beter goed gejat dan slecht bedacht

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  • Hoi allemaal,


    Het eerste brouwsel zit in de fles en is bijna klaar (over een paar weken) en de volgende wordt 9 oktober gebrouwen.


    Nu heb ik een recept gevonden en aangepast aan het gewenste aantal liters.


    Het originele recept was 20 liter en heb alles door de helft gedaan en dus uitgekomen op 10 liter.



    Biertype

    Tripel

    Begin / begin SG

    1078 / 1010

    Volume (L)

    10 Liter

    IBU

    40

    Brouwdatum


    EBC

    24

    Brouwzaalrendement


    Alcohol

    9,5


    Ingrediënten


    Water


    Hoeveelheid

    Soort

    Opmerkingen

    6,85 liter

    Start

    2,8 liter per KG

    +/- 8 Liter

    Spoelen



    Moutsoorten en granen


    Hoeveelheid

    Soort en/ of merk

    EBC

    Leverancier

    2,33 KG

    Pils mout



    0,125 KG

    Gerst vlokken




    Hopsoorten


    Hoeveelheid

    Soort en/ of merk

    % alphazuur

    Leverancier

    13,5 gram

    Target hoppallets



    42,75 gram

    Saaz hoppallets


    Overige ingrediënten


    Hoeveelheid

    Soort en/ of merk

    Leverancier

    0,45 KG

    Kristalsuiker

    van Gilse



    Gist


    Hoeveelheid

    Soort en/ of merk

    Leverancier

    1 smackpack

    Wyeast High Gravity 3787

    Wyeast

    11,5 gram

    Safbrew S-33 (ipv de Wyeast High Gravity 3787)



    Werkwijze


    Ketel : Arsegan brouwketel

    Materiaal : RVS

    volume : 27 Liter

    Soort verwarming : Elektrisch


    Maischschema


    Temperatuur (°C)

    Tijdsduur (min)

    Opmerkingen (tijdsduur tot gewenste temperatuur °C)

    62 °C

    45 min

    PH meten bij 62 °C na de mout storting

    72 °C

    20 min


    78 °C

    5 min




    PH waarde maischsbeslag : …………………………………………………………………………………………………………


    PH waarde na toevoeging : ……………………………………………………………………………Optimaal 5,4 – 5,6


    Soort toevoeging : Melkzuur 80%


    Hoeveelheid : …………………………………………………………………………………………………………


    Temperatuur bij meting : …………………………………………………………………………………Optimaal 20 °C


    Zetmeeltest : …………………………………………………………………………………………………………



    Overige opmerking m.b.t. maischsen




    Spoelen en filteren


    Volume (liters) : …………………………………………………………………………………………………………

    Aantal keer : Spoelen tot SG 1068. In drie stappen filteren, per 5 liter SG meten

    Methode : Filteremmer


    Begin PH waarde spoelwater : …………………………………………………………………………………………………………


    PH waarde na toevoeging : ……………………………………………………………………..…Optimaal onder de 6


    Soort toevoeging : …………………………………………………………………………………………………………


    Hoeveelheid : Melkzuur 80%


    Temperatuur bij meting : …………………………………………………………………………………………………………

    Opmerkingen : ….……………………………………………………………………………………………………..


    Koken


    Totale tijdsduur (min) : 75 min


    Hop/ kruiden en suikers


    Naam/ soort

    Hoeveelheid

    Kooktijd

    Vorm

    Target

    13,5 gram

    Bij begin koken

    Pallets

    Saaz

    11,25 gram

    Bij begin koken

    Pallets

    Kristalsuiker

    0,45 kilo

    Bij begin koken

    Uit pak

    Saaz

    9 gram

    Na 60 min

    Pallets

    Saaz

    22,5 gram

    Na 70 min

    Pallets

    SG voor koken : ………………………………………………………………………………………………………

    start SG (na het koken) : …………………………………………………………………………………………………………


    PH waarde bij begin koken : …………………………………………………………………………………….Optimaal 5,2


    PH waarde na het koken : …………………………………………………………………………………....Optimaal 5,2


    Koelen


    Methode : wortkoeler 12 platen

    Duur (in min.) : …………………………………………………………………………………………………………

    Aantal graden na koelen : ……………………………………………………………………….…Optimaal 22 graden


    Beluchting


    Methode : laten kletteren in gistingsvat en na toevoegen gist flink roeren.


    Vergisting


    Materiaal en soort gistvat : Kunststof vat met schroefdeksel

    Volume gistvat : 31 Liter

    Volume in gistvat :

    Soort waterslot : Zwanenhals waterslot


    Datum start vergisting : …………………………………………………………………………………………………………

    Soort gist : …………………………………………………………………………………………………………

    Gistingstemperatuur : …………………………………………………………………………………………………………


    Datum overhevelen (nagisting) : …………………………………………………………………………………………………………

    Opmerking verloop vergisting : ...................................................................................................................

    Datum einde navergisting : …………………………………………………………………………………………………………

    Eind SG na totale vergisting : …………………………………………………………………………………………………………


    Lagering


    Lagering uitgevoerd : JA / NEE

    Temperatuur °C : ………………………………………………………………………………………………………..

    Startdatum : ………………………………………………………………………………………………………..

    Opmerking m.b.t. lagering : ………………………………………………………………………………………………………


    Bottelen


    Eind SG : …………………………………………………………………………………………………………

    Botteldatum : …………………………………………………………………………………………………………

    Bottelsuiker : 9 gram bottelsuiker per liter (middels 5ml spuit injecteren in de fles)

    Soort flessen : …………………………………………………………………………………………………………

    Aantal flessen : …………………………………………………………………………………………………………


    Beoordeling


    Alcohol percentage : …………………………………………………………………………………………………………

    IBU : …………………………………………………………………………………………………………

    kleur omschrijving : …………………………………………………………………………………………………………

    Helderheid : …………………………………………………………………………………………………………

    Schuim : …………………………………………………………………………………………………………

    Koolzuur : …………………………………………………………………………………………………………

    Geur : …………………………………………………………………………………………………………

    Smaak : …………………………………………………………………………………………………………


    Overige opmerkingen : ……………………………………………………………………………………………………….........



    Een hoop tekst maar dit is mijn formulier dat ik bij het brouwen erbij houdt. Mocht iemand hier tips of opmerkingen op hebben hoor ik die ook graag:grinning_face_with_sweat:


    Zelf zit ik met de gist. Volgens brouwhulp kom ik net te kort qua gist maar is dat ook echt zo gezien de hoge start SG of moet 1 zak genoeg zijn op 10 liter?

    Kan ik dan beter 2 zakken vloeibare gist gebruiken/ giststarter maken of beter de korrel gist en zo ja, gaat dat voor andere smaken zorgen of maakt dat niet veel uit?


    Bedankt alvast en schieten maar op bovenstaande (kan ik alleen maar van leren)

  • Meer maischwater en minder spoelwater gebruiken. je beslag is onnodig dik.


    Domweg alles door 2 delen werkt niet, met deze hoeveelheden water en mout houd je na het koken geen 10 liter over. Deze ketel moet je wel eerst goed in brouwhulp zetten, dan het recept voor 20 liter invoeren en terugschalen naar 10 liter.

  • En waarom kan je het spoelwater niet eerst op PH brengen bij 25°C en dan opwarmen naar 80°C,
    Wat is de reden hiervoor?

    zeker omdat ik geen ph meter heb die zelf kan corrigeren op 80 graden. dus dan moet ik eerst het spoelwater naar 80 graden brengen en dan weer terug koelen naar 25 graden om de meting te doen. Beetje omslachtig?

  • Meer maischwater en minder spoelwater gebruiken. je beslag is onnodig dik.


    Domweg alles door 2 delen werkt niet, met deze hoeveelheden water en mout houd je na het koken geen 10 liter over. Deze ketel moet je wel eerst goed in brouwhulp zetten, dan het recept voor 20 liter invoeren en terugschalen naar 10 liter.

    Bedankt,


    Die had ik er al ingezet en idd als ik hem aanpas aan volume kom ik op maischwater 13,6 liter en spoelwater 3,9 liter.


    Hop, mout en suiker halveert wel gewoon.

  • En waarom kan je het spoelwater niet eerst op PH brengen bij 25°C en dan opwarmen naar 80°C,
    Wat is de reden hiervoor?

    Door het eerst te verwarmen zal het opgeloste koolzuur uitgedreven worden en kan je pas correct meten. Koolzuur of CO2 is ook een zuur en zal de ph van het water beinvloeden.

    Uw meetstaal wel eerst afkoelen tot 25° want uw ph meter zal heel vlug stuk zijn als je hete vloeistoffen gaat meten.

  • dees snap ik niet, de vraag was waarom je ph niet eerst op niveau kan brengen voor opwarmen, Vroeg ik me zelf ook af ...

    zoals hieronder omschreven begrijp ik het nu en was mijn vorige bericht overbodig en niet juist inderdaad.


    Door het eerst te verwarmen zal het opgeloste koolzuur uitgedreven worden en kan je pas correct meten. Koolzuur of CO2 is ook een zuur en zal de ph van het water beinvloeden.

    Uw meetstaal wel eerst afkoelen tot 25° want uw ph meter zal heel vlug stuk zijn als je hete vloeistoffen gaat meten.

    bedankt voor de duidelijke uitleg:thumbs_up: