Iets in de buurt van nen Brugse Zot proberen

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  • Voor mijn volgend bier ga ik ook eens de Brugse Zot proberen op basis van Superbeun zijn recept.

    Maar ik heb niet voldoende Dingemans Pilsen meer wel nog van Brewferm.

    Heeft iemand hier ervaring mee? Zou ik deze mengen?

    Als gist zou ik de Fermentis US-05 gebruiken die heb ik nog liggen.


    Dit is het recept dat ik zou gebruiken en alle tips voor mogelijke aanpassingen zijn welkom:


    BrouwHulp Recept uitdraai
    Basis
    Omschrijving Waarde
    Kenmerk  
    Naam recept Gentse Zot
    Brouwdatum  
    Bierstijl Blond
    Volume 20,0 l
    Begin SG 1,058 SG
    Berekende kleur (Morey) 10 EBC
    Berekende bitterheid (Rager) 20 IBU
    Brouwzaalrendement 75,00%
    Kooktijd 90 min.
    Vergistbare ingrediënten
    Hoeveelheid Naam Mouterij Kleur %
    2,35 kg Pilsen Dingemans 3,2 EBC 48,00%
    0,98 kg Pale Ale Dingemans 6,5 EBC 20,00%
    0,73 kg Pale Wheat Dingemans 3,2 EBC 15,00%
    0,49 kg Cara Dingemans 14,8 EBC 10,00%
    0,34 kg Brown Sugar, Light   15,8 EBC 7,00%
    Maischschema
    Omschrijving Temperatuur Stap tijd Rust tijd Beslagdikte
    B-amylase 62,0 °C 1 min. 40 min. 4,2 l/kg
    A-amylase 1 72,0 °C 1 min. 20 min. 4,2 l/kg
    Mash out 78,0 °C 1 min. 5 min. 4,2 l/kg
    Hop
    Hoeveelheid Naam Type % alfazuur Kooktijd/toevoeging IBU
    15,0 g Cascade pellets 5,50% 90 min. 12 IBU
    15,0 g Styrian Goldings pellets 5,40% 15 min. 5,5 IBU
    10,0 g Styrian Goldings pellets 5,40% 10 min. 2,7 IBU
    Overige ingrediënten
    Hoeveelheid Naam Type Gebruik
    5,00 ml Biersol klaringsmiddel koken 10 min.
    8,00 g Korianderzaad specerij koken 5 min.
    2,00 g Yeast Nutrients anders koken 5 min.
    Gist
    Hoeveelheid Naam Type
    11,5 g Safale American (US-05) bovengist
  • Hm, Brugse Zot heeft ook een beetje (veel?) een kruidnagel karakter. Daarom denk ik dat US-05 niet de geschikte gist is hiervoor.

    Bedankt voor de tip!

    Maar om de echte Brugse Zot zo goed mogelijk te benaderen zou ik eigenlijk de gist moeten opkweken uit een echte Brugse Zot maar ik heb er geen in huis.

    Ik heb eventueel ook nog K-97, BE-256 of M31 liggen. De M31 is ook wel geschikt maar omdat ik de US-05 nog niet heb geprobeerd wou ik deze wel eens proberen.

  • Kijk ook eens hier, ook gebaseerd op datzelfde recept maar met Saaz. Moet er echt wel in. Jammer dat je geen Brugse Zot gist gaat gebruiken, niet dat die nog makkelijk op te kweken is. Maar eigenlijk wel essentieel voor de smaak. Ik zou ook zo even niet snel een goede vervanger weten, maar us-05 zou ik zeker niet doen. Dan eerder T-58. De M31 gist te ver door, zou ik ook niet doen.

  • Kijk ook eens hier, ook gebaseerd op datzelfde recept maar met Saaz. Moet er echt wel in. Jammer dat je geen Brugse Zot gist gaat gebruiken, niet dat die nog makkelijk op te kweken is. Maar eigenlijk wel essentieel voor de smaak. Ik zou ook zo even niet snel een goede vervanger weten, maar us-05 zou ik zeker niet doen. Dan eerder T-58. De M31 gist te ver door, zou ik ook niet doen.

    Saaz heb ik ook niet liggen en omdat ik al teveel hop soorten in huis heb zou ik deze eerst wat willen opgebruiken.

    T-58 had ik ook al aangedacht maar dan moet ik deze eerst nog bestellen.

    Misschien moet ik de titel maar aanpassen en voor een eigen recept gaan. :pieker:

  • wimdm

    Changed the title of the thread from “Brugse Zot kloon proberen” to “Iets in de buurt van nen Brugse Zot proberen”.