Blond bier verdonkert tussen brouwen en drinken

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

 • Hallo,


  bij het maken van een triple hop merk ik dat de kleur veel donkerder is dan wat er voorspeld is en wat ik zou willen. Recept is simpel:

  70% pilsmout (swaen)

  5% maisvlokken

  5% tarwevlokken

  20% kristalsuiker


  Als het naar de CCT gaat is dit zeer licht gekleurd, dus de voorspelde 7-8 EBC lijkt me wel te kloppen.


  vergisting met Wyeast 1388 tussen 18° en 21°.

  na dry-hopping (4g/l mosaic/amarillo met hopsock toegevoegd zonder deksel te openen - 4 dagen start bij 21° en einde bij 5° - hopsock opgetrokken tot deze boven bier hangt en deksel CCT dus niet opengedaan) nog 11 dagen cold crash bij 1°C en daarna gebotteld (rechtstreeks uit CCT + suiker & bottelgist met spuitje in flesje).

  3 weken warme opslag bij -+24°C voor hergisting op fles.


  Resultaat in glas: veel donkerder bier (oranjekleurig - zij foto hieronder) dan voorzien... Geur en smaak is niks mis mee, enkel met de kleur...


  Bij de vorige batches zat er een groene schijn in, waarschijnlijk van hoppartikels, maar die zijn nu verdwenen door langer en kouder te coldcrashen.


  Heeft iemand een idee wat de oorzaak van deze verdonkering zou kunnen zijn?


  bedankt!

  Wouter

  ?

 • Kan dit kwaad? Ik dryhop ook vaak en nu ik deze discussie lees heb ik vaak ook iets donkerder bier in het flesje als net na het brouwen.

  Als je PH niet te ver stijgt door veel dryhop te gebruiken niet.
  De lage PH van je bier is immers een van de dingen die zorgen dat je bier bacteriostatisch is en dus minder gevoelig is aan infectie's.
  Tevens kan de PH stijging leiden tot meer waas en biersteenvorming
  De hopcreep is ook veel meer uitgesproken bij een (licht)verhoogde PH daar de vrijgezetten enzymen uit de hop dan in hun optimaal pH bereik komen en dus sneller de restsuikers zullen afbreken.

 • bedankt!

  de pH van het wort na brouwen was 5,4 maar heb helaas geen pH metingen meer gedaan op het bier tijdens zijn verblijf in de CCT. Zal vanavond eens meting doen op bier in een flesje.


  Zou dit effect kunnen verminderd of weggenomen worden door net voor het dry-hoppen de pH eerst verder te verlagen met melkzuur? Tot welke waarde zou er dan moeten gedaald worden?

 • Ben ook nog eens gaan kijken naar een ipa die evenveel dry-hopping gekregen heeft, maar die daarna op de tap gegaan is en dus geen bottelsuiker en bottelgist heeft gezien. Daar is de verkleuring miniem, dus ik vermoed dat de oranje verkleuring van de bottelgist komt (Fermentis F2).


  Aangezien ik die nooit echt afweeg, vraag ik me af of underpitchen/overpitchen van bottelgist misschien een effect zou kunnen hebben op de kleur? Of is dat te ver gezocht?

 • Ik denk niet dat je het in bottelgist moet zoeken maar in het bottelen zelf en het bewaren van de flessen. Wat op tap zit heeft een miniem aantal handelingen gehad.

  In de flessen is het waarschijnlijk een keer extra geheveld, bottelsuiker en gist toegevoegd, een beetje geroerd enzovoort. Allemaal handelingen die niet goed zijn voor je bier.


  Flesjes kunnen ook nog last krijgen van lightstruck, fusten niet (Dolium fusten uitgezonderd).


  Overigens, F-2 doseer je 0,2 tot 0,5 gram per 10 liter, dat is meer dan voldoende.

 • Wij hebben ook dit kleurprobleem bij onze Tripels.

  Bij witbier hadden we er veel minder last mee, maar ook een beetje donkerder dan verwacht.

  Normaal gezien hevelen we het bier over na de eerste week, en na de 2e week

  Dan laten we de Tripel een week of 4 lageren op 5 graden om dan te bottelen.

  Bottelen gebeurt op kamertemperatuur en vooraf hevelen we nog een laatste keer.


  Bij het bottelen gebruiken we 1 gram F-2 voor ongeveer 22 liter

  Suiker 8gr / liter


  Ondanks de te donkere kleur is de smaak meestal wel goed.

 • Persoonlijk geef ik de voorkeur om slechts 1x over te hevelen net voor de gisting ten einde is (na een week ongeveer) Op dat moment heeft het bier dan nog geen last van het beetje toegevoegde O2 daar de gist deze O2 toch gaat opgebruiken.
  As je bier volledig uitgegist is dan moet je veel meer opletten met toegevoegde O2 de gist gaat de O2 immers niet meer opgebruiken.
  Bottelen doe ik steeds zo koud mogelijk om de invloed van de O2 te beperken. Chemische reacties dus ook oxidatie gaan per 10°C warmer immers dubbel zo snel.

 • Heeft iemand een idee wat de oorzaak van deze verdonkering zou kunnen zijn?

  Bij mij lag het aan de mout, Ik zat er maandenlang mee geplaagd, eer je een zak van 25 kg op hebt zijn er wel wat brouwsels gepasseerd.

  Bij mij was de boosdoener het huismerk van brouwland 'brewferm pilsmout', het kan slechts een éénmalige partij zijn geweest die donkerder was dat weet ik niet, de verkoper kon ook geen verklaring geven, ik heb nu viking pilsmout en het is opgelost.

 • Bij mij was de boosdoener het huismerk van brouwland 'brewferm pilsmout',

  Ik heb een jaar of 3 geleden hetzelfde gehad met een zak pilsmout van 25 kg. Ik dacht toen dat het aan mijn kelder lag, rond die tijd had ik wat vochtproblemen. Allez, ik niet he, mijn kelder. :grinning_face:

  Sindsdien doe ik al mijn mout in plastic emmers of tonnen die ik goed kan afsluiten.

  Ik dacht dat het door het vocht kwam, maar het kan dus aan de batch gelegen hebben.

 • mja, moet zeggen dat ik het nog eens herbrouwen heb en alles dubbel gecheckt ook pH enzo, en deze keer is de kleur OK. Enige verandering is dat ik nu aan een zak Dingemans pilsmout ben begonnen en de vorige Swaen pilsmout was... andere brouwsels met die swaen waren bruin en quadruppel, dus daar valt dat minder op natuurlijk... Maar de kleurverandering was bij mij wel tussen brouwen en bottelen, dus misschien ook weer niet gelinkt aan de mout... zal mysterie blijven vrees ik.

 • Al een beetje van alle merken gebruikt, tot nu toe ben ik het meeste te spreken over Weyermann (maar die kost natuurlijk ook wat) en Viking Malt. Swaen is zeker ook niet slecht, en Dingemans ook niet. Waar ik minder goede ervaringen mee heb (qua korrelgrootte en opbrengst) is Brewferm en Arsegan. Het loont bij mout zeker om een euro of twee meer uit te geven.