebrouwen vorige dinsdag. Zo pas een accidentje gehad in de badkamer waar hij ligt te gisten... er leek geen activiteit meer in het waterslot, dus ging eens walsen. Schiet het kraantje onderaan ervanaf, dus een liter of 3-4 bier kwijt (en mogelijks besmetting door het overgieten in een ander vat die wel mooi gereinigd was maar niet ontsmet).

  Ik had nog een vraagje: voor vergisten had ik 16 brix, ik heb donderdag de 1,4kg suiker toegevoegd (gistvolume was toen 38 liter) dus mocht ik dit in begin hebben toegevoegd zou ik toen op 19,7 brix gezeten hebben ipv 16. Nu na het klooien in de badkamer heb ik het sg opnieuw bepaald en zat ik op 9 brix.

  Ik gebruik het rekentooltje op http://www.gerstenat.nl om het bepalen (omzetten) van het sg.

  Als ik alles daar ingeef zou ik nu op een sg van 1007 zitten. Lijkt me dus uitgegist. Kan dit, na 5 dagen reeds (vraag1)? Ik had verwacht dat dit bier een 10 tal dagen zou moeten gisten. Ik heb de T-58 gist gebruikt (11,5g op half litertje wort gedurende 5 uur) en dan bij de 38 liter in vergistingsvat.


  Ik heb op dag 1 mijn gist wel moeten toevoegen op 27°C (ik moest gaan werken en had geen tijd om verder te koelen). Het vat werd toen wel bewaard op 15-16°C waardoor de wort wel snel zal teruggekoeld zijn. Toen ik 8 uur later thuis kwam zat hij op 20°C. Ik heb de temperatuur mooi constant kunnen houden tussen 19 en 20°C de voorbije 4-5 dagen.


  Vraag 2: Dien ik dit biertype te lageren (daar een licht troebel bier in dit geval wel gewenst is) of direct bottelen met suiker?

  Ik ben een beginneling, dit is mijn 2e biertje. Mijn eerste bier (hefeweizen) zit van vorige donderdag op fles te gisten.

 • Wat een pech met de batch... denk dat het wel meevalt met de besmetting. Moet al heel erg zijn wil het kwaad, de alcohol doet zijn werk ook. Maar ja beter voorkomen.

  Je bent niet de enige met de start fouten en mega blunders, heb er al een paar gehad.

  Enig wat ik kan zeggen, het worden er minder en sommigen maken er geen meer 😁


  Heb je bij de brix tool ook rekening gehouden met de berekeningen voor vergisting en tijdens? Met een. Refractometer meet je zonder omrekenen meteen goed tijdens de vergisting. Zou niet te vaak meten.

  Vergisten is niet x aantal dagen, zie het als een richtlijn. Die misvatting had ik eerst ook, soms is hetzelfde bier binnen 2 of 3 en soms binnen 4 weken pas klaar. Klaar is als je SG niet meer zakt gedurende 4 dagen, meet op dag 1, dan 4 dagen later nog eens.

  Beter te lang wachten dan te kort (dit is een vd fouten die ik aanhaalde hierboven)


  De 27 graden zal voor een korte duur niet zon ramp zijn geweest, maar kenners zullen dat beter kunnen beantwoorden dan ik. Deze t-58 werkt idealiter op 15-20 graden.

  Ik begin nu op 18 ga na de hoofdvergisting stijgen naar 19.


  Karmeliet is niet troebel, ik snap je vraag niet want met lageren klaart je bier juist.

 • Heb je bij de brix tool ook rekening gehouden met de berekeningen voor vergisting en tijdens? Met een. Refractometer meet je zonder omrekenen meteen goed tijdens de vergisting. Zou niet te vaak meten.

  Vergisten is niet x aantal dagen, zie het als een richtlijn. Die misvatting had ik eerst ook, soms is hetzelfde bier binnen 2 of 3 en soms binnen 4 weken pas klaar. Klaar is als je SG niet meer zakt gedurende 4 dagen, meet op dag 1, dan 4 dagen later nog eens.

  Beter te lang wachten dan te kort (dit is een vd fouten die ik aanhaalde hierboven)

  De die tool houdt daar rekening mee. Vanop hun website kan je die trouwens ook downloaden in excel. Ik zal morgen en overmorgen nog eens meten en dan zien of het nog verder zakt. Maar dan weet ik dat het mogelijk is dat hij uitgegist is. Merci voor de reactie.

 • 16 Brix = SG 1.066

  met 1.4kg suiker = 18.7 Brix of SG1.078

  Nu 9 Brix omgerekend komt dit op SG 1.011 met een ABV 8,6 %

  Ow, hoe kom je aan de 18,7 brix? Ik redeneerde dat 1,4kg suiker op 38liter 3,7% is of dus 3,7 brix meer en dan zou ik komen aan 19,7 brix.

  Nu wat jij schrijft zou de voorspelling via brewfather doen kloppen (daar zou ik op 1074sg moeten starten en op 1012 moeten eindigen. Maar dan weet ik nog niet hoe je aan de 18,7 komt door 1,4kg suiker toe te voegen.